Opanuj galwanizację jak profesjonalista

Platerowanie jest ostatnim krokiem w każdej kuchni, ale jest to pierwszy kontakt gościa z przygotowanym daniem. To jest to, co przyciąga ich uwagę i zachęca do zjedzenia tego , tak szybko jak to możliwe.
Istnieją różne rodzaje galwanizację, wszystkie z możliwością, aby klient zakochał się w swoich produktach tylko patrząc na nich.
Zapoznaj się z różnymi rodzajami dekoracji talerzy, zastosuj je do swoich potraw zgodnie z ich charakterystyką i zauważ pozytywne zmiany w swojej obsłudze.
¿Qué encontrarás en este artículo?
- 1 Platerowanie lub dekorowanie potraw, jemy oczami
- 2 Podstawy nakładania potraw na talerze
- 3 Błędy, których należy unikać
- 4 Narzędzia do tworzenia niezapomnianych dekoracji na talerzach
- 5 Najczęściej stosowane techniki galwanizacji twórczej
- 5.1 Poszycie zgrupowane
- 5.2 Poszycie rozproszone
- 5.3 Tradycyjna dekoracja
- 5.4 Nietradycyjne powłoki galwaniczne
- 5.5 Minimalistyczna dekoracja
- 5.6 Poszycie poprzeczne
- 5.7 Pionowa obróbka galwaniczna
- 5.8 Powlekanie liniowe lub poziome
- 5.9 Udekorować talerz w kształcie trójkąta
- 5.10 Asymetryczne poszycie
- 5.11 Symetryczne poszycie
- 5.12 Rytmiczne, niepowtarzalne zdobienia płyt
- 5.13 Zasada dwóch trzecich
- 6 Idealne patery do dekoracji potraw dla smakoszy
Platerowanie lub dekorowanie potraw, jemy oczami

Nakrycie, dekoracja potraw czy prezentacja dań to moment, który decyduje o tym, czy klient skonsumuje to, co masz mu do zaoferowania.
Od momentu wejścia do restauracji, klienci obserwują innych konsumentów i menu w poszukiwaniu obrazu, który wskazuje, jak wygląda danie, które chcą skonsumować.
Ludzie jedzą przede wszystkim oczami, dlatego prezentacja potraw jest równie ważna jak ich smak.
Platerowanie ma wiele technik, które sprawiają, że wygląd każdego dania jest wyjątkowy i apetyczny dla każdego, kto je zamówi.
Podstawy nakładania potraw na talerze

Istnieje wiele koncepcji, które muszą być brane pod uwagę, gdy masz zamiar zrobić dekorację naczynia.
Jeśli Twoje danie spełnia każdy z tych aspektów, platerowanie będzie idealne i odpowiednie do podania Twoim klientom.
Saldo
Każdy element wchodzący w skład dania musi być w harmonii. Oznacza to, że każdy ze składników powinien być taki sam, bez ścierania się i łączenia ze sobą.
Innym sposobem na osiągnięcie harmonii jest łączenie kolorów i faktur na talerzu, nie sprawiając, że wygląda to przesadnie.
Jednostka
Jeśli chodzi o jednostkę, każdy półmisek musi mieć inny wzór niż reszta serwowanych dań.
Również każdy element składający się na danie nie powinien burzyć porządku potrawy, powinien go uzupełniać.
Jedność tę uzyskuje się poprzez unikanie pozostawiania pustych przestrzeni pomiędzy poszczególnymi elementami, które sprawiają, że widz traci uwagę na daniu.
Dodaje koloru do talerza
Kolor to kolejny element, który przyciąga uwagę ludzi i kieruje ją bezpośrednio na Twoje potrawy.
Aby osiągnąć równowagę kolorów w dekoracji można skorzystać z koła chromatycznego, które wskazuje, które są najbardziej odpowiednie i uderzające kombinacje kolorów.
Można jednak również zastosować monochromatyczny wystrój. Ma bardziej stonowany wygląd, ale nadal jest apetyczny i atrakcyjny.
Dobrze zdefiniowany punkt centralny
Punkt centralny, na który klient powinien zwrócić szczególną uwagę, powinien składać się z głównego elementu dania.
Aby zapewnić, że wzrok kelnera jest zawsze skierowany na punkt centralny, umieść elementy w tym samym miejscu talerza i poświęć resztę przestrzeni na integrację elementów dekoracyjnych, które wskazują, gdzie wzrok powinien być skierowany.
Płyta z wysokością
Nadanie objętości dekoracji talerza to kolejny sposób na szybkie przyciągnięcie uwagi klienta.
Za pomocą małych szczypiec kuchennych układaj elementy talerza na różnych wysokościach, dzięki czemu talerz będzie robił większe wrażenie wizualne.
Błędy, których należy unikać

