Jak prowadzona jest kontrola bezpieczeństwa żywności?

Bezpieczeństwo żywności jest kluczem do zdrowej i zrównoważonej diety. Jest to również najlepsze narzędzie do badania i zapobiegania problemom z dystrybucją żywności, takimi jak głód, niedobory, niedożywienie itp.

Każdy kraj i region ma inne standardy bezpieczeństwa w zakresie przeprowadzania kontroli jakości, ale WHO jest głównym organem w tej dziedzinie. Organizacja ta dyktuje normy i standardy w walce z głodem i chorobami, dlatego też zdecydowana większość krajów stosuje te zasady.

Z drugiej strony, przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją i dystrybucją żywności mają swoje własne standardy higieniczne i zdrowotne. Krótko mówiąc, wszystkie zaangażowane strony podzielają, lub powinny podzielać, te same zasady i cele. Ale w jakim stopniu jest to możliwe? Czy bezpieczeństwo żywności może być regulowane?

W Monouso jesteśmy w 100% zaangażowani w bezpieczeństwo żywności, dlatego odpowiemy na te pytania.

Kto jest zaangażowany w bezpieczeństwo żywności?

Od pierwszych producentów do wspólnych konsumentów jesteśmy zaangażowani w bezpieczeństwo żywności; istnieją jednak tysiące organów odpowiedzialnych za regulowanie tych działań.

Każdy rząd jest bezpośrednio zaangażowany w kontrolę bezpieczeństwa żywności. To on jako pierwszy reguluje przepisy prawa, aby tak się działo, to oni muszą korzystać z prawa i karać tych, którzy nie przestrzegają zasad bezpieczeństwa żywności.

Co więcej, przeprowadzanie kontroli jakości jest nie tylko zadaniem rządów i oficjalnych instytucji. Każda firma musi mieć uczciwy i kompleksowy plan swoich metod produkcji, przetwarzania i dystrybucji.

Zadania takie jak konserwacja i higiena pomieszczeń magazynowych, usuwanie uszkodzonej żywności, transport itp. leżą po stronie firm. Z kolei zadania takie jak regulacja pestycydów, sankcje i zamykanie zakładów należą głównie do obowiązków rządów.

Wreszcie, małe przedsiębiorstwa są również zaangażowane. Bary, restauracje i supermarkety muszą posiadać wewnętrzne plany bezpieczeństwa żywności i kontroli jakości, aby zapewnić zdrowie konsumentów.

control-seguridad-alimentaria

Kontrola jakości sięga od przeglądu warunków producentów do oceny produktów końcowych. Podczas gdy przepisy spoczywają na instytucjach publicznych, wiele firm zajmuje się kontrolą jakości żywności. Są oni odpowiedzialni za ocenę stanu towarów, zarówno na małą, jak i na dużą skalę.

Chociaż nie są one częścią rządów, organizacje te muszą być uznane i poparte przez rządy, aby mogły wykonywać tę pracę.

Bez odpowiedniej, zróżnicowanej, obiektywnej i skutecznej kontroli jakości problemy bezpieczeństwa żywnościowego stałyby się powszechne. W ten sposób prosta restauracja mogłaby stać się centrum zainteresowania chorób i infekcji związanych z żywnością.

Bezpieczeństwo żywności dotyczy nas wszystkich jednakowo, od największych producentów do wspólnego konsumenta – jedzenie jest przecież jedną z podstawowych potrzeb człowieka. Dlatego też wszyscy musimy dokładnie dbać o jego stan i pilnować zasad bezpieczeństwa na co dzień, aby troszczyć się o zdrowie nasze i tych, którzy są wokół nas.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

BASIC DATA PROTECTION INFORMATION

Responsible: Envalia Group, S.L.

Purpose: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Legitimation: Consentimiento del interesado.

Recipients: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Rights: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Additional information: You can find additional and detailed information on data protection in our privacy policy