Menu in偶ynieryjne: efektywnie zorganizuj swoje menu

In偶ynieria menu to strategia, kt贸ra zyskuje na popularno艣ci w sektorze restauracyjnym i hotelarskim, tworz膮c menu poprzez badanie jego sk艂adnik贸w.

Aby skorzysta膰 z menu in偶ynieryjnego, nale偶y wykona膰 kilka oblicze艅 w celu obserwacji popularno艣ci ka偶dej potrawy i tego, czy jej przygotowanie jest op艂acalne.

Po wykonaniu niezb臋dnych oblicze艅, b臋dziesz wiedzia艂, jak dzia艂a Twoje menu i jakie s膮 wady, aby je naprawi膰.

Wierzcie lub nie, menu jest jednym z aspekt贸w, kt贸re powinny przyci膮ga膰 uwag臋 ludzi, tak aby mieli ochot臋 zje艣膰 dania z waszej restauracji i cz臋sto wraca膰.

Tak wi臋c, bez dalszego ado, wiedzie膰, jakie kroki s膮 potrzebne do korzystania z in偶ynierii menu i wdro偶y膰 go w codziennej dynamice swojej restauracji.

Co to jest menu in偶ynieryjne?

驴Qu茅 es el men煤 engineering?

Menu in偶ynieryjne to technika organizacji i kontroli menu oferowanego w Twojej restauracji, uwzgl臋dniaj膮ca zapotrzebowanie na danie w restauracji i jego op艂acalno艣膰 dla Twojej firmy.

W ostatnich latach by艂a to jedna z najcz臋艣ciej stosowanych metod eliminowania z menu potraw, kt贸re s膮 mniej konsumowane i stanowi膮 du偶y wydatek dla firmy. Ponadto badane s膮 najcz臋艣ciej zamawiane potrawy i rozwa偶ane jest ich przygotowanie, a tak偶e wyeliminowanie lub dodanie sk艂adnik贸w w celu poprawy ich smaku.

Celem stosowania tej metody w restauracjach jest poprawa jako艣ci alternatyw gastronomicznych, kt贸re oferuj膮 Pa艅stwo w swojej restauracji pod wzgl臋dem smaku, popytu i rentowno艣ci.

Dzi臋ki temu b臋dziesz m贸g艂 zapewni膰 go艣ciom przyjemn膮 i wysokiej jako艣ci obs艂ug臋, a tak偶e wygenerowa膰 wi臋ksze dochody.

Czego potrzebujesz, aby zastosowa膰 in偶ynieri臋 menu w swojej restauracji?

驴Qu茅 necesitas para aplicar el men煤 engineering en tu restaurante?

Przed z艂o偶eniem zam贸wienia na dania serwowane w restauracji, nale偶y dokona膰 dw贸ch wa偶nych oblicze艅: rentowno艣ci i popularno艣ci.

Rentowno艣膰 to zysk generowany podczas zamawiania przez klient贸w danego dania, a popularno艣膰 okre艣la, jak cz臋sto jest ono zamawiane przez dowolnego klienta.

Rentowno艣膰

Aby okre艣li膰 rentowno艣膰 ka偶dej potrawy wchodz膮cej w sk艂ad menu Twojej restauracji, musisz odj膮膰 cen臋 sprzeda偶y i koszt przygotowania, aby uzyska膰 mar偶臋.

Nast臋pnie oblicza si臋 艣redni膮 mar偶臋 dodaj膮c mar偶臋, kt贸r膮 zrobi艂e艣 na pocz膮tku, do ilo艣ci danego dania, kt贸re zosta艂o sprzedane.

Aby zako艅czy膰 obliczenia, nale偶y podzieli膰 艣redni膮 mar偶臋 przez liczb臋 sprzedanych naczy艅. Danie ma wysok膮 rentowno艣膰, je艣li mar偶a zysku jest wy偶sza ni偶 cena kosztu przygotowania i ma nisk膮 rentowno艣膰, je艣li jest ni偶sza.

Popularno艣膰

Inne dane, kt贸re s膮 niezb臋dne, to popularno艣膰, aby okre艣li膰 rodzaj potrawy, kt贸ra zostanie u偶yta do jej podania. Pierwszym krokiem musi by膰 osi膮gni臋cie idealnej mieszanki, w kt贸rej 100% musi by膰 podzielone przez ilo艣膰 da艅 w menu restauracji.

Uzyskany procent zostanie pomno偶ony przez 0,7, aby otrzyma膰 skorygowan膮 idealn膮 mieszank臋. Na podstawie tych danych otrzymuje si臋 rzeczywist膮 mieszank臋, kt贸ra polega na podzieleniu liczby sprzeda偶y naczynia przez jego 艂膮czn膮 sprzeda偶, a wynik mno偶y si臋 przez 100.

W celu okre艣lenia popularno艣ci, jako przyk艂ad s艂u偶膮 dane skorygowanej mieszanki idealnej.