Tak jak w każdym procesie zachodzącym w kuchni, tak i w platerowaniu zdarzają się błędy, których należy unikać, aby nie umniejszać wartości usługi.
Unikaj ich za wszelką cenę, a przekonasz się, że klienci będą zadowoleni z pobytu w Twojej firmie.
Na talerzu wszystko jest zjedzone
Wszystko, co podawane jest na talerzach jest jadalne, więc za wszelką cenę unikaj umieszczania na nich rzeczy, których nie da się zjeść.
Patera jest obrazem potrawy, która została przygotowana do spożycia, dlatego każdy element na niej musi być jadalny.
Należy również zintegrować elementy prezentacji, które są spójne ze składnikami, które zostały użyte do gotowania potraw, a nie z tym, co wyglądaz nimi najlepiej.
Mniej znaczy lepiej
Jeśli nie jesteś zadowolony z dekoracji potrawy i masz wątpliwości, czy dekoracja nie jest przeładowana detalami, nie dodawaj nic więcej.
Mniej znaczy więcej, a zbyt wiele szczegółów na talerzu będzie dezorientować diner, zamiast dać jasny obraz tego, co chcesz przedstawić.
Sosy mogą uszkodzić dekorację
Dekorowanie potraw wzorami wykonanymi z sosów jest eleganckie, ale powinno być powściągliwe.
Wzory powinny być proporcjonalne do głównego elementu dania, nie przyćmiewając go, a na życzenie klienta można przynieść na stół sosjerkę, aby dodać więcej sosu do dania.
Sprzątanie przed dostawą
Czystość jest pierwszą rzeczą, na którą zwraca uwagę kelner przynoszący potrawy do stołu.
Przed rozpoczęciem platerowania, upewnij się, że półmisek jest czysty i wolny od tłuszczu.
Kiedy zamierzasz podawać jedzenie, używaj odpowiednich przyborów kuchennych do każdego produktu.
Po zakończeniu dekorowania, wyczyść resztki jedzenia pozostawione na brzegach oraz ślady momentu, w którym talerz był trzymany.
Wybierz płytę
Klasyczne białe, czarne lub neutralnie stonowane talerze to najlepszy wybór talerzy do wyboru, jeśli chcesz, aby każdy element poszycia wyróżniał się.
Jeśli uważasz, że są one zbyt proste lub zbyt nijakie dla Twojej koncepcji restauracji, możesz spróbować użyć talerzy, które mają inny kształt niż typowe okrągłe talerze lub które mają uderzające tekstury.
Można również zmieniać wielkość talerzy, w zależności od potraw, które będą na nich serwowane, ilości elementów i wizerunku, jaki chcemy przekazać gościom.
Narzędzia do tworzenia niezapomnianych dekoracji na talerzach

