Jak udekorować stół bufetowy

Zorganizowanie przyjęcia nie jest łatwym zadaniem, zwłaszcza jeśli masz dużą liczbę gości. W takich przypadkach powinieneś wiedzieć, jak udekorować stół bufetowy.
Ponieważ praktyczne, dekoracyjne i funkcjonalne tego typu stoły stały się trendem na studiach, weselach, baby showers, rocznicach lub innych uroczystościach. Dlatego dziś przedstawimy Ci serię wskazówek, które pozwolą Ci zorganizować udany stół bufetowy. Zostań do końca wpisu i poznaj wszystkie szczegóły!
¿Qué encontrarás en este artículo?
- 1 Zalety dekorowania stołu bufetowego na święta
- 2 Wskazówki, jak prawidłowo ustawić stół bufetowy
- 2.1 Weź pod uwagę zasięg strony
- 2.2 Umiejscowienie stołu bufetowego
- 2.3 Indywidualny stolik na napoje i desery
- 2.4 Rozmieszczenie talerzy i sztućców
- 2.5 Rozłóż jedzenie w sposób strategiczny
- 2.6 Podawaj potrawy łatwe do zjedzenia
- 2.7 Zrób znaki, aby zidentyfikować żywność
- 2.8 Umieść przyprawy i sosy obok potraw, którym towarzyszą
- 3 Inne ważne sztuczki, aby ustawić stół bufetowy, któremu nie można się oprzeć
- 4 FAQ
Zalety dekorowania stołu bufetowego na święta
Przygotowaliśmy dla Państwa listę korzyści, jakie płyną z ustawienia stołu bufetowego podczas nadchodzących uroczystości.

- Bardzo wygodnym aspektem bufetu jest to, że każdy uczestnik sam sobie poda żądane porcje bez Twojej ingerencji. W ten sposób będziecie mieli więcej wolnego czasu na relaks, rozmowy i cieszenie się uroczystością.
- Przyjęcia bufetowe zaoszczędzą ci kłopotów z wymyślaniem, jak ułożyć lub umieścić gości przy każdym stole, aby czuli się komfortowo ze swoimi towarzyszami.
- Stół bufetowy może być zorganizowany na imprezy odbywające się w pomieszczeniach zamkniętych lub na tarasach, patio czy w ogrodach.
- Goście będą czuli się bardziej komfortowo, ponieważ zostaną im podane tylko to, na co naprawdę mają ochotę
- Przyjęcia ze stacjami gastronomicznymi lub bufetami motywują uczestników do poruszania się po sali i ułatwiają im interakcję z pozostałymi gośćmi uroczystości.
- Stoły bufetowe mogą być wykorzystane jako część oprawy przyjęcia, łącząc kolory i jedzenie, aby uzyskać oszałamiającą dekorację.
Wskazówki, jak prawidłowo ustawić stół bufetowy
Jak być może zauważyłeś, bardzo wygodnie jest wiedzieć, jak ustawić stół bufetowy i wyróżnić się jako dobry gospodarz. Więc, spójrz i weź pod uwagę te użyteczne wskazówki dekorowania stołu bufetowego.

Weź pod uwagę zasięg strony
Musisz mieć miejsce wystarczająco szerokie w zależności od liczby gości, ponieważ prawdopodobnie będą kolejki wokół stołu, aby podać jedzenie. Dlatego należy zostawić szeroką przestrzeń pomiędzy stołem bufetowym a krzesłami, które rozmieszczamy w całym pomieszczeniu.
Jeżeli ty iść mieć wiele goście, ja jest celowy organizować twój bufet w imprezowych pokojach, patio lub ogródkach ułatwiać ich wygodnego ruch wokoło miejsca. Minimalna przestrzeń potrzebna do zorganizowania bufetu dla kilku osób to około 6 metrów kwadratowych.
Umiejscowienie stołu bufetowego
Najbardziej wskazaną rzeczą do zrobienia, jeśli chodzi o to, jak umieścić stół bufetowy, jest umieszczenie go zgodnie z wielkością przestrzeni. Jeśli przestrzeń jest niewielka, umieść go przy ścianie, pozostawiając wystarczająco dużo wolnego miejsca po trzech stronach, aby umożliwić łatwy dostęp do żywności.
Ale jeśli masz dużo miejsca, to najlepiej byłoby umieścić stół bufetowy w centrum pokoju. Pozwoli to na dotarcie do jedzenia z obu stron, dzięki czemu wygodniej będzie się nim częstować i uniknie się korków i nadmiernych tłumów wokół niego.
Indywidualny stolik na napoje i desery
Kolejną wskazówką, o której należy pamiętać, aby uniknąć problemów z zakorkowaniem, jest umieszczenie napojów i deserów na indywidualnych stołach dla każdego z nich. Ideałem jest umieszczenie stołu z napojami w znacznej odległości od bufetu, dzięki czemu zrównoważysz ruch gości w całym pomieszczeniu.
Ponadto szklanki, półmiski i termosy potrzebne do serwowania napojów i deserów zajmowałyby sporo miejsca na stole bufetowym, sprawiając, że wyglądałby on na przeładowany. Dlatego najbardziej estetyczne i wygodne będzie zorganizowanie osobno każdego ze stołów dla tych usług.
Rozmieszczenie talerzy i sztućców
Częstym pytaniem jest, jak skutecznie ustawić stół bufetowy. Dobrym pomysłem jest umieszczenie ułożonych w stos talerzy na jednym końcu stołu, gdzie zaczyna się bufet, a srebrnych sztućców na drugim końcu, gdzie się on kończy.
W ten sposób goście będą chwytać talerz, a drugą rękę będą mieli wolną, aby podać cokolwiek zechcą, gdy będą poruszać się wokół stołu. Gdy dojdą do końca stołu, biorą potrzebne im sztućce, unikając w ten sposób komplikacji podczas serwowania.
Rozłóż jedzenie w sposób strategiczny
Najsensowniej jest zamawiać najpierw dania zimne, a dania gorące zostawić na koniec stołu bufetowego. Tak, że kiedy gość skończy się obsługiwać i przygotuje się do jedzenia, są one jeszcze gorące.
Dobrym pomysłem jest również ułożenie potraw na stole bufetowym według grup, zgodnie z kolejnością, w jakiej będą spożywane, tzn. przystawki, kremy, sałatki, dania główne, itd. Podobnie, wygodnie jest grać z wysokością półek, aby osiągnąć różne poziomy i ułatwić dostęp do żywności.
Podawaj potrawy łatwe do zjedzenia
Sery, kanapki, przekąski z ich sosami, kanapki i inne przystawki to idealne przepisy do zaoferowania w bufecie, ponieważ są łatwe do podania. Jeśli chodzi o mięsa i ryby, najlepiej podawać je pokrojone w pojedyncze porcje, aby zaoszczędzić czas, który każdy z gości potrzebowałby na pokrojenie swojej porcji
Ogólnie rzecz biorąc, należy dołożyć wszelkich starań, aby wszystkie produkty spożywcze podawać w wygodnych porcjach.
Zrób znaki, aby zidentyfikować żywność
Twoi goście docenią to, jeśli umieścisz etykiety identyfikujące każde danie. W ten sposób będą wiedzieć, jakie są opcje, zanim zaczną napełniać swój talerz.
Etykiety identyfikacyjne powinny być napisane czytelnie i w odpowiednim rozmiarze, tak aby spełniały swoje zadanie.
Umieść przyprawy i sosy obok potraw, którym towarzyszą
Kolejną ważną wskazówką, jak ustawić stół bufetowy z powodzeniem jest umieszczenie obok niego dodatków do konkretnego dania. Ponieważ jeśli umieścisz wszystkie sosy i dressingi razem na jednym końcu, goście mogą się pomylić podczas doprawiania swojego dania.
Inne ważne sztuczki, aby ustawić stół bufetowy, któremu nie można się oprzeć
W poprzednich liniach omówiliśmy już, jak prawidłowo ustawić stół bufetowy, jednak nie należy pomijać poniższych szczegółów.
- Upewnia się, że masz naczynia, szkło, sztućce i przybory niezbędne do zaopatrzenia gości. Jeśli masz wielu gości, możesz zatrudnić firmę cateringową, która zapewni wszystko, czego potrzebujesz.
- W strategicznych miejscach ustaw małe stoliki, które posłużą gościom za oparcie, w razie gdyby musieli na chwilę odstawić swój talerz lub szklankę.
- Chociaż przy bufetowych przyjęciach goście zazwyczaj ruszają się wokoło i stoją, przy niektóre punktem potrzebują siadać. Więc upewnij się, że masz wystarczająco dużo miejsc siedzących dla liczby gości.
- Możesz umieścić wykałaczki obok każdego pojemnika z jedzeniem. W ten sposób goście mogą spróbować małych porcji i zobaczyć, czy im smakuje, czy nie, zanim podadzą je na talerzu.
- Przygotuj zestawy sztućców, owijając je w serwetki lub przewiązując ozdobnymi wstążkami. Ułatwi to przepływ gości i zmniejszy ryzyko ich upadku na podłogę.
- Puść wodze fantazji i dodaj do stołu bufetowego dekoracje z owoców lub kompozycji kwiatowych. Ty możesz brać korzyści od tematu lub colours atmosfera pokój robić kombinacjom na bufetowym stole które odpowiadają te.
Co sądzisz o naszych wskazówkach, jak udekorować stół bufetowy? Jeśli znasz jakieś inne wskazówki, chętnie przeczytamy je w komentarzach.
FAQ
Na jakie imprezy jest to dobry wybór?
Głównie na proste imprezy, ale z nutką elegancji.
Porady dotyczące organizacji idealnego stołu bufetowego
weź pod uwagę wielkość miejsca i przestrzeń, w której będzie stół bufetowy.
2) Poszczególne stoliki na napoje i desery.
Umieszczenie talerzy i sztućców na końcu sali.
Rozłóżcie jedzenie strategicznie.
Podawaj rzeczy, które są łatwe do zjedzenia.
PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH
Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.
Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.
Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.
Legitymizacja: Consentimiento del interesado.
Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.
Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy