fbpx

Opanuj galwanizacj臋 jak profesjonalista

Domina el emplatado como un profesional

Platerowanie jest ostatnim krokiem w ka偶dej kuchni, ale jest to pierwszy kontakt go艣cia z przygotowanym daniem. To jest to, co przyci膮ga ich uwag臋 i zach臋ca do zjedzenia tego , tak szybko jak to mo偶liwe.

Istniej膮 r贸偶ne rodzaje galwanizacj臋, wszystkie z mo偶liwo艣ci膮, aby klient zakocha艂 si臋 w swoich produktach tylko patrz膮c na nich.

Zapoznaj si臋 z r贸偶nymi rodzajami dekoracji talerzy, zastosuj je do swoich potraw zgodnie z ich charakterystyk膮 i zauwa偶 pozytywne zmiany w swojej obs艂udze.

Platerowanie lub dekorowanie potraw, jemy oczami

Nakrycie, dekoracja potraw czy prezentacja da艅 to moment, kt贸ry decyduje o tym, czy klient skonsumuje to, co masz mu do zaoferowania.

Od momentu wej艣cia do restauracji, klienci obserwuj膮 innych konsument贸w i menu w poszukiwaniu obrazu, kt贸ry wskazuje, jak wygl膮da danie, kt贸re chc膮 skonsumowa膰.

Ludzie jedz膮 przede wszystkim oczami, dlatego prezentacja potraw jest r贸wnie wa偶na jak ich smak.

Platerowanie ma wiele technik, kt贸re sprawiaj膮, 偶e wygl膮d ka偶dego dania jest wyj膮tkowy i apetyczny dla ka偶dego, kto je zam贸wi.

Podstawy nak艂adania potraw na talerze

Istnieje wiele koncepcji, kt贸re musz膮 by膰 brane pod uwag臋, gdy masz zamiar zrobi膰 dekoracj臋 naczynia.

Je艣li Twoje danie spe艂nia ka偶dy z tych aspekt贸w, platerowanie b臋dzie idealne i odpowiednie do podania Twoim klientom.

Saldo

Ka偶dy element wchodz膮cy w sk艂ad dania musi by膰 w harmonii. Oznacza to, 偶e ka偶dy ze sk艂adnik贸w powinien by膰 taki sam, bez 艣cierania si臋 i 艂膮czenia ze sob膮.

Innym sposobem na osi膮gni臋cie harmonii jest 艂膮czenie kolor贸w i faktur na talerzu, nie sprawiaj膮c, 偶e wygl膮da to przesadnie.

Jednostka

Je艣li chodzi o jednostk臋, ka偶dy p贸艂misek musi mie膰 inny wz贸r ni偶 reszta serwowanych da艅.

R贸wnie偶 ka偶dy element sk艂adaj膮cy si臋 na danie nie powinien burzy膰 porz膮dku potrawy, powinien go uzupe艂nia膰.

Jedno艣膰 t臋 uzyskuje si臋 poprzez unikanie pozostawiania pustych przestrzeni pomi臋dzy poszczeg贸lnymi elementami, kt贸re sprawiaj膮, 偶e widz traci uwag臋 na daniu.

Dodaje koloru do talerza

Kolor to kolejny element, kt贸ry przyci膮ga uwag臋 ludzi i kieruje j膮 bezpo艣rednio na Twoje potrawy.

Aby osi膮gn膮膰 r贸wnowag臋 kolor贸w w dekoracji mo偶na skorzysta膰 z ko艂a chromatycznego, kt贸re wskazuje, kt贸re s膮 najbardziej odpowiednie i uderzaj膮ce kombinacje kolor贸w.

Mo偶na jednak r贸wnie偶 zastosowa膰 monochromatyczny wystr贸j. Ma bardziej stonowany wygl膮d, ale nadal jest apetyczny i atrakcyjny.

Dobrze zdefiniowany punkt centralny

Punkt centralny, na kt贸ry klient powinien zwr贸ci膰 szczeg贸ln膮 uwag臋, powinien sk艂ada膰 si臋 z g艂贸wnego elementu dania.

