Obecny w twojej restauracji? 馃嵔 Monouso

Aby restauracja dzia艂a艂a sprawnie i przynosi艂a oczekiwane zyski, nale偶y zarz膮dza膰 produktami i cenami sprzeda偶y.

Jednym z narz臋dzi do zarz膮dzania Twoj膮 restauracj膮 jest “escandallo”, st贸艂, kt贸ry pozwala obliczy膰 koszty serwowanych da艅 na podstawie cen sk艂adnik贸w, kt贸rych u偶ywasz oraz niekt贸rych cech ich przygotowania.

W ten spos贸b wiesz, jakie s膮 w艂a艣ciwe ceny za dania, kt贸re serwujesz, bez spekulacji i bez kierowania si臋 innymi firmami oraz bez szacowania dochod贸w i wydatk贸w.

Aby Twoja restauracja odnios艂a sukces, musisz nie tylko przyrz膮dza膰 dobre dania, ale tak偶e mie膰 dobre zarz膮dzanie, wi臋c przeczytaj dalej, aby zrozumie膰, jak to dzia艂a i jakie s膮 korzy艣ci p艂yn膮ce ze skanowania.

Na czym polega skandal?

驴En que consiste un escandallo?

Skandal ten jest wa偶nym krokiem, kt贸ry nale偶y podj膮膰 przed sporz膮dzeniem menu restauracji, poniewa偶 to w艂a艣nie st膮d b臋d膮 pochodzi膰 koszty produkt贸w.

Skandalem jest ca艂kowita kalkulacja surowca u偶ytego do przygotowania potraw w Twojej restauracji. Jest to na og贸艂 wyliczenie wykonane na jedn膮 kolacj臋, z uwzgl臋dnieniem cen sk艂adnik贸w.

W celu wykonania skali wa偶ne jest, aby sporz膮dzi膰 tabel臋 por贸wnawcz膮 z r贸偶nymi sk艂adnikami ka偶dego ze sk艂adnik贸w, aby mie膰 koszt odpowiedniego dania.

Elementy skali

Elementos de un escandallo

W celu wykonania skali nale偶y wzi膮膰 pod uwag臋 kilka wa偶nych element贸w, kt贸re pozwol膮 na jak najdok艂adniejsz膮 kalkulacj臋, a te dania b臋d膮 op艂acalne dla restauracji.

Skandale musz膮 sk艂ada膰 si臋 z:

  • Sk艂adniki, kt贸re sk艂adaj膮 si臋 na dania.
  • Ca艂kowita waga ka偶dego ze sk艂adnik贸w
  • Wielko艣膰, w kilogramach, straty powsta艂e w wyniku gotowania sk艂adnik贸w, w tym 艂upin, sk贸rek, ko艣ci, nasion itp.
  • Waga sk艂adnik贸w po ich wyczerpaniu.
  • Cena ka偶dego sk艂adnika.
  • Suma cen sk艂adnik贸w.

Chocia偶 jest to jeden ze sposob贸w na obliczenie kosztu da艅, kt贸re maj膮 by膰 serwowane w menu restauracji, wa偶ne jest, aby by膰 艣wiadomym koszt贸w pracy i podstawowych us艂ug zak艂adu.

Jak robisz skal臋?

驴C贸mo elaborar un escandallo?

Narz臋dzie arkusza kalkulacyjnego ma ogromne znaczenie przy wykonywaniu skali. W niej nale偶y stworzy膰 tabel臋 por贸wnawcz膮, obliczy膰 koszty wed艂ug element贸w, kt贸rych nale偶y przestrzega膰 i wybra膰 korzystne receptury.

Tabela por贸wnawcza

Aby pogrupowa膰 ka偶dy ze sk艂adnik贸w w kolejno艣ci, konieczne jest stworzenie tabeli por贸wnawczej. W ten spos贸b 艂atwo zrozumiesz, jakie obliczenia wykona艂e艣 i czy dania, kt贸re mia艂e艣 na my艣li, przynosz膮 zysk Twojej restauracji.

Je艣li u偶ywasz tego samego sk艂adnika w kilku daniach, wa偶ne jest, aby zapisa膰 dok艂adn膮 wag臋 porcji sk艂adnika, kt贸rego u偶ywasz, aby uzyska膰 idealn膮 cen臋.

Podczas umieszczania jednostek sk艂adnik贸w, jedna rada to zrobi膰 kolumn臋, aby przedstawi膰 j膮 w procentach, a druga dla masy w gramach lub kilogramach.

Masa sk艂adnik贸w

Je艣li masz zamiar wykona膰 obliczenia, aby uzyska膰 koszt jednostkowy i ca艂kowity koszt sk艂adnik贸w, kt贸re maj膮 by膰 u偶yte w naczyniach, musisz zna膰 wag臋 netto ka偶dego sk艂adnika, tj. wag臋 sk艂adnika po usuni臋ciu straty.

Przy wadze netto wyra偶onej w kilogramach lub litrach, klienci nabywaj膮 偶ywno艣膰 p艂ac膮c za wag臋, kt贸r膮 reprezentuje.

Natomiast cena ca艂kowita jest osi膮gana poprzez uwzgl臋dnienie wagi brutto i symbolizuje koszty nabycia.

Obliczanie ilo艣ci sk艂adnik贸w wed艂ug receptury

Po wype艂nieniu ka偶dej z danych w tabeli por贸wnawczej nale偶y okre艣li膰, jakie ilo艣ci sk艂adnika s膮 potrzebne do przygotowania receptury.

Najlepszym sposobem na osi膮gni臋cie tego celu jest dokonanie og贸lnej kalkulacji w tabeli por贸wnawczej i podzielenie jej zgodnie z liczb膮 porcji uzyskanych z zastosowanych sk艂adnik贸w. W ten spos贸b b臋dziesz wiedzia艂, jaka jest idealna cena.

Znaczenie skandalu w twojej restauracji

Importancia de la t茅cnica en tu restaurante

Skala jest kalkulacj膮, kt贸ra nie tylko pomo偶e Ci wiedzie膰, jakie s膮 najlepsze ceny za dania, kt贸re serwujesz, ale tak偶e okre艣li, kt贸re dania s膮 op艂acalne i ile sk艂adnik贸w powiniene艣 kupi膰 od dostawc贸w, aby unikn膮膰 skurczu.

Podobnie, jest to doskona艂y wska藕nik, aby wiedzie膰, czy konieczne jest wyeliminowanie lub dodanie jakiego艣 sk艂adnika do potraw, aby doda膰 je do menu i zwi臋kszy膰 sprzeda偶 w swoim zak艂adzie.

Prosta strategia polega na oferowaniu klientom najlepszych cen na rynku i zwi臋kszaniu zysk贸w, dzi臋ki czemu otrzymuje si臋 艣rodki na inwestycje w ulepszenia niezb臋dne do podniesienia jako艣ci us艂ug.

Jedynymi danymi, kt贸re musisz zna膰 przed wykonaniem wagi, s膮 ceny ka偶dego produktu dostarczonego przez dostawc臋 oraz jego waga, po czym zaczynasz wype艂nia膰 tabel臋 por贸wnawcz膮 i dokonywa膰 oblicze艅 cenowych.

Je艣li nie zrobisz skali, naczynia b臋d膮 mia艂y zawy偶one koszty lub b臋d膮 ta艅sze ni偶 to, co naprawd臋 kosztuj膮, co przek艂ada si臋 na znaczne straty dla Twojej firmy.

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

Scroll to Top