Je艣li warto艣膰 procentowa jest ni偶sza, danie nie jest popularne, a je艣li jest wy偶sza ni偶 skorygowana idealna mieszanka, danie jest popularne w restauracjach.

Klasyfikacja potraw wed艂ug menu in偶ynieryjnego

Clasificaci贸n de los platos seg煤n el men煤 engineering

Po zako艅czeniu kalkulacji op艂acalno艣ci i popularno艣ci nale偶y posortowa膰 dania wed艂ug matrycy menu in偶ynierskiego.

Matryca ta sk艂ada si臋 z czterech rodzaj贸w naczy艅: danie dla ps贸w, danie dla psa, danie dla konia roboczego i danie dla gwiazdy.

Psie naczynia

S膮 to te dania, kt贸re maj膮 nisk膮 rentowno艣膰 i popularno艣膰, tzn. nie s膮 zamawiane przez klienta i dlatego nie generuj膮 zysk贸w. To s膮 te dania, kt贸re nale偶y wyeliminowa膰 z menu.

Czasami te potrawy s膮 zszywkami, kt贸re nale偶膮 do Twojego menu, ale zamiast je eliminowa膰, mo偶esz nada膰 im mniejsze znaczenie i umie艣ci膰 je w kategorii, takiej jak przystawki.

Puzzle Naczynia

Dania puzzle to takie, kt贸re nie ciesz膮 si臋 du偶膮 popularno艣ci膮, ale s膮 op艂acalne dla restauracji.

Jak sama nazwa wskazuje, nazywane s膮 one naczyniami 艂amig艂贸wkowymi, poniewa偶 trzeba znale藕膰 kawa艂ki, kt贸re sprawi膮, 偶e stanie si臋 ono daniem gwiazdkowym.

Niekt贸re z rozwi膮za艅, kt贸re mo偶na zastosowa膰 do da艅, mog膮 polega膰 na zmianie ceny, prezentacji, a nawet napisaniu lepszego opisu dania w menu.

Naczynia dla koni bitewnych

Ten rodzaj dania cieszy si臋 du偶膮 popularno艣ci膮, ale ma nisk膮 rentowno艣膰 dla restauracji. S膮 to dania, kt贸re nie musz膮 by膰 polecane klientowi ze wzgl臋du na swoj膮 s艂aw臋 i smaki.

Aby serwowa膰 tego typu danie w restauracji, nale偶y podj膮膰 dzia艂ania maj膮ce na celu uczynienie go bardziej op艂acalnym, takie jak zwi臋kszenie jego ceny lub zakup sk艂adnik贸w ekonomicznych i jako艣ciowych, kt贸re pomagaj膮 obni偶y膰 koszty dania.

Naczynia z ko艅mi roboczymi powinny zwi臋ksza膰 swoj膮 warto艣膰 poprzez dodawanie dekoracji lub tworzenie przyci膮gaj膮cych wzrok dekoracji.

Tak, aby wzrost cen nie mia艂 wp艂ywu na klient贸w, stopniowo podnosi膰 cen臋 i trzyma膰 remisy z zwolennikami swoich sieci spo艂ecznych, aby zbudowa膰 z nimi lojalno艣膰.

Potrawy z gwiazdami

To w艂a艣nie dania z menu ciesz膮 si臋 du偶膮 popularno艣ci膮 i dochodowo艣ci膮.

Kolacje cz臋sto zamawiaj膮 te dania, wi臋c pracownicy kuchni s膮 pod presj膮, aby utrzyma膰 smak i jako艣膰, kt贸ra je charakteryzuje.

Potrawy te nazywane s膮 gwiazdkami, poniewa偶 s膮 one g艂贸wnymi opcjami klient贸w, wi臋c musz膮 by膰 w widocznym miejscu w menu.

Przekszta艂膰 swoje menu biznesowe za pomoc膮 tej metody

Transforma el men煤 de tu negocio utilizando este m茅todo

Ka偶da z powy偶szych klasyfikacji powinna by膰 stosowana zgodnie z wcze艣niejszymi obliczeniami popularno艣ci i rentowno艣ci.

W przypadku, gdy w menu znajduje si臋 du偶a ilo艣膰 da艅 dla ps贸w, nale偶y je wyeliminowa膰. Je艣li macie Pa艅stwo dania puzzle, nie powinny one mie膰 szerokiego spektrum w menu, a dania z ko艅mi roboczymi zagwarantuj膮 wygran膮.

Wa偶ne jest, aby po ustaleniu, kt贸re dania b臋d膮 serwowane, a kt贸re zostan膮 wyeliminowane z menu, odby艂o si臋 spotkanie z obs艂ug膮 kuchni w celu og艂oszenia decyzji.

Ponadto nale偶y zaplanowa膰 spotkanie z kelnerami tak, aby wiedzieli o zmianach w menu i wspominali o nich w ramach zalece艅 danego dnia.

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

Scroll to Top