Obecny w twojej restauracji? ­čŹŻ Monouso

Aby restauracja dzia┼éa┼éa sprawnie i przynosi┼éa oczekiwane zyski, nale┼╝y zarz─ůdza─ç produktami i cenami sprzeda┼╝y.

Jednym z narz─Ödzi do zarz─ůdzania Twoj─ů restauracj─ů jest ÔÇ×escandalloÔÇŁ, st├│┼é, kt├│ry pozwala obliczy─ç koszty serwowanych da┼ä na podstawie cen sk┼éadnik├│w, kt├│rych u┼╝ywasz oraz niekt├│rych cech ich przygotowania.

W ten spos├│b wiesz, jakie s─ů w┼éa┼Ťciwe ceny za dania, kt├│re serwujesz, bez spekulacji i bez kierowania si─Ö innymi firmami oraz bez szacowania dochod├│w i wydatk├│w.

Aby Twoja restauracja odnios┼éa sukces, musisz nie tylko przyrz─ůdza─ç dobre dania, ale tak┼╝e mie─ç dobre zarz─ůdzanie, wi─Öc przeczytaj dalej, aby zrozumie─ç, jak to dzia┼éa i jakie s─ů korzy┼Ťci p┼éyn─ůce ze skanowania.

Na czym polega skandal?

┬┐En que consiste un escandallo?

Skandal ten jest wa┼╝nym krokiem, kt├│ry nale┼╝y podj─ů─ç przed sporz─ůdzeniem menu restauracji, poniewa┼╝ to w┼éa┼Ťnie st─ůd b─Öd─ů pochodzi─ç koszty produkt├│w.

Skandalem jest ca┼ékowita kalkulacja surowca u┼╝ytego do przygotowania potraw w Twojej restauracji. Jest to na og├│┼é wyliczenie wykonane na jedn─ů kolacj─Ö, z uwzgl─Ödnieniem cen sk┼éadnik├│w.

W celu wykonania skali wa┼╝ne jest, aby sporz─ůdzi─ç tabel─Ö por├│wnawcz─ů z r├│┼╝nymi sk┼éadnikami ka┼╝dego ze sk┼éadnik├│w, aby mie─ç koszt odpowiedniego dania.

Elementy skali

Elementos de un escandallo

W celu wykonania skali nale┼╝y wzi─ů─ç pod uwag─Ö kilka wa┼╝nych element├│w, kt├│re pozwol─ů na jak najdok┼éadniejsz─ů kalkulacj─Ö, a te dania b─Öd─ů op┼éacalne dla restauracji.

Skandale musz─ů sk┼éada─ç si─Ö z:

  • Sk┼éadniki, kt├│re sk┼éadaj─ů si─Ö na dania.
  • Ca┼ékowita waga ka┼╝dego ze sk┼éadnik├│w
  • Wielko┼Ť─ç, w kilogramach, straty powsta┼ée w wyniku gotowania sk┼éadnik├│w, w tym ┼éupin, sk├│rek, ko┼Ťci, nasion itp.
  • Waga sk┼éadnik├│w po ich wyczerpaniu.
  • Cena ka┼╝dego sk┼éadnika.
  • Suma cen sk┼éadnik├│w.

Chocia┼╝ jest to jeden ze sposob├│w na obliczenie kosztu da┼ä, kt├│re maj─ů by─ç serwowane w menu restauracji, wa┼╝ne jest, aby by─ç ┼Ťwiadomym koszt├│w pracy i podstawowych us┼éug zak┼éadu.

Jak robisz skal─Ö?

┬┐C├│mo elaborar un escandallo?

Narz─Ödzie arkusza kalkulacyjnego ma ogromne znaczenie przy wykonywaniu skali. W niej nale┼╝y stworzy─ç tabel─Ö por├│wnawcz─ů, obliczy─ç koszty wed┼éug element├│w, kt├│rych nale┼╝y przestrzega─ç i wybra─ç korzystne receptury.

Tabela por├│wnawcza

Aby pogrupowa─ç ka┼╝dy ze sk┼éadnik├│w w kolejno┼Ťci, konieczne jest stworzenie tabeli por├│wnawczej. W ten spos├│b ┼éatwo zrozumiesz, jakie obliczenia wykona┼ée┼Ť i czy dania, kt├│re mia┼ée┼Ť na my┼Ťli, przynosz─ů zysk Twojej restauracji.