Aby zapewni膰, 偶e wzrok kelnera jest zawsze skierowany na punkt centralny, umie艣膰 elementy w tym samym miejscu talerza i po艣wi臋膰 reszt臋 przestrzeni na integracj臋 element贸w dekoracyjnych, kt贸re wskazuj膮, gdzie wzrok powinien by膰 skierowany.

P艂yta z wysoko艣ci膮

Nadanie obj臋to艣ci dekoracji talerza to kolejny spos贸b na szybkie przyci膮gni臋cie uwagi klienta.

Za pomoc膮 ma艂ych szczypiec kuchennych uk艂adaj elementy talerza na r贸偶nych wysoko艣ciach, dzi臋ki czemu talerz b臋dzie robi艂 wi臋ksze wra偶enie wizualne.

B艂臋dy, kt贸rych nale偶y unika膰

Tak jak w ka偶dym procesie zachodz膮cym w kuchni, tak i w platerowaniu zdarzaj膮 si臋 b艂臋dy, kt贸rych nale偶y unika膰, aby nie umniejsza膰 warto艣ci us艂ugi.

Unikaj ich za wszelk膮 cen臋, a przekonasz si臋, 偶e klienci b臋d膮 zadowoleni z pobytu w Twojej firmie.

Na talerzu wszystko jest zjedzone

Wszystko, co podawane jest na talerzach jest jadalne, wi臋c za wszelk膮 cen臋 unikaj umieszczania na nich rzeczy, kt贸rych nie da si臋 zje艣膰.

Patera jest obrazem potrawy, kt贸ra zosta艂a przygotowana do spo偶ycia, dlatego ka偶dy element na niej musi by膰 jadalny.

>呕ywno艣膰 uszczelniaj膮ca na gor膮co: odkryj jej tajemnice

Nale偶y r贸wnie偶 zintegrowa膰 elementy prezentacji, kt贸re s膮 sp贸jne ze sk艂adnikami, kt贸re zosta艂y u偶yte do gotowania potraw, a nie z tym, co wygl膮daz nimi najlepiej.

Mniej znaczy lepiej

Je艣li nie jeste艣 zadowolony z dekoracji potrawy i masz w膮tpliwo艣ci, czy dekoracja nie jest prze艂adowana detalami, nie dodawaj nic wi臋cej.

Mniej znaczy wi臋cej, a zbyt wiele szczeg贸艂贸w na talerzu b臋dzie dezorientowa膰 diner, zamiast da膰 jasny obraz tego, co chcesz przedstawi膰.

Sosy mog膮 uszkodzi膰 dekoracj臋

Dekorowanie potraw wzorami wykonanymi z sos贸w jest eleganckie, ale powinno by膰 pow艣ci膮gliwe.

Wzory powinny by膰 proporcjonalne do g艂贸wnego elementu dania, nie przy膰miewaj膮c go, a na 偶yczenie klienta mo偶na przynie艣膰 na st贸艂 sosjerk臋, aby doda膰 wi臋cej sosu do dania.

Sprz膮tanie przed dostaw膮

Czysto艣膰 jest pierwsz膮 rzecz膮, na kt贸r膮 zwraca uwag臋 kelner przynosz膮cy potrawy do sto艂u.

Przed rozpocz臋ciem platerowania, upewnij si臋, 偶e p贸艂misek jest czysty i wolny od t艂uszczu.

Kiedy zamierzasz podawa膰 jedzenie, u偶ywaj odpowiednich przybor贸w kuchennych do ka偶dego produktu.

Po zako艅czeniu dekorowania, wyczy艣膰 resztki jedzenia pozostawione na brzegach oraz 艣lady momentu, w kt贸rym talerz by艂 trzymany.

Wybierz p艂yt臋

Klasyczne bia艂e, czarne lub neutralnie stonowane talerze to najlepszy wyb贸r talerzy do wyboru, je艣li chcesz, aby ka偶dy element poszycia wyr贸偶nia艂 si臋.

Je艣li uwa偶asz, 偶e s膮 one zbyt proste lub zbyt nijakie dla Twojej koncepcji restauracji, mo偶esz spr贸bowa膰 u偶y膰 talerzy, kt贸re maj膮 inny kszta艂t ni偶 typowe okr膮g艂e talerze lub kt贸re maj膮 uderzaj膮ce tekstury.

Mo偶na r贸wnie偶 zmienia膰 wielko艣膰 talerzy, w zale偶no艣ci od potraw, kt贸re b臋d膮 na nich serwowane, ilo艣ci element贸w i wizerunku, jaki chcemy przekaza膰 go艣ciom.

Narz臋dzia do tworzenia niezapomnianych dekoracji na talerzach

Do realizacji ka偶dej z technik platerowania niezb臋dne jest posiadanie pod r臋k膮 narz臋dzi kuchennych, kt贸re u艂atwi膮 monta偶 prezentacji potraw.

G膮bki, foremki, p臋dzle i 艂y偶ki to cz臋艣膰 przybor贸w, dzi臋ki kt贸rym mo偶na uzyska膰 prezentacje godne pierwszorz臋dnej restauracji.

Szablony

Szablony w prezentacji maj膮 za zadanie nada膰 kszta艂t podczas dekorowania potrawy.

Zazwyczaj u偶ywa si臋 ich do posypywania przypraw lub podawania sos贸w.

Mangas

R臋kawy kuchenne s膮 doskona艂ym narz臋dziem do wykonywania wzor贸w w kszta艂cie kropek lub k贸艂.

Zanim zaczniesz u偶ywa膰 worka do dekoracji bezpo艣rednio na talerzu, zr贸b test, aby usun膮膰 ca艂e powietrze z dyszy, aby nie zepsu膰 prezentacji.

Formy

Formy maj膮 kilka zastosowa艅 w kuchni, je艣li chodzi o dekorowanie potraw.

Je艣li produkty takie jak ry偶 maj膮 by膰 serwowane, u偶ywa si臋 form do tworzenia wie偶 o twardej konsystencji.

Z drugiej strony, je艣li chcesz zrobi膰 konkretny wz贸r z jakim艣 sosem, zaimpregnuj kraw臋d藕 foremki sosem i po艂贸偶 j膮 na talerzu.

G膮bka

G膮bki s膮 niedrogim narz臋dziem, kt贸re mo偶esz uformowa膰 w dowolny kszta艂t, po prostu je wycinaj膮c.

S膮 one wykorzystywane do tworzenia figur, zanurzaj膮c je w sosach i umieszczaj膮c je na talerzu, aby odcisn膮膰 wz贸r.

P臋dzle i szczotki

P臋dzle i szczotki s膮 艣wietne do rysowania linii lub wzor贸w w gravy trail.

Do platerowania u偶ywa si臋 szczotek silikonowych zamiast szczecinowych, aby unikn膮膰 wbijania si臋 w艂osia we wz贸r prezentowanej potrawy.

Specjalne 艂y偶ki

Te specjalne 艂y偶ki to 艂y偶ki stylograficzne do platerowania. S膮 one idealnym narz臋dziem do przygotowywania 艂ez z kremem i sosem.

Podczas u偶ywania tych 艂y偶ek i uzyskiwania idealnej 艂zy, kluczem jest to, aby konsystencja sosu nie by艂a zbyt rzadka.

Najcz臋艣ciej stosowane techniki galwanizacji tw贸rczej

Platerowanie nie musi by膰 nudne i niechlujne, poniewa偶 trzeba przynie艣膰 danie do klient贸w. Wr臋cz przeciwnie, danie, kt贸re nie przyci膮ga uwagi, to danie, kt贸re nie jest atrakcyjne.

Istniej膮 niezliczone sposoby platerowania, kt贸re mo偶na zastosowa膰 w praktyce, w zale偶no艣ci od potraw, kt贸re zamierzamy na nich zaprezentowa膰. Naucz si臋 kilku metod i zmie艅 wygl膮d ka偶dego dania.

Poszycie zgrupowane

W platerowaniu grupowym atrakcyjno艣膰 ka偶dego z produkt贸w sk艂adaj膮cych si臋 na danie pr贸buje si臋 umie艣ci膰 w jednym punkcie.

Og贸lnie rzecz bior膮c, jedzenie jest zwykle umieszczane na 艣rodku talerza, aby u艂atwi膰 widok na ca艂e danie.

>Czyszczenie kuchni: jak utrzyma膰 higien臋 w Twojej profesjonalnej kuchni

Poszycie rozproszone

Platerowanie rozproszone jest przedstawiane jako przeciwie艅stwo platerowania zgrupowanego. W tym typie dekoracji talerza, ka偶dy sk艂adnik tworz膮cy danie jest umieszczony na ca艂ym talerzu.

Celem tej potrawy jest to, aby kelner m贸g艂 z 艂atwo艣ci膮 obserwowa膰 ka偶dy z produkt贸w, kt贸re sk艂adaj膮 si臋 na danie, ich tekstury i kolory.

Tradycyjna dekoracja

Tradycyjna dekoracja jest jedn膮 z najcz臋艣ciej stosowanych w niekt贸rych restauracjach, przy podawaniu deser贸w oraz na bankietach.

Wyr贸偶nia si臋 na sk膮pe wykorzystanie element贸w dekoracyjnych i w ci膮gu kilku minut ju偶 ma obraz, kt贸ry wp艂ywa.

Nietradycyjne pow艂oki galwaniczne

Nietradycyjna zastawa wprowadza innowacje w projektowaniu da艅 poprzez integracj臋 r贸偶nych kolor贸w i faktur.

Jedzenie aran偶owane jest r贸wnie偶 w nietypowy spos贸b, kieruj膮c si臋 kreatywno艣ci膮 i wyobra藕ni膮.

Ten rodzaj polew jest cz臋sto stosowany w restauracjach o artystycznych koncepcjach lub w konkursach kulinarnych.

Minimalistyczna dekoracja

Minimalistyczny wystr贸j kieruje si臋 mottem 鈥瀖niej znaczy wi臋cej鈥.

Podczas korzystania z tego typu dekoracji talerza, nie u偶ywa si臋 du偶ych ozd贸b, aby Twoje jedzenie wyr贸偶nia艂o si臋 samo w sobie.

Poszycie poprzeczne

Platerowanie poprzeczne polega na takim u艂o偶eniu element贸w naczynia, aby si臋 one krzy偶owa艂y.

Aby zastosowa膰 ten typ podawania, pierwsz膮 lini膮 mo偶e by膰 sos lub delikatne przybranie, takie jak puree lub 艣mietana. Natomiast linia nad nim sk艂ada si臋 z g艂贸wnego elementu dania.

Pionowa obr贸bka galwaniczna

Przy uk艂adaniu pionowym nale偶y zachowa膰 szczeg贸ln膮 ostro偶no艣膰 i r贸wnowag臋 przy uk艂adaniu element贸w na talerzu.

Ten rodzaj prezentacji talerza polega na uk艂adaniu element贸w na talerzu a偶 do uzyskania kilku poziom贸w.

Powlekanie liniowe lub poziome

Ta prosta technika polega na uk艂adaniu potraw w liniach, szczeg贸lnie w orientacji poziomej.

Je艣li danie zawiera 艂agodne sosy lub dodatki, ten rodzaj prezentacji talerza jest idealny do podawania ich w formie linii i tworzenia eleganckiego wygl膮du.

Udekorowa膰 talerz w kszta艂cie tr贸jk膮ta

Przy nak艂adaniu da艅po prezentacji tr贸jk膮tnych talerzy d膮偶y si臋 do tego, aby go艣膰 nie straci艂 zainteresowania potraw膮.

Dzieje si臋 tak, poniewa偶 偶ywno艣膰 jest umieszczana w r贸偶nych pozycjach w celu z艂o偶enia figury, a wzrok konsumenta cz臋sto przechodzi przez ka偶dy element.

Asymetryczne poszycie

Przy asymetrycznym nak艂adaniu nie ma kolejno艣ci nak艂adania potraw na talerz.

Chocia偶 mo偶e to wygl膮da膰 niechlujnie, mo偶na u艂o偶y膰 elementy na talerzu w spos贸b, kt贸ry prowadzi oko jedz膮cego dooko艂a talerza.

W tego typu prezentacji talerzy wa偶ne jest wykorzystanie kolor贸w i faktur produkt贸w.

Symetryczne poszycie

Symetryczny plater oznacza, 偶e ka偶dy element sk艂adaj膮cy si臋 na danie jest u艂o偶ony jednakowo.

Dzi臋ki symetrii, dekoracja talerza ma za zadanie przekaza膰 spok贸j i r贸wnowag臋 go艣ciom

Rytmiczne, niepowtarzalne zdobienia p艂yt

W przypadku platerowania rytmicznego m贸wimy o powtarzaniu tego samego wzoru lub deseniu, w kt贸rym serwowana jest potrawa.

Ta technika prezentacji da艅 jest cz臋sto stosowana podczas nak艂adania deser贸w i przystawek, poniewa偶 dodaje energii i wizualnie wp艂ywa na prezentacj臋.

Zasada dw贸ch trzecich

Zasada dw贸ch trzecich mo偶e brzmie膰 znajomo z fotografii, ale jest ona r贸wnie偶 stosowana w dekoracji talerzy.

Zasada ta polega na podzieleniu 鈥 mentalnie 鈥 talerza na dziewi臋膰 r贸wnych cz臋艣ci, aby rozpocz膮膰 tworzenie dekoracji w oparciu o kontrast kompozycji.

Przy stosowaniu zasady tercji cz臋sto umieszcza si臋 ci臋偶szy wizualnie element w jednym rogu, a ja艣niejszy w drugim, tworz膮c w ten spos贸b niewidzialn膮 lini臋 uko艣n膮.

Idealne patery do dekoracji potraw dla smakoszy

Je艣li potrzebujesz p艂yt do opracowania r贸偶nych rodzaj贸w dekoracji p艂yt, w naszym sklepie Monouso mamy to, czego szukasz.

Masz do wyboru naczynia wykonane z r贸偶nych materia艂贸w, kt贸re gwarantuj膮 trwa艂o艣膰 i jako艣膰, jakiej szukasz, z unikalnymi liniami, kt贸re podnios膮 rang臋 dekoracji Twoich naczy艅.

W dziale p艂yt z tworzyw sztucznych do wyboru s膮 p艂yty termiczne FOAM, twarde p艂yty syntetyczne PS, p艂yty z kolorowych tworzyw sztucznych, p艂yty prezentacyjne PET, p艂yty okr膮g艂e PP hard premium i p艂yty kwadratowe hard premium.

Je艣li chodzi o talerze biodegradowalne, mo偶na znale藕膰 talerze z pulpy chinetowej, talerze bio z trzciny cukrowej, talerze z trzciny cukrowej i bambusa, talerze z li艣ci palmowych, talerze z pulpy pszennej, talerze drewniane i talerze bambusowe.

Ka偶da z tych p艂yt ma r贸偶ne rozmiary, kszta艂ty, kolory i koszty, aby dopasowa膰 si臋 do potrzeb Twojej firmy.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

BASIC DATA PROTECTION INFORMATION

Responsible: Envalia Group, S.L.

Purpose: Gestionar las solicitudes realizadas a trav茅s del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en l铆nea.

Legitimation: Consentimiento del interesado.

Recipients: Los datos s贸lo se transmiten a los proveedores que tienen una relaci贸n contractual con Monouso.

Rights: Acceso a, Correcci贸n, cancelaci贸n, oposici贸n y otros derechos como se explica en la 鈥淚nformaci贸n adicional鈥.

Additional information: You can find additional and detailed information on data protection in our privacy policy