Obecny w twojej restauracji? 🍽 Monouso

Aby restauracja działała sprawnie i przynosiła oczekiwane zyski, należy zarządzać produktami i cenami sprzedaży.

Jednym z narzędzi do zarządzania Twoją restauracją jest “escandallo”, stół, który pozwala obliczyć koszty serwowanych dań na podstawie cen składników, których używasz oraz niektórych cech ich przygotowania.

W ten sposób wiesz, jakie są właściwe ceny za dania, które serwujesz, bez spekulacji i bez kierowania się innymi firmami oraz bez szacowania dochodów i wydatków.

Aby Twoja restauracja odniosła sukces, musisz nie tylko przyrządzać dobre dania, ale także mieć dobre zarządzanie, więc przeczytaj dalej, aby zrozumieć, jak to działa i jakie są korzyści płynące ze skanowania.

Na czym polega skandal?

¿En que consiste un escandallo?

Skandal ten jest ważnym krokiem, który należy podjąć przed sporządzeniem menu restauracji, ponieważ to właśnie stąd będą pochodzić koszty produktów.

Skandalem jest całkowita kalkulacja surowca użytego do przygotowania potraw w Twojej restauracji. Jest to na ogół wyliczenie wykonane na jedną kolację, z uwzględnieniem cen składników.

W celu wykonania skali ważne jest, aby sporządzić tabelę porównawczą z różnymi składnikami każdego ze składników, aby mieć koszt odpowiedniego dania.

Elementy skali

Elementos de un escandallo

W celu wykonania skali należy wziąć pod uwagę kilka ważnych elementów, które pozwolą na jak najdokładniejszą kalkulację, a te dania będą opłacalne dla restauracji.

Skandale muszą składać się z:

  • Składniki, które składają się na dania.
  • Całkowita waga każdego ze składników
  • Wielkość, w kilogramach, straty powstałe w wyniku gotowania składników, w tym łupin, skórek, kości, nasion itp.
  • Waga składników po ich wyczerpaniu.
  • Cena każdego składnika.
  • Suma cen składników.

Chociaż jest to jeden ze sposobów na obliczenie kosztu dań, które mają być serwowane w menu restauracji, ważne jest, aby być świadomym kosztów pracy i podstawowych usług zakładu.

Jak robisz skalę?

¿Cómo elaborar un escandallo?

Narzędzie arkusza kalkulacyjnego ma ogromne znaczenie przy wykonywaniu skali. W niej należy stworzyć tabelę porównawczą, obliczyć koszty według elementów, których należy przestrzegać i wybrać korzystne receptury.

Tabela porównawcza

Aby pogrupować każdy ze składników w kolejności, konieczne jest stworzenie tabeli porównawczej. W ten sposób łatwo zrozumiesz, jakie obliczenia wykonałeś i czy dania, które miałeś na myśli, przynoszą zysk Twojej restauracji.

Jeśli używasz tego samego składnika w kilku daniach, ważne jest, aby zapisać dokładną wagę porcji składnika, którego używasz, aby uzyskać idealną cenę.

Podczas umieszczania jednostek składników, jedna rada to zrobić kolumnę, aby przedstawić ją w procentach, a druga dla masy w gramach lub kilogramach.

Masa składników

Jeśli masz zamiar wykonać obliczenia, aby uzyskać koszt jednostkowy i całkowity koszt składników, które mają być użyte w naczyniach, musisz znać wagę netto każdego składnika, tj. wagę składnika po usunięciu straty.

Przy wadze netto wyrażonej w kilogramach lub litrach, klienci nabywają żywność płacąc za wagę, którą reprezentuje.

Natomiast cena całkowita jest osiągana poprzez uwzględnienie wagi brutto i symbolizuje koszty nabycia.

Obliczanie ilości składników według receptury

Po wypełnieniu każdej z danych w tabeli porównawczej należy określić, jakie ilości składnika są potrzebne do przygotowania receptury.

Najlepszym sposobem na osiągnięcie tego celu jest dokonanie ogólnej kalkulacji w tabeli porównawczej i podzielenie jej zgodnie z liczbą porcji uzyskanych z zastosowanych składników. W ten sposób będziesz wiedział, jaka jest idealna cena.

Znaczenie skandalu w twojej restauracji

Importancia de la técnica en tu restaurante

Skala jest kalkulacją, która nie tylko pomoże Ci wiedzieć, jakie są najlepsze ceny za dania, które serwujesz, ale także określi, które dania są opłacalne i ile składników powinieneś kupić od dostawców, aby uniknąć skurczu.

Podobnie, jest to doskonały wskaźnik, aby wiedzieć, czy konieczne jest wyeliminowanie lub dodanie jakiegoś składnika do potraw, aby dodać je do menu i zwiększyć sprzedaż w swoim zakładzie.

Prosta strategia polega na oferowaniu klientom najlepszych cen na rynku i zwiększaniu zysków, dzięki czemu otrzymuje się środki na inwestycje w ulepszenia niezbędne do podniesienia jakości usług.

Jedynymi danymi, które musisz znać przed wykonaniem wagi, są ceny każdego produktu dostarczonego przez dostawcę oraz jego waga, po czym zaczynasz wypełniać tabelę porównawczą i dokonywać obliczeń cenowych.

Jeśli nie zrobisz skali, naczynia będą miały zawyżone koszty lub będą tańsze niż to, co naprawdę kosztują, co przekłada się na znaczne straty dla Twojej firmy.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH

Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitymizacja: Consentimiento del interesado.

Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.

Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Monouso Blog
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.