Przewodnik po szklankach do kawy: unikalnych i biodegradowalnych

W dzisiejszych czasach powstały wszelkiego rodzaju filiżanki do kawy. Istnieją wszelkiego rodzaju materiały, które można wykorzystać do przenoszenia kawy i utrzymywania jej w odpowiedniej temperaturze. Świetną cechą jest to, że te kubki są biodegradowalne.

Kawę zwykle pije się na gorąco i aby ją przenosić, ważne jest, aby nie wystygła. Może to być problem, ponieważ większość materiałów, które mogą zatrzymywać ciepło, nie jest biodegradowalna.

W USA i Europie kilka firm pracuje nad stworzeniem biodegradowalnych kubków do kawy, które spełniają wszystkie wymagania użytkowników, a zwłaszcza to, że zachowują ciepło kawy.

Stowarzyszenia specjalizujące się w kawie i produkcji ekologicznych kubków papierowych stworzyły pierwsze kubki. Oto zalety i wady tych materiałów.

Większość papierowych kubków do kawy jest pokryta od wewnątrz tworzywem sztucznym zwanym polietylenem i choć jest to cienka warstwa, która ma za zadanie powstrzymywać ciepło i płyn przed ucieczką, to kubek nie jest biodegradowalny.

Nowe kubki do kawy mają duże zalety ekologiczne i zastępują kubki z polietylenu. Prawdziwą nowością jest bioplastyczny kubek, który służy również jako pokrywka do kubka i do przenoszenia kawy.

Co ciekawe, ten nowy biodegradowalny materiał może zapewnić gospodarstwom domowym więcej energii, a także pozwala uniknąć zanieczyszczenia środowiska.

Bioplastik na kubki do kawy – zielona alternatywa

W ostatnich latach grupy ekologiczne i ogólnie problemy związane ze zmianami klimatu doprowadziły do ulepszenia materiałów i świadomości recyklingu w celu zmniejszenia produkcji plastiku.

Chociaż plastik jest nadal powszechnie stosowanym materiałem i jest obecny w naszym codziennym życiu, obecnie znamy nowe sposoby jego wykorzystania bez konieczności wyrzucania.

Nową alternatywą są bioplastiki i ich pochodne: uprawa skrobi, papier roślinny z kukurydzy, pszenicy, pomidorów czy liści bananowca, które świetnie się sprzedają. Wiele z nich stosuje się w filiżankach do kawy, ponieważ dobrze zatrzymują ciepło, gdyż są przyjaznym dla środowiska bioplastikiem.

Różne rodzaje bioplastików

Do głównych należą te pozyskiwane z upraw roślinnych, m.in. kukurydzy, trzciny cukrowej, zielonych lub suszonych liści czy skrobi. Także PHA czyli polihydroksyalkaniany, które można uzyskać w wyniku fermentacji surowca roślinnego z udziałem niektórych bakterii spełniających tę funkcję.

Tworzywa te mają w większości takie same właściwości jak tworzywa przemysłowe, które nie ulegają biodegradacji, a ich wielką zaletą jest to, że są wchłaniane przez ekosystem.

W ostatnich latach ich stosowanie stało się popularne w Stanach Zjednoczonych i Europie, ze względu na nowe potrzeby i wymagania, które pojawiły się wśród użytkowników.

Zalety i wady bioplastików

Ich zastosowanie ma następujące zalety:

  • Nie zawierają substancji chemicznych, które mogą zanieczyszczać środowisko
  • Są stworzone całkowicie biodegradowalne, dzięki czemu wytwarzają mniej odpadów na składowiskach
  • Nadają się one również do recyklingu, ponieważ mogą być wykorzystane jako nawóz lub kompost lub naturalny nawóz.
  • Są to materiały w 100% odnawialne, dzięki czemu dobrze integrują się ze środowiskiem
  • Używa się ich do pakowania oraz do produkcji filiżanek do kawy, które są sprzedawane na całym świecie
  • Utrzymuje temperaturę kawy tak długo jak plastik, nie zmieniając smaku kawy ani potraw i napojów, które w nich nosisz.
  • Wady bioplastiku
  • Koszty produkcji są wyższe, przez co ceny są mniej konkurencyjne, choć prowadzone są prace nad optymalizacją produktu przy niższych kosztach
  • Wśród dużych producentów i marketerów brakuje wiedzy o bioplastikach, ale stają się one coraz bardziej popularne.
  • Koszty kukurydzy i pszenicy mogą rosnąć w zależności od rynku, ale trwają prace nad różnymi alternatywami, które pozwolą na poprawę kosztów lub ich ustabilizowanie.
  • Ludzie nie są świadomi, że nie należy ich mieszać z tworzywami nie ulegającymi biodegradacji.

Kubki do kawy, które ulegają biodegradacji

Kubki do kawy są również wykonane z różnych biodegradowalnych tworzyw sztucznych z pokrywkami lub bez oraz słomkami.

Biodegradowalne pojemniki lub kubki na kawę są obecnie powszechne w wielu częściach Europy. Są one bardzo dobrej jakości i zachowują smak, zapach i temperaturę kawy.

Na pierwszy rzut oka nie widać dużej różnicy, ale sposób ich wykonania robi różnicę, możesz pewnie wypić jeden z tych kubków z trzciny cukrowej na przykład i zauważysz, że twoja kawa jest nadal gorąca, nie rozpływa się i raczej optymalizuje ciepło

Jakie są zalety bioplastiku w kubkach do kawy?

– Nie zawierają substancji chemicznych, które mogą zanieczyszczać środowisko.
– Są stworzone w pełni biodegradowalne, dzięki czemu wytwarzają mniej odpadów na składowiskach.
– Nadają się one również do recyklingu, ponieważ mogą być wykorzystane jako nawóz lub kompost lub naturalny nawóz.
– Są to materiały w 100% odnawialne, dzięki czemu dobrze integrują się ze środowiskiem.
– Używa się ich do pakowania oraz do produkcji filiżanek do kawy, które są sprzedawane na całym świecie.
– Utrzymuje temperaturę kawy tak długo jak plastik, nie zmieniając smaku kawy ani potraw i napojów, które w nich nosisz.

Jakie są wady bioplastiku w kubkach do kawy?

– Ich koszty produkcji są wyższe, co oznacza, że ceny nie są tak konkurencyjne, choć podejmowane są wysiłki w celu optymalizacji produktu przy niższych kosztach.
– Wśród dużych producentów i handlowców brakuje wiedzy na ten temat, ale staje się ona coraz bardziej popularna.
– Koszty kukurydzy i pszenicy mogą rosnąć w zależności od rynku, ale trwają prace nad różnymi alternatywami, które pozwolą na poprawę kosztów lub ich ustabilizowanie.
– Ludzie nie są świadomi, że nie należy ich mieszać z tworzywami nie ulegającymi biodegradacji.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top