fbpx

Jak skutecznie my膰 owoce i warzywa

mycie owoc贸w i warzyw

Jak my膰 owoce i warzywa? Wydaje si臋, 偶e to proste pytanie, ale ka偶dy profesjonalista z bran偶y restauracyjnej powinien rozumie膰 znaczenie mycia 艣wie偶ych produkt贸w i utrzymywania regularnej rutyny czyszczenia restauracji. Wed艂ug FDA (Food and Drug Administration), koronawirus nie rozprzestrzenia si臋 poprzez spo偶ywanie ska偶onej 偶ywno艣ci. Mo偶esz jednak chroni膰 swoich klient贸w i pracownik贸w, stosuj膮c te same praktyki bezpiecze艅stwa 偶ywno艣ci, kt贸re stosujesz, aby zapobiec chorobom przenoszonym przez 偶ywno艣膰, takim jak norowirus. Obejmuje to dok艂adne mycie owoc贸w i warzyw w celu usuni臋cia wszelkich zanieczyszcze艅 pestycydami, woskami i patogenami.

Wskaz贸wki dotycz膮ce mycia produkt贸w

Zanim zaczniesz my膰 swoje produkty, pami臋taj o kilku wskaz贸wkach:

My膰 r臋ce myd艂em przez 20 sekund lub d艂u偶ej.
鉁 Wyznaczy膰 i odkazi膰 stanowisko do mycia produkt贸w.
鉁 Natychmiast wyjmij produkty z torebek i skrzynek.
鉁 Wyrzuci膰 wszystkie worki i pojemniki.
鉁 Nie u偶ywa膰 myd艂a do r膮k, wybielaczy ani alkoholu na produktach.

Jak my膰 warzywa

Istniej膮 dwie powszechnie stosowane metody mycia produkt贸w. Mi臋kkie produkty lub zielenin臋 li艣ciast膮 nale偶y czy艣ci膰 metod膮 namaczania, natomiast warzywa o twardszej sk贸rce mo偶na czy艣ci膰 roztworem w sprayu. Opiszemy te dwie metody czyszczenia owoc贸w i warzyw, aby艣 m贸g艂 serwowa膰 swoim go艣ciom 艣wie偶e, bezpieczne jedzenie.

1. Jak my膰 produkty metod膮 namaczania

Metoda namaczania do mycia produkt贸w jest idealna dla pakowanych owoc贸w, takich jak jagody, i p臋kni臋tych warzyw, takich jak broku艂y. Moczenie produkt贸w nie tylko usuwa z nich zarazki i szkodliwe substancje chemiczne, ale mo偶e r贸wnie偶 s艂u偶y膰 do ich rewitalizacji, nadaj膮c im lepszy smak i przed艂u偶aj膮c ich trwa艂o艣膰. Je艣li kupujesz lokalne, organiczne owoce i warzywa, kt贸re nie zawieraj膮 szkodliwych chemikali贸w ani konserwant贸w, mo偶esz u偶ywa膰 gor膮cej wody do p艂ukania swoich produkt贸w.

>Jak zrobi膰 papier z recyklingu w domu?

Do tej metodypotrzebne b臋d膮 nast臋puj膮ce elementy:

鉁 Zlewozmywak z nierdzewnej stali szlachetnej.
鉁 Pojemnik na 偶ywno艣膰.
鉁 P艂yn do mycia warzyw lub ocet spirytusowy.
鉁 Cedzak.
鉁 Woda s艂odka.

Oto etapy mycia warzyw i owoc贸w metod膮 namaczania:

  1. Zdezynfekuj zlew, umyj r臋ce i u偶yj wody z myd艂em, aby oczy艣ci膰 wszystkie miejsca, kt贸re maj膮 kontakt ze 艣wie偶ymi produktami.
  2. Wype艂nij zlew rozcie艅czonym roztworem prania lub octu. Je艣li u偶ywasz komercyjnego p艂ynu do mycia, u偶yj proporcji 1:30 p艂ynu do wody, czyli oko艂o 4 do 6 uncji p艂ynu na 3,7 litra wody.
  3. Namoczy膰 warzywa przez co najmniej 30 sekund.
  4. Umie艣膰 je w durszlaku i r臋koma wyszoruj, p艂ucz膮c zimn膮 wod膮.
  5. Pozostawi膰 produkt do wyschni臋cia na powietrzu.

Zalecamy stosowanie tych krok贸w w przypadku nast臋puj膮cych rodzaj贸w produkt贸w:

  • 鉁 Sa艂ata
  • 鉁 Szpinak
  • 鉁匤armu偶
  • 鉁 Kalafior
  • 鉁匓roku艂y
  • 鉁 Kapusta
  • 鉁匴inogrona
  • 鉁 Maliny
  • 鉁匱ruskawki
  • 鉁 Bor贸wki
  • 鉁 Bor贸wki

2. Jak my膰 owoce i warzywa metod膮 natryskow膮

W przypadkuprodukt贸w o twardszej sk贸rce, takich jak bak艂a偶any, ziemniaki czy og贸rki, korzystne mo偶e by膰 zastosowanie sprayu, kt贸ry dok艂adnie usunie brud i pestycydy. Metoda ta jest r贸wnie偶 idealna dla wi臋kszych, bardziej mi臋kkich owoc贸w i warzyw bez p臋kni臋膰 i szczelin.

