Najczęstsze pytania dotyczące alergii pokarmowych

Alergie pokarmowe są bardziej powszechne niż nam się wydaje. Zazwyczaj wywołują one u niektórych osób reakcje niepożądane po zjedzeniu określonej żywności.

Reakcje te mogą być skórne, trawienne, oddechowe lub ogólnoustrojowe, a w cięższych przypadkach mogą stanowić zagrożenie dla życia.

Alergie pokarmowe muszą być dokładnie zbadane i leczone, a ich źródłem może być dzieciństwo i dorosłość, utrzymujące się przez całe życie.

Zostań z nami, tutaj odpowiemy na najczęściej zadawane pytania dotyczące alergii pokarmowych, wyjaśniając najczęstsze przyczyny i objawy.

Definicja alergii pokarmowej

Definición de alergia alimentaria

Alergia pokarmowa jest definiowana jako nieoczekiwana reakcja, która ma miejsce po spożyciu określonego pokarmu.

Oznaki i objawy alergii pokarmowej zależą od tego, jak organizm reaguje na pokarm.

Generalnie, większość przypadków alergii pokarmowej występuje u dzieci poniżej 3 roku życia, a w mniejszym stopniu u dorosłych.

Chociaż nie ma lekarstwa na alergie pokarmowe, jest prawdopodobne, że jeśli alergie pokarmowe rozwiną się w dzieciństwie, można je pokonać w miarę dorastania.

Pytania dotyczące alergii pokarmowych

Preguntas sobre alergias alimentarias

Aby odpowiedzieć na pytania dotyczące alergii pokarmowych, należy wiedzieć, z czym dana osoba żyje na co dzień.

Zwrócimy uwagę na najczęstsze pytania, które są zadawane w tej kwestii.

Najczęstsze przyczyny alergii pokarmowych

Najczęstszymi przyczynami alergii pokarmowych są: genetyka, ilość i wygląd żywności, stan bariery śluzowej jelita oraz wiek.

  • Dzieci poniżej 5 roku życia. Są one zazwyczaj wrażliwe na żywność, taką jak ryby, mleko, jaja, soja, pszenica i orzeszki ziemne.
  • Dzieci powyżej 5 roku życia. Żywność taka jak owoce, warzywa i orzechy może powodować reakcję alergiczną.
  • Od 15 roku życia. Niektóre z czynników wywołujących alergię pokarmową to pyłki, orzechy, ryby i owoce morza.

Inne elementy, które również mogą powodować alergie pokarmowe to barwniki, konserwanty i zagęszczacze.

Zwykłe alergeny: znajcie je i bądźcie czujni

Do najczęstszych alergenów mogących powodować nadwrażliwość na spożycie żywności należą

  • Orzeszki ziemne.
  • Białka mleka, ryby, owoce morza, zboża zawierające gluten, w tym owies, jęczmień, żyto i pszenica, oraz orzechy, takie jak migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, pistacje i orzechy sosnowe.
  • Owoce pestkowe, takie jak morele, wiśnie, śliwki i brzoskwinie

Skąd wiesz, na co jesteś uczulony?

Aby określić, czy jesteś uczulony na jakikolwiek rodzaj żywności, idealnym rozwiązaniem jest wykonanie testu skórnego, który składa się z prostego testu, w którym krople o znanym stężeniu są nakładane na ramię, aby wykazać wrażliwość.

Test ten opiera się na odtworzeniu odpowiedzi alergenowej w skórze.

Możliwe jest również dokładniejsze ilościowe określenie obecności swoistych przeciwciał dla alergenu za pomocą badania krwi na obecność swoistej immunoglobuliny (IgE).

Właściwe leczenie w obecności alergii pokarmowych

Najskuteczniejszą metodą leczenia alergii pokarmowych jest unikanie spożycia lub kontaktu z alergenem, tzn. najlepszą metodą jest zapobieganie pojawieniu się reakcji.

Innym idealnym sposobem leczenia objawów alergii pokarmowych jest stosowanie leków, w tym leków przeciwhistaminowych i sterydów, dostępnych w różnych formach, takich jak krople do oczu, inhalatory i krople do nosa.

Czy można mieć alergię na kilka pokarmów?

Tak, człowiek może reagować na alergeny różnych pokarmów.

Jedną z przyczyn tego typu reakcji jest reakcja krzyżowa pomiędzy żywnością, która może zawierać podobne białka w swojej strukturze, powodujące nieoczekiwane reakcje alergiczne.

Czy to możliwe, że żywność może powodować reakcje alergiczne, a czasami nie?

Tak, to jest możliwe. Wynika to z rodzaju reakcji alergicznej, która rozwija się w tym czasie, ponieważ może być modyfikowana w wielu różnych warunkach, w tym

  • Zmiany hormonalne.
  • Aktywność fizyczna.
  • Spożywanie alkoholu.
  • Obecność stresu.
  • Spożycie niesteroidowych leków przeciwzapalnych.

Skonsultuj się ze swoim lekarzem w sprawie wszelkich zmian

Ważne jest, aby utrzymywać bezpośrednią komunikację z lekarzem, aby móc zgłaszać wszelkie objawy alergii pokarmowej, które pojawiają się po jedzeniu.

Zaleca się konsultację z lekarzem w przypadku wystąpienia reakcji alergicznej, dzięki czemu łatwiej będzie uzyskać diagnozę.

Jeśli objawy nie ulegną poprawie i pojawią się oznaki anafilaksji, takie jak duszność, zawroty głowy, szybki puls i spadek ciśnienia krwi, należy natychmiast udać się na pogotowie ratunkowe.

Główne objawy alergii pokarmowej

Principales síntomas de la alergia alimentaria

Objawy alergii pokarmowej różnią się w zależności od osoby. Mogą być uciążliwe bez oznak nasilenia lub na tyle poważne, że mogą nawet zagrażać życiu.

Zazwyczaj objawy najczęstszych alergii pokarmowych pojawiają się w ciągu kilku minut do kilku godzin po spożyciu pokarmu.

Do najczęstszych objawów alergii pokarmowej należą

  • Obrzęk warg, języka, gardła i twarzy.
  • Swędzenie i mrowienie w ustach.
  • Trudności w oddychaniu.
  • Zawroty głowy
  • Ból brzucha i biegunka.
  • Mdłości i wymioty.
  • Ule

Wreszcie, pamiętaj, że jeśli masz więcej wątpliwości lub czujesz dyskomfort, idź do specjalisty, aby przeprowadzić odpowiednie testy, które wykryją, czy masz nietolerancję pokarmową lub alergię.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top