Istnieje szeroka gama produktów pozwalających uniknąć tego nieprzyjemnego uczucia tłustości na dłoniach podczas spożywania tłustych potraw. Z produkty odporne na tłuszczdzięki produktom odpornym na tłuszcz, posiłki są przechowywane w optymalnych warunkach i transportowane w czystszy i bezpieczniejszy sposób, przy użyciu pojemników na wynos, toreb papierowych, talerzy…
Co oznacza słowo “tłuszczoodporny”?
Ma bardzo prostą definicję, a mianowicie, że eliminuje tłuszcz. Dlatego właśnie produkty tłuszczoodporne zapobiegają przedostawaniu się oleju do tłustych potraw.
Jak produkowane są opakowania tłuszczoodporne?
Pojemniki te są wykonane z kartonu lub papieru i mają dodatkową powłokę z tworzywa sztucznego, która zapobiega wyciekom i wchłanianiu oleju. Istnieją biodegradowalne pojemniki greaseproof, które są wykonane z bioplastiku pochodzenia syntetycznego, aby zachować ekologiczne właściwości materiału.
Zalety opakowań greaseproof
Poniżej przedstawiono najważniejsze zalety opakowań tłuszczoodpornych dla firm spożywczych i ich konsumentów:
- Są bardzo odporne i absorbują wilgoć.
- Żywność jest transportowana w czysty sposób, unikając plam oleju.
- Są wykonane z różnych materiałów jednorazowych, podlegających recyklingowi, biodegradowalnych i/lub kompostowalnych.
- Są w pełni konfigurowalne, mają naturalny i tradycyjny wizerunek.
Dowiedz się znacznie więcej w naszym Słowniku gastronomii i hotelarstwa.
Często zadawane pytania
Jak używa się papieru tłuszczowego?
Papier tłuszczowy jest używany do gotowania, pieczenia i zawijania tłustych potraw, takich jak hamburgery czy placki. Dzięki jego zastosowaniu zachowuje on jakość i smak, z jakim zostały one przyrządzone.
Co to jest papier tłuszczoodporny?
Jest to rodzaj impregnowanego papieru z systemem ochrony przed tłuszczem. Produkowany jest wyłącznie do użytku spożywczego, a dzięki odporności na wysokie temperatury może być stosowany w piekarnikach i mikrofalówkach.
Jak wyglądają opakowania greaseproof?
Pojemniki te występują w wielu różnych modelach i rozmiarach, przeznaczonych do transportu żywności. Ponadto pozwalają zachować temperaturę i smak potraw, zapobiegając przesiąkaniu tłuszczu i oleju.