Filozofia Slow Food zyskała w ostatnich czasach na popularności dzięki przywiązaniu dużej części społeczeństwa do zdrowej żywności, naturalnej, organicznej i dbałości o środowisko. Dziś w Monouso opowiadamy Wam o filozofii, za którą podąża coraz więcej osób na całym świecie. Czy chcecie zostać i ją odkryć?Na pewno znasz fast food czyli fast food, prawda? Żyjemy w ultra-frenetycznym świecie, w którym wielu ludzi ma obsesję na punkcie robienia rzeczy tak szybko, jak to możliwe, nie zatrzymując się, aby cieszyć się chwilą lub jedzeniem, które jedzą.
Strona Slow Food to właśnie przeciwny trend, który dąży do tego, aby jeść z rozwagą, zwracając szczególną uwagę na jakość żywności i surowców, ich pochodzenie oraz sposób przyrządzania. Ale nie tylko – jest to filozofia, która dąży do czerpania radości z jedzenia przy jednoczesnym poszanowaniu środowiska naturalnego.W ciągłym poszukiwaniu ekologicznej i zdrowej żywności, Slow Food stara się również, aby doświadczenie było kompletne, dlatego wykorzystuje ekologicznej i biodegradowalnej jednorazowej zastawy stołowejbiodegradowalnej jednorazowej zastawy stołowej.
Opakowania z trzciny cukrowej
Ale… skąd się wzięła ta filozofia? Otóż pierwsza idea ruchu Slow Food sięga 1986 roku autorstwa Włocha Carlo Petriniego. W tym samym roku na rzymskim Piazza Spagna otwarto filię McDonald’s. Wywołało to natychmiastowy protest, który doprowadził do demonstracji zorganizowanej przez grupę dziennikarzy.Nie była to jednak zwykła demonstracja z okrzykami i transparentami, ale wielki bankiet ze świeżym, domowym, zdrowym jedzeniem, na którym wychwalano wszystkie jego zalety. Innymi słowy, aby wychwalać przyjemność jedzenia powoli, ciesząc się świeżo zrobionymi naturalnymi produktami.Już w 2004 rokuOrganizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia iRolnictwa (FAO) oficjalnie uznała Slow Food za organizację non-profit.
Najczęściej zadawane pytania
na czym polega filozofia Slow Food?
W ciągłym poszukiwaniu ekologicznej i zdrowej żywności, Slow Food dąży również do tego, aby doświadczenie było kompletne, dlatego wykorzystuje przyjazną dla środowiska i biodegradowalną jednorazową zastawę stołową.
gdzie i kiedy powstała filozofia Slow Food?
Pierwsza idea stojąca za ruchem Slow Food sięga 1986 roku, a jej autorem jest Włoch Carlo Petrini.
PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH
Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.
Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.
Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.
Legitymizacja: Consentimiento del interesado.
Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.
Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy