Jak udekorowa膰 st贸艂 bufetowy

udekoruj st贸艂 bufetowy

Zorganizowanie przyj臋cia nie jest 艂atwym zadaniem, zw艂aszcza je艣li masz du偶膮 liczb臋 go艣ci. W takich przypadkach powiniene艣 wiedzie膰, jak udekorowa膰 st贸艂 bufetowy.

Poniewa偶 praktyczne, dekoracyjne i funkcjonalne tego typu sto艂y sta艂y si臋 trendem na studiach, weselach, baby showers, rocznicach lub innych uroczysto艣ciach. Dlatego dzi艣 przedstawimy Ci seri臋 wskaz贸wek, kt贸re pozwol膮 Ci zorganizowa膰 udany st贸艂 bufetowy. Zosta艅 do ko艅ca wpisu i poznaj wszystkie szczeg贸艂y!

Zalety dekorowania sto艂u bufetowego na 艣wi臋ta

Przygotowali艣my dla Pa艅stwa list臋 korzy艣ci, jakie p艂yn膮 z ustawienia sto艂u bufetowego podczas nadchodz膮cych uroczysto艣ci.

udekoruj st贸艂 bufetowy
  • Bardzo wygodnym aspektem bufetu jest to, 偶e ka偶dy uczestnik sam sobie poda 偶膮dane porcje bez Twojej ingerencji. W ten spos贸b b臋dziecie mieli wi臋cej wolnego czasu na relaks, rozmowy i cieszenie si臋 uroczysto艣ci膮.
  • Przyj臋cia bufetowe zaoszcz臋dz膮 ci k艂opot贸w z wymy艣laniem, jak u艂o偶y膰 lub umie艣ci膰 go艣ci przy ka偶dym stole, aby czuli si臋 komfortowo ze swoimi towarzyszami.
  • St贸艂 bufetowy mo偶e by膰 zorganizowany na imprezy odbywaj膮ce si臋 w pomieszczeniach zamkni臋tych lub na tarasach, patio czy w ogrodach.
  • Go艣cie b臋d膮 czuli si臋 bardziej komfortowo, poniewa偶 zostan膮 im podane tylko to, na co naprawd臋 maj膮 ochot臋
  • Przyj臋cia ze stacjami gastronomicznymi lub bufetami motywuj膮 uczestnik贸w do poruszania si臋 po sali i u艂atwiaj膮 im interakcj臋 z pozosta艂ymi go艣膰mi uroczysto艣ci.
  • Sto艂y bufetowe mog膮 by膰 wykorzystane jako cz臋艣膰 oprawy przyj臋cia, 艂膮cz膮c kolory i jedzenie, aby uzyska膰 osza艂amiaj膮c膮 dekoracj臋.

Wskaz贸wki, jak prawid艂owo ustawi膰 st贸艂 bufetowy

Jak by膰 mo偶e zauwa偶y艂e艣, bardzo wygodnie jest wiedzie膰, jak ustawi膰 st贸艂 bufetowy i wyr贸偶ni膰 si臋 jako dobry gospodarz. Wi臋c, sp贸jrz i we藕 pod uwag臋 te u偶yteczne wskaz贸wki dekorowania sto艂u bufetowego.

udekoruj st贸艂 bufetowy

We藕 pod uwag臋 zasi臋g strony

Musisz mie膰 miejsce wystarczaj膮co szerokie w zale偶no艣ci od liczby go艣ci, poniewa偶 prawdopodobnie b臋d膮 kolejki wok贸艂 sto艂u, aby poda膰 jedzenie. Dlatego nale偶y zostawi膰 szerok膮 przestrze艅 pomi臋dzy sto艂em bufetowym a krzes艂ami, kt贸re rozmieszczamy w ca艂ym pomieszczeniu.

Je偶eli ty i艣膰 mie膰 wiele go艣cie, ja jest celowy organizowa膰 tw贸j bufet w imprezowych pokojach, patio lub ogr贸dkach u艂atwia膰 ich wygodnego ruch woko艂o miejsca. Minimalna przestrze艅 potrzebna do zorganizowania bufetu dla kilku os贸b to oko艂o 6 metr贸w kwadratowych.

Umiejscowienie sto艂u bufetowego

Najbardziej wskazan膮 rzecz膮 do zrobienia, je艣li chodzi o to, jak umie艣ci膰 st贸艂 bufetowy, jest umieszczenie go zgodnie z wielko艣ci膮 przestrzeni. Je艣li przestrze艅 jest niewielka, umie艣膰 go przy 艣cianie, pozostawiaj膮c wystarczaj膮co du偶o wolnego miejsca po trzech stronach, aby umo偶liwi膰 艂atwy dost臋p do 偶ywno艣ci.

Ale je艣li masz du偶o miejsca, to najlepiej by艂oby umie艣ci膰 st贸艂 bufetowy w centrum pokoju. Pozwoli to na dotarcie do jedzenia z obu stron, dzi臋ki czemu wygodniej b臋dzie si臋 nim cz臋stowa膰 i uniknie si臋 kork贸w i nadmiernych t艂um贸w wok贸艂 niego.

Indywidualny stolik na napoje i desery

Kolejn膮 wskaz贸wk膮, o kt贸rej nale偶y pami臋ta膰, aby unikn膮膰 problem贸w z zakorkowaniem, jest umieszczenie napoj贸w i deser贸w na indywidualnych sto艂ach dla ka偶dego z nich. Idea艂em jest umieszczenie sto艂u z napojami w znacznej odleg艂o艣ci od bufetu, dzi臋ki czemu zr贸wnowa偶ysz ruch go艣ci w ca艂ym pomieszczeniu.

Ponadto szklanki, p贸艂miski i termosy potrzebne do serwowania napoj贸w i deser贸w zajmowa艂yby sporo miejsca na stole bufetowym, sprawiaj膮c, 偶e wygl膮da艂by on na prze艂adowany. Dlatego najbardziej estetyczne i wygodne b臋dzie zorganizowanie osobno ka偶dego ze sto艂贸w dla tych us艂ug.

Rozmieszczenie talerzy i sztu膰c贸w

Cz臋stym pytaniem jest, jak skutecznie ustawi膰 st贸艂 bufetowy. Dobrym pomys艂em jest umieszczenie u艂o偶onych w stos talerzy na jednym ko艅cu sto艂u, gdzie zaczyna si臋 bufet, a srebrnych sztu膰c贸w na drugim ko艅cu, gdzie si臋 on ko艅czy.

W ten spos贸b go艣cie b臋d膮 chwyta膰 talerz, a drug膮 r臋k臋 b臋d膮 mieli woln膮, aby poda膰 cokolwiek zechc膮, gdy b臋d膮 porusza膰 si臋 wok贸艂 sto艂u. Gdy dojd膮 do ko艅ca sto艂u, bior膮 potrzebne im sztu膰ce, unikaj膮c w ten spos贸b komplikacji podczas serwowania.

Roz艂贸偶 jedzenie w spos贸b strategiczny

Najsensowniej jest zamawia膰 najpierw dania zimne, a dania gor膮ce zostawi膰 na koniec sto艂u bufetowego. Tak, 偶e kiedy go艣膰 sko艅czy si臋 obs艂ugiwa膰 i przygotuje si臋 do jedzenia, s膮 one jeszcze gor膮ce.

Dobrym pomys艂em jest r贸wnie偶 u艂o偶enie potraw na stole bufetowym wed艂ug grup, zgodnie z kolejno艣ci膮, w jakiej b臋d膮 spo偶ywane, tzn. przystawki, kremy, sa艂atki, dania g艂贸wne, itd. Podobnie, wygodnie jest gra膰 z wysoko艣ci膮 p贸艂ek, aby osi膮gn膮膰 r贸偶ne poziomy i u艂atwi膰 dost臋p do 偶ywno艣ci.

Podawaj potrawy 艂atwe do zjedzenia

Sery, kanapki, przek膮ski z ich sosami, kanapki i inne przystawki to idealne przepisy do zaoferowania w bufecie, poniewa偶 s膮 艂atwe do podania. Je艣li chodzi o mi臋sa i ryby, najlepiej podawa膰 je pokrojone w pojedyncze porcje, aby zaoszcz臋dzi膰 czas, kt贸ry ka偶dy z go艣ci potrzebowa艂by na pokrojenie swojej porcji

Og贸lnie rzecz bior膮c, nale偶y do艂o偶y膰 wszelkich stara艅, aby wszystkie produkty spo偶ywcze podawa膰 w wygodnych porcjach.

