Stoisko z churros: klucze do sukcesu

Sklep z churro lub stoisko z churro to atrakcyjny biznes ze względu na wysoką rentowność, ponieważ nie wymaga dużych inwestycji początkowych i jest niedrogi w prowadzeniu
Wiele osób zastanawia się jak założyć sklep z churro, ale co jest potrzebne do założenia sklepu z churro? Aby otworzyć sklep z churro, trzeba nie tylko wiedzieć, jak przygotować churros, trzeba również wiedzieć, jakie są odpowiednie maszyny do tego biznesu, jaka przestrzeń jest odpowiednia do otwarcia sklepu z churro lub jak uzyskać niezbędne licencje.
Poznaj wszystkie ważne aspekty, procedury i sprzęt, których potrzebujesz, aby w krótkim czasie założyć dobrze prosperujący sklep z churro
¿Qué encontrarás en este artículo?
Potrzebujesz tego, aby otworzyć churrería

Nie można otworzyć biznesu bez zdefiniowania pewnych podstawowych aspektów, takich jak planowanie biznesowe i posiadanie lokalu lub miejsca, w którym ustawisz swój stragan z churro.
Oba kroki są ważne, aby mieć podstawy tego, jak chcesz, aby Twój sklep z churro wyglądał i jakich strategii użyjesz, aby przyciągnąć nowych klientów.
Planowanie strategiczne zorientowane na biznes
Jeśli chodzi o planowanie strategiczne skoncentrowane na Twoim biznesie, musisz zbadać konkurencję sklepów z churros w okolicy, w której chcesz otworzyć swój biznes i stworzyć propozycję biznesową, która odróżni Cię od reszty
Ważne jest również określenie grupy docelowej i zaprojektowanie menu budki z churro, a także ofert czy promocji, które przyciągną uwagę każdego.
W ramach planowania strategicznego powinieneś również ustalić, jaki ma być wizerunek Twojego sklepu z churro, jakie będą media wykorzystywane do realizacji strategii marketingowych oraz jakie strategie określisz, aby zwiększyć swój zasięg.
Lokal, w którym będzie działał churro shop
Salony churro nie są biznesami, które wymagają dużej przestrzeni do rozpoczęcia działalności . Generalnie wybór jest między mobilnym stoiskiem z churro a lokalem o powierzchni nie większej niż 50 metrów kwadratowych
Niezależnie od tego, czy jest to mobilny stragan, czy sklep, musi on być zlokalizowany w takiej części miasta, w której jest dobry przepływ ludzi, o każdej porze dnia i przez cały rok
Dobrą radą jest zakładanie salonów churro wokół placów, obiektów sportowych, teatrów, centrów handlowych i innych ruchliwych przedsiębiorstw
Jeśli zastanawiasz się nad opcją lokalną, polecamy Ci podział przestrzeni na cztery części: strefę obsługi klienta, magazyn składników, strefę przygotowania churros oraz toalety
W przypadku mobilnych stoisk z churro można zdecydować się na wykorzystanie food trucka, który będzie sprzedawał churros w całym mieście. Dodatkowo będziesz miał możliwość uczestniczenia w targach, imprezach, koncertach czy jarmarkach.
Wyposażenie stoiska z churro
Wyposażenie stoiska z churro składa się z maszyn, mebli i systemu ułatwiającego wentylację i odprowadzanie dymu powstającego podczas gotowania churros.
Weź długopis i zanotuj każdy sprzęt, który musisz nabyć, aby uruchomić swój stragan z churros.
Maszyny i materiały eksploatacyjne
Aby określić potrzebne maszyny, weź pod uwagę trzy podstawowe procesy składające się na przygotowanie: ugniatanie, smażenie i serwowanie.
W każdym z tych etapów potrzebne będą urządzenia lub maszyny ułatwiające przygotowanie: frytownica, ugniatacz, tace do odsączania churros, miski, dozowniki, pałeczki i szczypce, to niektóre z nich.
Do obsługi potrzebne będą papierowe torby na churros, rożki z tłustego papieru, talerzyki, serwetki, słomki, jednorazowe kubki na czekoladę, wśród innych podstawowych produktów, aby obsłużyć klientów tak, jak na to zasługują
Wraz ze wzrostem zapotrzebowania na Twoje stoisko z churro, będziesz musiał zwiększyć ilość sprzętu lub swoje możliwości produkcyjne.
Urządzenia wentylacyjne
Urządzenia wentylacyjne składają się z tych wszystkich wyciągów, które pozwalają na wydostanie się dymu powstającego w zakładzie przez filtry oczyszczające zapach.
Upewnij się, że komin, przez który odprowadzany jest dym, znajduje się w górze i nie przeszkadza sąsiednim budynkom.
Meble
Jeśli chodzi o meble, trzeba nabyć stoły robocze do przygotowania ciasta churro, półki do przechowywania i lodówki
Aby zaoferować doskonałą obsługę klienta, ważne jest, aby kupić stoły i krzesła, gdzie klienci mogą usiąść i cieszyć się swoim zamówieniem. Najlepiej wybrać te ze stali nierdzewnej, które ułatwiają czyszczenie.
Podobnie nie można pominąć przedmiotów dekoracyjnych zakładu lub straganu, aby przyciągnąć uwagę osób, które przechodzą obok Twojej churrería.
Pozwolenia i koncesje na otwarcie salonu churro

Istnieją różne rodzaje licencji gastronomicznych i jak w każdym biznesie gastronomicznym, aby otworzyć budkę z churro, należy mieć aktualne wszystkie pozwolenia i licencje. Jak zdobyć licencje na budkę z churro?
Pierwszym dokumentem, który musisz posiadać jest ubezpieczenie OC. Jest to niezbędne do pokrycia wszelkich wypadków, które mogą się zdarzyć w zakładzie
Natomiast wszyscy pracownicy churro shopu, którzy mają kontakt z żywnością, muszą posiadać ważne pozwolenie na obsługę żywności.
Podobnie musisz złożyć wniosek o licencję na działalność w urzędzie miasta swojej wspólnoty autonomicznej, abyś miał pozwolenie na uruchomienie swojego stoiska z churros
Na koniec trzeba zarejestrować się w podatku od działalności gospodarczej, w specjalnym systemie dla osób samozatrudnionych i założyć firmę dla swojego biznesu churros.
czy budka z churro jest opłacalna?

Można powiedzieć, że sklep z churro to synonim opłacalności. Są to biznesy, które nie wymagają dużej sumy pieniędzy jako początkowej inwestycji. Podobnie koszty zakupu składników potrzebnych do przygotowania churros nie są wysokie, a zyski zakładu są wyższe.
Należy pamiętać, że sezonowość wpływa na ten biznes bardziej niż inne w sektorze gastronomicznym: latem uliczne stragany i sklepy z churros zamykają swoje okienka ze względu na niski popyt na ten produkt w najgorętszych miesiącach roku. Dodatkowo sprzedaż jest wyższa w weekendy i święta. A jeśli zdecydujesz się na food trucka, to o ile nie będziesz jeździł na targi czy jarmarki w tygodniu, sprzedaż będzie bardzo niska. To się dzieje w weekend.
Dlatego ważne jest, aby w przypadku założenia churrería w sklepie, mieć plan na miesiące letnie, utrzymując go jako kawiarnię lub piekarnię. A jeśli zdecydujesz się na mobilny punkt sprzedaży, zainteresuj się wszystkimi letnimi targami, w których możesz wziąć udział.
Ważne jest, aby pamiętać, że jeśli sprzedajesz produkt wysokiej jakości, będziesz miał duże zapotrzebowanie wśród mieszkańców, gości i turystów.
czy w sektorze churro jest duża konkurencja?

Jak w każdym biznesie restauracyjnym czy gastronomicznym, stoiska z churro mają swoją konkurencję. Nie ma jednak rzeczy, której nie mogłaby rozwiązać dobra strategia sprzedaży.
Jeśli masz ofertę gastronomiczną i usługową, która jest inna niż pozostałe, będziesz miał większe szanse na przyciągnięcie nowych klientów
Na przykład oferowanie usługi 24-godzinnej lub dostawy do domu może stanowić różnicę między powszechną usługą każdego sklepu z churro a tym, czego szukają twoi docelowi odbiorcy.
Mobilny czy stacjonarny stragan z churro: co jest lepsze?

Albo posiadanie sklepu z churro, albo mobilnego stoiska jest dobrą opcją na rozpoczęcie działalności, tzn. nie trzeba mieć mobilnego stoiska, a potem przenosić się do sklepu.
Ważne jest jednak, aby wziąć pod uwagę aspekty, zalety i ograniczenia oferowane przez każdą z tych modalności.
Utworzenie sklepu z churro w lokalu pozwala klientom przychodzić i kupować churros tak często, jak chcą. Oferuje jednak ograniczenie w postaci zależności od obszaru, w którym się znajduje.
Z kolei mobilne stoiska z churro są uniwersalne i pozwalają na obecność na imprezach, jarmarkach i targach w różnych rejonach miasta. Zapewnia to zaspokojenie większego zapotrzebowania niż byłoby to możliwe w sklepie.
Po stronie minusów jest konieczność uzyskania dodatkowych pozwoleń na działalność, więc może to być nieco bardziej skomplikowane niż otwarcie stacjonarnego sklepu z churro.
Gdzie najłatwiej jest działać stoisku z churro?
Zawsze dobrym pomysłem jest ustawienie go w okolicach placów, obiektów sportowych, teatrów, centrów handlowych…
Co będzie potrzebne do rozstawienia swojego stoiska z churro?
Potrzebne będą maszyny i materiały eksploatacyjne, urządzenia wentylacyjne, meble, pozwolenia i licencje.
Czy budka z churrosami jest opłacalna?
Surowiec jest tani i bardzo opłacalny, ale musimy pamiętać, że budka z churro nie jest otwarta przez cały rok.
PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH
Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.
Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.
Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.
Legitymizacja: Consentimiento del interesado.
Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.
Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy