fbpx

Schemat organizacyjny kuchni, funkcje poszczeg├│lnych stanowisk

Organigrama de cocina, las funciones de cada puesto

Zastanawiasz si─Ö nad otwarciem lub reorganizacj─ů swojej restauracji? Na pewno trzeba zna─ç schemat organizacyjny kuchni, aby wiedzie─ç, ile os├│b trzeba uruchomi─ç i utrzyma─ç porz─ůdek w ka┼╝dym z obszar├│w swojej dzia┼éalno┼Ťci.

Ile jest stanowisk w profesjonalnej kuchni? Jakie funkcje pełni każda z tych osób? Pytań jest wiele!

W kuchni jest kilka stanowisk, ka┼╝de z nich ma inne zadania i bardzo dobrze zdefiniowane cele. Wszyscy oni razem tworz─ů zesp├│┼é, kt├│ry jest niezb─Ödny do zapewnienia wysokiej jako┼Ťci us┼éug, zgodnie z wymaganiami klient├│w.

Czytaj dalej i dowiedz si─Ö, jakie s─ů stanowiska kuchenne i jakie funkcje pe┼éni─ů, aby zatrudni─ç najlepiej wykwalifikowanych ludzi do ich obsadzenia i zaoferowa─ç optymaln─ů obs┼éug─Ö, kt├│ra wyr├│┼╝ni Ci─Ö na tle konkurencji.

Wyja┼Ťnienie przed rozpocz─Öciem, lista pozycji jest zorganizowany w porz─ůdku alfabetycznym, wi─Öc u┼éatwiamy ich konsultacji.

Praktykant

Na stanowiskach wchodz─ůcych w sk┼éad schematu organizacyjnego kuchni znajduj─ů si─Ö praktykanci, kt├│rzy nie maj─ů du┼╝ego do┼Ťwiadczenia w pracy w restauracjach.

Niekt├│re restauracje oferuj─ů mo┼╝liwo┼Ť─ç dla student├│w kulinarnych do pracy w r├│┼╝nych obszarach restauracji, takich jak czyszczenie przybor├│w, obszar├│w przygotowywania ┼╝ywno┼Ťci, a nawet gotowania niekt├│rych sk┼éadnik├│w.

Chocia┼╝ nie maj─ů oni du┼╝ego do┼Ťwiadczenia, s─ů niezb─Ödn─ů cz─Ö┼Ťci─ů wykonywania powtarzaj─ůcych si─Ö zada┼ä, kt├│re s─ů potrzebne w czasie rozpalania ognisk.

Asystent dyrektora generalnego

W schemacie organizacyjnym kuchni, asystent dyrektora generalnego jest postrzegany jako prawa r─Öka dyrektora generalnego.

Osoba na tym stanowisku musi nadzorowa─ç, ┼╝e personel kuchenny przestrzega wytycznych lub wype┼énia ka┼╝dy z obowi─ůzk├│w kierownika, gdy nie jest on obecny w restauracji.

Barman

Barman jest jednym z pozycji w restauracji , kt├│ra nie znajduje si─Ö wewn─ůtrz kuchni, s─ů one zlokalizowane na barze w restauracji.

Osoba na tym stanowisku odpowiedzialna jest za przygotowywanie i serwowanie napoj├│w lub koktajli dla ka┼╝dego z klient├│w.

S─ů one r├│wnie┼╝ odpowiedzialne za utrzymanie ich zapas├│w do daty, aby unikn─ů─ç zabraknie kt├│regokolwiek ze sk┼éadnik├│w, kt├│rych potrzebuj─ů.

Boucher

Boucher, znany również jako rzeźnik, jest odpowiedzialny za przygotowanie kawałków mięsa podawanych w restauracji.

Po otrzymaniu zam├│wie┼ä na mi─Öso od dostawc├│w, boucher zajmuje si─Ö dzieleniem kawa┼ék├│w mi─Ösa, kt├│re s─ů wykorzystywane w daniach i przechowywaniem ich w lod├│wkach.

