fbpx

Klucze do systemu produkcji „cook and chill”

sistema produccion cook and chill

Czy wiesz, ┼╝e systemu produkcji cook and chill zmniejsza ryzyko ska┼╝enia ┼╝ywno┼Ťci? Ta technika kulinarna jest coraz cz─Ö┼Ťciej wykorzystywana w gastronomii ze wzgl─Ödu na jej ogromne zalety.

W tym po┼Ťcie powiemy Ci, dlaczego nie wystarczy wiedzie─ç, jak przygotowa─ç szerok─ů gam─Ö da┼ä podczas zarz─ůdzania restauracj─ů, ale r├│wnie┼╝ konieczne jest zoptymalizowanie proces├│w produkcyjnych, aby uzyska─ç wyniki przy mniejszym nak┼éadzie czasu i wysi┼éku.

System produkcyjny do gotowania i schładzania, definicja

Kuchnia cook and chill powsta┼éa z potrzeby wcze┼Ťniejszego przygotowania jedzenia, przechowywania go, a nast─Öpnie serwowania, zachowuj─ůc jego w┼éa┼Ťciwo┼Ťci do maksimum. Osi─ůga si─Ö to poprzez proces manipulacji temperatur─ů stosowan─ů do ┼╝ywno┼Ťci, aby przej┼Ť─ç od gotowania do ch┼éodzenia w kr├│tkim czasie.

Technika ta jest w stanie zagwarantowa─ç korzystniejsze warunki przechowywania naszej ┼╝ywno┼Ťci. Warto pami─Öta─ç, ┼╝e dzi─Öki systemowi produkcji Cook and Chill, potrawy mo┼╝na przechowywa─ç nawet do 7 dni. W tym czasie mo┼╝na je bez obaw podawa─ç, poniewa┼╝ zachowaj─ů wszystkie swoje atrybuty pod wzgl─Ödem aromatu, konsystencji i smaku.

3 klucze do systemu Cook and Chill

Oto wyja┼Ťnienie krok po kroku, jak zastosowa─ç t─Ö technik─Ö kulinarn─ů w swoich przygotowaniach:

1. Gotowanie ┼╝ywno┼Ťci

Pierwszym kluczem do systemu Cook and Chill jest gotowanie potraw. Na tym etapie nie jest konieczne posiadanie konkretnych maszyn, poniewa┼╝ mo┼╝na polega─ç na konwencjonalnych piekarnikach lub innych, kt├│re s┼éu┼╝─ů do gotowania potraw niezale┼╝nie od ┼║r├│d┼éa energii (gaz, pr─ůd, mi─Ödzy innymi).

2. Szybkie sch┼éadzanie ┼╝ywno┼Ťci

Po ugotowaniu potrawy rozpoczyna się etap obniżania temperatury. Może się to odbywać na dwa sposoby: poprzez schładzanie lub szybkie zamrażanie.

>  Jak założyć samoobsługowy biznes fast foodowy

Celem jest uzyskanie jak najbardziej korzystnych warunk├│w do przechowywania ┼╝ywno┼Ťci. Dzi─Öki temu pionowemu obni┼╝eniu temperatury ograniczasz powstawanie kryszta┼é├│w w preparatach, zachowujesz ich struktur─Ö i unikasz utraty p┼éyn├│w podczas rozmra┼╝ania.

3. Regeneracja

Proces regeneracji ┼╝ywno┼Ťci pomo┼╝e Ci osi─ůgn─ů─ç optymaln─ů temperatur─Ö serwowania. Polega to na zastosowaniu pary wodnej do potraw, kompensuj─ůc utrat─Ö wilgoci poprzez zwi─Ökszenie ciep┼éa. Zalecamy dok┼éadne kontrolowanie czasu trwania procesu, aby nie straci─ç tekstury, soczysto┼Ťci, zapachu i smaku.