Do czyszczenia owoc贸w i warzyw metod膮 natryskow膮 potrzebne s膮 nast臋puj膮ce przedmioty:

鉁 Zlewozmywak kuchenny.
鉁 Butelka z rozpylaczem.
鉁 Ocet destylowany.
鉁 Szczotka do przygotowywania warzyw (opcjonalnie).
鉁 Woda s艂odka.

Aby skutecznie oczy艣ci膰 owoce i warzywa, nale偶y post臋powa膰 zgodnie z poni偶szymi wskaz贸wkami:

  1. Umyj r臋ce i wszystkie miejsca, kt贸re maj膮 kontakt ze 艣wie偶ymi produktami wod膮 z myd艂em.
  2. Nape艂nij butelk臋 z roztworem i spryskaj ca艂膮 powierzchni臋 ka偶dego warzywa lub owocu.
  3. Pozostawi膰 powleczony produkt na co najmniej 30 sekund.
  4. U偶yj r膮k lub szczotki do czyszczenia warzyw, aby wyszorowa膰 produkty, a nast臋pnie sp艂ucz roztw贸r pod zimn膮 bie偶膮c膮 wod膮.
  5. Pozostawi膰 produkt do wyschni臋cia na powietrzu.
>Jak zrobi膰 domowej roboty kaw臋. 5 skutecznych i pysznych przepis贸w

Metoda natryskowa najlepiej sprawdza si臋 w przypadku tego typu owoc贸w i warzyw:

  • 鉁 Pomidory
  • 鉁 Bak艂a偶an
  • 鉁匷iemniaki
  • 鉁 Og贸rki
  • 鉁匬apryka
  • 鉁 Jab艂ka
  • 鉁匬omara艅cze
  • 鉁 Melony
  • 鉁匔ytryny
  • 鉁 Limonki
  • 鉁 Limy

Czyszczenie warzyw za pomoc膮 octu

Dodanie octu do mycia owoc贸w i warzyw mo偶e pom贸c w usuni臋ciu dodatkowychbakterii. Wiadomo, 偶e czyszczenie sam膮 wod膮 usuwa 98% bakterii z owoc贸w i warzyw, ale dodanie octu nie zaszkodzi temu procesowi. W niekt贸rych przypadkach, mycie owoc贸w i warzyw octem jest znane z wyd艂u偶ania okresu przydatno艣ci do spo偶ycia.

Je艣li zdecydujesz si臋 na ocet, zaleca si臋 stosowanie proporcji 1 cz臋艣膰 octu do 3 cz臋艣ci wody. Ocet mo偶e by膰 u偶ywany z metod膮 moczenia z powy偶szych krok贸w, jak r贸wnie偶 metod膮 natryskiwania.

Dlaczego trzeba my膰 owoce?

Mycie owoc贸w i warzyw jest wa偶nym elementem bezpiecze艅stwa 偶ywno艣ci, poniewa偶 pomaga zapobiega膰 zaka偶eniom krzy偶owym, usuwaj膮c jednocze艣nie pestycydy i chemikalia z produkt贸w. Dok艂adne sprawdzenie i umycie warzyw przed ich podaniem zwi臋ksza szans臋 na zapobie偶enie epidemii chor贸b przenoszonych drog膮 pokarmow膮, spowodowanych przez ska偶one produkty. Ponadto, chemikalia stosowane w pestycydach mog膮 podra偶nia膰 osoby o wra偶liwych 偶o艂膮dkach lub cierpi膮ce na alergie.

Myj膮c ka偶dy kawa艂ek produktu, kt贸ry b臋dzie podawany na surowo, znacznie zmniejszysz szanse swoich klient贸w na zara偶enie si臋 chorob膮 przenoszon膮 drog膮 pokarmow膮 i b臋dziesz stosowa膰 bezpieczne praktyki przygotowywania 偶ywno艣ci w swojej restauracji, delikatesach, barze lub firmie cateringowej. Ponadto, uzyskanie certyfikatu obs艂ugi 偶ywno艣ci jest niezb臋dne w bran偶y gastronomicznej i pomo偶e zapewni膰, 偶e nadal b臋dziesz serwowa膰 bezpieczne i czyste jedzenie dla swoich klient贸w.

W Monouso mamy produkty do higieny, kt贸re pomog膮 Ci w tym super wa偶nym procesie. Zapoznaj si臋 z naszymi torbami, kt贸re pomog膮 Ci dostarczy膰 owoce i warzywa ze sklepu do domu w spos贸b przyjazny dla 艣rodowiska

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

BASIC DATA PROTECTION INFORMATION

Responsible: Envalia Group, S.L.

Purpose: Gestionar las solicitudes realizadas a trav茅s del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en l铆nea.

Legitimation: Consentimiento del interesado.

Recipients: Los datos s贸lo se transmiten a los proveedores que tienen una relaci贸n contractual con Monouso.

Rights: Acceso a, Correcci贸n, cancelaci贸n, oposici贸n y otros derechos como se explica en la 鈥淚nformaci贸n adicional鈥.

Additional information: You can find additional and detailed information on data protection in our privacy policy