Najlepsze chemicznych środkach czyszczących dla restauracji

productos-quimicos-de-limpieza-para-restaurantes

Czystość w restauracjach jest bardzo ważna dla utrzymania dobrego poziomu zdrowotności przestrzeni, a także komfortu i bezpieczeństwa ludzi. Przede wszystkim dlatego, że jest to miejsce, w którym odbywa się obróbka spożywanej żywności.

Dlatego należy używać odpowiednich i niezbędnych produktów, aby uniknąć jakichkolwiek problemów. Z Monouso chcemy opowiedzieć o najlepszych chemicznych środkach czyszczących dla restauracji, aby utrzymać dobrą higienę i atmosferę w Państwa lokalu.

Dlaczego warto stosować chemiczne środki czystości w restauracjach?

Brudno wyglądająca restauracja sprawia złe wrażenie, co sprawia, że konieczne jest czyszczenie i dezynfekcja wszystkich pomieszczeń, które składają się na to miejsce. Na szczęście, przy użyciu wysokiej jakości środków chemicznych do czyszczenia, można skutecznie i efektywnie odkażać i dezynfekować powierzchnie i naczynia w restauracji.

Czyszczenie przy użyciu dobrych środków czystości zapobiega rozmnażaniu się mikroorganizmów szkodliwych dla zdrowia konsumenta.

Musimy jednak zaznaczyć, że z tego typu produktami należy obchodzić się w sposób bezpieczny, gdyż mogą one zanieczyszczać żywność. Dlatego też koniecznejest, aby produkty te były izolowane i oddzielone od żywności.

Środki czystości w kuchni – jakie są potrzebne?

Wśród restauracyjnych środków czystości, których będziesz potrzebować w kuchni są:

Chusteczki i ściereczki

Ściereczki i ściereczki pomogą Ci zawsze pozostawić czyste przybory do pracy, blaty, naczynia, talerze, lady, między innymi. Ponadto, będą one Twoimi wielkimi sprzymierzeńcami w czyszczeniu i osuszaniu powierzchni, a także w dogłębnym czyszczeniu. Idealne modele dla restauracji i firm cateringowych to te o dużej chłonności.

Zaleca się, aby każdy pracownik posiadał własne ścierki i ściereczki. Ważne jest również, aby używali ściereczek i ściereczek do każdego zastosowania, na przykład szczególnie do szkła, do naczyń, do czyszczenia i suszenia oraz do mycia rąk. Te ostatnie powinny być miękkie i delikatne, nie powinny mieć kontaktu z innymi ściereczkami.

Pady do szorowania

Są one bardzo przydatne w miejscach, gdzie występują zaimpregnowane zabrudzenia. Jego zdolności ścierne są idealne do czyszczenia przestrzeni kuchennych takich jak grille, ruszty, blaty, garnki, między innymi. Chociaż ze względów higienicznych najlepiej nie używać do wszystkiego tej samej maty do szorowania.

Ponadto ważne jest, aby wymieniać go na czas, zwłaszcza gdy jest “obciągnięty skórą” i prawie nie czyści lub gdy nie pachnie dobrze, ponieważ wskazuje to na obecność bakterii.

Odtłuszczacz

Służą one do łatwego i skutecznego czyszczenia tłuszczów osadzonych w kuchniach, piekarnikach, grillach, okapach i podłogach. Przede wszystkim, aby skutecznie usunąć przypalony tłuszcz, który nagromadził się na rusztach i grillach bez większego wysiłku.

Jak widać, jest to bardzo uniwersalny produkt do czyszczenia restauracji, jednak z uwagi na to, że jest to kuchnia, konieczne jest stosowanie bezzapachowych odtłuszczaczy.

Nabłyszczacz

Skoncentrowany nabłyszczacz w płynie jest bardzo przydatny do mycia zmywarek, zwłaszcza że zapewnia szybkie schnięcie i intensywny połysk naczyń i przyborów kuchennych. Produkowane są na bazie neutralnej formuły o wysokiej jakości koncentracji, która zapewnia niezwykły blask naczyniom gastronomicznym.

Mydło w płynie do mycia naczyń

Służą one do ręcznego mycia naczyń. Są to skoncentrowane płynne detergenty o dużej sile odtłuszczania, przeznaczone do ręcznego mycia naczyń i sprzętów kuchennych

productos-limpieza-restaurante-lavavajillas

Jest to możliwe dzięki wysokiej zawartości zasad, które sprawiają, że jest to produkt par excellence do usuwania śladów tłuszczu, skrobi i białek, które są zwykle pomijane przez tradycyjne detergenty.

Środki do czyszczenia jadalni i stołów

Jadalnia jest pierwszym obrazem, jaki oferują restauracje, dlatego musi być dobrze wyczyszczona. Do czyszczenia stołów należy używać szmatki z dodatkiem środka do czyszczenia wielu powierzchni. Do czyszczenia podłóg zaleca się stosowanie środków do czyszczenia wszystkich rodzajów powierzchni.

Środki czyszczące do łazienek i toalet

Oprócz stosowania produktów takich jak papier do suszenia rąk, papier toaletowy, mydło do rąk, należy używać specjalnych produktów do czyszczenia łazienek. Takie jak środki do czyszczenia łazienek, które są idealne do czyszczenia i polerowania podłóg, zlewów, kranów itp.

Za pomocą tego typu produktu z łatwością usuniesz resztki mydła i plamy z kamienia z podłogi w łazience w Twojej restauracji. Pozostawiając, dodatkowo, przyjemny zapach w łazience.

Lista środków czystości dla restauracji

Czyszczenie przy użyciu odpowiednich produktów pozwala zachować bezpieczeństwo żywności. Poniżej opowiemy o najczęściej stosowanych środkach czystości w restauracji

1. Detergenty

Detergenty nie stanowią żadnego zagrożenia dla ludzi. Jego głównym zadaniem jest utrzymanie czystości i higieny obiektów, zapewnienie czystych i nieskazitelnych przestrzeni.

Tego typu produkty dzielą się na trzy grupy:

  • Kwaśne detergenty: Używane do usuwania pozostałości nieorganicznych i pozostałości rdzy.
  • Detergenty neutralne: Są one używane do usuwania pozostałości organicznych, takich jak tłuszcze, białka i krew. Jest więc idealny jako środek czyszczący w kuchni.
  • Detergenty alkaliczne: Niezbędny do mycia podłóg i elementów wrażliwych na działanie produktów żrących.

Istnieją jednak inne rodzaje detergentów, takie jak detergenty spieniające, które pomagają w czyszczeniu otwartych przestrzeni, ponieważ wytwarzają pianę.

2. Podchloryny

Jest to produkt do sanityzacji najczęściej stosowany w restauracjach. Podchloryn sodu jest idealnym środkiem sanityzującym, ponieważ jest silnym utleniaczem, powodującym dużą śmiertelność mikroorganizmów

productos-limpieza-restaurante-hipoclorito

Jednak na ich użyteczne właściwości mogą negatywnie wpływać takie czynniki jak obecność zawiesiny ciał stałych, wysoka temperatura, zanieczyszczenia w wodzie lub nieodpowiedni poziom pH.

3. Kwas nadoctowy

Jest skutecznym środkiem dezynfekującym przeciwko mikroorganizmom i ich spory. Ten rodzaj środka dezynfekującego jest przyjazny dla środowiska, ponieważ rozkłada się na kwas octowy, tlen i wodę.

4. Czwartorzędowe związki amoniowe

Są tobiobójcze substancje czynne stosowane w środkach dezynfekcyjnych używanych do sanityzacji powierzchni i pomieszczeń restauracyjnych. Są wysoce skuteczne w zwalczaniu szerokiej gamy mikrobów, bezwonne, nieścieralne, niekorozyjne i nietoksyczne dla ludzi.

Zalety i korzyści z utrzymywania restauracji w czystości przez cały czas

Środki chemiczne do czyszczenia restauracji pomagają utrzymać higienę miejsca, zapobiegając rozprzestrzenianiu się chorób zakaźnych, które mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Wśród korzyści płynących z używania środków chemicznych do czyszczenia restauracji mamy:

  • Przyczyniają się do czyszczenia pomieszczeń i obiektów, takich jak naczynia kuchenne, ubrania, kuchnie, lodówki, zlewozmywaki, między innymi.
  • Eliminacja zarazków i zanieczyszczeń powodujących choroby.
  • Gwarantują one bezpieczne czyszczenie w pomieszczeniach, w których przebywają dzieci i zwierzęta domowe.
  • Twoi klienci będą zadowoleni, mogąc delektować się jedzeniem w miejscu o czystym wyglądzie, przyjemnym zapachu, bezpiecznym i harmonijnym.
  • Będziesz w stanie lepiej przechowywać żywność w izolowanych warunkach bez zanieczyszczeń.
  • Unikniesz szkodliwych źródeł, które mogłyby zmienić właściwości żywności, unikając obecności bakterii i ewentualnych chorób.
  • Będziecie Państwo spełniać wymogi prawne, unikając sankcji ekonomicznych, które mogłyby zmusić Państwa do zamknięcia lokalu.
  • Twoi pracownicy będą lepiej pracować, dzięki komfortowi i wydajności, jakie daje czyste i przyjemne środowisko pracy.

Jeśli szukasz najlepszych chemicznych środków czystości dla restauracji, nie wahaj się odwiedzić naszego sklepu internetowego Monouso. Znajdziesz tam szereg produktów do higieny i dezynfekcji idealnych do utrzymania czystości w Twojej firmie.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH

Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitymizacja: Consentimiento del interesado.

Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.

Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Monouso Blog
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.