Robienie ryżu w bambusowym parowniku

Istnieją preparaty, o których istnieniu często nie mamy pojęcia, jak np. przygotowanie ryżu w bambusowym parowniku.

Parówka bambusowa jest jednym z najlepszych narzędzi, jakie można mieć w kuchni.

Dzięki niej można gotować zdrowe, dowolne jedzenie, za pomocą pary.

Arroz hecho al vapor

Co znajdziecie w tym artykule?

Składniki

  • 3 filiżanki ryżu
  • 3 kubki wody
  • Sól

Umieść trzy filiżanki ryżu w czystej misce i umyj je pod kranem. Stosować bieżącą wodę o temperaturze pokojowej.

Powtarzamy proces, aż woda stanie się biaława. To znaczy, że straciłeś skrobię powierzchniową.

Na dwie lub trzy godziny zostawiamy ryż zanurzony w wodzie. Jeśli możesz zostawić to dłużej, to w porządku.

Wnętrze bambusowego parowaru przykrywamy bawełnianą ściereczką, która pozwala na swobodny przepływ pary.

Można go również przykryć liśćmi banana, kapustą lub dowolnym dużym warzywem. Chodzi o to, żeby trzymać ryż wewnątrz parownika.

Odsączamy ryż i wkładamy go równomiernie do parownika.

Arroz blanco cocido en vaporera de bambú

Ustawiliśmy w kuchni wok i włożyliśmy nasze trzy filiżanki wody. Gdy dochodzi do wrzenia, obniżamy trochę płomień i wkładamy parownik do woka.

Tajemnica polega na tym, by nie zaniedbywać gotowania ryżu. To znaczy, co jakiś czas sprawdzasz, czy wszystko jest w porządku z wodą i gdzie jest gotowanie.

Kiedy ryż znajdzie się w miejscu, które Ci się podoba, co zajmie około 30 minut gotowania, wyjmij parownik z woka.

Wyciągamy ryż z parownika, podajemy go bezpośrednio do nas lub przynosimy do stołu w misce.

Parówka bambusowa wnosi do kuchni wiele osobowości. Dlatego można zabrać ryż na stół w parowniku. Zobaczycie niespodziankę na twarzach waszych kolacji.

Posprzątać po każdym użyciu..

Arroz blanco cocido

Należy pamiętać, że po użyciu parowaru należy przestrzegać podstawowych zasad higieny pracy z parowarami bambusowymi.

Prawidłowe czyszczenie i przechowywanie wydłuży żywotność bambusowego steamera.

Na koniec zapraszamy do obejrzenia filmu z kanału poświęconego kuchni japońskiej, gdzie krok po kroku można zobaczyć, jak robi się ryż w bambusowym parowniku.

https://www.youtube.com/watch?v=ZeiTZWuVk-Q

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

BASIC DATA PROTECTION INFORMATION

Responsible: Envalia Group, S.L.

Purpose: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Legitimation: Consentimiento del interesado.

Recipients: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Rights: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Additional information: You can find additional and detailed information on data protection in our privacy policy