Najczęstsze pytania dotyczące alergii pokarmowych

Alergie pokarmowe są bardziej powszechne niż nam się wydaje. Zazwyczaj wywołują one u niektórych osób reakcje niepożądane po zjedzeniu określonej żywności.

Reakcje te mogą być skórne, trawienne, oddechowe lub ogólnoustrojowe, a w cięższych przypadkach mogą stanowić zagrożenie dla życia.

Alergie pokarmowe muszą być dokładnie zbadane i leczone, a ich źródłem może być dzieciństwo i dorosłość, utrzymujące się przez całe życie.

Zostań z nami, tutaj odpowiemy na najczęściej zadawane pytania dotyczące alergii pokarmowych, wyjaśniając najczęstsze przyczyny i objawy.

Definicja alergii pokarmowej

Definición de alergia alimentaria

Alergia pokarmowa jest definiowana jako nieoczekiwana reakcja, która ma miejsce po spożyciu określonego pokarmu.

Oznaki i objawy alergii pokarmowej zależą od tego, jak organizm reaguje na pokarm.

Generalnie, większość przypadków alergii pokarmowej występuje u dzieci poniżej 3 roku życia, a w mniejszym stopniu u dorosłych.

Chociaż nie ma lekarstwa na alergie pokarmowe, jest prawdopodobne, że jeśli alergie pokarmowe rozwiną się w dzieciństwie, można je pokonać w miarę dorastania.

Pytania dotyczące alergii pokarmowych

Preguntas sobre alergias alimentarias

Aby odpowiedzieć na pytania dotyczące alergii pokarmowych, należy wiedzieć, z czym dana osoba żyje na co dzień.

Zwrócimy uwagę na najczęstsze pytania, które są zadawane w tej kwestii.

Najczęstsze przyczyny alergii pokarmowych

Najczęstszymi przyczynami alergii pokarmowych są: genetyka, ilość i wygląd żywności, stan bariery śluzowej jelita oraz wiek.

  • Dzieci poniżej 5 roku życia. Są one zazwyczaj wrażliwe na żywność, taką jak ryby, mleko, jaja, soja, pszenica i orzeszki ziemne.
  • Dzieci powyżej 5 roku życia. Żywność taka jak owoce, warzywa i orzechy może powodować reakcję alergiczną.
  • Od 15 roku życia. Niektóre z czynników wywołujących alergię pokarmową to pyłki, orzechy, ryby i owoce morza.

Inne elementy, które również mogą powodować alergie pokarmowe to barwniki, konserwanty i zagęszczacze.

Zwykłe alergeny: znajcie je i bądźcie czujni

Do najczęstszych alergenów mogących powodować nadwrażliwość na spożycie żywności należą

  • Orzeszki ziemne.
  • Białka mleka, ryby, owoce morza, zboża zawierające gluten, w tym owies, jęczmień, żyto i pszenica, oraz orzechy, takie jak migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, pistacje i orzechy sosnowe.
  • Owoce pestkowe, takie jak morele, wiśnie, śliwki i brzoskwinie

Skąd wiesz, na co jesteś uczulony?

Aby określić, czy jesteś uczulony na jakikolwiek rodzaj żywności, idealnym rozwiązaniem jest wykonanie testu skórnego, który składa się z prostego testu, w którym krople o znanym stężeniu są nakładane na ramię, aby wykazać wrażliwość.

Test ten opiera się na odtworzeniu odpowiedzi alergenowej w skórze.

Możliwe jest również dokładniejsze ilościowe określenie obecności swoistych przeciwciał dla alergenu za pomocą badania krwi na obecność swoistej immunoglobuliny (IgE).

Właściwe leczenie w obecności alergii pokarmowych

Najskuteczniejszą metodą leczenia alergii pokarmowych jest unikanie spożycia lub kontaktu z alergenem, tzn. najlepszą metodą jest zapobieganie pojawieniu się reakcji.

Innym idealnym sposobem leczenia objawów alergii pokarmowych jest stosowanie leków, w tym leków przeciwhistaminowych i sterydów, dostępnych w różnych formach, takich jak krople do oczu, inhalatory i krople do nosa.

Czy można mieć alergię na kilka pokarmów?

Tak, człowiek może reagować na alergeny różnych pokarmów.

Jedną z przyczyn tego typu reakcji jest reakcja krzyżowa pomiędzy żywnością, która może zawierać podobne białka w swojej strukturze, powodujące nieoczekiwane reakcje alergiczne.

Czy to możliwe, że żywność może powodować reakcje alergiczne, a czasami nie?

Tak, to jest możliwe. Wynika to z rodzaju reakcji alergicznej, która rozwija się w tym czasie, ponieważ może być modyfikowana w wielu różnych warunkach, w tym

  • Zmiany hormonalne.
  • Aktywność fizyczna.
  • Spożywanie alkoholu.
  • Obecność stresu.
  • Spożycie niesteroidowych leków przeciwzapalnych.

Skonsultuj się ze swoim lekarzem w sprawie wszelkich zmian

Ważne jest, aby utrzymywać bezpośrednią komunikację z lekarzem, aby móc zgłaszać wszelkie objawy alergii pokarmowej, które pojawiają się po jedzeniu.

Zaleca się konsultację z lekarzem w przypadku wystąpienia reakcji alergicznej, dzięki czemu łatwiej będzie uzyskać diagnozę.

Jeśli objawy nie ulegną poprawie i pojawią się oznaki anafilaksji, takie jak duszność, zawroty głowy, szybki puls i spadek ciśnienia krwi, należy natychmiast udać się na pogotowie ratunkowe.

Główne objawy alergii pokarmowej

Principales síntomas de la alergia alimentaria

Objawy alergii pokarmowej różnią się w zależności od osoby. Mogą być uciążliwe bez oznak nasilenia lub na tyle poważne, że mogą nawet zagrażać życiu.

Zazwyczaj objawy najczęstszych alergii pokarmowych pojawiają się w ciągu kilku minut do kilku godzin po spożyciu pokarmu.

Do najczęstszych objawów alergii pokarmowej należą

  • Obrzęk warg, języka, gardła i twarzy.
  • Swędzenie i mrowienie w ustach.
  • Trudności w oddychaniu.
  • Zawroty głowy
  • Ból brzucha i biegunka.
  • Mdłości i wymioty.
  • Ule

Wreszcie, pamiętaj, że jeśli masz więcej wątpliwości lub czujesz dyskomfort, idź do specjalisty, aby przeprowadzić odpowiednie testy, które wykryją, czy masz nietolerancję pokarmową lub alergię.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

BASIC DATA PROTECTION INFORMATION

Responsible: Envalia Group, S.L.

Purpose: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Legitimation: Consentimiento del interesado.

Recipients: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Rights: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Additional information: You can find additional and detailed information on data protection in our privacy policy