Do realizacji każdej z technik platerowania niezbędne jest posiadanie pod ręką narzędzi kuchennych, które ułatwią montaż prezentacji potraw.
Gąbki, foremki, pędzle i łyżki to część przyborów, dzięki którym można uzyskać prezentacje godne pierwszorzędnej restauracji.
Szablony
Szablony w prezentacji mają za zadanie nadać kształt podczas dekorowania potrawy.
Zazwyczaj używa się ich do posypywania przypraw lub podawania sosów.
Mangas
Rękawy kuchenne są doskonałym narzędziem do wykonywania wzorów w kształcie kropek lub kół.
Zanim zaczniesz używać worka do dekoracji bezpośrednio na talerzu, zrób test, aby usunąć całe powietrze z dyszy, aby nie zepsuć prezentacji.
Formy
Formy mają kilka zastosowań w kuchni, jeśli chodzi o dekorowanie potraw.
Jeśli produkty takie jak ryż mają być serwowane, używa się form do tworzenia wież o twardej konsystencji.
Z drugiej strony, jeśli chcesz zrobić konkretny wzór z jakimś sosem, zaimpregnuj krawędź foremki sosem i połóż ją na talerzu.
Gąbka
Gąbki są niedrogim narzędziem, które możesz uformować w dowolny kształt, po prostu je wycinając.
Są one wykorzystywane do tworzenia figur, zanurzając je w sosach i umieszczając je na talerzu, aby odcisnąć wzór.
Pędzle i szczotki
Pędzle i szczotki są świetne do rysowania linii lub wzorów w gravy trail.
Do platerowania używa się szczotek silikonowych zamiast szczecinowych, aby uniknąć wbijania się włosia we wzór prezentowanej potrawy.
Specjalne łyżki
Te specjalne łyżki to łyżki stylograficzne do platerowania. Są one idealnym narzędziem do przygotowywania łez z kremem i sosem.
Podczas używania tych łyżek i uzyskiwania idealnej łzy, kluczem jest to, aby konsystencja sosu nie była zbyt rzadka.
Najczęściej stosowane techniki galwanizacji twórczej

Platerowanie nie musi być nudne i niechlujne, ponieważ trzeba przynieść danie do klientów. Wręcz przeciwnie, danie, które nie przyciąga uwagi, to danie, które nie jest atrakcyjne.
Istnieją niezliczone sposoby platerowania, które można zastosować w praktyce, w zależności od potraw, które zamierzamy na nich zaprezentować. Naucz się kilku metod i zmień wygląd każdego dania.
Poszycie zgrupowane
W platerowaniu grupowym atrakcyjność każdego z produktów składających się na danie próbuje się umieścić w jednym punkcie.
Ogólnie rzecz biorąc, jedzenie jest zwykle umieszczane na środku talerza, aby ułatwić widok na całe danie.
Poszycie rozproszone
Platerowanie rozproszone jest przedstawiane jako przeciwieństwo platerowania zgrupowanego. W tym typie dekoracji talerza, każdy składnik tworzący danie jest umieszczony na całym talerzu.
Celem tej potrawy jest to, aby kelner mógł z łatwością obserwować każdy z produktów, które składają się na danie, ich tekstury i kolory.
Tradycyjna dekoracja
Tradycyjna dekoracja jest jedną z najczęściej stosowanych w niektórych restauracjach, przy podawaniu deserów oraz na bankietach.
Wyróżnia się na skąpe wykorzystanie elementów dekoracyjnych i w ciągu kilku minut już ma obraz, który wpływa.
Nietradycyjne powłoki galwaniczne
Nietradycyjna zastawa wprowadza innowacje w projektowaniu dań poprzez integrację różnych kolorów i faktur.
Jedzenie aranżowane jest również w nietypowy sposób, kierując się kreatywnością i wyobraźnią.
Ten rodzaj polew jest często stosowany w restauracjach o artystycznych koncepcjach lub w konkursach kulinarnych.
Minimalistyczna dekoracja
Minimalistyczny wystrój kieruje się mottem “mniej znaczy więcej”.
Podczas korzystania z tego typu dekoracji talerza, nie używa się dużych ozdób, aby Twoje jedzenie wyróżniało się samo w sobie.
Poszycie poprzeczne
Platerowanie poprzeczne polega na takim ułożeniu elementów naczynia, aby się one krzyżowały.
Aby zastosować ten typ podawania, pierwszą linią może być sos lub delikatne przybranie, takie jak puree lub śmietana. Natomiast linia nad nim składa się z głównego elementu dania.
Pionowa obróbka galwaniczna
Przy układaniu pionowym należy zachować szczególną ostrożność i równowagę przy układaniu elementów na talerzu.
Ten rodzaj prezentacji talerza polega na układaniu elementów na talerzu aż do uzyskania kilku poziomów.
Powlekanie liniowe lub poziome
Ta prosta technika polega na układaniu potraw w liniach, szczególnie w orientacji poziomej.
Jeśli danie zawiera łagodne sosy lub dodatki, ten rodzaj prezentacji talerza jest idealny do podawania ich w formie linii i tworzenia eleganckiego wyglądu.
Udekorować talerz w kształcie trójkąta
Przy nakładaniu dańpo prezentacji trójkątnych talerzy dąży się do tego, aby gość nie stracił zainteresowania potrawą.
Dzieje się tak, ponieważ żywność jest umieszczana w różnych pozycjach w celu złożenia figury, a wzrok konsumenta często przechodzi przez każdy element.
Asymetryczne poszycie
Przy asymetrycznym nakładaniu nie ma kolejności nakładania potraw na talerz.
Chociaż może to wyglądać niechlujnie, można ułożyć elementy na talerzu w sposób, który prowadzi oko jedzącego dookoła talerza.
W tego typu prezentacji talerzy ważne jest wykorzystanie kolorów i faktur produktów.
Symetryczne poszycie
Symetryczny plater oznacza, że każdy element składający się na danie jest ułożony jednakowo.
Dzięki symetrii, dekoracja talerza ma za zadanie przekazać spokój i równowagę gościom
Rytmiczne, niepowtarzalne zdobienia płyt
W przypadku platerowania rytmicznego mówimy o powtarzaniu tego samego wzoru lub deseniu, w którym serwowana jest potrawa.
Ta technika prezentacji dań jest często stosowana podczas nakładania deserów i przystawek, ponieważ dodaje energii i wizualnie wpływa na prezentację.
Zasada dwóch trzecich
Zasada dwóch trzecich może brzmieć znajomo z fotografii, ale jest ona również stosowana w dekoracji talerzy.
Zasada ta polega na podzieleniu – mentalnie – talerza na dziewięć równych części, aby rozpocząć tworzenie dekoracji w oparciu o kontrast kompozycji.
Przy stosowaniu zasady tercji często umieszcza się cięższy wizualnie element w jednym rogu, a jaśniejszy w drugim, tworząc w ten sposób niewidzialną linię ukośną.
Idealne patery do dekoracji potraw dla smakoszy

Jeśli potrzebujesz płyt do opracowania różnych rodzajów dekoracji płyt, w naszym sklepie Monouso mamy to, czego szukasz.
Masz do wyboru naczynia wykonane z różnych materiałów, które gwarantują trwałość i jakość, jakiej szukasz, z unikalnymi liniami, które podniosą rangę dekoracji Twoich naczyń.
W dziale płyt z tworzyw sztucznych do wyboru są płyty termiczne FOAM, twarde płyty syntetyczne PS, płyty z kolorowych tworzyw sztucznych, płyty prezentacyjne PET, płyty okrągłe PP hard premium i płyty kwadratowe hard premium.
Jeśli chodzi o talerze biodegradowalne, można znaleźć talerze z pulpy chinetowej, talerze bio z trzciny cukrowej, talerze z trzciny cukrowej i bambusa, talerze z liści palmowych, talerze z pulpy pszennej, talerze drewniane i talerze bambusowe.
Każda z tych płyt ma różne rozmiary, kształty, kolory i koszty, aby dopasować się do potrzeb Twojej firmy.
PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH
Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.
Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.
Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.
Legitymizacja: Consentimiento del interesado.
Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.
Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy