Instrukcja obs艂ugi restauracji to tekst, kt贸ry poprowadzi Twoj膮 obs艂ug臋 w uporz膮dkowany i optymalny spos贸b. Pomo偶e Ci r贸wnie偶 podnie艣膰 jako艣膰 Twoich us艂ug i oczywi艣cie wp艂ynie pozytywnie na ich rozw贸j.
czym jest podr臋cznik operacyjny restauracji i do czego s艂u偶y?

Podr臋cznik operacyjny restauracji to przewodnik zawieraj膮cy wszystkie procedury, kt贸re s膮 stosowane w praktyce w Twojej firmie.
Jest to wi臋c wyj膮tkowy dokument do szkolenia nowych pracownik贸w, dostarczaj膮c im wszystkich istotnych informacji o firmie i jej dzia艂alno艣ci w 艂atwy i bezpo艣redni spos贸b. Dodatkowo zapewniasz miejsce, w kt贸rym mo偶na zasi臋gn膮膰 opinii w razie przysz艂ych w膮tpliwo艣ci.
Podr臋cznik ten jest zwykle podzielony na rozdzia艂y, z kt贸rych ka偶dy po艣wi臋cony jest konkretnym obszarom Twojej dzia艂alno艣ci. Dzi臋ki odpowiedniemu i wyczerpuj膮cemu opracowaniu ka偶dego z nich, osi膮gniesz w艂a艣ciwe zarz膮dzanie i sta艂膮 jako艣膰 w restauracji.
Idealna struktura podr臋cznika operacyjnego dla restauracji

Chocia偶 podr臋cznik operacyjny dla Twojej restauracji mo偶e mie膰 dowoln膮 struktur臋 i morfologi臋, kt贸r膮 uznasz za stosown膮, powinien on mie膰 logiczn膮 struktur臋, aby mo偶na go by艂o znacznie 艂atwiej rozwija膰. Jest wysoce zalecane, aby przej艣膰 od og贸艂u do szczeg贸艂u w zakresie operacji twojego biznesu.
Oto sugerowana struktura, kt贸r膮 mo偶na wykorzysta膰 podczas pisania podr臋cznika operacyjnego restauracji.
Powitanie i wprowadzenie
Strona powitalna to tytu艂 podr臋cznika napisany du偶ymi literami, podpisany przez Ciebie jako w艂a艣ciciela restauracji i osob臋 odpowiedzialn膮 za zasoby ludzkie.
Nast臋pnym elementem jest wprowadzenie, kt贸re jest niczym innym jak histori膮 restauracji, ale opowiedzian膮 w skr贸cie.
Wyszczeg贸lnia on…
- Rok za艂o偶enia
- Rodzaj kuchni
- Historia nazwy restauracji
- Zmiany wprowadzone w ostatnich latach.
Dzi臋ki temu dokumentowi Tw贸j personel mo偶e pozna膰 histori臋 biznesu i odpowiedzie膰 na pytania ka偶dego zainteresowanego klienta.
Warto艣ci, schemat organizacyjny i opisy stanowisk pracy
Tutaj okre艣lamy wizj臋, misj臋, warto艣ci i cele Twojego biznesu.
Po tym nast臋puje wykres przedstawiaj膮cy schemat organizacyjny firmy, a nast臋pnie wyja艣nienie ka偶dego stanowiska.
W wyja艣nieniu nale偶y okre艣li膰 funkcje, przybli偶ony czas pracy i profil pracownika, kt贸ry powinien zajmowa膰 dane stanowisko.
Protoko艂y administracyjne
Rozdzia艂 dotycz膮cy administracji obejmuje procesy realizowane przez dzia艂y kadr, finans贸w i ksi臋gowo艣ci.
Obejmuje to administrowanie pracownikami i ich harmonogramami, listy p艂ac, kontrol臋 wydatk贸w, podatki i kontrol臋 handlow膮 restauracji.
Szkolenie personelu
Ka偶dy podr臋cznik operacyjny restauracji wyja艣nia, jak powinno przebiega膰 szkolenie personelu.
Przede wszystkim wskazuje proces selekcji personelu i czas trwania jego okresu pr贸bnego, a tak偶e rodzaj szkole艅, kt贸re personel otrzyma w celu prawid艂owego wykonywania swoich obowi膮zk贸w.
Procedury obs艂ugi w lokalu
Rozdzia艂 ten skierowany jest w szczeg贸lno艣ci do kelner贸w, barman贸w, kasjer贸w i os贸b sprz膮taj膮cych.
Rozpoczyna si臋 od szczeg贸艂owego om贸wienia sposobu pracy w jadalni i przy barze, przyjmowania zam贸wie艅 bez wpadania na klient贸w oraz technik przenoszenia produkt贸w bez ich rozsypywania.
Szczeg贸艂owo opisane s膮 r贸wnie偶 techniki sprzeda偶y, kt贸rych celem jest doradzanie niezdecydowanym klientom i generowanie wi臋kszych przychod贸w dla firmy. Je艣li wiesz, jakie s膮 twoje “popisowe dania”(in偶ynieria menu), wska偶 je tutaj, aby pracownicy zapami臋tali je do rekomendacji.
Ta sekcja zawiera r贸wnie偶 szczeg贸艂y dotycz膮ce protoko艂u sprz膮tania restauracji: po ka偶dej us艂udze, na koniec dnia i co nale偶y zrobi膰 w razie wypadku.
Kontrola magazynu
Protok贸艂 kontroli magazynu jest kluczowy, poniewa偶 pozwala pozna膰 dost臋pno艣膰 sk艂adnik贸w dla danej us艂ugi.
Proces ten sk艂ada si臋 z pi臋ciu krok贸w: zakupu, przyj臋cia, przechowywania, kontroli stanu zapas贸w i czyszczenia. Ka偶dy z tych krok贸w powinien mie膰 swoj膮 sekcj臋 i wyja艣nienie (g艂贸wni dostawcy, spos贸b kontroli, zalecane lub dozwolone 艣rodki czysto艣ci itp.)
Zarz膮dzanie kuchni膮
Wszystkie cz臋艣ci podr臋cznika s膮 cenne, ale zarz膮dzanie kuchni膮 jest jedn膮 z najwa偶niejszych.
W ramach tego rozdzia艂u powiniene艣 podkre艣li膰 menu restauracji oraz procedur臋 gotowania i platerowania ka偶dego produktu (ze zdj臋ciem, je艣li to mo偶liwe).
Mo偶esz r贸wnie偶 doda膰 szkic kuchni z lokalizacj膮 miejsc przechowywania, zamra偶arek, sprz臋tu do gotowania i lod贸wek.
Na koniec wyja艣nij, jak nale偶y post臋powa膰 z 偶ywno艣ci膮, aby zapewni膰 klientom bezpiecze艅stwo i unikn膮膰 zanieczyszczenia krzy偶owego(艂a艅cuch ch艂odniczy, alergeny pokarmowe).
Marketing i reklama
Rozdzia艂 dotycz膮cy marketingu i reklamy Twojej restauracji jest obowi膮zkowy.
Tutaj wyszczeg贸lnisz strategi臋 biznesu w odniesieniu do promocji i kampanii marketingowych. B臋dzie on r贸wnie偶 obejmowa艂 identyfikacj臋 wizualn膮 restauracji i jej branding.
Konserwacja
Ta sekcja zawiera protok贸艂 konserwacji dla ustanowienia lokalu, mebli i urz膮dze艅.
Wskazuje r贸wnie偶 cz臋stotliwo艣膰 proces贸w i osoby odpowiedzialne za konserwacj臋, zgodnie ze schematem organizacyjnym.
Nale偶y r贸wnie偶 wspomnie膰, 偶e je艣li wymagana jest zewn臋trzna si艂a robocza, zostanie to wykonane w porozumieniu z administracj膮 i kierownikiem restauracji.
Korzy艣ci z zaprojektowania podr臋cznika operacyjnego dla twojej restauracji

Posiadanie podr臋cznika operacyjnego dla twojej restauracji przynosi korzy艣ci dla wewn臋trznego zarz膮dzania biznesem.
