fbpx

Ile kosztuje założenie restauracji?

Przyspieszony wzrost konsumpcji żywności poza domem i popyt na dostawę do domu, sprawia, że biznes restauracyjny jest jednym z najbardziej dochodowych; jest to powód, dla którego wielu przedsiębiorców ryzykuje pomysł inwestowania w ten sektor, pytanie brzmi, ile kosztuje założenie restauracji dzisiaj? Odpowiedź znajdziesz poniżej.

Jak opłacalne jest otwarcie restauracji w Hiszpanii?

Aby dowiedzieć się, ile kosztuje otwarcie restauracji dzisiaj, warto najpierw określić rodzaj zakładu, który chcesz otworzyć, ponieważ będzie to zależeć od kosztów związanych z procesem i co powinno być wydane, po tym wszystkim, bez kapitału nie ma biznesu.

Powodem podkreślania potrzeby dokonywania obliczeń jest to, że przed wyborem projektu, meble i menu, to jest wygodne, aby „dokonać obliczeń” liczby są podstawowe, więcej biorąc pod uwagę obecny poziom konkurencyjności, najmniej chcesz jest, aby zobaczyć ogłoszenie „na sprzedaż” lub „na sprzedaż” w ciągu kilku miesięcy.

Pierwszy krok: sprecyzuj swoje pomysły

Segment gastronomiczny jest jednym z najbardziej konkurencyjnych na rynku hiszpańskim, co sprawia, że konieczne jest oparcie projektu na elemencie wyróżniającym, który nie tylko przyciąga klientów, ale również buduje ich lojalność.

Kiedy mówimy o otwarciu drzwi nowej restauracji, założeniem musi być zapewnienie niezrównanych doświadczeń dla gości Połączenie dobrej atmosfery, gastronomicznej doskonałości i pierwszorzędnej obsługi klienta, aby osiągnąć innowacyjną koncepcję. Wszystko to będzie możliwe, jeśli poświęcisz wystarczająco dużo czasu na badanie rynku, określając dokładną propozycję i rodzaj publiczności, którą chcesz przyciągnąć.

Drugi krok: określ, ile pieniędzy potrzebujesz

Choć najistotniejszą kwestią przy otwieraniu punktu gastronomicznego jest odpowiedź na pytanie, ile kosztuje założenie restauracji, prawda jest taka, że kwota ta będzie zależała od rodzaju biznesu, w który zamierzamy zainwestować, dlatego zanim zaczniemy mówić o liczbach, należy określić dwa podstawowe aspekty: sektor i model biznesowy.

>  Definitywny przewodnik: jak tworzyć opakowania ekologiczne

Powodem udzielenia porady jest modyfikacja, jaką przeszedł model biznesowy hotelarstwa, odchodząc od klasycznego schematu – opartego na lokalu składającym się z kuchni i pokoju, którego koszty montażu i zarządzania ograniczały się do takiej przestrzeni – na rzecz tego skoncentrowanego na rozwoju usług dodatkowych, takich jak dostawa do domu, na wynos i grab & go.

A co z takimi modelami biznesowymi jak restauracje widma? Promotorzy przestrzeni kuchennych dzielonych przez kilka firm lub, jak to się lepiej nazywa, ciemnych kuchni. Z tego wszystkiego, można zrozumieć potrzebę nasiąknięcia nowymi trendami bardzo dobrze przed podjęciem ostatecznej decyzji.

Wybór odpowiedniego modelu biznesowego jest kluczem do sukcesu:

Z tego wszystkiego, co zostało powiedziane, zrozumiałe jest, że odpowiedź na pytanie ile kosztuje założenie restauracji w Hiszpanii, jest uwarunkowana najpierw określeniem modelu biznesowego, który zamierza się realizować; według specjalistów, istnieje 5 trendów, które omiatają ten sektor:

  1. Pojawienie się lokali, które zaspokajają zapotrzebowanie na zdrowszą żywność
  2. Potrzeba specjalizacji.
  3. Włączenie gastronomii do dodatkowych sektorów
  4. Aby sprostać nowemu miejskiemu stylowi życia
  5. Spełnia wymagania stawiane przez gastronomiczny wypoczynek.

Te 5 koncepcji, reprezentują filary, które wspierają rynki dużych miast; po wybraniu najbardziej odpowiedniego modelu biznesowego, co następuje, jest rozważenie dobrego projektu koncepcyjnego przed przejściem do opracowania bardzo potrzebnego biznes planu.

Krok trzeci: biznesplan

Kwantyfikacja inwestycji wymaganej do założenia restauracji różni się w zależności od rodzaju biznesu, który zamierzasz założyć, jednak ogólne parametry pochodzą z ręki dwóch głównych rodzajów kosztów, kosztów otwarcia i kosztów operacyjnych.

Co wchodzi w skład kosztów rozpoczęcia działalności?

Pozycja ta składa się z tych kosztów, które będą musiały być zapłacone tylko raz, a więc łączy w sobie:

  • Zarejestrować się jako samozatrudniony, czyli w Urzędzie Skarbowym i ZUS w systemie RETA.
  • Wymagania stawiane przez prawo w związku z prowadzeniem działalności gastronomicznej, najczęściej mówimy o Koncesji na otwarcie lokalu i pracach związanych z jego klimatyzacją.
  • Wynajem i adaptacja obiektu.
  • Niezbędny sprzęt i materiały, od mebli po komputerowe programy do zarządzania.
>  Restauracja SWOT: naucz się jak to zrobić

Jakie są koszty eksploatacji?

Kategoria ta obejmuje koszty, które muszą być płacone co miesiąc, więc są one uwzględnione:

  • Listy płac pracowników
  • Ogólne koszty wynajmu – w stosownych przypadkach – podatki, usługi i marketing; podobnie należy oszacować koszty wynikające z odsetek od kredytu, nieprzewidzianych wydatków i inflacji.

Wniosek..

Obliczanie, ile kosztuje założenie restauracji wymaga najpierw wyboru rodzaju działalności, w tym celu wskazane jest, aby przejrzeć różne modele, które wyznaczają trendy w niszy restauracji, w tym nowej typologii Sala.

Mając te dane, kontynuuj analizę najważniejszych wydatków; w przypadku wyboru tradycyjnego modelu restauracji z jadalnią, głównymi z nich będą:

  • Lokal, jeśli jest własnością, adekwatność do aktualnych przepisów i ewentualne remonty, jeśli nie, ewentualna kaucja lub koszty wynajmu.
  • Usługi, w tym płatności za umowy na dostawy, od energii elektrycznej, wody i gazu po telefon i internet.
  • Licencje na działalność.
  • Meble, maszyny i montaż kuchni, nie tylko stoły, krzesła i obrusy, ale od klimatyzacji po ekspres do kawy.
  • Materiały eksploatacyjne, składające się ze wszystkiego, co niezbędne do pracy, szklanki, sztućce, naczynia, a nawet uniformy pracowników.
  • Początkowe zapasy, zbiegają się z pierwszą inwestycją w żywność i napoje.

Wreszcie, zaleca się włączenie do wydatków salda bankowego, tak aby od pierwszego dnia działalności, wydatki stałe i zmienne były pokryte.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

BASIC DATA PROTECTION INFORMATION

Responsible: Envalia Group, S.L.

Purpose: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Legitimation: Consentimiento del interesado.

Recipients: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Rights: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Additional information: You can find additional and detailed information on data protection in our privacy policy