Zr贸b znaki, aby zidentyfikowa膰 偶ywno艣膰

Twoi go艣cie doceni膮 to, je艣li umie艣cisz etykiety identyfikuj膮ce ka偶de danie. W ten spos贸b b臋d膮 wiedzie膰, jakie s膮 opcje, zanim zaczn膮 nape艂nia膰 sw贸j talerz.

Etykiety identyfikacyjne powinny by膰 napisane czytelnie i w odpowiednim rozmiarze, tak aby spe艂nia艂y swoje zadanie.

Umie艣膰 przyprawy i sosy obok potraw, kt贸rym towarzysz膮

Kolejn膮 wa偶n膮 wskaz贸wk膮, jak ustawi膰 st贸艂 bufetowy z powodzeniem jest umieszczenie obok niego dodatk贸w do konkretnego dania. Poniewa偶 je艣li umie艣cisz wszystkie sosy i dressingi razem na jednym ko艅cu, go艣cie mog膮 si臋 pomyli膰 podczas doprawiania swojego dania.

Inne wa偶ne sztuczki, aby ustawi膰 st贸艂 bufetowy, kt贸remu nie mo偶na si臋 oprze膰

W poprzednich liniach om贸wili艣my ju偶, jak prawid艂owo ustawi膰 st贸艂 bufetowy, jednak nie nale偶y pomija膰 poni偶szych szczeg贸艂贸w.

  • Upewnia si臋, 偶e masz naczynia, szk艂o, sztu膰ce i przybory niezb臋dne do zaopatrzenia go艣ci. Je艣li masz wielu go艣ci, mo偶esz zatrudni膰 firm臋 cateringow膮, kt贸ra zapewni wszystko, czego potrzebujesz.
  • W strategicznych miejscach ustaw ma艂e stoliki, kt贸re pos艂u偶膮 go艣ciom za oparcie, w razie gdyby musieli na chwil臋 odstawi膰 sw贸j talerz lub szklank臋.
  • Chocia偶 przy bufetowych przyj臋ciach go艣cie zazwyczaj ruszaj膮 si臋 woko艂o i stoj膮, przy niekt贸re punktem potrzebuj膮 siada膰. Wi臋c upewnij si臋, 偶e masz wystarczaj膮co du偶o miejsc siedz膮cych dla liczby go艣ci.
  • Mo偶esz umie艣ci膰 wyka艂aczki obok ka偶dego pojemnika z jedzeniem. W ten spos贸b go艣cie mog膮 spr贸bowa膰 ma艂ych porcji i zobaczy膰, czy im smakuje, czy nie, zanim podadz膮 je na talerzu.
  • Przygotuj zestawy sztu膰c贸w, owijaj膮c je w serwetki lub przewi膮zuj膮c ozdobnymi wst膮偶kami. U艂atwi to przep艂yw go艣ci i zmniejszy ryzyko ich upadku na pod艂og臋.
  • Pu艣膰 wodze fantazji i dodaj do sto艂u bufetowego dekoracje z owoc贸w lub kompozycji kwiatowych. Ty mo偶esz bra膰 korzy艣ci od tematu lub colours atmosfera pok贸j robi膰 kombinacjom na bufetowym stole kt贸re odpowiadaj膮 te.

Co s膮dzisz o naszych wskaz贸wkach, jak udekorowa膰 st贸艂 bufetowy? Je艣li znasz jakie艣 inne wskaz贸wki, ch臋tnie przeczytamy je w komentarzach.

FAQ

Na jakie imprezy jest to dobry wyb贸r?

G艂贸wnie na proste imprezy, ale z nutk膮 elegancji.

Porady dotycz膮ce organizacji idealnego sto艂u bufetowego

we藕 pod uwag臋 wielko艣膰 miejsca i przestrze艅, w kt贸rej b臋dzie st贸艂 bufetowy.
2) Poszczeg贸lne stoliki na napoje i desery.
Umieszczenie talerzy i sztu膰c贸w na ko艅cu sali.
Roz艂贸偶cie jedzenie strategicznie.
Podawaj rzeczy, kt贸re s膮 艂atwe do zjedzenia.

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

Scroll to Top