Jak skutecznie myć owoce i warzywa

Jak myć owoce i warzywa? Wydaje się, że to proste pytanie, ale każdy profesjonalista z branży restauracyjnej powinien rozumieć znaczenie mycia świeżych produktów i utrzymywania regularnej rutyny czyszczenia restauracji. Według FDA (Food and Drug Administration), koronawirus nie rozprzestrzenia się poprzez spożywanie skażonej żywności. Możesz jednak chronić swoich klientów i pracowników, stosując te same praktyki bezpieczeństwa żywności, które stosujesz, aby zapobiec chorobom przenoszonym przez żywność, takim jak norowirus. Obejmuje to dokładne mycie owoców i warzyw w celu usunięcia wszelkich zanieczyszczeń pestycydami, woskami i patogenami.
¿Qué encontrarás en este artículo?
Wskazówki dotyczące mycia produktów
Zanim zaczniesz myć swoje produkty, pamiętaj o kilku wskazówkach:
✅ Myć ręce mydłem przez 20 sekund lub dłużej.
✅ Wyznaczyć i odkazić stanowisko do mycia produktów.
✅ Natychmiast wyjmij produkty z torebek i skrzynek.
✅ Wyrzucić wszystkie worki i pojemniki.
✅ Nie używać mydła do rąk, wybielaczy ani alkoholu na produktach.
Jak myć warzywa
Istnieją dwie powszechnie stosowane metody mycia produktów. Miękkie produkty lub zieleninę liściastą należy czyścić metodą namaczania, natomiast warzywa o twardszej skórce można czyścić roztworem w sprayu. Opiszemy te dwie metody czyszczenia owoców i warzyw, abyś mógł serwować swoim gościom świeże, bezpieczne jedzenie.
1. Jak myć produkty metodą namaczania
Metoda namaczania do mycia produktów jest idealna dla pakowanych owoców, takich jak jagody, i pękniętych warzyw, takich jak brokuły. Moczenie produktów nie tylko usuwa z nich zarazki i szkodliwe substancje chemiczne, ale może również służyć do ich rewitalizacji, nadając im lepszy smak i przedłużając ich trwałość. Jeśli kupujesz lokalne, organiczne owoce i warzywa, które nie zawierają szkodliwych chemikaliów ani konserwantów, możesz używać gorącej wody do płukania swoich produktów.
Do tej metodypotrzebne będą następujące elementy:
✅ Zlewozmywak z nierdzewnej stali szlachetnej.
✅ Pojemnik na żywność.
✅ Płyn do mycia warzyw lub ocet spirytusowy.
✅ Cedzak.
✅ Woda słodka.
Oto etapy mycia warzyw i owoców metodą namaczania:
- Zdezynfekuj zlew, umyj ręce i użyj wody z mydłem, aby oczyścić wszystkie miejsca, które mają kontakt ze świeżymi produktami.
- Wypełnij zlew rozcieńczonym roztworem prania lub octu. Jeśli używasz komercyjnego płynu do mycia, użyj proporcji 1:30 płynu do wody, czyli około 4 do 6 uncji płynu na 3,7 litra wody.
- Namoczyć warzywa przez co najmniej 30 sekund.
- Umieść je w durszlaku i rękoma wyszoruj, płucząc zimną wodą.
- Pozostawić produkt do wyschnięcia na powietrzu.
Zalecamy stosowanie tych kroków w przypadku następujących rodzajów produktów:
- ✅ Sałata
- ✅ Szpinak
- ✅Jarmuż
- ✅ Kalafior
- ✅Brokuły
- ✅ Kapusta
- ✅Winogrona
- ✅ Maliny
- ✅Truskawki
- ✅ Borówki
- ✅ Borówki

2. Jak myć owoce i warzywa metodą natryskową
W przypadkuproduktów o twardszej skórce, takich jak bakłażany, ziemniaki czy ogórki, korzystne może być zastosowanie sprayu, który dokładnie usunie brud i pestycydy. Metoda ta jest również idealna dla większych, bardziej miękkich owoców i warzyw bez pęknięć i szczelin.
Do czyszczenia owoców i warzyw metodą natryskową potrzebne są następujące przedmioty:
✅ Zlewozmywak kuchenny.
✅ Butelka z rozpylaczem.
✅ Ocet destylowany.
✅ Szczotka do przygotowywania warzyw (opcjonalnie).
✅ Woda słodka.
Aby skutecznie oczyścić owoce i warzywa, należy postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami:
- Umyj ręce i wszystkie miejsca, które mają kontakt ze świeżymi produktami wodą z mydłem.
- Napełnij butelkę z roztworem i spryskaj całą powierzchnię każdego warzywa lub owocu.
- Pozostawić powleczony produkt na co najmniej 30 sekund.
- Użyj rąk lub szczotki do czyszczenia warzyw, aby wyszorować produkty, a następnie spłucz roztwór pod zimną bieżącą wodą.
- Pozostawić produkt do wyschnięcia na powietrzu.
Metoda natryskowa najlepiej sprawdza się w przypadku tego typu owoców i warzyw:
- ✅ Pomidory
- ✅ Bakłażan
- ✅Ziemniaki
- ✅ Ogórki
- ✅Papryka
- ✅ Jabłka
- ✅Pomarańcze
- ✅ Melony
- ✅Cytryny
- ✅ Limonki
- ✅ Limy
Czyszczenie warzyw za pomocą octu
Dodanie octu do mycia owoców i warzyw może pomóc w usunięciu dodatkowychbakterii. Wiadomo, że czyszczenie samą wodą usuwa 98% bakterii z owoców i warzyw, ale dodanie octu nie zaszkodzi temu procesowi. W niektórych przypadkach, mycie owoców i warzyw octem jest znane z wydłużania okresu przydatności do spożycia.
Jeśli zdecydujesz się na ocet, zaleca się stosowanie proporcji 1 część octu do 3 części wody. Ocet może być używany z metodą moczenia z powyższych kroków, jak również metodą natryskiwania.
Dlaczego trzeba myć owoce?
Mycie owoców i warzyw jest ważnym elementem bezpieczeństwa żywności, ponieważ pomaga zapobiegać zakażeniom krzyżowym, usuwając jednocześnie pestycydy i chemikalia z produktów. Dokładne sprawdzenie i umycie warzyw przed ich podaniem zwiększa szansę na zapobieżenie epidemii chorób przenoszonych drogą pokarmową, spowodowanych przez skażone produkty. Ponadto, chemikalia stosowane w pestycydach mogą podrażniać osoby o wrażliwych żołądkach lub cierpiące na alergie.
Myjąc każdy kawałek produktu, który będzie podawany na surowo, znacznie zmniejszysz szanse swoich klientów na zarażenie się chorobą przenoszoną drogą pokarmową i będziesz stosować bezpieczne praktyki przygotowywania żywności w swojej restauracji, delikatesach, barze lub firmie cateringowej. Ponadto, uzyskanie certyfikatu obsługi żywności jest niezbędne w branży gastronomicznej i pomoże zapewnić, że nadal będziesz serwować bezpieczne i czyste jedzenie dla swoich klientów.
W Monouso mamy produkty do higieny, które pomogą Ci w tym super ważnym procesie. Zapoznaj się z naszymi torbami, które pomogą Ci dostarczyć owoce i warzywa ze sklepu do domu w sposób przyjazny dla środowiska
PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH
Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.
Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.
Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.
Legitymizacja: Consentimiento del interesado.
Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.
Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy