Restauracja SWOT: naucz się jak to zrobić

Pierwsze kroki przedsięwzięcia są skomplikowane, ponieważ to one wyznaczają przyszłość restauracji, więc trzeba podejmować właściwe decyzje, aby nie mieć problemów w dłuższej perspektywie. W tym aspekcie pomocna może być analiza SWOT Analiza SWOT jest ważnym narzędziem wykorzystywanym do identyfikacji pewnych aspektów, takich jak mocne strony, szanse, słabości i zagrożenia, które pomagają w podejmowaniu decyzji i stosowaniu strategii w biznesie.Dowiedz się , jak stworzyć w swojej restauracji matrycę SWOT, jak stosować jej strategie w swojej restauracji i osiągnąć sukces.

Co to jest restauracja SWOT?

¿Qué es FODA de un restaurante?Jak wspomniano powyżej, analiza SWOT to mocne strony, zagrożenia, słabe strony i szanse, jakie ma każda firma.Metoda ta polega na tym, aby wiedzieć, jakie są wewnętrzne i zewnętrzne czynniki, które w różny sposób będą wpływać na rozwój Twojej firmy.Mając te dane w ręku, zaczniesz opracowywać strategie radzenia sobie z zagrożeniami, minimalizowania słabości, wykorzystywania szans i jak najlepszego wykorzystania swoich mocnych stron.Zobaczmy, jeden po drugim, elementy, które są częścią matrycy DOFA lub SWOT, w obu przypadkach mówimy o tym samym.

Mocne strony

Mocną stroną restauracji są pozytywne czynniki, które mają Państwo w swojej działalności.Aby go łatwo zidentyfikować, można by zadać sobie pytanie, co oferuję i jaka jest różnica między mną a resztą?W tym przypadku zidentyfikują one oferowane przez Ciebie usługi, które uczynią Cię wyjątkowym i pozostawią wśród pierwszych wyborów klientów.Różnorodność w menu, zmiany w menu w zależności od pór roku, oferowanie usługi dostawy, posiadanie miejsca parkingowego, doświadczony personel, lokalizacja w łatwo dostępnym miejscu oraz ceny to niektóre z atutów, które sprawią, że będziecie się Państwo różnić od reszty.

Możliwości

W części dotyczącej szans w matrycy SWOT przedstawione są zewnętrzne aspekty, które można wykorzystać na swoją korzyść, aby wyróżnić się w swojej branży . Te czynniki nie powinny być kontrolowane przez ciebie.Aby je zidentyfikować, można zadać sobie pytania, takie jak: jaka jest zmiana sezonu? Jakie są aktualne trendy i jak mogę z nimi pracować? I przeanalizuj zmiany, które zachodzą na rynku.Wśród strategii, które mogą pomóc Ci w wykorzystaniu Twoich możliwości są: zakładanie firmy w obszarze turystycznym, posiadanie przestrzeni do organizowania uroczystości, posiadanie kilku oddziałów, placu zabaw dla dzieci i oferowanie usług dostawczych.

Słabe strony

Słabością restauracji są szczegóły, które szkodzą lub nie pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie placówki . Stabilności są wewnętrzne, musisz mieć moc, aby je kontrolować.W tej części swojej matrycy SWOT ważne jest, aby zadać sobie pytanie, jakie są wady Twojej firmy i co musisz poprawić, aby przejść do konkurencji.Zakład o złej lokalizacji, będący nowym przedsiębiorstwem na rynku gastronomicznym, nieposiadający niezbędnego kapitału, nieposiadający niezbędnych wymogów lub przeszkolonego personelu to niektóre z przedstawionych słabych stron.

Zagrożenia

Zagrożeniem są te czynniki zewnętrzne, które nie pozwalają na rozwój i funkcjonowanie Twojej restauracji w 100%. Będąc na zewnątrz, nie są pod naszą kontrolą.W sektorze gastronomicznym istnieją setki zagrożeń. Na przykład, jeśli otworzysz restaurację na tej samej ulicy i zaoferujesz lepsze ceny, Twoi klienci mogą preferować tę opcję i przestać konsumować w Twojej firmie.Ponadto, zwiększone koszty produktów używanych do gotowania mogą prowadzić do strat, a nie zysków.

Strategie SWOT dla restauracji

Estrategias FODA para restaurantesPo ukończeniu matrycy SWOT i zidentyfikowaniu każdego z aspektów, ważne jest, aby podjąć decyzje dotyczące strategii, które zostaną wykorzystane do wprowadzenia ulepszeń w Twojej firmie i zaplanować w przypadku pojawienia się zagrożenia dla Twojej restauracji.Istnieją cztery strategie, które zostały stworzone na podstawie analizy SWOT restauracji, aby osiągnąć oczekiwane zmiany ibyć restauracją wymaganą przez wielu.

Defensywny

Strategia obronna opiera się na wykorzystaniu mocnych stron restauracji i zapobieganiu zagrożeniom mającym wpływ na wyniki zakładu. Zawsze skupiaj się na zwiększaniu liczby atutów restauracji. Jest to jedna z najbardziej skomplikowanych strategii, ale stosowana przez duże sieci restauracyjne, takie jak McDonald’s i pracująca dla nich.Mimo, że został zaatakowany przez ilość kalorii zawartych w każdym produkcie w menu, zatrudnili oni szefów kuchni z gwiazdkami Michelin do zaprojektowania charakterystycznych hamburgerów w celu odwrócenia uwagi.

Ofensywny

Strategia ofensywna ma na celu wykorzystanie mocnych stron i możliwości restauracji , tak aby słabe strony zniknęły lub zajęły tylne miejsce.Jedną z głównych technik ukrywania słabości i zagrożeń dla biznesu jest wykorzystanie narzędzi marketingowych do promowania oferowanych przez nie usług.Istnieją znane restauracje, które wykorzystują wizyty celebrytów do zamieszczania na swoich portalach społecznościowych i wygrywają wizyty osób, które chcą zjeść w miejscu, które odwiedzili ich idioci.

Re-Orientation

Strategia reorientacyjna ma na celu wykorzystanie każdej okazji w Twojej restauracji, aby zająć się wewnętrznymi słabościami Twojej firmy.Nie jest to skomplikowana strategia do wdrożenia, ale należy zadbać o to, aby słabe punkty nie przeszkadzały w wykorzystywaniu możliwości.Ponadto, w trakcie wdrażania tej strategii, można pracować wewnętrznie nad poprawą wszystkich słabych punktów i ich całkowitym wyeliminowaniem.

Przetrwanie

Strategia przetrwania polega na pracy nad zmniejszeniem zagrożeń i słabości, które uniemożliwiają restauracji rozwój i wejście do konkurencji.Strategia ta reprezentuje wszystkie ograniczenia, jakie można mieć przy inwestowaniu w biznes gastronomiczny.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH

Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitymizacja: Consentimiento del interesado.

Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.

Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Monouso Blog
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.