Najlepsze chemicznych 艣rodkach czyszcz膮cych dla restauracji

productos-quimicos-de-limpieza-para-restaurantes

Czysto艣膰 w restauracjach jest bardzo wa偶na dla utrzymania dobrego poziomu zdrowotno艣ci przestrzeni, a tak偶e komfortu i bezpiecze艅stwa ludzi. Przede wszystkim dlatego, 偶e jest to miejsce, w kt贸rym odbywa si臋 obr贸bka spo偶ywanej 偶ywno艣ci.

Dlatego nale偶y u偶ywa膰 odpowiednich i niezb臋dnych produkt贸w, aby unikn膮膰 jakichkolwiek problem贸w. Z Monouso chcemy opowiedzie膰 o najlepszych chemicznych 艣rodkach czyszcz膮cych dla restauracji, aby utrzyma膰 dobr膮 higien臋 i atmosfer臋 w Pa艅stwa lokalu.

Dlaczego warto stosowa膰 chemiczne 艣rodki czysto艣ci w restauracjach?

Brudno wygl膮daj膮ca restauracja sprawia z艂e wra偶enie, co sprawia, 偶e konieczne jest czyszczenie i dezynfekcja wszystkich pomieszcze艅, kt贸re sk艂adaj膮 si臋 na to miejsce. Na szcz臋艣cie, przy u偶yciu wysokiej jako艣ci 艣rodk贸w chemicznych do czyszczenia, mo偶na skutecznie i efektywnie odka偶a膰 i dezynfekowa膰 powierzchnie i naczynia w restauracji.

Czyszczenie przy u偶yciu dobrych 艣rodk贸w czysto艣ci zapobiega rozmna偶aniu si臋 mikroorganizm贸w szkodliwych dla zdrowia konsumenta.

Musimy jednak zaznaczy膰, 偶e z tego typu produktami nale偶y obchodzi膰 si臋 w spos贸b bezpieczny, gdy偶 mog膮 one zanieczyszcza膰 偶ywno艣膰. Dlatego te偶 koniecznejest, aby produkty te by艂y izolowane i oddzielone od 偶ywno艣ci.

艢rodki czysto艣ci w kuchni – jakie s膮 potrzebne?

W艣r贸d restauracyjnych 艣rodk贸w czysto艣ci, kt贸rych b臋dziesz potrzebowa膰 w kuchni s膮:

Chusteczki i 艣ciereczki

艢ciereczki i 艣ciereczki pomog膮 Ci zawsze pozostawi膰 czyste przybory do pracy, blaty, naczynia, talerze, lady, mi臋dzy innymi. Ponadto, b臋d膮 one Twoimi wielkimi sprzymierze艅cami w czyszczeniu i osuszaniu powierzchni, a tak偶e w dog艂臋bnym czyszczeniu. Idealne modele dla restauracji i firm cateringowych to te o du偶ej ch艂onno艣ci.

Zaleca si臋, aby ka偶dy pracownik posiada艂 w艂asne 艣cierki i 艣ciereczki. Wa偶ne jest r贸wnie偶, aby u偶ywali 艣ciereczek i 艣ciereczek do ka偶dego zastosowania, na przyk艂ad szczeg贸lnie do szk艂a, do naczy艅, do czyszczenia i suszenia oraz do mycia r膮k. Te ostatnie powinny by膰 mi臋kkie i delikatne, nie powinny mie膰 kontaktu z innymi 艣ciereczkami.

Pady do szorowania

S膮 one bardzo przydatne w miejscach, gdzie wyst臋puj膮 zaimpregnowane zabrudzenia. Jego zdolno艣ci 艣cierne s膮 idealne do czyszczenia przestrzeni kuchennych takich jak grille, ruszty, blaty, garnki, mi臋dzy innymi. Chocia偶 ze wzgl臋d贸w higienicznych najlepiej nie u偶ywa膰 do wszystkiego tej samej maty do szorowania.

Ponadto wa偶ne jest, aby wymienia膰 go na czas, zw艂aszcza gdy jest “obci膮gni臋ty sk贸r膮” i prawie nie czy艣ci lub gdy nie pachnie dobrze, poniewa偶 wskazuje to na obecno艣膰 bakterii.

Odt艂uszczacz

S艂u偶膮 one do 艂atwego i skutecznego czyszczenia t艂uszcz贸w osadzonych w kuchniach, piekarnikach, grillach, okapach i pod艂ogach. Przede wszystkim, aby skutecznie usun膮膰 przypalony t艂uszcz, kt贸ry nagromadzi艂 si臋 na rusztach i grillach bez wi臋kszego wysi艂ku.

Jak wida膰, jest to bardzo uniwersalny produkt do czyszczenia restauracji, jednak z uwagi na to, 偶e jest to kuchnia, konieczne jest stosowanie bezzapachowych odt艂uszczaczy.

Nab艂yszczacz

Skoncentrowany nab艂yszczacz w p艂ynie jest bardzo przydatny do mycia zmywarek, zw艂aszcza 偶e zapewnia szybkie schni臋cie i intensywny po艂ysk naczy艅 i przybor贸w kuchennych. Produkowane s膮 na bazie neutralnej formu艂y o wysokiej jako艣ci koncentracji, kt贸ra zapewnia niezwyk艂y blask naczyniom gastronomicznym.

Myd艂o w p艂ynie do mycia naczy艅

S艂u偶膮 one do r臋cznego mycia naczy艅. S膮 to skoncentrowane p艂ynne detergenty o du偶ej sile odt艂uszczania, przeznaczone do r臋cznego mycia naczy艅 i sprz臋t贸w kuchennych

productos-limpieza-restaurante-lavavajillas

Jest to mo偶liwe dzi臋ki wysokiej zawarto艣ci zasad, kt贸re sprawiaj膮, 偶e jest to produkt par excellence do usuwania 艣lad贸w t艂uszczu, skrobi i bia艂ek, kt贸re s膮 zwykle pomijane przez tradycyjne detergenty.

艢rodki do czyszczenia jadalni i sto艂贸w

Jadalnia jest pierwszym obrazem, jaki oferuj膮 restauracje, dlatego musi by膰 dobrze wyczyszczona. Do czyszczenia sto艂贸w nale偶y u偶ywa膰 szmatki z dodatkiem 艣rodka do czyszczenia wielu powierzchni. Do czyszczenia pod艂贸g zaleca si臋 stosowanie 艣rodk贸w do czyszczenia wszystkich rodzaj贸w powierzchni.

艢rodki czyszcz膮ce do 艂azienek i toalet

Opr贸cz stosowania produkt贸w takich jak papier do suszenia r膮k, papier toaletowy, myd艂o do r膮k, nale偶y u偶ywa膰 specjalnych produkt贸w do czyszczenia 艂azienek. Takie jak 艣rodki do czyszczenia 艂azienek, kt贸re s膮 idealne do czyszczenia i polerowania pod艂贸g, zlew贸w, kran贸w itp.

Za pomoc膮 tego typu produktu z 艂atwo艣ci膮 usuniesz resztki myd艂a i plamy z kamienia z pod艂ogi w 艂azience w Twojej restauracji. Pozostawiaj膮c, dodatkowo, przyjemny zapach w 艂azience.

Lista 艣rodk贸w czysto艣ci dla restauracji

Czyszczenie przy u偶yciu odpowiednich produkt贸w pozwala zachowa膰 bezpiecze艅stwo 偶ywno艣ci. Poni偶ej opowiemy o najcz臋艣ciej stosowanych 艣rodkach czysto艣ci w restauracji

1. Detergenty

Detergenty nie stanowi膮 偶adnego zagro偶enia dla ludzi. Jego g艂贸wnym zadaniem jest utrzymanie czysto艣ci i higieny obiekt贸w, zapewnienie czystych i nieskazitelnych przestrzeni.

Tego typu produkty dziel膮 si臋 na trzy grupy:

  • Kwa艣ne detergenty: U偶ywane do usuwania pozosta艂o艣ci nieorganicznych i pozosta艂o艣ci rdzy.
  • Detergenty neutralne: S膮 one u偶ywane do usuwania pozosta艂o艣ci organicznych, takich jak t艂uszcze, bia艂ka i krew. Jest wi臋c idealny jako 艣rodek czyszcz膮cy w kuchni.
  • Detergenty alkaliczne: Niezb臋dny do mycia pod艂贸g i element贸w wra偶liwych na dzia艂anie produkt贸w 偶r膮cych.

Istniej膮 jednak inne rodzaje detergent贸w, takie jak detergenty spieniaj膮ce, kt贸re pomagaj膮 w czyszczeniu otwartych przestrzeni, poniewa偶 wytwarzaj膮 pian臋.

2. Podchloryny

Jest to produkt do sanityzacji najcz臋艣ciej stosowany w restauracjach. Podchloryn sodu jest idealnym 艣rodkiem sanityzuj膮cym, poniewa偶 jest silnym utleniaczem, powoduj膮cym du偶膮 艣miertelno艣膰 mikroorganizm贸w

productos-limpieza-restaurante-hipoclorito

Jednak na ich u偶yteczne w艂a艣ciwo艣ci mog膮 negatywnie wp艂ywa膰 takie czynniki jak obecno艣膰 zawiesiny cia艂 sta艂ych, wysoka temperatura, zanieczyszczenia w wodzie lub nieodpowiedni poziom pH.

3. Kwas nadoctowy

Jest skutecznym 艣rodkiem dezynfekuj膮cym przeciwko mikroorganizmom i ich spory. Ten rodzaj 艣rodka dezynfekuj膮cego jest przyjazny dla 艣rodowiska, poniewa偶 rozk艂ada si臋 na kwas octowy, tlen i wod臋.

4. Czwartorz臋dowe zwi膮zki amoniowe

S膮 tobiob贸jcze substancje czynne stosowane w 艣rodkach dezynfekcyjnych u偶ywanych do sanityzacji powierzchni i pomieszcze艅 restauracyjnych. S膮 wysoce skuteczne w zwalczaniu szerokiej gamy mikrob贸w, bezwonne, nie艣cieralne, niekorozyjne i nietoksyczne dla ludzi.

Zalety i korzy艣ci z utrzymywania restauracji w czysto艣ci przez ca艂y czas

艢rodki chemiczne do czyszczenia restauracji pomagaj膮 utrzyma膰 higien臋 miejsca, zapobiegaj膮c rozprzestrzenianiu si臋 chor贸b zaka藕nych, kt贸re mog膮 by膰 szkodliwe dla zdrowia.

W艣r贸d korzy艣ci p艂yn膮cych z u偶ywania 艣rodk贸w chemicznych do czyszczenia restauracji mamy:

  • Przyczyniaj膮 si臋 do czyszczenia pomieszcze艅 i obiekt贸w, takich jak naczynia kuchenne, ubrania, kuchnie, lod贸wki, zlewozmywaki, mi臋dzy innymi.
  • Eliminacja zarazk贸w i zanieczyszcze艅 powoduj膮cych choroby.
  • Gwarantuj膮 one bezpieczne czyszczenie w pomieszczeniach, w kt贸rych przebywaj膮 dzieci i zwierz臋ta domowe.
  • Twoi klienci b臋d膮 zadowoleni, mog膮c delektowa膰 si臋 jedzeniem w miejscu o czystym wygl膮dzie, przyjemnym zapachu, bezpiecznym i harmonijnym.
  • B臋dziesz w stanie lepiej przechowywa膰 偶ywno艣膰 w izolowanych warunkach bez zanieczyszcze艅.
  • Unikniesz szkodliwych 藕r贸de艂, kt贸re mog艂yby zmieni膰 w艂a艣ciwo艣ci 偶ywno艣ci, unikaj膮c obecno艣ci bakterii i ewentualnych chor贸b.
  • B臋dziecie Pa艅stwo spe艂nia膰 wymogi prawne, unikaj膮c sankcji ekonomicznych, kt贸re mog艂yby zmusi膰 Pa艅stwa do zamkni臋cia lokalu.
  • Twoi pracownicy b臋d膮 lepiej pracowa膰, dzi臋ki komfortowi i wydajno艣ci, jakie daje czyste i przyjemne 艣rodowisko pracy.

Je艣li szukasz najlepszych chemicznych 艣rodk贸w czysto艣ci dla restauracji, nie wahaj si臋 odwiedzi膰 naszego sklepu internetowego Monouso. Znajdziesz tam szereg produkt贸w do higieny i dezynfekcji idealnych do utrzymania czysto艣ci w Twojej firmie.

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

Scroll to Top