Tood jego fachowej wiedzy zale┼╝y, czy na Pa┼ästwa talerze trafi─ů wy┼é─ůcznie produkty najwy┼╝szej jako┼Ťci, takie, jakich ka┼╝dy spodziewa┼éby si─Ö skosztowa─ç w steakhouse.

Kelner

Kelner to jedno z tych stanowisk w kuchni , kt├│re ma najwi─Ökszy kontakt z klientami, dlatego musi by─ç przyjazny i pomocny.

Odpowiadaj─ů za podawanie menu klientom, przyjmowanie ich zam├│wie┼ä i przynoszenie da┼ä do sto┼éu, gdy s─ů gotowe.

Kelnerzy musz─ů by─ç szybcy, zna─ç r├│┼╝ne dania z menu, do punktu, w kt├│rym mog─ů powiedzie─ç diner co sk┼éadniki s─ů.

Szef kuchni

Chef de cuisine to stanowisko w kuchni zajmowane przez osob─Ö odpowiedzialn─ů za kierowanie ka┼╝dym cz┼éonkiem personelu kuchen nego. Dzi─Öki swojemu kierownictwu dba o w┼éa┼Ťciwe zarz─ůdzanie kuchni─ů i organizacj─Ö podczas obs┼éugi.

Aby zosta─ç szefem kuchni nale┼╝y posiada─ç wcze┼Ťniejsze do┼Ťwiadczenie, umie─ç zarz─ůdza─ç zespo┼éem, umie─ç radzi─ç sobie w ┼Ťrodowisku pod presj─ů i mie─ç szerok─ů wizj─Ö us┼éug.

>┬á Sze┼Ť─ç nowych trend├│w w go┼Ťcinno┼Ťci dla nowej normy

Do Twoich obowi─ůzk├│w nale┼╝y szkolenie personelu kuchennego, dbanie o porz─ůdek w kuchni, kontrola koszt├│w, projektowanie nakry─ç i wprowadzanie innowacji do opracowywania da┼ä, kt├│re b─Öd─ů cz─Ö┼Ťci─ů menu.

Chef de partie

Chef de partie to jedno ze stanowisk w kuchni, na kt├│rym odpowiada si─Ö za obszar lub stanowisko w kuchni oraz personel, kt├│ry tam pracuje.

Zajmuje si─Ö r├│wnie┼╝ przygotowywaniem da┼ä, kt├│re ciesz─ů si─Ö szczeg├│lnym uznaniem w┼Ťr├│d krytyk├│w i smakoszy.

W zale┼╝no┼Ťci od restauracji, chef de partie mo┼╝e by─ç uznane za posiadanie asystenta opr├│cz jego lub jej zespo┼éu kucharzy.

Executive Chef

Szef kuchni jest kolejnym stanowiskiem w restauracji i jest odpowiedzialny za nadzorowanie i wprowadzanie innowacji do wszystkiego, co dzieje si─Ö w kuchni.

Na przyk┼éad, szef kuchni pomaga w tworzeniu nowych przepis├│w, nadzoruje stanowiska do krojenia ┼╝ywno┼Ťci i jest odpowiedzialny za prowadzenie szkole┼ä dla nowych pracownik├│w.

Jest on najwy┼╝szym autorytetem w kuchni i odpowiada za utrzymanie ┼Ťwie┼╝o┼Ťci i innowacyjno┼Ťci oferty firmy.

Ciastkarz

Jak wiadomo, cukiernik jest odpowiedzialny za stacj─Ö gotowania, w kt├│rej przygotowywane i pieczone s─ů desery b─Öd─ůce cz─Ö┼Ťci─ů menu restauracji.

Jest r├│wnie┼╝ oddany testowaniu nowych przepis├│w, kt├│re mo┼╝na doda─ç do menu.

Oczywi┼Ťcie cukiernik ma pod swoj─ů komend─ů zesp├│┼é, kt├│ry czuwa nad dekoracj─ů ka┼╝dego deseru.

Commis

Kolejnym stanowiskiem w restauracji jest Commis, kt├│re jest zajmowane przez osob─Ö wykonuj─ůc─ů okre┼Ťlone obowi─ůzki na stanowiskach kuchennych, zgodnie z instrukcjami chef de partie.

