fbpx

Jaka jest różnica między szefem kuchni a szefem wykonawczym i jakie są ich role?

diferencia-entre-chef-y-chef-ejecutivo

Czy wiesz, jaka jest różnica między szefem kuchni a szefem kuchni?

Czy jesteś zainteresowany pracą w kuchni w branży hotelarskiej, ale nie znasz specyfiki tych stanowisk? Dziś w Monouso pokażemy Wam, jakie są funkcje każdego z tych specjalistów.

Chociaż czasami słyszy się te wyrażenia jako synonimy, prawda jest taka, że istnieją znaczące różnice w ich funkcjach. Jeśli więc Twoim pragnieniem jest zrobienie mocnego kroku w kierunku zostania kulinarnym specjalistą, musisz zacząć od podstaw:

Kto składa się na zespół kuchenny w restauracji? Funkcje i profil zawodowy szefa kuchni, szefa kuchni i kucharza

Jeśli zaczniemy od etymologicznego pochodzenia tych słów, zauważymy, że chef pochodzi z łaciny i oznacza głowę. Podobnie, słowo “gotować” pochodzi od wyrażenia “coquina”, które oznacza dojrzewanie za pomocą ciepła.

Możemy więc wnioskować, że szefowie kuchni (w tym wykonawczy) zajmują w kuchni pozycję przywódczą, podczas gdy kucharz ma rangę bardziej instrumentalną.

Choć zespół ten składa się z wielu innych osób, dziś porozmawiamy o rolach i profilu zawodowym Szefa Kuchni, Szefa Wykonawczego i Kucharza w kuchni restauracyjnej:

Czym jest Szef Kuchni Wykonawczej

Jeśli zastanawiasz się, czym zajmuje się szef kuchni lub szef kuchni, powinieneś wiedzieć, że jest on profesjonalistą w dziedzinie gastronomii odpowiedzialnym za kuchnię. Jest to stanowisko z obowiązkami kierowniczymi wyższego szczebla, a co za tym idzie wymaga wieloletniego doświadczenia i zaawansowanego szkolenia. Łatwo więc zrozumieć, że zajmuje on najwyższe ogniwo w łańcuchu hierarchicznym.

Ponadto, jest on znany jako szef kuchni, i jest odpowiedzialny za wszystkie operacje, w tym odpowiedzialność za projektowaniu jego kreatywność i mistrzostwo w daniach, które będą odróżniać go od reszty.

Funkcje

Jego funkcje obejmują:

  • Opracowywanie przepisów i jadłospisów.
  • Nadzorowanie innych szefów kuchni i kucharzy.
  • Ocena i zatrudnienie personelu kuchennego.
  • Harmonogramy pracy personeluplanującego .
  • Szkolenie pracowników.
  • Oblicz koszty operacyjne.
  • Opracowywanie i ocena projektów restauracyjnych.
  • Wybór dostawców i surowców.

Profil zawodowy

Ogólnie rzecz biorąc, profil zawodowy Executive Chef jest następujący:

  • Około 15 lat doświadczenia w pracy w kuchni restauracyjnej.
  • Dyplom ukończenia studiów gastronomicznych lub pokrewnych.
  • Umiejętność kierowania i pracy w zespole.
  • Preferowana specjalizacja w jakiejś dziedzinie kulinarnej.
  • Umiejętność pracy pod presją czasu.
  • Doskonałe umiejętności komunikacyjne i interpersonalne.

Co to jest Chef de cuisine lub Chef

Większość ludzi myśli, że szefowie kuchni i kucharze są tacy sami lub mają taką samą rangę w kuchni restauracyjnej, ponieważ te wyrażenia są popularnie używane w odniesieniu do kogoś, kto pracuje w kuchni w sposób uogólniony. Różnią się one jednak latami doświadczenia i poziomem wykształcenia zawodowego.

Innymi słowy szef kuchni (lub chef de cuisine), to profesjonalista akredytowany przez instytut gastronomiczny (wyższe wykształcenie od 2 do 4 lat), lub wyszkolony przez znanego szefa kuchni. Należy pamiętać, że tytuł ten sugeruje wysoki poziom opanowania dzięki specjalistycznym studiom lub zgromadzonemu doświadczeniu

Cechy

Aby osiągnąć cele korporacyjne, szefowie kuchni muszą przestrzegać następujących zasad:

  • Szkolenie bezpośrednio od szefa kuchni w umiejętności i kreatywności.
  • Wsparcie w tworzeniu menu.
  • Kontrola zapasów surowców.
  • Pomoc w analizie kosztów żywności i napojów.
  • Koordynacja i nadzór nad podległymi kucharzami.
  • W razie potrzebywspierać pracę na stacjach.

Profil zawodowy

Szef kuchni lub szef kuchni musi mieć następujący profil:

  • Co najmniej 5 lat pracy w kuchni.
  • Wykształcenie zdobyte w instytucie gastronomicznym.
  • Umiejętności przywódcze i nadzorcze.
  • Postawa permanentnego szkolenia.
  • Efektywna komunikacja z zespołem.

Co to jest kucharz

W bardzo szerokim znaczeniu kucharz to osoba, której zadaniem jest przygotowywanie posił ków. Wyrażenie to można rozszerzyć na osoby, które gotują dla przyjemności, a nie dla zarobku.

Wbrew temu, co sądzi wiele osób, tytuł nie ma nic wspólnego z jakością preparatów. Należy pamiętać, że wielu kucharzy może tworzyć dania wyższej jakości niż niektórzy szefowie kuchni.

W środowisku hotelarskim, kucharze są uważane za wszystkich pracowników, którzy są podporządkowane szefów kuchni. A w praktyce to oni zajmują się na co dzień przygotowywaniem potraw, a nie zarządzaniem kuchnią czy tworzeniem przepisów. Innymi słowy, zobaczysz ich na stanowiskach obsługujących procesy kuchenne.

Funkcje

Codzienna praca kucharzy polega na:

  • Gotowanie przetworów dnia.
  • Wykonywanie wszelkich czynności zleconych przez szefa kuchni.
  • Wykonywać konserwację i sprzątanie pomieszczeń.
  • Postępuj zgodnie z przepisami szefa kuchni.
  • Kontynuuj szkolenie kulinarne ze swoimi przełożonymi.

Profil zawodowy

Jeśli chcesz zostać kucharzem, zalecane jest, abyś spełniał następujące wymagania:

  • Zainteresowanie karierą w branży kulinarnej.
  • Umiejętność wykonywania poleceń.
  • Chęć zdobycia umiejętności związanych z żywnością i napojami.
  • Umiejętność pracy pod pres ją czasu i skutecznej komunikacji.

Różnice między szefem kuchni a szefem wykonawczym

Teraz, gdy wiemy, jakie funkcje tych specjalistów są w kuchni restauracji, pójdziemy dalej, aby powiedzieć Ci różnicę między tymi dwoma stanowiskami:

Praca w kuchni

Jak już powiedzieliśmy, szef kuchni jest odpowiedzialny za kuchnię i dlatego będzie podejmował ostateczne decyzje. W tym sensie, muszą oni skupić się na aspektach działalności hotelarskiej, które wykraczają poza pory roku, delegując do swojego zespołu część operacyjną przygotowań. Na przykład, często można go spotkać na spotkaniach z dostawcami, definiującego strategie marketingowe, wyliczającego koszty operacyjne, itp.

Z drugiej strony, szefowie kuchni muszą poświęcić znacznie więcej czasu na towarzyszenie przy opracowywaniu potraw, ponieważ ich obowiązkiem jest ich nadzorowanie. Zmusza ich to do dzielenia przestrzeni z kucharzami i innymi członkami personelu, co wzmacnia poczucie pracy zespołowej.

Prognoza sezonowa

Jest to kolejna ciekawa różnica, która wiąże się z wizją biznesu hotelarskiego. Zarówno szef kuchni, jak i szef kuchni pracują nad przygotowaniem receptur, opracowaniem menu i projektowaniem dań restauracyjnych. Zakres ich obowiązków jest jednak różny.

Dzieje się tak dlatego, że szef kuchni jest codziennie odpowiedzialny za przekładanie wizji i wartości korporacyjnych na przygotowywane potrawy. To znaczy, że istnieją już standardowe elementy, które muszą być odtwarzane codziennie, i to od niego będzie zależało, czy zachowa swoje cechy. W przeciwnym razie zagrożona byłaby kreatywność i osobowość firmy cateringowej.

Z drugiej strony, szef kuchni odpowiedzialny jest za definiowanie zmian, jakie te elementy będą miały w czasie, zawsze dbając o tożsamość. W tym celu musi brać pod uwagę charakterystykę każdej pory roku, trendy gastronomiczne i gusta klientów. Jest to bardzo ważne, ponieważ warunkuje wzrost lub ewolucję restauracji do kryteriów szefa kuchni.

Poziomy przywództwa

Ogólnie rzecz biorąc, szef kuchni oznacza bycie liderem, ponieważ niezależnie od rangi musi podejmować decyzje i zarządzać podległym mu personelem. Dlatego też style przywództwa w obu przypadkach również mają tendencję do różnicowania się.

W przypadku szefa kuchni, zwykle jest tak, że może on wpływać na swój zespół z uczestnictwa. Na co dzień będzie mu towarzyszył zespół, ramię w ramię dzieląc rytm pracy. To naturalnie sprzyja chęci podążania za nim i tożsamości do wykonywania instrukcji bez większych niedogodności.

