Nowe trendy biodegradowalnej gościnności w 2023 r

descubre las nuevas tendencias de packaging biodegradable para hostelería en 2023

W miarę jak rok 2022 zbliża się ku końcowi, wiele firm jest teraz w trakcie tworzenia pomysłów na wejście w nowy rok.

Jednym z modnych obecnie pomysłów jest stosowanie bardziej biodegradowalnych materiałów.

7 trendów biodegradowalnych dla Twojej firmy hotelarskiej

Bary i restauracje są obecnie największymi producentami odpadów z tworzyw sztucznych. Sytuacja ta uległa dalszemu pogorszeniu wraz z regularnym stosowaniem modelu dostawy.

W celu ograniczenia i kontrolowania tej sytuacji Unia Europejska została zmuszona do ustanowienia przepisów. 3 lipca 2021 r. weszło w życie nowe rozporządzenie, którego głównym celem jest zakaz używania jednorazowych tworzyw sztucznych.

Placówki już pracują nad dostosowaniem się do tego prawa. Niektóre z trendów, na które się decydują, są następujące:

  • Opakowania: Są one największym źródłem odpadów, ponieważ głównym materiałem, z którego są wykonane, jest plastik.

Obecnie pojemniki zostały wykonane z innych materiałów, głównie ze skrobi kukurydzianej lub PLA (kwasu polimlekowego, który pochodzi z wykorzystania pozostałości skrobi kukurydzianej) i które spełniają niezbędne i odpowiednie warunki do spełniania swoich funkcji, choć w bardziej zrównoważony sposób.

  • Słomki: Zapewne pamiętasz tradycyjne kolorowe słomki, które kelnerzy przynosili Ci do picia soku, gdy byłeś dzieckiem. Nie wiedziałeś jednak, że głównym materiałem, z którego je wykonano, był plastik.

Teraz możemy znaleźć znacznie mniej szkodliwe dla środowiska opcje. Na dzisiejszym rynku możemy znaleźć laski biodegradowalne wykonane z różnych materiałów, takich jak bambus, słoma spożywcza czy pszenna. Zastosowanie tego czy innego składnika powoduje powstanie różnych wariantów tego produktu, które mogą oferować różne zapachy, smaki, a nawet powodować powstanie jadalnych słomek.

  • Drewniane sztućce: Do większości dostawczych przesyłek zazwyczaj dołączane są jednorazowe plastikowe sztućce. Jednym ze sposobów na uczynienie tej usługi bardziej zrównoważoną jest używanie drewnianych naczyń.
  • Jednorazówki z kartonu i papieru: To świetne rozwiązanie dla Twojej firmy, począwszy od serwetek po zastawę stołową, a nawet same torby.

Ponadto, jedną z atrakcji tego trendu jest to, że możesz dodać logo swojego lokalu.

  • Pojemniki z liści palmowych: z liści palmowych można zrobić tace.
  • Przybory z trzciny cukrowej: kolejnym materiałem, który można wykorzystać do wykonania zamienników są pozostałości trzciny cukrowej.
  • Biodegradowalne worki na śmieci: Choć może nam się wydawać, że słowo biodegradowalne może oznaczać droższy produkt, jest wręcz przeciwnie, ponieważ ma on podobną cenę i takie same właściwości jak zwykłe.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH

Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitymizacja: Consentimiento del interesado.

Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.

Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Monouso Blog
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.