Plan zapobiegania zagrożeniom zawodowym w branży hotelarskiej i gastronomicznej

Plan de prevención de riesgos laborales hostelería

Plan zapobiegania ryzyku zawodowemu w branży hotelarskiej i gastronomicznej jest bardzo ważną strategią. Zastanawia się nad ochroną, która każde przedsiębiorstwo musi zagwarantować, że pracownik nie ulegnie wypadkowi przy pracy.

Ogólnie rzecz biorąc, przedsiębiorstwa ustanawiają podręcznik zapobiegania zagrożeniom zawodowym w branży hotelarsko-gastronomicznej, który określa warunki dla każdej pracy, jak również obowiązki przedsiębiorstwa.

Następnie odkryjesz wszystko, co wiąże się z podstawowe aspekty prewencji, ryzyka w branży hotelarskiej i gastronomicznej oraz znaczenie przygotowania się na ewentualne czynniki ryzyka.

Najbardziej podstawowe w zapobieganiu zagrożeniom zawodowym w branży hotelarskiej i gastronomicznej

Lo más básico en la prevención riesgos laborales hostelería

Jeden z najbardziej podstawowych aspektów, jeśli chodzi o zapobieganie zagrożeniom zawodowym w branży hotelarskiej i gastronomicznej, jest związany z Ustawa o zapobieganiu ryzyku zawodowemu, który określa obowiązki przedsiębiorstwa wobec pracownika.

Ponadto posiadanie podręcznika zapobiegania ryzyku zawodowemu w branży hotelarsko-gastronomicznej zapewni, że środki zapobiegania ryzyku zawodowemu zostaną wdrożone w odpowiedni sposób.

Zagrożenia zawodowe w restauracjach należących do zakładu

Riesgos laborales en restaurantes propios del establecimiento

Istnieją różne zagrożenia zawodowe w restauracjach, które są specyficzne dla danego zakładu, a które mogą zapobiegać sobie poprzez wdrożenie podręcznika zapobiegania ryzyku zawodowemu i zapewnić zdrowie pracowników.

Wśród zagrożeń zawodowych w restauracjach mamy własny zakład:

Upadek

Jednym z najczęstszych zagrożeń zawodowych są upadki, które mogą być dwojakiego rodzaju:

  • Spada na ten sam poziom z powodu brudnych podłóg, połamanych płytek, resztek jedzenia i braku oświetlenia.
  • Spada na różne poziomy które stanowią większe ryzyko i wynikają z nieodpowiedniego wykorzystania narzędzi używanych do dotarcia do przedmiotów lub wykonywania prac na podwyższonych powierzchniach.

Niektóre zalecenia dotyczące zapobiegania zagrożeniom zawodowym w branży hotelarsko-gastronomicznej w związku z upadkiem z wysokości są:

    • Chodzenie z odpowiednią prędkością i obserwowanie otoczenia.
    • Usuwanie wycieków jedzenia, gdy tylko się pojawią.
    • Naprawianie podłóg w nieodpowiednich warunkach.
    • Użyj butów antypoślizgowych.
    • Miejsce wskazówki prewencyjne przy czyszczeniu podłogi a kiedy podłoga jest mokra.
    • Używać odpowiedniego sprzętu do pracy w wysokich pomieszczeniach.
    • Zapewnienie stabilności schodów zanim zostaną załadowane.
    • Nie należy umieszczać drabiny w pobliżu drzwi lub miejsc, w których odbywa się ruch klientów.
    • Nie należy używać schodów na nierównych podłogach.

Cięcia lub ciosy

Cięcia lub siniaki to kolejny czynnik ryzyka zawodowego w restauracjach, spowodowane użyciem ostrych, tnących narzędzi, takie jak noże, nożyczki, pojemniki o ostrych krawędziach, miksery, krajalnice i zepsute naczynia.

Wśród końcówek zapobiegających skaleczeniom i uderzeniom mamy:

  • Przechowywać ręczne narzędzia tnące dobrze wyostrzony.
  • Użyj odpowiednich noży do tej pracy.
  • Narzędzia te służą do cięcia w przestrzeniach z dobre oświetlenie.
  • Sprawdzić, czy maszyny pomocnicze, takie jak krajalnice, są właściwie konserwowane.
  • Utylizacja narzędzi żeby pociąć je w złym stanie.

Energia elektryczna

Energia elektryczna jest kolejnym zagrożeniem zawodowym, któremu należy poświęcić szczególną uwagę, zapewnienie prawidłowego użytkowania urządzeń i maszyn elektrycznych.

Aby zapobiec zagrożeniom zawodowym w restauracjach z powodu elektryczności, zaleca się

  • Sprawdzić, czy instalacje elektryczne są w doskonałym stanie.
  • Upewnij się, że twoje ręce i stopy są suche podczas korzystania z urządzeń elektrycznych.
  • Nie należy używać uszkodzonych wtyczek nie ma uszkodzonych kabli.
  • Nie należy przeciążać instalacji elektrycznej.

Ogień

Pożar jest zagrożeniem zawodowym w restauracjach spowodowane obecnością pieców, pieców i niektórych łatwopalnych elementów.

Wśród głównych działań na rzecz zapobiegania zagrożeniom zawodowym w restauracjach znajdują się

  • Przeprowadzanie odpowiednią konserwację pieców, pieców i instalacji elektrycznych.
  • Nie należy używać wody do gaszenia ognia olejowego.
  • Ciągłe sprawdzanie instalacji gazowych jak i elektrycznych.
  • Posiadanie odpowiednich środków do gaszenia ognia w zależności od jego pochodzenia.

Temperatura

Temperatura jest jednym z aspektów, który może powodować większy dyskomfort dla pracowników, z powodu wystawienia na działanie zimna lub ciepła na ekstremalnych poziomach.

Wśród działań gwarantujących profilaktykę mamy do czynienia z ryzykiem pracy w hotelach i restauracjach:

  • Unikanie nagłych zmian temperatury.
  • Należy używać odpowiedniego sprzętu, np. rękawic termicznych.
  • Umieścić gorące pojemniki w miejscach do tego przeznaczonych.
  • Unikaj rozprysków oleju przy ostrożnym umieszczaniu jedzenia.
  • Sprawdź, czy systemy odciągowe i klimatyzacyjne działać prawidłowo.

Zapobieganie zagrożeniom zawodowym w branży hotelarskiej i gastronomicznej ze względu na warunki ergonomiczne

Prevención riesgos laborales hostelería por condiciones ergonómicas

Aby zapobiec zagrożeniom zawodowym w branży hotelarskiej i gastronomicznej, należy rozważyć czynniki, które mogą niekorzystnie wpływać na warunki pracy pracownika.

Wśród najwybitniejszych możemy wymienić następujące:

Zła pozycja

Czasami pracownicy zajmują złą pozycję ze względu na wykonywaną pracę, ponieważ brak miejsca i długie godziny pracy na stojąco.

Aby zapobiec efektom spowodowanym przez złą pozycję mamy

  • Adaptacja miejsca pracy zgodnie z potrzebami każdego stanowiska.
  • Zachowaj prawidłową postawę.
  • Zmień pozycję ciała, poprzez wykonywanie odcinków.
  • Podnieś stopy na przemian, aby zmniejszyć dyskomfort w dolnej części pleców.
  • Przeprowadzanie szkoleń dla pracowników oraz wzmocnić przyjmowanie odpowiednich stanowisk podczas wykonywania jakiejś czynności.

Powtarzanie ruchów

Powtarzanie ruchów w ciągu dnia roboczego może powodują uszkodzenia nerwów, mięśni, ścięgien i więzadeł.

Aby zapobiec zagrożeniom zawodowym w branży hotelarskiej i gastronomicznej, zalecamy następujące działania:

  • Zaplanuj zadania do wykonania w ciągu dnia roboczego.
  • Obracać się w różnych obszarach pracy.
  • Ustanowienie okresów odpoczynku w celu regeneracji zmęczenia mięśni
  • Przeprowadzanie działań zmniejszenie siły przyłożonej podczas każdej czynności.

Waga

Kolejnym ryzykiem zawodowym w restauracjach jest waga, która może powodować wstrząsy fizyczne lub niedogodności dla pracowników po przeładunku bardzo ciężkich ładunków, przy przenoszeniu ich z jednego miejsca do drugiego, stojących przez długie godziny i o złej postawie.

W celu zapobiegania zagrożeniom zawodowym w branży hotelarskiej i gastronomicznej wynikającym z działania wagi, jest to konieczne:

  • Utrzymanie a dobra postawa ciała.
  • Podczas załadunku lub przenoszenia ciężkich ładunków należy używać sprzętu ochronnego.
  • Nosić odpowiednie obuwie w dzień roboczy.
  • Ćwiczenia rozciągające należy wykonywać w okresach odpoczynku w ciągu dnia roboczego.

Postępowanie z żywnością i zagrożenia w restauracjach

Manipulación de alimentos y riesgos en restaurantes

Obróbka żywności stanowi wysokie ryzyko zawodowe w restauracjach dla pracowników, ponieważ możliwe jest zakażenie mikroorganizmami, takimi jak grzyby lub bakterie z zanieczyszczonej żywności.