Ale r贸wnie偶 otwiera drzwi do nowych mo偶liwo艣ci, takich jak posiadanie pracy wybitnych szef贸w kuchni i mo偶liwych inwestycji w celu franczyzy twojego biznesu.
Wzmocnij to偶samo艣膰 swojej marki
Poza wyja艣nieniem dzia艂ania restauracji, podr臋cznik operacyjny posiada sekcj臋 dotycz膮c膮 to偶samo艣ci marki.
Wyja艣nia ona, jak narodzi艂a si臋 restauracja, jej misj臋, wizj臋 i cele.
Wyszczeg贸lnienie, jak tw贸j biznes si臋 rozwija艂, tworzy blisko艣膰 z pracownikami, empati臋 z mark膮 i poczucie bycia jej cz臋艣ci膮.
Cele restauracji s膮 jasne
Podr臋cznik operacyjny restauracji nakre艣la cele restauracji i wyja艣nia krok po kroku, jak je osi膮gn膮膰.
Ustala r贸wnie偶 wytyczne dotycz膮ce prawid艂owego dzia艂ania Twojej restauracji, powtarzaj膮c procesy w ka偶dym momencie obs艂ugi.
Powtarzaniejest sposobem na osi膮gni臋cie sta艂ego do艣wiadczenia, gdzie klient jest zawsze spokojny o swoje zam贸wienie.
Warto艣膰 Twojego biznesu jest wy偶sza dla inwestor贸w
Inwestorzy zainteresowani franczyz膮 szukaj膮 zorganizowanych biznes贸w z doskona艂ym zarz膮dzaniem.
Posiadanie podr臋cznika operacji restauracyjnych gwarantuje oba te aspekty.
Inn膮 atrakcj膮 posiadania go jest to, 偶e masz wskaz贸wki, aby poinstruowa膰 personel swojego lokalu i 偶e oferowana jest ta sama jako艣膰 us艂ug.
Nadaje profesjonalny wizerunek w sektorze
Posiadanie podr臋cznika z procedurami dla ka偶dego obszaru restauracji jest synonimem porz膮dku, formalno艣ci i kompetencji.
Podstawowy aspekt, kt贸ry gra na twoj膮 korzy艣膰, gdy zamierzasz zatrudni膰 nowych pracownik贸w, poniewa偶 oferuje profesjonalny wizerunek twojej restauracji.
Ponadto, jest to spos贸b na zapewnienie, 偶e od pierwszego dnia b臋d膮 mieli jasno okre艣lone zadania na dany dzie艅.
Zwalczanie dezorganizacji
Instrukcja operacyjna eliminuje dezorganizacj臋 u podstaw.
Ka偶de stanowisko w restauracji b臋dzie mia艂o swoje role i obowi膮zki, wi臋c nie b臋dzie pracownik贸w, kt贸rzy nie pracuj膮 lub s膮 zdezorientowani, jakie zadania powinni wykonywa膰.
Cz艂onkowie personelu b臋d膮 konsekwentni dzi臋ki posiadaniu zdefiniowanej rutyny, a cele zostan膮 osi膮gni臋te dzi臋ki pracy zespo艂owej.
Dowiedz si臋 znacznie wi臋cej o innych powi膮zanych terminach w naszym S艂owniku gastronomii i hotelarstwa.
Najcz臋艣ciej zadawane pytania
Co to jest podr臋cznik operacyjny restauracji?
Jest to dokument-przewodnik zawieraj膮cy wszystkie procedury, kt贸re s膮 przeprowadzane w Twojej firmie. Zawiera istotne informacje na temat firmy i jej dzia艂alno艣ci. Miejsce, do kt贸rego mo偶esz si臋 uda膰, gdy masz jakiekolwiek w膮tpliwo艣ci.
Jakie s膮 korzy艣ci z zaprojektowania podr臋cznika operacyjnego dla Twojej restauracji?
Pozwala wzmocni膰 to偶samo艣膰 marki, okre艣li膰 jasne cele, zwi臋kszy膰 warto艣膰 firmy dla inwestor贸w, przekaza膰 profesjonalny wizerunek w bran偶y i zwalczy膰 dezorganizacj臋.