fbpx

Klucze do systemu produkcji “cook and chill”

sistema produccion cook and chill

Czy wiesz, 偶e systemu produkcji cook and chill zmniejsza ryzyko ska偶enia 偶ywno艣ci? Ta technika kulinarna jest coraz cz臋艣ciej wykorzystywana w gastronomii ze wzgl臋du na jej ogromne zalety.

W tym po艣cie powiemy Ci, dlaczego nie wystarczy wiedzie膰, jak przygotowa膰 szerok膮 gam臋 da艅 podczas zarz膮dzania restauracj膮, ale r贸wnie偶 konieczne jest zoptymalizowanie proces贸w produkcyjnych, aby uzyska膰 wyniki przy mniejszym nak艂adzie czasu i wysi艂ku.

System produkcyjny do gotowania i sch艂adzania, definicja

Kuchnia cook and chill powsta艂a z potrzeby wcze艣niejszego przygotowania jedzenia, przechowywania go, a nast臋pnie serwowania, zachowuj膮c jego w艂a艣ciwo艣ci do maksimum. Osi膮ga si臋 to poprzez proces manipulacji temperatur膮 stosowan膮 do 偶ywno艣ci, aby przej艣膰 od gotowania do ch艂odzenia w kr贸tkim czasie.

sistema-de-produccion-cook-and-chill

Technika ta jest w stanie zagwarantowa膰 korzystniejsze warunki przechowywania naszej 偶ywno艣ci. Warto pami臋ta膰, 偶e dzi臋ki systemowi produkcji Cook and Chill, potrawy mo偶na przechowywa膰 nawet do 7 dni. W tym czasie mo偶na je bez obaw podawa膰, poniewa偶 zachowaj膮 wszystkie swoje atrybuty pod wzgl臋dem aromatu, konsystencji i smaku.

3 klucze do systemu Cook and Chill

Oto wyja艣nienie krok po kroku, jak zastosowa膰 t臋 technik臋 kulinarn膮 w swoich przygotowaniach:

1. Gotowanie 偶ywno艣ci

Pierwszym kluczem do systemu Cook and Chill jest gotowanie potraw. Na tym etapie nie jest konieczne posiadanie konkretnych maszyn, poniewa偶 mo偶na polega膰 na konwencjonalnych piekarnikach lub innych, kt贸re s艂u偶膮 do gotowania potraw niezale偶nie od 藕r贸d艂a energii (gaz, pr膮d, mi臋dzy innymi).

2. Szybkie sch艂adzanie 偶ywno艣ci

Po ugotowaniu potrawy rozpoczyna si臋 etap obni偶ania temperatury. Mo偶e si臋 to odbywa膰 na dwa sposoby: poprzez sch艂adzanie lub szybkie zamra偶anie.

Celem jest uzyskanie jak najbardziej korzystnych warunk贸w do przechowywania 偶ywno艣ci. Dzi臋ki temu pionowemu obni偶eniu temperatury ograniczasz powstawanie kryszta艂贸w w preparatach, zachowujesz ich struktur臋 i unikasz utraty p艂yn贸w podczas rozmra偶ania.

3. Regeneracja

Proces regeneracji 偶ywno艣ci pomo偶e Ci osi膮gn膮膰 optymaln膮 temperatur臋 serwowania. Polega to na zastosowaniu pary wodnej do potraw, kompensuj膮c utrat臋 wilgoci poprzez zwi臋kszenie ciep艂a. Zalecamy dok艂adne kontrolowanie czasu trwania procesu, aby nie straci膰 tekstury, soczysto艣ci, zapachu i smaku.

G艂贸wne zalety gotowania i sch艂adzania

metodo cook chill
  • Wi臋ksze bezpiecze艅stwo: 偶ywno艣膰 poddawana jest dzia艂aniu niskich temperatur, co zapobiega jej zanieczyszczeniu przez namna偶anie si臋 bakterii. Pozwoli to na stworzenie warunk贸w higieny i bezpiecze艅stwa sprzyjaj膮cych oferowaniu wysokiej jako艣ci us艂ug.
  • Optymalna konserwacja: Jak ju偶 wcze艣niej wspomnieli艣my, technika ta zapewnia zachowanie w艂a艣ciwo艣ci organoleptycznych preparat贸w. Z naszego do艣wiadczenia wiemy, jak wa偶ne jest serwowanie da艅, kt贸re smakuj膮 tak, jakby by艂y 艣wie偶o zrobione.
  • Standaryzacja proces贸w: Dzi臋ki wdro偶eniu systemu produkcyjnego Cook and Chill b臋dziesz m贸g艂 planowa膰 prac臋 w r贸偶nych grupach, dzieli膰 wysi艂ki i delegowa膰 zadania. Dzi臋ki temu przekonaj膮 si臋 Pa艅stwo, jak zwi臋ksza wydajno艣膰 pracownik贸w w kuchni.
  • Oszcz臋dno艣膰 koszt贸w: Przechowywanie przez d艂u偶szy czas preparat贸w pozwoli na zakup surowc贸w w wi臋kszych ilo艣ciach, a co za tym idzie po ni偶szych cenach. Dodatkowo u艂atwia zwi臋kszenie oferty da艅 w menu, sprzyjaj膮c wzrostowi liczby potencjalnych klient贸w.
  • Racjonowanie i regeneracja: B臋dziesz w stanie zaplanowa膰 i kontrolowa膰 istnienie produkcji, u艂atwiaj膮c us艂ugi z procesu regeneracji.
  • Mniejsze marnotrawstwo: Dzi臋ki procesowi abatementu, b臋dziesz w stanie zatrzyma膰 proces parowania, zapobiegaj膮c utracie wagi przez Twoj膮 偶ywno艣膰.

Dlaczego proces obni偶ania temperatury jest tak wa偶ny?

Ryzyko rozwoju bakterii jest uwa偶ane za krytyczny proces podczas przechowywania surowej lub gotowanej 偶ywno艣ci. Wynika to z faktu, 偶e zakres temperatur wynosi od 3掳C do +65掳C. Proces redukcji zwi臋ksza efektywno艣膰 i bezpiecze艅stwo przechowywania 偶ywno艣ci. Dzi臋ki temu uzyskuje si臋 szybkie sch艂odzenie potraw, przekraczaj膮c maksymaln膮 stref臋 zagro偶enia w minimalnym czasie.

Po zapoznaniu si臋 z podstawami systemu produkcyjnego “cook and chill” jeste艣 gotowy, aby w pe艂ni wykorzysta膰 mo偶liwo艣ci swojego biznesu gastronomicznego. I pami臋taj, bardzo wa偶ne jest, aby mie膰 wysokiej jako艣ci maszyny i narz臋dzia, aby s艂u偶y膰 swoim klientom w spos贸b, na jaki zas艂uguj膮.

Dlatego w Monouso oferujemy Pa艅stwu opakowania o w艂a艣ciwo艣ciach termicznych, kt贸re pomog膮 Pa艅stwu w tym procesie. Nie zapomnij odwiedzi膰 naszego katalogu, gdzie znajdziesz produkty, kt贸re najlepiej odpowiadaj膮 Twoim potrzebom, jeste艣my tu po to, aby Ci pom贸c!

Zostaw odpowied藕

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.

PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH

Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a trav茅s del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en l铆nea.

Prawa: Acceso a, Correcci贸n, cancelaci贸n, oposici贸n y otros derechos como se explica en la 鈥淚nformaci贸n adicional鈥.

Odbiorcy: Los datos s贸lo se transmiten a los proveedores que tienen una relaci贸n contractual con Monouso.

Legitymizacja: Consentimiento del interesado.

Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.

Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.