fbpx

Wskazówki dotyczące noszenia tacki antypoślizgowej

Nauka noszenia tacki antypoślizgowej tacy kelnerskiej jest niezbędnym krokiem w świecie hotelarskim; jednak naukanoszenia antypoślizgowej tacy kelnerskiej może być wyzwaniem, zwłaszcza gdy dopiero zaczynasz.

Brak praktyki i strach przed wypadkami może prowadzić do żenujących momentów. Niezły koszmar, prawda? Cóż, nic, czego nie naprawi odrobina treningu.

Chcesz wiedzieć, jak najlepiej wykorzystać tacę kelnerską? Jeśli tak, to jesteś we właściwym miejscu. W Monouso mamy dla Państwa podręczny przewodnik po tym, co należy i czego nie należy robić, aby poprawić jakość usług.

Jak nosić tacę kelnerską

Taca antypoślizgowa wykonana jest tak, aby stabilnie utrzymywała się w dłoni kelnera, jednak istnieje zestaw technik, o których należy pamiętać, aby uniknąć niedogodności podczas obsługi. Na przykład:

  • Trzymaj tacę lekko na opuszkach palców. Palm wydaje się być idealnym wyborem, ale nie ma wystarczającej równowagi dla szybkich ruchów lub cięższych ciężarów.
  • Podeprzyj podstawę kciuka. W ten sposób można zapewnić drugą podporę i ustabilizować ciężar tacki antypoślizgowej.
  • Jeśli taca lub jej zawartość jest zbyt gorąca, należy przykryć dłoń chusteczką.
  • Rozłóż ciężar na środku tacy. Umieszczenie go na końcach sprawiłoby, że byłby podatny na najmniejsze przesunięcie środka ciężkości.
  • Nosić odpowiednie obuwie. Nie ma sensu mieć równowagi w rękach, jeśli zaniedbasz swój chód. Śliskie buty bardzo utrudnią, a nawet uniemożliwią Ci pracę.

Czego nie należy robić podczas noszenia tacy

Teraz pozostaje tylko dowiedzieć się, czego należy unikać podczas korzystania z tacy antypoślizgowej. Zwróć uwagę na poniższe wskazówki, a staniesz się świetnym kelnerem:

    • Nie używaj prawej ręki lub obu rąk. Jest to jeden z najczęstszych błędów w restauracjach. Dlaczego jest to błąd? Wygląd i mobilność. Kelner musi zawsze dobrze posługiwać się tacą. Nieużywanie lewej ręki przyniesie Ci oczywiste problemy podczas serwowania.
    • Unikaj przeciążania go. Brzmi to dość oczywisto, prawda? W rzeczywistości wielu kelnerów próbuje w ten sposób zaimponować gościom lub przyspieszyć czas dostawy, co prowadzi do wypadków.
    • Nie podawaj tacek nad kolumnami. Klient może nie zauważyć Ciebie lub talerzy nad jego głową i możesz sobie wyobrazić, co się stanie potem.
    • Nie spiesz się. Nadmierna prędkość może spowodować zataczanie się, potykanie, poślizgnięcia itp. Z czasem dostosujesz się do handlu tam i z powrotem, po prostu bądź cierpliwy i idź w swoim własnym tempie.
>  Jak używać tekturowych form do pieczenia najlepszych receptur

Obsługa tacy kelnerskiej nie jest misją niemożliwą do wykonania. Wystarczy, że zastosujesz się do naszych sugestii, a w krótkim czasie zobaczysz niesamowite rezultaty. Wreszcie, jeśli szukasz idealnej tacy dla swojej restauracji, powinieneś zapoznać się z dostępnymi artykułami w sklepie Monouso, aby dowiedzieć się, który z nich najlepiej pasuje do Twojej restauracji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

BASIC DATA PROTECTION INFORMATION

Responsible: Envalia Group, S.L.

Purpose: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Legitimation: Consentimiento del interesado.

Recipients: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Rights: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Additional information: You can find additional and detailed information on data protection in our privacy policy