Przewodnik ostateczny: t艂uszcze nasycone, nienasycone i trans

Przewodnik ostateczny: T艂uszcze nasycone, nienasycone i trans

O t艂uszczach prawie zawsze m贸wi si臋 w negatywnym 艣wietle, pomijaj膮c wa偶ne aspekty, takie jak fakt, 偶e t艂uszcz jest wa偶nym sk艂adnikiem od偶ywczym dla energii.

Chocia偶 t艂uszcze s膮 jednym z g艂贸wnych 藕r贸de艂 energii dla organizmu cz艂owieka, nie nale偶y ich spo偶ywa膰 w nadmiarze, poniewa偶 mog膮 powodowa膰 problemy zdrowotne.

Jak ze wszystkim, nie przesadzaj, a na pewno wygrasz.

Dowiedz si臋 wszystkiego o t艂uszczach, ich rodzajach, idealnych rodzajach t艂uszczu, jakie t艂uszcze nale偶y spo偶ywa膰, jakie t艂uszcze nale偶y ograniczy膰 i jak utrzyma膰 zr贸wnowa偶one spo偶ycie t艂uszcz贸w.

co to s膮 t艂uszcze?

Co to s膮 t艂uszcze?

T艂uszcze to substancje organiczne zwane lipidami, kt贸re powstaj膮 w wyniku po艂膮czenia acylogliceryd贸w lub estr贸w jednego, dw贸ch lub trzech kwas贸w t艂uszczowych z cz膮steczkami glicerolu.

W wyniku tego po艂膮czenia powstaj膮 monoglicerydy, diglicerydy i triglicerydy, kt贸re wchodz膮 w sk艂ad organizm贸w istot 偶ywych.

Rodzaje t艂uszcz贸w

Istniej膮ce rodzaje t艂uszcz贸w

Wzale偶no艣ci od ilo艣ci i rodzaju kwas贸w t艂uszczowych wchodz膮cych w sk艂ad t艂uszczu, dzieli si臋 je na r贸偶ne rodzaje t艂uszcz贸w.

Inn膮 metod膮 okre艣lania typu jest liczba wi膮za艅 podw贸jnych lub potr贸jnych we wzorze.

T艂uszcze nasycone

T艂uszcze nasycone s膮 wytwarzane z nasyconych kwas贸w t艂uszczowych. Niekt贸re t艂uszcze nasycone powstaj膮 z kwas贸w t艂uszczowych, kt贸re maj膮 d艂ugie 艂a艅cuchy do o艣miu atom贸w w臋gla.

Przyk艂adami kwas贸w t艂uszczowych o d艂ugich 艂a艅cuchach w臋glowych s膮 kwas palmitynowy, kwas laurynowy i kwas mirystynowy.

Og贸lnie rzecz bior膮c, t艂uszcze nasycone oparte na tych kwasach podnosz膮 poziom cholesterolu. Podczas gdy inne rodzaje t艂uszcz贸w nasyconych na bazie kwas贸w, takie jak kwas stearynowy, nie maj膮 ani negatywnego, ani pozytywnego wp艂ywu.

Do produkt贸w spo偶ywczych zawieraj膮cych ten rodzaj t艂uszczu nale偶膮 orzeszki ziemne, olej palmowy, mas艂o kakaowe, olej kokosowy, bekon i t艂uszcze zwierz臋ce.

T艂uszcze nienasycone

T艂uszcze nienasycone powstaj膮 z kwas贸w t艂uszczowych, takich jak kwas palmitooleinowy i kwas oleinowy.

Gdy t艂uszcze nienasycone s膮 poddane dzia艂aniu temperatury pokojowej, znajduj膮 si臋 w stanie ciek艂ym i s膮 znane jako olej kukurydziany, s艂onecznikowy lub oliwa z oliwek.

T艂uszcze nienasycone maj膮 du偶e znaczenie dla organizmu cz艂owieka ze wzgl臋du na ich reakcje z lipidami osocza.

Innym wa偶nym aspektem tego rodzaju t艂uszczu jest to, 偶e jest on niezb臋dny, poniewa偶 zawiera kwasy t艂uszczowe, kt贸rych organizm potrzebuje, a kt贸rych nie mo偶e sam wytworzy膰, dlatego jest pozyskiwany poprzez ich spo偶ywanie.

T艂uszcze nienasycone dzieli si臋 na dwie podklasy: t艂uszcze wielonienasycone i t艂uszcze jednonienasycone.

T艂uszcze wielonienasycone

T艂uszcze wielonienasycone to t艂uszcze, kt贸re powstaj膮 z kwas贸w t艂uszczowych z serii omega-3 i omega-6.

W艂a艣ciwo艣ci t艂uszcz贸w wielonienasyconych zale偶膮 od kwasu t艂uszczowego, kt贸ry by艂 podstaw膮 ich powstania.

Kwasy t艂uszczowe omega-3 pomagaj膮 obni偶y膰 poziom trigliceryd贸w w osoczu.

Kwasy t艂uszczowe z serii omega-6 przyczyniaj膮 si臋 do zmniejszenia st臋偶enia lipoprotein LDL i HDL.

Oba kwasy t艂uszczowe znajduj膮 si臋 w niekt贸rych orzechach, rybach i nasionach ro艣lin oleistych.

T艂uszcze jednonienasycone

Innym rodzajem t艂uszcz贸w nienasyconych s膮 t艂uszcze jednonienasycone.

Ten rodzaj t艂uszczu jest niezb臋dny dla organizmu cz艂owieka ze wzgl臋du na jego zdolno艣膰 do obni偶ania poziomu z艂ego cholesterolu, kt贸ry jest wytwarzany przez lipoproteiny LDL.

Ponadto spo偶ywanie pokarm贸w o wysokiej zawarto艣ci t艂uszcz贸w jednonienasyconych pozwala na zwi臋kszenie poziomu lipoprotein HDL, czyli dobrego cholesterolu.

T艂uszcze trans

T艂uszcze trans to rodzaj t艂uszczu wytwarzanego w procesie uwodornienia olej贸w ro艣linnych . Uwodornianie olej贸w ro艣linnych jest rozpatrywane w kategoriach uwodornienia ca艂kowitego i uwodornienia cz臋艣ciowego.

W procesie pe艂nego uwodornienia t艂uszcze nienasycone s膮 przekszta艂cane w t艂uszcze nasycone, poniewa偶 zaburzony jest ich izomeryzm geometryczny.

W przypadku uwodornienia cz臋艣ciowego uwodornieniu ulega cz臋艣膰 wi膮za艅 podw贸jnych kwas贸w t艂uszczowych, a proces ten mo偶e spowodowa膰 zmian臋 po艂o偶enia wi膮za艅 w strukturze chemicznej.

T艂uszcze trans powinny by膰 spo偶ywane z umiarem, poniewa偶 powoduj膮 wzrost st臋偶enia lipoprotein LDL – znanych jako z艂y cholesterol – oraz tr贸jgliceryd贸w.

Przyczyniaj膮 si臋 one r贸wnie偶 do szybkiego spadku poziomu lipoproteiny HDL, czyli dobrego cholesterolu.

T艂uszcze trans s膮 zawarte w takich produktach spo偶ywczych , jak mas艂o, skrobia, margaryna lub inne produkty spo偶ywcze wytwarzane z tych produkt贸w.

Nale偶膮 do nich r贸wnie偶 sosy, krakersy, 偶ywno艣膰 przetworzona lub ciastka.

Inna klasyfikacja t艂uszcz贸w

Inna klasyfikacja t艂uszcz贸w

Opr贸cz powszechnie znanego podzia艂u t艂uszcz贸w na nasycone, nienasycone i trans, istnieje jeszcze jeden rodzaj klasyfikacji.

Ta nowa klasyfikacja obejmuje t艂uszcze widoczne i niewidoczne, kt贸re s膮 cz臋艣ci膮 diety ka偶dego cz艂owieka.

Widoczny

T艂uszcze widoczne to t艂uszcze stosowane w procesie gotowania lub dodawane do niekt贸rych produkt贸w jako przyprawy.

Przyk艂adem widocznych t艂uszcz贸w jest u偶ycie oleju na patelni, aby zapobiec przypalaniu si臋 lub przywieraniu potraw do 艣cianek patelni.

Innym przyk艂adem jest stosowanie oliwy z oliwek do przyprawiania sa艂atek i podkre艣lania smaku sk艂adnik贸w.

Niewidzialny

Niewidoczne t艂uszczeto t艂uszcze zawarte w 偶ywno艣ci ich naturalnego pochodzenia , takie jak produkty mleczne, t艂uszcz zawarty w mi臋sie i niekt贸rych orzechach.

Znajduj膮 si臋 one r贸wnie偶 w 偶ywno艣ci, do kt贸rej s膮 dodawane, gdy jest ona produkowana jako przek膮ski lub 偶ywno艣膰 przetworzona.

呕ywno艣膰 jako 藕r贸d艂o t艂uszcz贸w

呕ywno艣膰 jako 藕r贸d艂o t艂uszczu

呕ywno艣膰 jest doskona艂ym 藕r贸d艂em sk艂adnik贸w od偶ywczych, w tym t艂uszcz贸w.

Do produkt贸w spo偶ywczych zawieraj膮cych t艂uszcze nasycone nale偶膮 t艂uszcze zwierz臋ce (kie艂basy, nabia艂 i mi臋so), wyroby piekarnicze, czekolada oraz oleje, takie jak olej kokosowy i palmowy.

Z drugiej strony, produkty zawieraj膮ce t艂uszcze jednonienasycone to awokado, oliwki, orzechy i oleje, takie jak oliwa z oliwek, rzepakowy i sojowy.

Innym rodzajem t艂uszczu s膮 t艂uszcze trans, kt贸re znajduj膮 si臋 w przemys艂owo sma偶onych przek膮skach, margarynach i przemys艂owych wyrobach piekarniczych.

