Istnieją preparaty, o których istnieniu często nie mamy pojęcia, jak np. przygotowanie ryżu w bambusowym parowniku.
Parówka bambusowa jest jednym z najlepszych narzędzi, jakie można mieć w kuchni.
Dzięki niej można gotować zdrowe, dowolne jedzenie, za pomocą pary.

Składniki
- 3 filiżanki ryżu
- 3 kubki wody
- Sól
Umieść trzy filiżanki ryżu w czystej misce i umyj je pod kranem. Stosować bieżącą wodę o temperaturze pokojowej.
Powtarzamy proces, aż woda stanie się biaława. To znaczy, że straciłeś skrobię powierzchniową.
Na dwie lub trzy godziny zostawiamy ryż zanurzony w wodzie. Jeśli możesz zostawić to dłużej, to w porządku.
Wnętrze bambusowego parowaru przykrywamy bawełnianą ściereczką, która pozwala na swobodny przepływ pary.
Można go również przykryć liśćmi banana, kapustą lub dowolnym dużym warzywem. Chodzi o to, żeby trzymać ryż wewnątrz parownika.
Odsączamy ryż i wkładamy go równomiernie do parownika.

Ustawiliśmy w kuchni wok i włożyliśmy nasze trzy filiżanki wody. Gdy dochodzi do wrzenia, obniżamy trochę płomień i wkładamy parownik do woka.
Tajemnica polega na tym, by nie zaniedbywać gotowania ryżu. To znaczy, co jakiś czas sprawdzasz, czy wszystko jest w porządku z wodą i gdzie jest gotowanie.
Kiedy ryż znajdzie się w miejscu, które Ci się podoba, co zajmie około 30 minut gotowania, wyjmij parownik z woka.
Wyciągamy ryż z parownika, podajemy go bezpośrednio do nas lub przynosimy do stołu w misce.
Parówka bambusowa wnosi do kuchni wiele osobowości. Dlatego można zabrać ryż na stół w parowniku. Zobaczycie niespodziankę na twarzach waszych kolacji.
Posprzątać po każdym użyciu..

Należy pamiętać, że po użyciu parowaru należy przestrzegać podstawowych zasad higieny pracy z parowarami bambusowymi.
Prawidłowe czyszczenie i przechowywanie wydłuży żywotność bambusowego steamera.
Na koniec zapraszamy do obejrzenia filmu z kanału poświęconego kuchni japońskiej, gdzie krok po kroku można zobaczyć, jak robi się ryż w bambusowym parowniku.