Co jest bardziej zahamowane w odbudowie?

Stagier to termin, na kt├│ry mo┼╝esz natkn─ů─ç si─Ö po raz pierwszy, ale je┼Ťli jeste┼Ť w bran┼╝y restauracyjnej lub chcesz by─ç jej cz─Ö┼Ťci─ů, musisz go zna─ç i, co wa┼╝niejsze, nauczy─ç si─Ö jak sobie z nim radzi─ç.

Uczniowie w szko┼éach kulinarnych, jak w ka┼╝dej karierze zawodowej, musz─ů odby─ç praktyki w restauracjach, aby doskonali─ç swoje techniki, nauczy─ç si─Ö obs┼éugi pracy w kuchni, najlepszych praktyk i kluczy do sukcesu w tym konkurencyjnym sektorze. W tym celu niekt├│re restauracje organizuj─ů sta┼╝e dla sta┼╝yst├│w, kt├│re mog─ů by─ç p┼éatne lub bezp┼éatne.

Opr├│cz student├│w, niekt├│rzy profesjonali┼Ťci i przedsi─Öbiorcy gastronomiczni przy┼é─ůczaj─ů si─Ö do pracy w tym trybie w znanych i wysokiej klasy restauracjach, aby poszerzy─ç swoj─ů wiedz─Ö.

Dowiedz si─Ö wi─Öcej o tym, co jest bardziej zdumiewaj─ůce, jak d┼éugo istnieje i jakie s─ů jego zalety i wady.

Co to jest zataczanie si─Ö?

En qu├ę consiste un stagier

Stagier to osoba bez do┼Ťwiadczenia lub profesjonalista, kt├│ry pracuje w restauracjach na wysokim poziomie z gwiazdami Michelin, widelcami lub s┼éo┼äcem. W ten spos├│b uczy si─Ö z wyj─ůtkowego do┼Ťwiadczenia w restauracjach z du┼╝ym uznaniem. Wi─Öksze zapotrzebowanie na przygotowywanie potraw, poznawanie nowych technik kulinarnych i bycie cz─Ö┼Ťci─ů zespo┼éu odpowiedzialnego za doskona┼éo┼Ť─ç restauracji, jest cz─Ö┼Ťci─ů ich szkolenia.

Jest to okazja, z kt├│rej ka┼╝dy, kto zajmuje si─Ö gastronomi─ů, powinien skorzysta─ç i potraktowa─ç j─ů bardzo powa┼╝nie

Mo┼╝liwo┼Ť─ç pracy w tych wyj─ůtkowych restauracjach wymaga ca┼éego wysi┼éku, czasu i zaanga┼╝owania, poniewa┼╝ przy pierwszej pora┼╝ce mo┼╝na zosta─ç zast─ůpionym pierwszym na d┼éugiej li┼Ťcie oczekuj─ůcych.

Czy biegacze pracuj─ůcy dla restauracji maj─ů pensj─Ö?

Los stagier que trabajan para los restaurantes tienen sueldo

Niekt├│re restauracje, kt├│re oferuj─ů te sta┼╝e dla stypendyst├│w, nie oferuj─ů p┼éatno┼Ťci.

Restauracje te twierdz─ů, ┼╝e najlepsz─ů zap┼éat─ů jest do┼Ťwiadczenie, kt├│rego potrzebuj─ů do pracy w innych restauracjach i z uznaniem w ┼Ťwiecie gastronomii.

S─ů szefowie kuchni, kt├│rzy ustalaj─ů, ┼╝e gdy byli bardziej zdystansowani, nigdy nie pobierali ani jednego euro. Jest to nawet przed┼éu┼╝one od okresu nauki i po jej zako┼äczeniu.

Wi─Ökszo┼Ť─ç z nich m├│wi, ┼╝e dzi─Öki temu do┼Ťwiadczeniu zacz─Öli pracowa─ç w r├│┼╝nych miejscach, dop├│ki nie mieli w┼éasnej restauracji.

S─ů jednak tacy kucharze restauracyjni, kt├│rzy pomimo tego samego rodzaju wykszta┼écenia, p┼éac─ů stypendystom za wykonywan─ů prac─Ö.

Poniewa┼╝ cz─Ö┼Ť─ç sta┼╝yst├│w to cudzoziemcy rozpoczynaj─ůcy karier─Ö zawodow─ů w kraju lub studenci ko┼äcz─ůcy nauk─Ö w gastronomii, restauracja pomaga im w op┼éaceniu transportu lub wyp┼éaca niewielk─ů pensj─Ö w trakcie nauki.

Charakterystyka złożeń

Caracter├şsticas de los stagier

Pracuj─ůc w restauracji w pozycji stoj─ůcej, nale┼╝y wzi─ů─ç pod uwag─Ö wiele aspekt├│w, aby nie zak┼é├│ca─ç dynamiki pracy, kt├│r─ů zarz─ůdza restauracja.

W ramach tych cech wyja┼Ťnimy, w jaki spos├│b inscenizatorzy przeprowadzaj─ů te praktyki, jakie s─ů procesy i jak zarz─ůdza si─Ö czasem. Wszystko to zmienia si─Ö z jednej restauracji na drug─ů, nawet bior─ůc pod uwag─Ö uznanie restauracji za mniej lub bardziej rygorystyczn─ů.

Dobrowolne czy obowi─ůzkowe praktyki?

Wiele os├│b, kt├│re ubiegaj─ů si─Ö o prac─Ö w renomowanej restauracji, pochodzi z prywatnych szk├│┼é gastronomicznych na podstawie umowy o wsp├│┼épracy pomi─Ödzy szko┼éami a restauracj─ů.

Jednak trzy miesi─ůce pracy na etacie to oferta, kt├│r─ů sk┼éada si─Ö ka┼╝demu studentowi i to on decyduje, czy j─ů przyjmie, czy opu┼Ťci.

Ten rodzaj sta┼╝u mo┼╝e nie by─ç obowi─ůzkowy, ale wa┼╝ne jest, aby ka┼╝dy kucharz stara┼é si─Ö ustawi─ç kulinarn─ů karier─Ö doskona┼éo┼Ťci, aby zosta─ç uznanym, mie─ç wi─Öksze mo┼╝liwo┼Ťci zatrudnienia, a nawet otworzy─ç swoj─ů w┼éasn─ů restauracj─Ö.

Z tego powodu liczb─Ö student├│w, kt├│rzy akceptuj─ů t─Ö metod─Ö pracy, szacuje si─Ö na 80%. Do┼Ťwiadczenie tak bogate, ┼╝e w wi─Ökszo┼Ťci przypadk├│w nie bior─ů pod uwag─Ö tego, czy s─ů one op┼éacane, czy nie.

Kiedy zaczn─ů pracowa─ç w restauracjach, dyli┼╝anse maj─ů ubezpieczenie wypadkowe i ubezpieczenie od odpowiedzialno┼Ťci cywilnej.

Ponadto, przed rozpocz─Öciem sta┼╝u, podpisywana jest umowa z warunkami, kt├│re musz─ů by─ç przestrzegane w ci─ůgu trzech miesi─Öcy, w kt├│rych b─Ödziesz pracowa┼é w tej plac├│wce.

Je┼Ťli jednak ludzie ucz─ů si─Ö w publicznych szko┼éach gastronomicznych, jest to podstawowy wym├│g, kt├│ry jest cz─Ö┼Ťci─ů ostatniego semestru ich studi├│w.

Im wi─Öksze rozpoznanie, tym wi─Öksza presja

Praca w topowej restauracji będzie zależała od stażu, który odbywa w swojej karierze lub obszarze specjalizacji.

Niekt├│re restauracje uwa┼╝aj─ů, ┼╝e ka┼╝dy musi mie─ç mo┼╝liwo┼Ť─ç podj─Öcia si─Ö ka┼╝dego rodzaju zadania. Dlatego ka┼╝dy cz┼éonek kuchni musi by─ç w stanie zrobi─ç wszystko, od mycia naczy┼ä do przygotowywania ryb.

W zale┼╝no┼Ťci od ich wykonania podczas pobytu w restauracji, szefowie kuchni przydzielaj─ů im nowe zadania i tworz─ů kolejne cz─Ö┼Ťci dania a┼╝ do momentu, gdy sami zdo┼éaj─ů je przygotowa─ç.

Nawet ci z najlepsz─ů dyscyplin─ů i osi─ůgni─Öciami s─ů zatrudniani po uko┼äczeniu studi├│w.

Zaw├│d, kt├│ry wymaga po┼Ťwi─Öcenia, wiele czasu i wysi┼éku

W Hiszpanii znajduje si─Ö ponad 160 restauracji z gwiazdkami Michelin. W wi─Ökszo┼Ťci z nich studenci gastronomii wykonuj─ů swoj─ů prac─Ö w spos├│b bardziej przestronny.

Niezale┼╝nie od tego, czy uczysz si─Ö w szkole publicznej czy prywatnej, jest to jeden z najlepszych sposob├│w na zdobycie do┼Ťwiadczenia.

Stagiers maj─ů umow─Ö mi─Ödzy szko┼é─ů a restauracj─ů, a nie umow─Ö, wi─Öc mog─ů stosowa─ç si─Ö do planu, kt├│ry chc─ů, o ile robi─ů osiem godzin zgodnie z przepisami.

Mimo to wielu sta┼╝yst├│w preferuje prac─Ö w godzinach nadliczbowych w ci─ůgu tygodnia, aby uzyska─ç dni wolne lub wynagrodzenie finansowe.

Mimo, ┼╝e niekt├│re osoby na gap─Ö nie otrzymuj─ů wynagrodzenia, jak wszyscy inni cz┼éonkowie restauracji, poniewa┼╝ s─ů w trakcie szkolenia, restauracja jest odpowiedzialna za zapewnienie jedzenia i zakwaterowania, w razie potrzeby, w ci─ůgu trzech miesi─Öcy praktyki.

Ponadto s─ů oni ubezpieczeni przez swoj─ů szko┼é─Ö lub restauracj─Ö w razie wypadku w czasie sta┼╝u pracy.

Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *

BASIC DATA PROTECTION INFORMATION

Responsible: Envalia Group, S.L.

Purpose: Gestionar las solicitudes realizadas a trav├ęs del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en l├şnea.

Legitimation: Consentimiento del interesado.

Recipients: Los datos s├│lo se transmiten a los proveedores que tienen una relaci├│n contractual con Monouso.

Rights: Acceso a, Correcci├│n, cancelaci├│n, oposici├│n y otros derechos como se explica en la ÔÇťInformaci├│n adicionalÔÇŁ.

Additional information: You can find additional and detailed information on data protection in our privacy policy