Wreszcie, istniej膮 produkty zawieraj膮ce t艂uszcze wielonienasycone. Do tej grupy pokarm贸w zalicza si臋 ryby, orzechy i oleje wytwarzane z nasion.

jakie t艂uszcze mo偶na spo偶ywa膰?

Jakie t艂uszcze mo偶na spo偶ywa膰?

Poniewa偶 w r贸偶nych produktach spo偶ywczych wyst臋puj膮 r贸偶ne rodzaje t艂uszcz贸w, wa偶ne jest, aby wiedzie膰, jaki wp艂yw wywieraj膮 one na nasz organizm.

Chocia偶 niekt贸re t艂uszcze maj膮 lepszy wp艂yw na organizm ludzki ni偶 inne, nale偶y pami臋ta膰, 偶e nie nale偶y ich spo偶ywa膰 w nadmiarze.

Warto wi臋c zwr贸ci膰 uwag臋 na t艂uszcze, kt贸re maj膮 pozytywny wp艂yw na zdrowie, oraz te, kt贸re nale偶y spo偶ywa膰 z rozwag膮.

Niezdrowe t艂uszcze

Niezdrowe t艂uszcze dziel膮 si臋 na dwa rodzaje: t艂uszcze trans i t艂uszcze nasycone.

T艂uszcze trans s膮 niebezpieczne dla zdrowia, poniewa偶 zwi臋kszaj膮 poziom cholesterolu LDL (z艂ego cholesterolu), tr贸jgliceryd贸w i cholesterolu ca艂kowitego we krwi.

Innym rodzajem szkodliwego t艂uszczu jest t艂uszcz nasycony, kt贸ry gwa艂townie podnosi poziom HDL, czyli dobrego cholesterolu, oraz poziom LDL, czyli z艂ego cholesterolu.

Cz臋ste spo偶ywanie obu t艂uszcz贸w zwi臋ksza prawdopodobie艅stwo wyst膮pienia chor贸b sercowo-naczyniowych.

T艂uszcze, kt贸rych spo偶ywanie jest bezpieczne

T艂uszcze, kt贸re mo偶na bezpiecznie spo偶ywa膰 – w zasadzie ze wzgl臋du na ich pochodzenie – to t艂uszcze nienasycone i ich rodzaje.

Spo偶ywanie t艂uszcz贸w jednonienasyconych przynosi organizmowi wiele korzy艣ci, takich jak poprawa poziomu cholesterolu ca艂kowitego we krwi oraz zmniejszenie prawdopodobie艅stwa zachorowania na choroby uk艂adu kr膮偶enia lub cukrzyc臋.

Z kolei t艂uszcze wielonienasycone zapobiegaj膮 chorobom serca i chorobom t臋tnic. Zmniejszaj膮 r贸wnie偶 ryzyko zachorowania na cukrzyc臋 typu 2 i poprawiaj膮 poziom cholesterolu we krwi.

Wskaz贸wki dotycz膮ce zr贸wnowa偶enia spo偶ycia t艂uszcz贸w

Aby zr贸wnowa偶y膰 spo偶ycie tych trzech rodzaj贸w t艂uszczu i prowadzi膰 zdrowy tryb 偶ycia, zapoznaj si臋 z ka偶d膮 wskaz贸wk膮.

  • Staraj si臋 stopniowo zast臋powa膰 produkty zawieraj膮ce t艂uszcze nasycone lub t艂uszcze trans produktami zawieraj膮cymi t艂uszcze nienasycone.
  • Kupuj chude mi臋so i dr贸b bez sk贸ry. Je艣li kupujesz ca艂e kawa艂ki, pami臋taj, aby odci膮膰 t艂uszcz i sk贸r臋.
  • Do gotowania nale偶y unika膰 t艂uszcz贸w sta艂ych, takich jak smalec czy mas艂o. Stosuj alternatywne rozwi膮zania, takie jak oleje na bazie nasion.
  • Sprawd藕, czy kupowane przez Ciebie produkty nie zawieraj膮 w sk艂adzie lub warto艣ciach od偶ywczych sk艂adnik贸w typu “t艂uszcze trans” lub “偶ywno艣膰 uwodorniona”.
  • Opracuj diet臋, w kt贸rej b臋dziesz je艣膰 ryby co najmniej trzy dni w tygodniu, aby uzyska膰 kwasy omega-3.
  • Zast臋powanie przetworzonych i przemys艂owych przek膮sek zdrowszymi opcjami, takimi jak owoce i warzywa

W Monouso mamy produkty dostosowane do Twojego spo偶ycia t艂ustych pokarm贸w. Mo偶emy dostarczy膰 Ci produkty do ich przechowywania, takie jak pojemniki lub s艂oiki, a nawet produkty do spo偶ywania 偶ywno艣ci. Wszystkie nasze elementy s膮 nieprzywieraj膮ce i wodoodporne, co oznacza, 偶e s膮 odporne na t艂uszcz i plamy

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

Scroll to Top