fbpx

Najczęstsze rodzaje cięcia stosowane w profesjonalnych kuchniach

typy-najczęściej-używane-rodzaje-krojów-profesjonalne-kuchnie

Każdy koneser kuchni wie, że jedzenie najpierw rzuca się w oczy. Znajomość najczęściej używanych przez profesjonalnych kucharzy rodzajów noży kuchennych

będzie niezbędna do profesjonalnego krojenia, siekania czy krojenia w kostkę owoców i warzyw.

Jak wiadomo, przygotowując przepisy kulinarne należy zadbać o to, aby nie tylko smakowały wybornie, ale również wyglądały prowokująco podczas prezentacji. Zostań z nami, a my pokażemy Ci charakterystykę różnych rodzajów cięcia

, które istnieją. Zaczynamy!

Rodzaje cięcia najczęściej używane w kuchni przez profesjonalistów według ich zastosowania

Istnieją różne rodzaje profesjonalnych cięć kuchennych

, które przeprowadza się w zależności od zamiaru przygotowywanego dania. Na przykład, niektóre składniki można pokroić w długie cienkie paski, aby przygotować chop-suey, lub w bardzo małe kawałki, aby zrobić bogaty sos.

Następnie pokażemy Ci najbardziej popularne cięcia w kuchni

według ich zastosowania:

Cięcie Julienne

Cięcie julienne

jest najbardziej znane i stosowane w kuchni. Uzyskuje się go poprzez wykonywanie podłużnych nacięć w cienkich plastrach warzywa lub jarzyny w celu uzyskania pasków o jednolitym wyglądzie. Paski julienne mają około sześć centymetrów długości i pół centymetra szerokości.

Zwykle używa się go do przygotowywania sałatek, gdyż jest to idealne cięcie m.in. dla cebuli, porów, marchwi, ogórków. Jest również odpowiedni do smażenia warzyw w woku i przygotowywania pysznych orientalnych potraw.

Pokroić w słupki

Jest to inny rodzaj krojenia Julienne tylko z dużo grubszymi paskami, czyli sześć lub siedem centymetrów długości na jeden centymetr szerokości. Cięcie na patyczki

jest bardzo powszechne do przygotowania tradycyjnych frytek.

Uzyskuje się go poprzez laminowanie warzyw, warzyw lub warzyw najpierw, a następnie przystąpić do cięcia pałeczek. Przycinając je, należy starać się, aby wszystkie miały jednolity wygląd.

Ucięta zapałka lub patyk

Krój matchstick

również pochodzi od kroju Juliana, ale jego paski mają zaledwie milimetr szerokości. W rzeczywistości jego nazwa pochodzi od tego, że jego grubość jest podobna do grubości zapałki.

Ten rodzaj cięcia jest zazwyczaj używany do produkcji ziemniaków typu allumette. Chociaż jest również szeroko stosowany w egzotycznych, orientalnych przepisach.

Paille lub cięcie słomy

Podobnie jak poprzednie, ten również wywodzi się z krojenia Juliany, ale kroi się bardzo cienkie plastry, a następnie bardzo cienkie paski. Rezultatem jest tak delikatne i obfite cięcie, które z powodu swojego osobliwego kształtu znane jest jako cięcie nitkowe lub słomkowe

.

Z tego kawałka ziemniaka robi się gniazda ziemniaczane, ziemniaki słomiane lub pommes paille.

Cięcie Brunoise

Jest to cięcie na bardzo małe kawałki

>  Płacenie za rozpoznawanie twarzy: dostępne w branży hotelarsko-gastronomicznej
lub kostki używane głównie do krojenia warzyw. Polega ona na pokrojeniu warzyw w plastry, a następnie pokrojeniu ich najpierw poziomo, a potem pionowo, aż do uzyskania malutkich kwadracików o boku dwóch milimetrów z każdej strony.

Termin brunoise jest francuskim słowem związanym z czasownikiem brązowy, stąd jest on używany, gdy musimy usmażyć lub zrumienić warzywa. Jest to krój wskazany do przyrządzania sosów, winegretów, gulaszy itp.

Cięcie na szyfon lub szyfonadę

Wśród rodzajów cięcia warzyw

jest szyfonada, która służy do krojenia warzyw liściastych, takich jak sałata i szpinak. Zwykle używa się go do sałatek lub do przygotowania przepisów, które służą jako dodatek do dań lub dekoracji.

Odbywa się to poprzez zwijanie lub składanie kilka razy liście, a następnie pokroić je w bardzo cienkie paski julienne około pięciu milimetrów. W ten sposób uzyskasz wiele płaskich i podłużnych pasków, które nadadzą sałatkom atrakcyjną estetykę.

Kraj cięcie

Jest to dość proste cięcie i powszechnie stosowane w każdej kuchni. Polega na nakładaniu na marchew, ziemniaki lub inne warzywa nacięcia w dużych i grubych kwadratach

o grubości ponad jednego centymetra.

Ten rodzaj cięcia warzyw

jest często używany do gotowania i zacierania ich lub podawania jako zarys dania głównego. Jest również często używany do przygotowania gulaszu, zapiekanek i zup.

Pokroić mirepoix

Cięcie mirepoix

jest dość podobne do paisana, z tą różnicą, że kawałki są mniejsze, osiągają około jednego centymetra. W tym rodzaju cięcia nie ma znaczenia, że kawałki warzyw nie przedstawiają jednolitości w wielkości, ponieważ dąży do łatwości gotowania.

Doskonale nadaje się do przygotowania warzywnych omletów, choć można ją również wykorzystać do smażenia i puree warzywnego.

Pokrojone w plastry lub w stylu hiszpańskim

Ze wszystkich kawałków kuchni

ten jest najłatwiejszy do wykonania i zidentyfikowania, ponieważ jego nazwa opisuje to, czym jest. Stosuje się go na warzywach o cylindrycznych lub owalnych kształtach, takich jak pomidory, ogórki, bakłażany, cytryny itp.

Chociaż plastry nie mają określonej grubości, mogą być cięte od dwóch milimetrów do centymetra grubości. Idealnie nadaje się do surowych lub gotowanych sałatek, choć można go również stosować w grillowanych warzywach, a nawet w chipsach o tym kształcie.

Cięcie Biaus

Cięcie biaus

jest odmianą cięcia slice. Jedyna różnica między nimi polega na tym, że cięcie biaus jest wykonywane ukośnie, co powoduje, że plaster ma kształt eliptyczny, a nie okrągły.

Głównym celem tego cięcia jest w zasadzie dekoracja. Chociaż jest również dość praktyczny podczas smażenia, ponieważ jego kształt łatwo mieści się na patelni.

Chateau lub Turned Cut

Intencją tego toczonego kroju

jest wyłącznie dekorowanie przybrania serwowanego dania. Jest to dość pracochłonne cięcie, ale elegancki efekt na daniu jest tego wart.

Zacznij od dość grubego cięcia Juliana na marchewce, ziemniaku lub dyni, a następnie obróć jego kąty za pomocą noża. Chodzi o to, aby nadać mu kształt piłki do rugby, następnie ugotować go i podać polany sosem lub podsmażony z masłem.

>  Jak rozpocząć działalność w branży automatów do sprzedaży słodyczy?

Noissette lub cięcie orzechów laskowych

Chociaż zalicza się ją do profesjonalnych cięć kuchennych

, to w rzeczywistości wykonuje się ją za pomocą małego dziurkacza, a nie noża. Polega na uzyskiwaniu kulek lub kul z miękkich i pulchnych owoców lub warzyw, takich jak melon, mango, cukinia czy ziemniaki.

Jeśli użyjemy większego dziurkacza uzyskamy cięcie parisien

. Oba kroje są używane do dekoracji z powodu ich ładnego okrągłego kształtu, a jednocześnie do przygotowania lodów, pucharków owocowych, krojów perłowych itp.

Cięcie wiórowe

Jest to fason, na który jest duże zapotrzebowanie w restauracjach. Ponieważ jest to naprawdę cienki kawałek

mięsa, wymaga użycia mandoliny w celu zapewnienia jednolitości kawałków.

Powszechnie chipsy kroi

się na plantany, ziemniaki, słodkie ziemniaki itp. Im cieńsze plasterki uzyskamy, tym twardszy i bardziej chrupiący będzie rezultat smażenia lub pieczenia.

Cięcie rotacyjne

To egzotyczne cięcie kulinarne

jest pochodzenia azjatyckiego i jest wykonywane tylko na podłużnych warzywach, takich jak bakłażan lub cukinia, między innymi. Cięcie obrotowe uzyskuje się przez obracanie warzywa podczas krojenia.

Oznacza to, że musisz wykonać ukośne cięcie na warzywach, a następnie obrócić je o 45 stopni. Natychmiast dajesz mu drugie cięcie ukośne, a następnie kolejny skręt i tak dalej, aż skończysz.

Cięcie Van Dyke’a

Jest to dekoracyjne cięcie kuchenne

z efektem spiczastego zygzaka. Cięcie Van Dyke jest przeznaczone szczególnie dla owoców i warzyw o zaokrąglonych kształtach, a jego wygląd daje uderzający efekt wizualny.

Wykonuje się go za pomocą specjalnego noża, który pozwala na wykonanie projektu cięcia z większą precyzją.

Znaczenie dobrego cięcia w kuchni

Odpowiednie krojenie w kuchni w zależności od przygotowywanej potrawy nie jest kwestią kaprysu kucharza. W rzeczywistości, kawałki żywności

wpływają na optymalne gotowanie składników, aby osiągnąć pożądaną teksturę, smak i wygląd.

Ponadto, krojenie owoców, warzyw, zieleniny lub innych produktów spożywczych bez zachowania jednolitej grubości, kształtu i rozmiaru sprawi, że Twoje potrawy będą wyglądały źle podczas serwowania. Dlatego też, jeśli zależy nam na efektownie wyglądających potrawach, konieczne jest zastosowanie w praktyce różnych cięć stosowanych w profesjonalnej kuchni

.

Przydatne wskazówki dla udanych profesjonalnych cięć kuchennych

Jeśli chcesz się nauczyć, jak z wprawą wykonywać profesjonalne siekanie w kuchni

, skorzystaj z poniższych wskazówek, które dla Ciebie przygotowaliśmy.
  • Praktyka czyni mistrza. Rozwijanie umiejętności w wykonywaniu różnych cięć kuchennych nie jest czymś, co osiąga się z dnia na dzień. Potrzeba dużo praktyki, aby osiągnąć zręczność, szybkość i pewność potrzebną do wykonywania kulinarnych cięć.
  • Zdobądź narzędzia, których potrzebujesz. Oczywiste jest, że najważniejszą rzeczą dla każdego rodzaju cięcia jest posiadanie wysokiej jakości, ostrego noża. Upewnij się, że masz właściwy nóż, ponieważ istnieją różne rodzaje profesjonalnych noży kuchennych do cięcia, filetowania, siekania i krojenia.

Zapoznaliśmy Cię już z najpopularniejszymi rodzajami cięć stosowanymi w profesjonalnych kuchniach,

teraz pozostaje tylko wziąć się do pracy i zacząć je ćwiczyć. Jesteśmy przekonani, że Twoi goście będą pod miłym wrażeniem. Spróbuj!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

BASIC DATA PROTECTION INFORMATION

Responsible: Envalia Group, S.L.

Purpose: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Legitimation: Consentimiento del interesado.

Recipients: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Rights: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Additional information: You can find additional and detailed information on data protection in our privacy policy