W przypadku, gdy chef de partie jest nieobecny podczas obsługi restauracji, commis będzie asystentem kucharza.

Cuisinier

Cuisinier, znany bardziej jako kucharz, jest rang─ů w kuchni, kt├│ra spe┼énia r├│┼╝ne funkcje.

W┼Ťr├│d nich mo┼╝na znale┼║─ç przygotowanie potraw, monitorowanie gotowania ka┼╝dej z potraw i wyj┼Ťcia z potraw pod dow├│dztwem szefa kuchni.

Entremetier

Entremetier to stanowisko gastronomiczne zajmowane przez osob─Ö odpowiedzialn─ů za przygotowanie zup lub krem├│w.

Odpowiada r├│wnie┼╝ za przygotowanie i podanie przystawek, kt├│re nie zawieraj─ů mi─Ösa, drobiu lub ryb.

Expenditer

Ekspedytor to stanowisko w kuchni zajmowane przez osob─Ö, kt├│ra sprawdza ┼╝ywno┼Ť─ç przed dostarczeniem jej do konsumenta.

Dba o to, aby potrawy by┼éy przyrz─ůdzane w odpowiednim czasie, o nienagannej prezentacji, w idealnej temperaturze i daje wytyczne zespo┼éowi, aby spe┼éni─ç ka┼╝dy z tych aspekt├│w przy dostarczaniu dania z menu.

Garde manger

Garde manger jest mistrzem w przygotowaniu każdej z przystawek i zimnych dań z menu.

Odpowiada r├│wnie┼╝ za organizacj─Ö i prezentacj─Ö bufet├│w w restauracji.

Dyrektor Generalny

Dyrektor generalny jest jednym z najwa┼╝niejszych stanowisk w schemacie organizacyjnym kuchni, poniewa┼╝ jest odpowiedzialny za administracyjn─ů cz─Ö┼Ť─ç restauracji.

W ramach obowi─ůzk├│w dyrektora generalnego jest zarz─ůdzanie zmian─ů pracy, operacje restauracji, traktowanie klient├│w, urlopy pracownik├│w, dostawa sk┼éadnik├│w i utrzymanie mebli.

Jest to prawa r─Öka w┼éa┼Ťciciela firmy, w wielu okazjach ten sam w┼éa┼Ťciciel zajmuje to stanowisko.

Gospodarz lub hostessa

Gospodarz lub hostessa to osoba, kt├│ra jest odpowiedzialna za witanie klient├│w przy wej┼Ťciu do restauracji.

Zajmuje się również umawianiem rezerwacji, a czasem dostarczaniem menu klientom i polecaniem specjałów dnia.

>┬á Top 6 ┼Ťwie┼╝ych receptur na ciep┼éo

Spi┼╝arnia, prep cook

Spi┼╝arnia, prep cook to kolejne z najwa┼╝niejszych stanowisk kuchennych w restauracji, poniewa┼╝ osoba, kt├│ra je zajmuje ma jako g┼é├│wne zadanie utrzymanie porz─ůdku w kuchni.

Dlatego te┼╝ odpowiada za czyszczenie, krojenie i przygotowywanie ┼╝ywno┼Ťci do dalszego gotowania.

Patissier

Patissier lub piekarz, w schemacie organizacyjnym kuchni, jest osob─ů odpowiedzialn─ů za przygotowanie s┼éodkich deser├│w i ciast.

Z kolei dedykowana jest rozwojowi produkt├│w piekarniczych i ciastkarskich, kt├│re stanowi─ů uzupe┼énienie us┼éug.

Plongeur

Plongeur, bardziej ni┼╝ jakikolwiek kucharz, jest jednym z najwa┼╝niejszych stanowisk w┼Ťr├│d stanowisk gastronomicznych.

Osoba ta jest odpowiedzialna za mycie naczyń, sztućców, przyborów kuchennych, szkła i wszelkich innych przedmiotów używanych podczas obsługi.

Poissonnier

Poissonnier nie mo┼╝e zabrakn─ů─ç w schemacie organizacyjnym restauracji, b─Öd─ůc specjalist─ů od produkt├│w z owoc├│w morza, takich jak ryby, skorupiaki i skorupiaki.

Dlatego te┼╝ zajmuje si─Ö ich przygotowaniem oraz opracowywaniem sos├│w na bazie tych produkt├│w.

R├┤tisseur

R├┤tisseur to stanowisko w kuchni ,kt├│rego g┼é├│wn─ů funkcj─ů jest zarz─ůdzanie gotowaniem mi─Ösa, ryb i innych potraw z grilla.

Osoba na tym stanowisku zarz─ůdza kilkoma kucharzami, aby podzieli─ç ci─Ö┼╝ar gotowania sk┼éadnik├│w dla ka┼╝dego zam├│wienia.

Saucier

Saucier, w schemacie organizacyjnym kuchni, jest stanowiskiem, które spełnia funkcję przygotowywania sosów.

Sosy przygotowywane przez saucier s─ů wa┼╝ne, poniewa┼╝ stanowi─ů cz─Ö┼Ť─ç gotowania niekt├│rych przystawek i da┼ä g┼é├│wnych, a tak┼╝e s─ů niezb─Ödnym elementem przy podawaniu niekt├│rych potraw.

Sous Chef

Analizuj─ůc rangi kuchenne, sous chef jest drugim w kolejno┼Ťci dow├│dc─ů w kuchni Twojej restauracji.

Sous chefs przyjmuj─ů zam├│wienia od szefa kuchni i s─ů odpowiedzialne za to, ┼╝e personel kuchenny przestrzega wskaz├│wek udzielanych przez szefa kuchni.

Sous chef jest r├│wnie┼╝ zast─Öpc─ů chef de cuisine, gdy osoba odpowiedzialna jest nieobecna w pracy podczas jednej ze zmian w restauracji.

Tournant

Tournant jest członkiem kuchni, który zastępuje każdego członka, który nie jest w stanie pracować podczas jednej ze zmian w restauracji.

Stanowisko to jest niezwykle wa┼╝ne w kuchni i osoba zatrudniona do jej zaj─Öcia musi zna─ç w spos├│b kompleksowy ka┼╝d─ů z funkcji personelu w r├│┼╝nych obszarach kuchni.

Mundury dla całej kuchni schemat organizacyjny

Mundury w kuchni Pa┼ästwa restauracji to narz─Ödzia, kt├│rych nigdy nie powinno zabrakn─ů─ç, aby zachowa─ç higien─Ö i prezencj─Ö restauracji przez ca┼éy czas.

Je┼Ťli szukaj─ů Pa┼ästwo uniform├│w dla pracownik├│w kuchni, w MonousoÔÇô naszym sklepie internetowym ÔÇô mamy dzia┼é po┼Ťwi─Öcony uniformom, kt├│re b─Öd─ů u┼╝ywane w Pa┼ästwa kuchni.

W dziale odzie┼╝ gastronomiczna mo┼╝na znale┼║─ç takie produkty jak fartuchy, ┼Ťliniaki, czapki kucharskie, ┼Ťcierki kuchenne, ksi─ů┼╝ki zam├│wie┼ä dla kelner├│w oraz fartuchy.

Ponadto, oferujemy ka┼╝dy z tych produkt├│w w kolorach czarnym i bia┼éym, je┼Ťli szukasz do utrzymania trze┼║wo┼Ťci i elegancji w restauracji. Je┼Ťli jeste┼Ť bardziej nowoczesny, mamy r├│wnie┼╝ szerok─ů gam─Ö kolor├│w i wzor├│w.

Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s─ů oznaczone *

BASIC DATA PROTECTION INFORMATION

Responsible: Envalia Group, S.L.

Purpose: Gestionar las solicitudes realizadas a trav├ęs del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en l├şnea.

Legitimation: Consentimiento del interesado.

Recipients: Los datos s├│lo se transmiten a los proveedores que tienen una relaci├│n contractual con Monouso.

Rights: Acceso a, Correcci├│n, cancelaci├│n, oposici├│n y otros derechos como se explica en la ÔÇťInformaci├│n adicionalÔÇŁ.

Additional information: You can find additional and detailed information on data protection in our privacy policy