Je┼Ťli u┼╝ywasz tego samego sk┼éadnika w kilku daniach, wa┼╝ne jest, aby zapisa─ç dok┼éadn─ů wag─Ö porcji sk┼éadnika, kt├│rego u┼╝ywasz, aby uzyska─ç idealn─ů cen─Ö.

Podczas umieszczania jednostek sk┼éadnik├│w, jedna rada to zrobi─ç kolumn─Ö, aby przedstawi─ç j─ů w procentach, a druga dla masy w gramach lub kilogramach.

Masa składników

Je┼Ťli masz zamiar wykona─ç obliczenia, aby uzyska─ç koszt jednostkowy i ca┼ékowity koszt sk┼éadnik├│w, kt├│re maj─ů by─ç u┼╝yte w naczyniach, musisz zna─ç wag─Ö netto ka┼╝dego sk┼éadnika, tj. wag─Ö sk┼éadnika po usuni─Öciu straty.

Przy wadze netto wyra┼╝onej w kilogramach lub litrach, klienci nabywaj─ů ┼╝ywno┼Ť─ç p┼éac─ůc za wag─Ö, kt├│r─ů reprezentuje.

Natomiast cena ca┼ékowita jest osi─ůgana poprzez uwzgl─Ödnienie wagi brutto i symbolizuje koszty nabycia.

Obliczanie ilo┼Ťci sk┼éadnik├│w wed┼éug receptury

Po wype┼énieniu ka┼╝dej z danych w tabeli por├│wnawczej nale┼╝y okre┼Ťli─ç, jakie ilo┼Ťci sk┼éadnika s─ů potrzebne do przygotowania receptury.

Najlepszym sposobem na osi─ůgni─Öcie tego celu jest dokonanie og├│lnej kalkulacji w tabeli por├│wnawczej i podzielenie jej zgodnie z liczb─ů porcji uzyskanych z zastosowanych sk┼éadnik├│w. W ten spos├│b b─Ödziesz wiedzia┼é, jaka jest idealna cena.

Znaczenie skandalu w twojej restauracji

Importancia de la t├ęcnica en tu restaurante

Skala jest kalkulacj─ů, kt├│ra nie tylko pomo┼╝e Ci wiedzie─ç, jakie s─ů najlepsze ceny za dania, kt├│re serwujesz, ale tak┼╝e okre┼Ťli, kt├│re dania s─ů op┼éacalne i ile sk┼éadnik├│w powiniene┼Ť kupi─ç od dostawc├│w, aby unikn─ů─ç skurczu.

Podobnie, jest to doskona┼éy wska┼║nik, aby wiedzie─ç, czy konieczne jest wyeliminowanie lub dodanie jakiego┼Ť sk┼éadnika do potraw, aby doda─ç je do menu i zwi─Ökszy─ç sprzeda┼╝ w swoim zak┼éadzie.

Prosta strategia polega na oferowaniu klientom najlepszych cen na rynku i zwi─Ökszaniu zysk├│w, dzi─Öki czemu otrzymuje si─Ö ┼Ťrodki na inwestycje w ulepszenia niezb─Ödne do podniesienia jako┼Ťci us┼éug.

Jedynymi danymi, kt├│re musisz zna─ç przed wykonaniem wagi, s─ů ceny ka┼╝dego produktu dostarczonego przez dostawc─Ö oraz jego waga, po czym zaczynasz wype┼énia─ç tabel─Ö por├│wnawcz─ů i dokonywa─ç oblicze┼ä cenowych.

Je┼Ťli nie zrobisz skali, naczynia b─Öd─ů mia┼éy zawy┼╝one koszty lub b─Öd─ů ta┼äsze ni┼╝ to, co naprawd─Ö kosztuj─ů, co przek┼éada si─Ö na znaczne straty dla Twojej firmy.

Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *

BASIC DATA PROTECTION INFORMATION

Responsible: Envalia Group, S.L.

Purpose: Gestionar las solicitudes realizadas a trav├ęs del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en l├şnea.

Legitimation: Consentimiento del interesado.

Recipients: Los datos s├│lo se transmiten a los proveedores que tienen una relaci├│n contractual con Monouso.

Rights: Acceso a, Correcci├│n, cancelaci├│n, oposici├│n y otros derechos como se explica en la ÔÇťInformaci├│n adicionalÔÇŁ.

Additional information: You can find additional and detailed information on data protection in our privacy policy