Od kilku lat kilka restauracji rozszerzy艂o swoje us艂ugi poprzez wdro偶enie us艂ugi dostawy.
Dostawa jest rozwi膮zaniem dla os贸b, kt贸re nie maj膮 czasu na zakupy, nie chc膮 wychodzi膰 z domu, a nawet tych, kt贸re nie maj膮 ochoty na gotowanie. Mo偶e to by膰 r贸wnie偶 konieczno艣ci膮, jak podczas pandemii Covid-19.
Je艣li wdro偶ysz dostaw臋 偶ywno艣ci, przyci膮gniesz nowych klient贸w. Z kolei osoby cz臋sto spo偶ywaj膮ce posi艂ki b臋d膮 wiedzia艂y, 偶e mog膮 zje艣膰 Twoje potrawy w dowolnym miejscu, a Twoja firma b臋dzie generowa膰 wi臋ksze dochody.
Zwr贸膰 uwag臋 na klucze i kroki, kt贸re musisz podj膮膰, aby us艂uga dostawy do Twojej restauracji odnios艂a sukces w sprzeda偶y.
Co to jest us艂uga dostawy do restauracji?
Dostawa 偶ywno艣ci polega na przeniesieniu – w mo偶liwie najkr贸tszym czasie – zam贸wionych przez klient贸w potraw na adres, pod kt贸rym si臋 one znajduj膮.
Us艂uga dor臋czenia jest realizowana za po艣rednictwem po艂膮cze艅 do zak艂adu. Istniej膮 r贸wnie偶 platformy cyfrowe przeznaczone do realizacji dostaw do domu.
Naczynia zamawiane przez jad艂odajnie s膮 podawane w specjalnych pojemnikach dostaw czych, aby unikn膮膰 rozlania lub dostarczenia zimnej 偶ywno艣ci.
Niezale偶nie od tego, czy osoba dostarczaj膮ca pracuje dla firmy, czy restauracja ma w艂asn膮 osob臋 dostarczaj膮c膮, wa偶ne jest, aby kontenery mog艂y by膰 przewo偶one samochodem, motocyklem, a nawet rowerem przy zachowaniu oczekiwanego bezpiecze艅stwa.
Sk艂adniki, kt贸rych potrzebujesz, aby zaoferowa膰 us艂ug臋 dostawy 偶ywno艣ci
Aby zacz膮膰 oferowa膰 us艂ug臋 dostawy w swojej restauracji, musisz najpierw upewni膰 si臋, 偶e posiadasz pewne elementy.
B臋dziesz potrzebowa艂 czterech narz臋dzi, kt贸re b臋d膮 mia艂y du偶y wp艂yw na sprzeda偶 i proces budowania lojalno艣ci klient贸w.
Kana艂 telefoniczny i komunikacyjny
To tradycyjny spos贸b komunikowania si臋 z klientami. Za po艣rednictwem tego kana艂u b臋d膮 mogli komunikowa膰 si臋 z Twoj膮 plac贸wk膮, zna膰 menu, koszty obs艂ugi i z艂o偶y膰 zam贸wienie.
Telefon u偶ywany do zam贸wie艅 us艂ug dostawy musi mie膰 wysoki ton, aby Tw贸j operator odebra艂 po艂膮czenie i nie kaza艂 go艣ciom czeka膰.
Personalizowana uwaga
Uwaga, kt贸r膮 nale偶y po艣wi臋ci膰 klientom, musi by膰 zawsze spersonalizowana. Z tego powodu konieczne jest, aby uczestniczyli w nich recepcjoni艣ci.
Recepcjoni艣ci, kt贸rzy maj膮 zosta膰 zatrudnieni, musz膮 mie膰 cierpliwo艣膰, do艣wiadczenie i zna膰 ka偶de danie z menu.
Musi by膰 osob膮 uporz膮dkowan膮, z mo偶liwo艣ci膮 odnotowania ka偶dego 偶膮dania klienta , odpowiadaj膮c膮 na wszelkie pytania, kt贸re mog膮 si臋 pojawi膰 w trakcie procesu.
Specjalne opakowanie do dostawy
Przy wysy艂ce 偶ywno艣ci w drodze dostawy konieczne jest podanie potraw w pojemnikach, kt贸re zachowuj膮 w艂a艣ciwo艣ci 偶ywno艣ci.
Z tego powodu nale偶y inwestowa膰 w opakowania, kt贸re utrzymuj膮 temperatur臋 偶ywno艣ci. Nie zapomnij o zakrywkach, kt贸re s膮 niezb臋dne, aby unikn膮膰 rozlania lub strat.
Dobrze jest mie膰 jaki艣 element indywidualizacji opakowania, z Pa艅stwa logo lub kolorami firmowymi.
Skomputeryzowane zarz膮dzanie i specjalistyczne oprogramowanie
Zamiast robi膰 notatki na zam贸wieniach klient贸w, komputery mog膮 u艂atwi膰 zarz膮dzanie , skr贸ci膰 czas przygotowania i usprawni膰 dostaw臋.
Specjalista mo偶e zosta膰 wynaj臋ty do opracowania oprogramowania dla Twojej restauracji w celu stworzenia bazy danych polece艅 i pozycji menu.
Mo偶na r贸wnie偶 przeanalizowa膰 szeroki zakres opcji dost臋pnych na rynku.
Podstawowe klucze do oferowania dostaw 偶ywno艣ci
Opr贸cz posiadania odpowiednich narz臋dzi do rozpocz臋cia 艣wiadczenia us艂ug gastronomicznych, istniej膮 pewne tajemnice, kt贸re wyr贸偶ni膮 Twoj膮 us艂ug臋 od reszty restauracji.
Oto podsumowanie najwa偶niejszych z nich:
Specjalne menu dla dostaw
Musisz zdecydowa膰, kt贸ra opcja b臋dzie najbardziej op艂acalna dla us艂ugi, poda膰 to samo menu dla us艂ugi dostawy lub zorganizowa膰 specjalne menu.
Podejmuj膮c t臋 decyzj臋, nale偶y wzi膮膰 pod uwag臋, kt贸re dania s膮 najbardziej op艂acalne, naj艂atwiejsze do zapakowania i takie, kt贸re zachowuj膮 swoj膮 prezentacj臋 po dostawie.
Na koniec przeanalizujcie mo偶liwo艣膰 dodania kombajn贸w rodzinnych, w kt贸rych oferujecie dania dla rodzin od 4 do 6 cz艂onk贸w, w rozs膮dnych cenach.
Komunikacja zr贸偶nicowana
Utrzymuj wyra藕n膮 i bezpo艣redni膮 komunikacj臋 z u偶ytkownikami poprzez stron臋 internetow膮 restauracji lub serwisy spo艂eczno艣ciowe, a nawet poprzez rekomendacj臋 kelner贸w.
Poinformuj za ich po艣rednictwem, 偶e Twoja firma oferuje us艂ug臋 dostawy, aby mogli spr贸bowa膰 ulubionych potraw z komfortu pracy lub domu, oraz godzin, w kt贸rych us艂uga dzia艂a.
Wykorzystanie nowych rynk贸w
Nawet je艣li masz ju偶 ugruntowan膮 klientel臋 lub rynek, zawsze jest to dobry moment na wej艣cie na nowe rynki.
Oferuj opcje w swoim menu, takie jak kombinacje i oferty dla student贸w, pracownik贸w, rodzin lub konkretnych imprez.
Mo偶esz r贸wnie偶 nagradza膰 nowych i starych klient贸w. Oferuj zni偶ki na zakupy lub bezp艂atn膮 dostaw臋 od okre艣lonej kwoty.
Przep艂yw 艣rodk贸w pieni臋偶nych
Us艂uga dostawy jest idealna do zwi臋kszenia przep艂ywu 艣rodk贸w pieni臋偶nych. Je艣li wszystko p贸jdzie zgodnie z planem, b臋dziesz mia艂 艣rodki na rozszerzenie us艂ug lub przebudow臋 lokalu.
Dostawa rozszerza zakres dzia艂ania Twojej restauracji i oferuje Ci luksusow膮 mo偶liwo艣膰 rozwoju bez ogranicze艅.
Ghost Kitchens
Je艣li kuchnia w Twojej restauracji nie jest w stanie obs艂u偶y膰 zam贸wie艅 dostawy i da艅 z restauracji na miejscu, najlepszym rozwi膮zaniem jest wynaj臋cie kuchni dla duch贸w.
Czym oni s膮? S膮 to kuchnie, kt贸re s膮 wynajmowane w艂a艣cicielom restauracji, aby mie膰 wi臋cej komfortu podczas przygotowywania zam贸wie艅 na ich platform臋 dostaw.
Wskaz贸wki, aby przesy艂ki zawsze dociera艂y na czas
Zamawiaj膮c dostaw臋 偶ywno艣ci, klienci oczekuj膮, 偶e dotrze ona do nich w obiecanym terminie i b臋dzie w艂a艣ciwym zam贸wieniem.
Og贸lnie rzecz bior膮c, oczekuje si臋, 偶e dostawy b臋d膮 trwa膰 mniej ni偶 30 minut do godziny, wi臋c wa偶ne jest, aby stosowa膰 si臋 do pewnych wskaz贸wek, aby unikn膮膰 op贸藕nie艅 w tranzycie.
Szczeg贸lne obszary dostaw
W zale偶no艣ci od obszaru, w kt贸rym znajduje si臋 Twoja restauracja, nale偶y ustali膰 strefy lub miejsca, do kt贸rych docieraj膮 dor臋czyciele.
Strefy dostawy musz膮 uwzgl臋dnia膰 tras臋 i czas dostawy. Nikt nie b臋dzie chcia艂 zam贸wi膰 dostawy i b臋dzie musia艂 podgrza膰 jedzenie przed kolacj膮.
Wystarczaj膮ca liczba os贸b dostarczaj膮cych
Nigdy nie dowiesz si臋, ile zam贸wie艅 dostawy dotrze w ci膮gu dnia, ale zawsze mo偶esz mie膰 艣redni膮. B臋dziesz te偶 zna艂 dni z najwi臋kszym ruchem.
Idealnie by艂oby, gdyby艣 mia艂 kilka os贸b dostawczych. Je艣li masz kilka opcji, aby wkr贸tce mie膰 wi臋cej mo偶liwo艣ci wyboru, tym lepiej.
Je艣li posiadasz restauracj臋, kt贸ra w艂a艣nie si臋 rozpoczyna, zaleca si臋 wdro偶enie us艂ugi dostawy do obszar贸w w pobli偶u lokalu.
W tenspos贸b unikasz ca艂ego kierownictwa, dop贸ki nie dodasz wi臋cej do艣wiadczenia i nie poznasz si臋 lepiej.
Zorganizowanie ca艂ego procesu
Aby przyspieszy膰 proces gotowania, pakowania i dostarczania 偶ywno艣ci, idealnym rozwi膮zaniem jest zam贸wienie wszystkich wej艣膰 dla 艂atwego dost臋pu.
Im mniej czasu po艣wi臋cimy na przygotowanie i zapakowanie ka偶dego dania, tym szybciej zostanie ono dostarczone do jadalni.
Tanie i wysokiej jako艣ci opakowania dostawcze
Bez wzgl臋du na to, jakie dania oferuj膮 Pa艅stwo w ramach us艂ugi dostawy, Pa艅stwa restauracja potrzebuje najlepszego opakowania.
Dlatego w wirtualnym sklepie Monouso znajdziesz szeroki wyb贸r kontener贸w na wynos, ci臋偶ar贸wki dostawcze i spo偶ywcze.
Pojemniki te s膮 艂atwe w transporcie, utrzymuj膮 temperatur臋 jedzenia, maj膮 wygodne mo偶liwo艣ci serwowania, a nawet zapobiegaj膮 zabrudzeniu r膮k t艂uszczem.
Aby zaoferowa膰 Ci opcje, kt贸re pasuj膮 do Twojej firmy, mamy produkty wykonane z r贸偶nych materia艂贸w.
Opr贸cz opakowa艅, w naszym sklepie internetowym znajd膮 Pa艅stwo r贸wnie偶 okulary, serwetki, sztu膰ce, 艣rodki czysto艣ci, a nawet odzie偶 hotelow膮 i restauracyjn膮.