Główne zalety gotowania i schładzania

  • Wi─Öksze bezpiecze┼ästwo: ┼╝ywno┼Ť─ç poddawana jest dzia┼éaniu niskich temperatur, co zapobiega jej zanieczyszczeniu przez namna┼╝anie si─Ö bakterii. Pozwoli to na stworzenie warunk├│w higieny i bezpiecze┼ästwa sprzyjaj─ůcych oferowaniu wysokiej jako┼Ťci us┼éug.
  • Optymalna konserwacja: Jak ju┼╝ wcze┼Ťniej wspomnieli┼Ťmy, technika ta zapewnia zachowanie w┼éa┼Ťciwo┼Ťci organoleptycznych preparat├│w. Z naszego do┼Ťwiadczenia wiemy, jak wa┼╝ne jest serwowanie da┼ä, kt├│re smakuj─ů tak, jakby by┼éy ┼Ťwie┼╝o zrobione.
  • Standaryzacja proces├│w: Dzi─Öki wdro┼╝eniu systemu produkcyjnego Cook and Chill b─Ödziesz m├│g┼é planowa─ç prac─Ö w r├│┼╝nych grupach, dzieli─ç wysi┼éki i delegowa─ç zadania. Dzi─Öki temu przekonaj─ů si─Ö Pa┼ästwo, jak zwi─Öksza wydajno┼Ť─ç pracownik├│w w kuchni.
  • Oszcz─Ödno┼Ť─ç koszt├│w: Przechowywanie przez d┼éu┼╝szy czas preparat├│w pozwoli na zakup surowc├│w w wi─Ökszych ilo┼Ťciach, a co za tym idzie po ni┼╝szych cenach. Dodatkowo u┼éatwia zwi─Ökszenie oferty da┼ä w menu, sprzyjaj─ůc wzrostowi liczby potencjalnych klient├│w.
  • Racjonowanie i regeneracja: B─Ödziesz w stanie zaplanowa─ç i kontrolowa─ç istnienie produkcji, u┼éatwiaj─ůc us┼éugi z procesu regeneracji.
  • Mniejsze marnotrawstwo: Dzi─Öki procesowi abatementu, b─Ödziesz w stanie zatrzyma─ç proces parowania, zapobiegaj─ůc utracie wagi przez Twoj─ů ┼╝ywno┼Ť─ç.

Dlaczego proces obni┼╝ania temperatury jest tak wa┼╝ny?

Ryzyko rozwoju bakterii jest uwa┼╝ane za krytyczny proces podczas przechowywania surowej lub gotowanej ┼╝ywno┼Ťci. Wynika to z faktu, ┼╝e zakres temperatur wynosi od 3┬░C do +65┬░C. Proces redukcji zwi─Öksza efektywno┼Ť─ç i bezpiecze┼ästwo przechowywania ┼╝ywno┼Ťci. Dzi─Öki temu uzyskuje si─Ö szybkie sch┼éodzenie potraw, przekraczaj─ůc maksymaln─ů stref─Ö zagro┼╝enia w minimalnym czasie.

>  Jak kontrolować inwentaryzację w restauracji: najważniejsze wskazówki

Po zapoznaniu si─Ö z podstawami systemu produkcyjnego ÔÇ×cook and chillÔÇŁ jeste┼Ť gotowy, aby w pe┼éni wykorzysta─ç mo┼╝liwo┼Ťci swojego biznesu gastronomicznego. I pami─Ötaj, bardzo wa┼╝ne jest, aby mie─ç wysokiej jako┼Ťci maszyny i narz─Ödzia, aby s┼éu┼╝y─ç swoim klientom w spos├│b, na jaki zas┼éuguj─ů.

Dlatego w Monouso oferujemy Pa┼ästwu opakowania o w┼éa┼Ťciwo┼Ťciach termicznych, kt├│re pomog─ů Pa┼ästwu w tym procesie. Nie zapomnij odwiedzi─ç naszego katalogu, gdzie znajdziesz produkty, kt├│re najlepiej odpowiadaj─ů Twoim potrzebom, jeste┼Ťmy tu po to, aby Ci pom├│c!

Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s─ů oznaczone *

BASIC DATA PROTECTION INFORMATION

Responsible: Envalia Group, S.L.

Purpose: Gestionar las solicitudes realizadas a trav├ęs del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en l├şnea.

Legitimation: Consentimiento del interesado.

Recipients: Los datos s├│lo se transmiten a los proveedores que tienen una relaci├│n contractual con Monouso.

Rights: Acceso a, Correcci├│n, cancelaci├│n, oposici├│n y otros derechos como se explica en la ÔÇťInformaci├│n adicionalÔÇŁ.

Additional information: You can find additional and detailed information on data protection in our privacy policy