Filozofia Slow Food zyskała w ostatnich czasach na popularności dzięki przywiązaniu dużej części społeczeństwa do zdrowej żywności, naturalnej, organicznej i dbałości o środowisko. Dziś w Monouso opowiadamy Wam o filozofii, za którą podąża coraz więcej osób na całym świecie. Czy chcecie zostać i ją odkryć?Na pewno znasz fast food czyli fast food, prawda? Żyjemy w ultra-frenetycznym świecie, w którym wielu ludzi ma obsesję na punkcie robienia rzeczy tak szybko, jak to możliwe, nie zatrzymując się, aby cieszyć się chwilą lub jedzeniem, które jedzą.
Strona Slow Food to właśnie przeciwny trend, który dąży do tego, aby jeść z rozwagą, zwracając szczególną uwagę na jakość żywności i surowców, ich pochodzenie oraz sposób przyrządzania. Ale nie tylko – jest to filozofia, która dąży do czerpania radości z jedzenia przy jednoczesnym poszanowaniu środowiska naturalnego.W ciągłym poszukiwaniu ekologicznej i zdrowej żywności, Slow Food stara się również, aby doświadczenie było kompletne, dlatego wykorzystuje ekologicznej i biodegradowalnej jednorazowej zastawy stołowejbiodegradowalnej jednorazowej zastawy stołowej.
Opakowania z trzciny cukrowej
Ale… skąd się wzięła ta filozofia? Otóż pierwsza idea ruchu Slow Food sięga 1986 roku autorstwa Włocha Carlo Petriniego. W tym samym roku na rzymskim Piazza Spagna otwarto filię McDonald’s. Wywołało to natychmiastowy protest, który doprowadził do demonstracji zorganizowanej przez grupę dziennikarzy.Nie była to jednak zwykła demonstracja z okrzykami i transparentami, ale wielki bankiet ze świeżym, domowym, zdrowym jedzeniem, na którym wychwalano wszystkie jego zalety. Innymi słowy, aby wychwalać przyjemność jedzenia powoli, ciesząc się świeżo zrobionymi naturalnymi produktami.Już w 2004 rokuOrganizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia iRolnictwa (FAO) oficjalnie uznała Slow Food za organizację non-profit.
Najczęściej zadawane pytania
¿Qué es la filosofía Slow food?
En una búsqueda constante por los alimentos ecológicos y saludables, el Slow Food también busca que la experiencia sea completa, por lo que hacen uso de vajilla desechable ecológica y biodegradable.
¿Dónde y cuándo surgió la filosofia Slow food?
Pues la primera idea de la que parte todo este movimiento Slow Food se remonta a 1986 de la mano del italiano Carlo Petrini.
Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y su experiencia. Si continua navegando, consideramos que acepta su uso. AceptarInfo.
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.