Szef kuchni wykorzystuje swoje dziedzictwo i to, co znaczy dla społeczności jako profesjonalista kulinarny, jako podstawę przywództwa. W ten sposób pozwala podległym mu pracownikom poczuć, że dołączając do niego, są częścią czegoś ważnego. Daje im do zrozumienia, że jeśli każdy wykona swoją część, restauracja będzie się wyróżniać na tle innych i będzie bardziej wyjątkowa.

Podkreśla to znaczenie kariery szefa kuchni. Im bardziej znacząca jest Twoja kariera i im większy jest Twój wkład kulinarny w przemysł restauracyjny, tym łatwiej będzie zainspirować pracowników do pójścia w Twoje ślady.

Różnice między szefem kuchni a kucharzem

Następnie porównamy zakres stanowisk szefa kuchni i kucharza, z niektórych istotnych obszarów gotowania:

Stanowiska do gotowania

Różnica w tej przestrzeni polega na tym, że kucharze przez cały dzień przebywają na przydzielonych im stanowiskach. Tam będą mieli konkretne zadania, które odpowiadają konkretnemu procesowi w kuchni.

Z drugiej strony, szef kuchni musi być na wszystkich stanowiskach, nadzorując i dbając o to, aby wszystko było w porządku. W razie potrzeby można go również zobaczyć na stacji gotującego lub wspierającego.

Na koniec dnia, należy pamiętać, że szef kuchni ma obowiązek zapewnić, że wszystkie przygotowania są wykonywane prawidłowo. Ponadto, reputacja firmy cateringowej zależy w dużej mierze od jej zdolności do zarządzania procesami gastronomicznymi.

Jak podchodzić do menu i przepisów kulinarnych

Jak już wspomnieliśmy, szefowie kuchni są mistrzami w tworzeniu przepisów i menu. Kreatywność w tym temacie jest niezbędnym składnikiem wyróżniającym ich restauracje spośród innych. Dlatego uważają tę odpowiedzialność za coś niedelegowalnego i osobistego.

W tym sensie, koncepcja działalności restauracji, jej przygotowania i projektowania są zarządzane przez szefa kuchni, stąd, wprowadź kucharzy i innych członków zespołu, którzy będą ramieniem wykonawczym wcześniej ukształtowany. Jako metaforę można powiedzieć, że gdyby menu było zegarem, szef kuchni byłby zegarmistrzem, a kucharze byliby zębatkami.

Kreatywna koncepcja wcielona w dania

Szef kuchni jest gwarantem kreatywnego stylu w końcowych przygotowaniach, w tym smaków, kolorów i całego końcowego doświadczenia. Ten zestaw rzeczy jest częścią jego wizji i reputacji.

Ten “twórczy podpis” mówi o jego podróży i tworzy fundament dla jego spuścizny, która będzie żyła dalej. Jest to również nieoceniony atut kucharza, na którym będzie budował swoją karierę.

Dla szefów kuchni wszystko to stanowi okazję do stworzenia swojej tożsamości zawodowej. Nie ulega więc wątpliwości, że dobry szef kuchni pozostawia po sobie wielki wpływ na kucharzy, który będzie im służył jako północ do rozwoju zawodowego.

Zarządzanie administracyjne procesami

Kucharze skupiają się na tym, aby ich posiłki wychodziły jak najlepiej, zgodnie ze standardami wymaganymi przez przełożonego. Jeśli osiągną ten cel, przyczynią się do realizacji celów firmy.

Z drugiej strony, szef kuchni powinien skupić się na innych aspektach związanych z ich wykształceniem akademickim, takich jak marketing, koszty, zarządzanie personelem, zakupy i inne. Ponadto kolejną cechą, o której nie możemy zapominać, jest przywództwo. Z pewnością każda zorganizowana grupa potrzebuje lidera, który inspiruje i wywołuje szczere pragnienie bycia naśladowanym.

Kuchnia nie jest wyjątkiem, ponieważ bez autorytetu, który wskazywałby północ do naśladowania, wszystko byłoby prawdziwym chaosem. Dlatego szef kuchni dźwiga na swoich barkach ciężar zespołu, nie zapominając o tym, że jest przecież także kucharzem.

Tak kończymy ten artykuł, o różnicy między szefem kuchni a szefem kuchni i ich rolach. Podziel się tą informacją i zachęć do szkolenia, aby stać się wielkim profesjonalistą w dziedzinie gastronomii. I pamiętaj, aby sprawdzić inne powiązane posty, które na pewno Cię zainteresują. Do zobaczenia następnym razem!

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH

Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitymizacja: Consentimiento del interesado.

Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.

Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.