fbpx

Odkryj kuchnię wegetariańską dla restauracji

Odkryj kuchnię wegetariańską dla restauracji

Każdego dnia coraz więcej osób zmienia swoje nawyki żywieniowe, dlatego kuchnię wegetariańska dla restauracji musi być uwzględniona w każdym biznesie gastronomicznym.

Oferowanie dań wegetariańskich i wegańskich stanowi dużą korzyść dla restauracji, która może generować zwiększoną sprzedaż lub większą lojalność z większą grupą odbiorców.

Dowiedz się, jakie składniki powinny być traktowane w przepisach na potrawy wegetariańskie, jakie są ich zalety, jakie są różnice między weganami a weg etarianami, a także jakie są pomysły na potrawy dla wegetarian.

Podstawowe składniki

Bardziej niż warzywa i rośliny strączkowe, kuchnia wegetariańska dla restauracji ma wiele niezbędnych produktów do wykorzystania w swoich potrawach.

Składniki te są zgodne z cechą braku pochodzenia zwierzęcego, ale są zarządzane jako dobre substytuty produktów mięsnych. Ponadto, każdy z nich zapewnia właściwości odżywcze, których potrzebuje organizm.

Substytuty mleka zwierzęcego

W celu wyeliminowania mleka zwierzęcego z diety, istnieje szeroka gama substytutów tego ważnego składnika.

Na rynku można znaleźć produkty takie jak mleko kokosowe, migdałowe, owsiane, ryżowe, sezamowe, sojowe, z nasion kanaru, quinoa, orkiszowe i z orzechów laskowych. Wszystkie z nich mają takie same lub większe właściwości odżywcze niż mleko zwierzęce.

Możesz użyć tych rodzajów mleka roślinnego w zależności od wegetariańskich przepisów, które serwujesz w swojej restauracji.

Tofu

Tofu jest produktem wytwarzanym z mleka sojowego i soli Nigari, które poddawane jest procesowi koagulacji. Ma wygląd podobny do sera, nie ma smaku i ma lekką konsystencję.

Chociaż jest to obowiązkowy składnik kuchni japońskiej, z biegiem lat stał się jednym z najlepszych zamienników produktów zwierzęcych w daniach wegetariańskich i wegańskich.

Nie jest to drogi produkt i jest wszechstronnym pożywieniem, więc może być używany w pikantnych lub słodkich przepisach.

Wodorosty

Nieczęsto używa się wodorostów jako składnika wielu potraw, ale jest to produkt, który trzeba mieć w wegetariańskiej restauracji. Możesz wybrać pomiędzy spiruliną, wakame, agar-agar lub wodorostami nori, w zależności od przepisu, który przygotowujesz.

Wodorosty są wykorzystywane w przepisach takich jak makarony, stir-fry, sushi, wrapy, baza do krokietów, sałatki, zupy czy smoothie.

Orzechy i suszone owoce

Orzechy są kolejnym nieodzownym składnikiem wegetariańskiej kuchni restauracyjnej. Używaj różnych orzechów, takich jak orzechy włoskie, laskowe, ziemne, migdały, nerkowce, pistacje, orzechy makadamia i orzeszki piniowe.

>  Maszyna pakująca do torebek doypack Po co one są?

Należy jednak pamiętać o przestrzeganiu aktualnych przepisów dotyczących alergenów. Innymi słowy, poinformuj swoich gości o potrawach zawierających orzechy, aby wiedzieli, że nie powinni dodawać ich do swojego posiłku, jeśli są na nie uczuleni.

Drożdże

Jeśli potrawy wegetariańskie i wegańskie nie są zatwierdzone przez dietetyka, mogą nie zawierać odpowiednich wartości odżywczych, których potrzebuje klient.

Skorzystaj z porady dietetyka i oceń wegetariańskie przepisy, które przygotowujesz. Jeśli potrawy nie mają odpowiedniego spożycia składników odżywczych, drożdże odżywcze są składnikiem gwiazd.

Drożdże odżywcze to produkt, który uzupełnia przepisy wegetariańskie, uzupełniając ich niedobory witamin, białek i minerałów.

Dlaczego warto postawić na przepisy wegetariańskie?

Od kilku lat ludzie zmieniają swoje nawyki konsumpcyjne na rzecz dbałości o środowisko i eliminacji znęcania się nad zwierzętami. Dlatego decydują się na dietę wegetariańską lub wegańską.

Dzięki włączeniu opcji wegetariańskich oferujesz usługę, która odróżnia Cię od konkurencji. To przynosi większe zyski dla Twojego zakładu.

Kolejną zaletą jest to, że nie potrzebujesz dużo maszyn do wykonania tych przepisów, więcej niż to, co jest już częścią Twojej kuchni. Wystarczy zainwestować w zakup krajalnicy do warzyw i szatkownicy.

Wreszcie, składniki, z których składa się każde danie, stanowią oszczędność dla restauracji. Warzywa i rośliny strączkowe są tańsze niż produkty zwierzęce, więc masz więcej budżetu na zakup żywności wyższej jakości.

Różnice między menu wegańskim a wegetariańskim

Potrawy wegetariańskie i wegańskie są przez wielu uważane za synonimy, podczas gdy w rzeczywistości są one różne. Każdy z tych typów menu serwuje produkty dostosowane do stylu życia, któremu odpowiada.

Menu wegetariańskie nie zawiera czerwonego mięsa, drobiu, ryb, owoców morza ani skorupiaków. Spożywają jednak produkty pochodzenia naturalnego, takie jak nabiał, jaja czy miód.

Z drugiej strony, wegańskie menu nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego, dlatego decydują się oni na spożywanie roślinnych zamienników tych pokarmów

Przykłady dań wegetariańskich do Twojego menu

Jeśli szukasz inspiracji dla dań, oto kilka przykładów dań wegetariańskich do Twojego menu.

Mają różnorodne składniki – proste do zdobycia – i łatwe do przygotowania w krótkim czasie.

Śniadanie

Na śniadanie propozycją gastronomiczną są tosty, którym towarzyszy pasztet z oliwek.

Weź młynek i umieść w nim oliwki, ząbek czosnku, garść orzechów do wyboru i oliwę z oliwek. Zmiksuj, aż uzyskasz pasztet i podawaj w małej miseczce.

>  Przebierz swój dom na Halloween - Pomysły 2019

Połóż kromki chleba na tostach, połóż je na talerzu obok pasztetu i gotowe.

Lunch

Na lunch wybierz pyszną, zaspokajającą głód alternatywę, taką jak krem z cukinii z grzankami.

Kawałki cukinii, cebulę, seler i ziemniaki umieścić w garnku z wodą. Doprowadzić do wrzenia, wyjąć z garnka i wlać do blendera z odrobiną oliwy z oliwek i soli.

Zmiksuj, aż uzyskasz kremową konsystencję i podawaj na talerzu. Podawać z grzankami i sokiem według upodobania.

Kolacja

Jeśli chodzi o kolację, możesz zaproponować wegetariańskie lub wegańskie dania dla obozowiczów.

Zamiast produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak tuńczyk czy szynka, użyj tofu, szparagów lub karczochów jako ich zamienników.

Smak będzie tak samo niesamowity, ale upewnij się, że produkt nie zawiera żywności, które nie są odpowiednie dla tych rodzajów diet.

Na przekąskę

Patatas bravas to doskonała propozycja na przekąskę w ramach menu wegetariańskiego, według oryginalnego przepisu.

Jednak w przypadku wegan sprawa wygląda inaczej. Weź miskę i namocz w niej nasiona lnu.

Gdy pojawi się galaretowata masa, dodajemy łyżkę stołową oliwy z oliwek i mieszamy, aż nabierze konsystencji majonezu. Na koniec dodaj posiekany czosnek i wyciśnięty sok z cytryny, aby uzyskać więcej smaku.

Idealne produkty dla restauracji wegetariańskich

Restauracje wegetariańskie potrzebują zastawy stołowej, która uzupełnia ich misję: być aktywną częścią dbania o środowisko.

Dlatego w naszym sklepie internetowym Monouso znajdą Państwo różnorodne produkty gastronomiczne ulegające biodegradacji.

Biodegradowalne płyty

Jako pierwszą opcję proponujemy Państwu talerze biodegradowalne. Do ich produkcji używa się takich materiałów jak wytłoczyny z trzciny cukrowej, liście palmowe, pulpa pszenna, drewno, karton i papier.

Cała sekcja talerzy biodegradowalnych ma nieskończone możliwości kształtów, kolorów i form. Ponadto, niektóre z nich są dostosowane do potrzeb klienta z różnymi motywami.

Płyty te potrzebują od 30 dni do kilku miesięcy, aby w pełni się rozłożyć, w przeciwieństwie do płyt plastikowych, których rozkład może trwać setki lat.

Biodegradowalne torby

Biodegradowalne miski wykonane są z bambusa, kartonu, liści palmowych, trzciny cukrowej, orzechów kokosowych lub chinetu.

Są solidne i mają elegancki wygląd, który doskonale uzupełnia platerowanie.

Po ich zakończeniu można je wykorzystać jako kompost i rozpocząć proces rozkładu.

Biodegradowalne sztućce

Biodegradowalne sztućce wykonane są z liści palmowych, trzciny cukrowej, drewna i papieru z recyklingu.

W katalogu można wybierać spośród łyżek, widelców, noży, łyżeczek deserowych i szpikulców.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

BASIC DATA PROTECTION INFORMATION

Responsible: Envalia Group, S.L.

Purpose: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Legitimation: Consentimiento del interesado.

Recipients: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Rights: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Additional information: You can find additional and detailed information on data protection in our privacy policy