Klucze do systemu produkcji “cook and chill”

Czy wiesz, że systemu produkcji cook and chill zmniejsza ryzyko skażenia żywności? Ta technika kulinarna jest coraz częściej wykorzystywana w gastronomii ze względu na jej ogromne zalety.
W tym poście powiemy Ci, dlaczego nie wystarczy wiedzieć, jak przygotować szeroką gamę dań podczas zarządzania restauracją, ale również konieczne jest zoptymalizowanie procesów produkcyjnych, aby uzyskać wyniki przy mniejszym nakładzie czasu i wysiłku.
¿Qué encontrarás en este artículo?
System produkcyjny do gotowania i schładzania, definicja
Kuchnia cook and chill powstała z potrzeby wcześniejszego przygotowania jedzenia, przechowywania go, a następnie serwowania, zachowując jego właściwości do maksimum. Osiąga się to poprzez proces manipulacji temperaturą stosowaną do żywności, aby przejść od gotowania do chłodzenia w krótkim czasie.

Technika ta jest w stanie zagwarantować korzystniejsze warunki przechowywania naszej żywności. Warto pamiętać, że dzięki systemowi produkcji Cook and Chill, potrawy można przechowywać nawet do 7 dni. W tym czasie można je bez obaw podawać, ponieważ zachowają wszystkie swoje atrybuty pod względem aromatu, konsystencji i smaku.
3 klucze do systemu Cook and Chill
Oto wyjaśnienie krok po kroku, jak zastosować tę technikę kulinarną w swoich przygotowaniach:
1. Gotowanie żywności
Pierwszym kluczem do systemu Cook and Chill jest gotowanie potraw. Na tym etapie nie jest konieczne posiadanie konkretnych maszyn, ponieważ można polegać na konwencjonalnych piekarnikach lub innych, które służą do gotowania potraw niezależnie od źródła energii (gaz, prąd, między innymi).
2. Szybkie schładzanie żywności
Po ugotowaniu potrawy rozpoczyna się etap obniżania temperatury. Może się to odbywać na dwa sposoby: poprzez schładzanie lub szybkie zamrażanie.
Celem jest uzyskanie jak najbardziej korzystnych warunków do przechowywania żywności. Dzięki temu pionowemu obniżeniu temperatury ograniczasz powstawanie kryształów w preparatach, zachowujesz ich strukturę i unikasz utraty płynów podczas rozmrażania.
3. Regeneracja
Proces regeneracji żywności pomoże Ci osiągnąć optymalną temperaturę serwowania. Polega to na zastosowaniu pary wodnej do potraw, kompensując utratę wilgoci poprzez zwiększenie ciepła. Zalecamy dokładne kontrolowanie czasu trwania procesu, aby nie stracić tekstury, soczystości, zapachu i smaku.
Główne zalety gotowania i schładzania

- Większe bezpieczeństwo: żywność poddawana jest działaniu niskich temperatur, co zapobiega jej zanieczyszczeniu przez namnażanie się bakterii. Pozwoli to na stworzenie warunków higieny i bezpieczeństwa sprzyjających oferowaniu wysokiej jakości usług.
- Optymalna konserwacja: Jak już wcześniej wspomnieliśmy, technika ta zapewnia zachowanie właściwości organoleptycznych preparatów. Z naszego doświadczenia wiemy, jak ważne jest serwowanie dań, które smakują tak, jakby były świeżo zrobione.
- Standaryzacja procesów: Dzięki wdrożeniu systemu produkcyjnego Cook and Chill będziesz mógł planować pracę w różnych grupach, dzielić wysiłki i delegować zadania. Dzięki temu przekonają się Państwo, jak zwiększa wydajność pracowników w kuchni.
- Oszczędność kosztów: Przechowywanie przez dłuższy czas preparatów pozwoli na zakup surowców w większych ilościach, a co za tym idzie po niższych cenach. Dodatkowo ułatwia zwiększenie oferty dań w menu, sprzyjając wzrostowi liczby potencjalnych klientów.
- Racjonowanie i regeneracja: Będziesz w stanie zaplanować i kontrolować istnienie produkcji, ułatwiając usługi z procesu regeneracji.
- Mniejsze marnotrawstwo: Dzięki procesowi abatementu, będziesz w stanie zatrzymać proces parowania, zapobiegając utracie wagi przez Twoją żywność.
Dlaczego proces obniżania temperatury jest tak ważny?
Ryzyko rozwoju bakterii jest uważane za krytyczny proces podczas przechowywania surowej lub gotowanej żywności. Wynika to z faktu, że zakres temperatur wynosi od 3°C do +65°C. Proces redukcji zwiększa efektywność i bezpieczeństwo przechowywania żywności. Dzięki temu uzyskuje się szybkie schłodzenie potraw, przekraczając maksymalną strefę zagrożenia w minimalnym czasie.
Po zapoznaniu się z podstawami systemu produkcyjnego “cook and chill” jesteś gotowy, aby w pełni wykorzystać możliwości swojego biznesu gastronomicznego. I pamiętaj, bardzo ważne jest, aby mieć wysokiej jakości maszyny i narzędzia, aby służyć swoim klientom w sposób, na jaki zasługują.
Dlatego w Monouso oferujemy Państwu opakowania o właściwościach termicznych, które pomogą Państwu w tym procesie. Nie zapomnij odwiedzić naszego katalogu, gdzie znajdziesz produkty, które najlepiej odpowiadają Twoim potrzebom, jesteśmy tu po to, aby Ci pomóc!
PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH
Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.
Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.
Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.
Legitymizacja: Consentimiento del interesado.
Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.
Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy