Menu in┼╝ynieryjne: efektywnie zorganizuj swoje menu

In┼╝ynieria menu to strategia, kt├│ra zyskuje na popularno┼Ťci w sektorze restauracyjnym i hotelarskim, tworz─ůc menu poprzez badanie jego sk┼éadnik├│w.

Aby skorzysta─ç z menu in┼╝ynieryjnego, nale┼╝y wykona─ç kilka oblicze┼ä w celu obserwacji popularno┼Ťci ka┼╝dej potrawy i tego, czy jej przygotowanie jest op┼éacalne.

Po wykonaniu niezb─Ödnych oblicze┼ä, b─Ödziesz wiedzia┼é, jak dzia┼éa Twoje menu i jakie s─ů wady, aby je naprawi─ç.

Wierzcie lub nie, menu jest jednym z aspekt├│w, kt├│re powinny przyci─ůga─ç uwag─Ö ludzi, tak aby mieli ochot─Ö zje┼Ť─ç dania z waszej restauracji i cz─Östo wraca─ç.

Tak wi─Öc, bez dalszego ado, wiedzie─ç, jakie kroki s─ů potrzebne do korzystania z in┼╝ynierii menu i wdro┼╝y─ç go w codziennej dynamice swojej restauracji.

Co to jest menu in┼╝ynieryjne?

┬┐Qu├ę es el men├║ engineering?

Menu in┼╝ynieryjne to technika organizacji i kontroli menu oferowanego w Twojej restauracji, uwzgl─Ödniaj─ůca zapotrzebowanie na danie w restauracji i jego op┼éacalno┼Ť─ç dla Twojej firmy.

W ostatnich latach by┼éa to jedna z najcz─Ö┼Ťciej stosowanych metod eliminowania z menu potraw, kt├│re s─ů mniej konsumowane i stanowi─ů du┼╝y wydatek dla firmy. Ponadto badane s─ů najcz─Ö┼Ťciej zamawiane potrawy i rozwa┼╝ane jest ich przygotowanie, a tak┼╝e wyeliminowanie lub dodanie sk┼éadnik├│w w celu poprawy ich smaku.

Celem stosowania tej metody w restauracjach jest poprawa jako┼Ťci alternatyw gastronomicznych, kt├│re oferuj─ů Pa┼ästwo w swojej restauracji pod wzgl─Ödem smaku, popytu i rentowno┼Ťci.

Dzi─Öki temu b─Ödziesz m├│g┼é zapewni─ç go┼Ťciom przyjemn─ů i wysokiej jako┼Ťci obs┼éug─Ö, a tak┼╝e wygenerowa─ç wi─Öksze dochody.

Czego potrzebujesz, aby zastosowa─ç in┼╝ynieri─Ö menu w swojej restauracji?

┬┐Qu├ę necesitas para aplicar el men├║ engineering en tu restaurante?

Przed z┼éo┼╝eniem zam├│wienia na dania serwowane w restauracji, nale┼╝y dokona─ç dw├│ch wa┼╝nych oblicze┼ä: rentowno┼Ťci i popularno┼Ťci.

Rentowno┼Ť─ç to zysk generowany podczas zamawiania przez klient├│w danego dania, a popularno┼Ť─ç okre┼Ťla, jak cz─Östo jest ono zamawiane przez dowolnego klienta.

Rentowno┼Ť─ç

Aby okre┼Ťli─ç rentowno┼Ť─ç ka┼╝dej potrawy wchodz─ůcej w sk┼éad menu Twojej restauracji, musisz odj─ů─ç cen─Ö sprzeda┼╝y i koszt przygotowania, aby uzyska─ç mar┼╝─Ö.

Nast─Öpnie oblicza si─Ö ┼Ťredni─ů mar┼╝─Ö dodaj─ůc mar┼╝─Ö, kt├│r─ů zrobi┼ée┼Ť na pocz─ůtku, do ilo┼Ťci danego dania, kt├│re zosta┼éo sprzedane.

Aby zako┼äczy─ç obliczenia, nale┼╝y podzieli─ç ┼Ťredni─ů mar┼╝─Ö przez liczb─Ö sprzedanych naczy┼ä. Danie ma wysok─ů rentowno┼Ť─ç, je┼Ťli mar┼╝a zysku jest wy┼╝sza ni┼╝ cena kosztu przygotowania i ma nisk─ů rentowno┼Ť─ç, je┼Ťli jest ni┼╝sza.

Popularno┼Ť─ç

Inne dane, kt├│re s─ů niezb─Ödne, to popularno┼Ť─ç, aby okre┼Ťli─ç rodzaj potrawy, kt├│ra zostanie u┼╝yta do jej podania. Pierwszym krokiem musi by─ç osi─ůgni─Öcie idealnej mieszanki, w kt├│rej 100% musi by─ç podzielone przez ilo┼Ť─ç da┼ä w menu restauracji.

Uzyskany procent zostanie pomno┼╝ony przez 0,7, aby otrzyma─ç skorygowan─ů idealn─ů mieszank─Ö. Na podstawie tych danych otrzymuje si─Ö rzeczywist─ů mieszank─Ö, kt├│ra polega na podzieleniu liczby sprzeda┼╝y naczynia przez jego ┼é─ůczn─ů sprzeda┼╝, a wynik mno┼╝y si─Ö przez 100.

W celu okre┼Ťlenia popularno┼Ťci, jako przyk┼éad s┼éu┼╝─ů dane skorygowanej mieszanki idealnej.

Je┼Ťli warto┼Ť─ç procentowa jest ni┼╝sza, danie nie jest popularne, a je┼Ťli jest wy┼╝sza ni┼╝ skorygowana idealna mieszanka, danie jest popularne w restauracjach.

Klasyfikacja potraw według menu inżynieryjnego

Clasificaci├│n de los platos seg├║n el men├║ engineering

Po zako┼äczeniu kalkulacji op┼éacalno┼Ťci i popularno┼Ťci nale┼╝y posortowa─ç dania wed┼éug matrycy menu in┼╝ynierskiego.

Matryca ta składa się z czterech rodzajów naczyń: danie dla psów, danie dla psa, danie dla konia roboczego i danie dla gwiazdy.

Psie naczynia

S─ů to te dania, kt├│re maj─ů nisk─ů rentowno┼Ť─ç i popularno┼Ť─ç, tzn. nie s─ů zamawiane przez klienta i dlatego nie generuj─ů zysk├│w. To s─ů te dania, kt├│re nale┼╝y wyeliminowa─ç z menu.

Czasami te potrawy s─ů zszywkami, kt├│re nale┼╝─ů do Twojego menu, ale zamiast je eliminowa─ç, mo┼╝esz nada─ç im mniejsze znaczenie i umie┼Ťci─ç je w kategorii, takiej jak przystawki.

Puzzle Naczynia

Dania puzzle to takie, kt├│re nie ciesz─ů si─Ö du┼╝─ů popularno┼Ťci─ů, ale s─ů op┼éacalne dla restauracji.

Jak sama nazwa wskazuje, nazywane s─ů one naczyniami ┼éamig┼é├│wkowymi, poniewa┼╝ trzeba znale┼║─ç kawa┼éki, kt├│re sprawi─ů, ┼╝e stanie si─Ö ono daniem gwiazdkowym.

Niekt├│re z rozwi─ůza┼ä, kt├│re mo┼╝na zastosowa─ç do da┼ä, mog─ů polega─ç na zmianie ceny, prezentacji, a nawet napisaniu lepszego opisu dania w menu.

Naczynia dla koni bitewnych

Ten rodzaj dania cieszy si─Ö du┼╝─ů popularno┼Ťci─ů, ale ma nisk─ů rentowno┼Ť─ç dla restauracji. S─ů to dania, kt├│re nie musz─ů by─ç polecane klientowi ze wzgl─Ödu na swoj─ů s┼éaw─Ö i smaki.

Aby serwowa─ç tego typu danie w restauracji, nale┼╝y podj─ů─ç dzia┼éania maj─ůce na celu uczynienie go bardziej op┼éacalnym, takie jak zwi─Ökszenie jego ceny lub zakup sk┼éadnik├│w ekonomicznych i jako┼Ťciowych, kt├│re pomagaj─ů obni┼╝y─ç koszty dania.

Naczynia z ko┼ämi roboczymi powinny zwi─Öksza─ç swoj─ů warto┼Ť─ç poprzez dodawanie dekoracji lub tworzenie przyci─ůgaj─ůcych wzrok dekoracji.

Tak, aby wzrost cen nie mia┼é wp┼éywu na klient├│w, stopniowo podnosi─ç cen─Ö i trzyma─ç remisy z zwolennikami swoich sieci spo┼éecznych, aby zbudowa─ç z nimi lojalno┼Ť─ç.

Potrawy z gwiazdami

To w┼éa┼Ťnie dania z menu ciesz─ů si─Ö du┼╝─ů popularno┼Ťci─ů i dochodowo┼Ťci─ů.

Kolacje cz─Östo zamawiaj─ů te dania, wi─Öc pracownicy kuchni s─ů pod presj─ů, aby utrzyma─ç smak i jako┼Ť─ç, kt├│ra je charakteryzuje.

Potrawy te nazywane s─ů gwiazdkami, poniewa┼╝ s─ů one g┼é├│wnymi opcjami klient├│w, wi─Öc musz─ů by─ç w widocznym miejscu w menu.

Przekszta┼é─ç swoje menu biznesowe za pomoc─ů tej metody

Transforma el men├║ de tu negocio utilizando este m├ętodo

Ka┼╝da z powy┼╝szych klasyfikacji powinna by─ç stosowana zgodnie z wcze┼Ťniejszymi obliczeniami popularno┼Ťci i rentowno┼Ťci.

W przypadku, gdy w menu znajduje si─Ö du┼╝a ilo┼Ť─ç da┼ä dla ps├│w, nale┼╝y je wyeliminowa─ç. Je┼Ťli macie Pa┼ästwo dania puzzle, nie powinny one mie─ç szerokiego spektrum w menu, a dania z ko┼ämi roboczymi zagwarantuj─ů wygran─ů.

Wa┼╝ne jest, aby po ustaleniu, kt├│re dania b─Öd─ů serwowane, a kt├│re zostan─ů wyeliminowane z menu, odby┼éo si─Ö spotkanie z obs┼éug─ů kuchni w celu og┼éoszenia decyzji.

Ponadto należy zaplanować spotkanie z kelnerami tak, aby wiedzieli o zmianach w menu i wspominali o nich w ramach zaleceń danego dnia.

Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *

BASIC DATA PROTECTION INFORMATION

Responsible: Envalia Group, S.L.

Purpose: Gestionar las solicitudes realizadas a trav├ęs del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en l├şnea.

Legitimation: Consentimiento del interesado.

Recipients: Los datos s├│lo se transmiten a los proveedores que tienen una relaci├│n contractual con Monouso.

Rights: Acceso a, Correcci├│n, cancelaci├│n, oposici├│n y otros derechos como se explica en la ÔÇťInformaci├│n adicionalÔÇŁ.

Additional information: You can find additional and detailed information on data protection in our privacy policy