Niektóre z zaleceń dotyczących zapobiegania zagrożeniom zawodowym w restauracjach związanym z obsługą żywności to

  • Biegnij plany czyszczenia i dezynfekcji w pomieszczeniach, w których przygotowuje się jedzenie.
  • Gotowanie potrawy w odpowiedniej temperaturze, przez niezbędny czas gotowania.
  • Przechowuj żywność w czyste, suche i pozaziemskie przestrzenie.
  • Umyj ręce wodą z mydłem, przed i po jedzeniu oraz po skorzystaniu z toalety.
  • Stosować czystą i odpowiednią odzież dla każdej pracy.

Substancje chemiczne i ryzyko w branży hotelarsko-gastronomicznej

Químicos y el riesgo en hostelería

Ze względu na występowanie zagrożeń zawodowych w branży hotelarskiej i gastronomicznej konieczna jest ochrona pracowników przed narażeniem na działanie chemikaliów używany do czyszczenia.

Do czynników zanieczyszczających należą toksyczne opary, niewłaściwe przechowywanie i mieszanie produktów.

Aby zapobiec tego typu efektom, podzielamy następujące zalecenia:

  • Nie mieszać środków czyszczących i przestrzegać następujących zasad instrukcja użytkowania produktu.
  • Chemikalia należy przechowywać szczelnie zamknięte w suchych pomieszczeniach z dala od żywności.
  • Wentylacja przestrzeni w czasie sprzątania.
  • Podczas pracy z chemikaliami należy używać rękawic.
  • W przypadku przypadkowego połknięcia, zaleca się spożywają dużą ilość wody i unikają wywoływania wymiotów.

Ryzyka psychospołeczne w restauracjach

Riesgos psicosociales en restaurantes

Zagrożenia psychospołeczne w restauracjach, które często przekraczają możliwości pracowników

Wśród zagrożeń psychospołecznych, które mogą dotyczyć pracowników restauracji znajdują się

Poziomy stresu

Stres może powodować między innymi niepokój, niepokój, rozdrażnienie, nastrój, ból pleców, nadciśnienie, tachykardię i wrzód żołądka.

Niektóre zalecenia dotyczące w celu uniknięcia zagrożeń psychospołecznych dla pracowników są:

    • Zmniejszenie liczby godzin o przedłużonym dniu pracy.
    • Jeśli jesteś przepracowany, poproś o pomoc.
    • Zidentyfikuj sytuacje, które mogą powodować stres.
    • Jedzcie zdrowo.
    • Co najmniej 8 godzin snu dziennie.

Wycieńczenie personelu

wypalenie lub zespół wypalenia reaguje na uogólniony stan wyczerpania i zmęczenia, w którym pracownik traci wszelkie rodzaje motywacji związane z jego działalnością zawodową.

Oto kilka zaleceń, które pomogą zmniejszyć ryzyko zawodowe w restauracjach z zespołem wypalenia:

  • Kontrola poziomów stresu poprzez zdrową aktywność.
  • Dostosowywanie się do obciążenia pracą.
  • Utrzymanie a dobre stosunki z szefem i współpracownikami.
  • Rozpoznawać czynniki powodujące stres.

Przemoc zewnętrzna

Przemoc zewnętrzna jest kolejnym czynnikiem ryzyka zawodowego dotykającym pracowników, którzy są narażonych na agresję lub złe traktowanie klientów w ciągu dnia pracy.

Wśród zaleceń dotyczących właściwego zarządzania ryzykiem zawodowym w restauracjach, w których występuje przemoc zewnętrzna, znajdują się

  • Oferowanie szkoleń dla pracowników w sprawie postępowania i uznawania przemocy.
  • Ustanowienie protokołów zapobiegania konfliktom.
  • Wdrażać środki bezpieczeństwa, takie jak kamery, alarmy i wycofanie funduszy.
  • Zapewnić opiekę psychologiczną pracownikom, którzy doświadczyli zdarzenia przemocy.

Znaczenie oceny i zapobiegania ryzyku zawodowemu w restauracjach

Importancia de evaluar y prevenir riesgos laborales en restaurantes

Znaczenie oceny i zapobiegania ryzyku zawodowemu w restauracjach jest związane z zwiększone bezpieczeństwo, która koncentruje się na reformie nowych warunków, które są korzystne dla pracowników w trakcie ich dnia pracy.

Zapobieganie ryzyku zawodowemu w branży hotelarskiej i gastronomicznej ma zasadnicze znaczenie dla rozwoju przedsiębiorstwa.

Pomaga on również w dobrym rozwoju pracowników oraz w ustanowieniu środków mających na celu ustanowienie nowe strategie i unikanie wszelkich nieprzewidzianych sytuacji.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top