fbpx

Wskaz贸wki dotycz膮ce organizacji imprez gastronomicznych

Organizaci贸n de eventos gastron贸micos

Najbardziej presti偶owe firmy rozs艂awiaj膮 swoj膮 mark臋 poprzez organizacji imprez gastronomicznych. Jest to bardzo skuteczny spos贸b na zaprezentowanie swoich produkt贸w, nawi膮zanie warto艣ciowych relacji i rozpowszechnienie wizerunku firmy.

Nale偶y pami臋ta膰, 偶e aby wydarzenie to odnios艂o sukces, musi pozytywnie zaskoczy膰 Twoich klient贸w. Dlatego nale偶y 艣wiadomie zaplanowa膰 wszystkie szczeg贸艂y, aby to do艣wiadczenie by艂o wyj膮tkowe i niezapomniane.

Rozgo艣膰cie si臋 wi臋c, a my podpowiemy Wam, jak skutecznie zorganizowa膰 spotkania gastronomiczne. Do dzie艂a!

Planowanie imprez gastronomicznych Co to jest?

Imprezy gastronomiczne to dzia艂ania i wydarzenia spo艂eczne, kt贸re oferuj膮 swoim go艣ciom us艂ugi gastronomiczne. W艣r贸d nich mo偶na wymieni膰 business lunche, cocktail party, przyj臋cia i niekt贸re premiery produkt贸w.

W tej kolejno艣ci pomys艂贸w, organizacja tego typu spotka艅 b臋dzie okre艣lona przez kilka czynnik贸w, takich jak temat, cel, liczba go艣ci, mi臋dzy innymi. Wa偶ne jest, aby wspomnie膰, 偶e sukces b臋dzie zale偶a艂 od umiej臋tno艣ci delegowania zada艅. Dlatego uwa偶amy, 偶e niezb臋dne jest posiadanie zintegrowanego zespo艂u, kt贸ry ch臋tnie w艂膮czy si臋 w realizacj臋 zada艅.

9 skutecznych wskaz贸wek dotycz膮cych organizacji spotka艅 przy jedzeniu i piciu

Po艂膮czenie tych dzia艂a艅 jest mo偶liwe dzi臋ki wysi艂kowi, zasobom i dobrej organizacji. Oto 9 skutecznych wskaz贸wek, kt贸re pozwol膮 Ci zorganizowa膰 niezapomniane wydarzenie zwi膮zane z jedzeniem i napojami:

1. Stworzenie kompleksowej strategii i planu dzia艂ania

Na pocz膮tek musisz okre艣li膰, jak膮 strategi臋 zastosujesz do rozwoju wydarzenia gastronomicznego

W zwi膮zku z tym sugerujemy, aby艣 spotka艂 si臋 ze swoim zespo艂em i zastanowi艂 si臋 nad nast臋puj膮cymi pytaniami:

  • Jak d艂ugo b臋dzie trwa艂a impreza?
  • Jakie komitety zostan膮 powo艂ane w celu rozdzielenia obowi膮zk贸w? (m.in. logistyka, bud偶et, protok贸艂)
  • Kto b臋dzie g艂贸wnym m贸wc膮?
  • Liczba i warunki sponsor贸w?
  • Jaki b臋dzie temat i tre艣膰 wydarzenia?
  • Jaki rodzaj us艂ug gastronomicznych chcesz wynaj膮膰? (serwis sto艂owy, bufet, mieszany)?
  • Jaka firma nag艂o艣nieniowa b臋dzie odpowiedzialna za rozrywk臋?
  • W jaki spos贸b zaprezentujesz odbiorcom swoje produkty lub marki?
  • Jak b臋dzie wygl膮da艂 program ?
  • Jakim bud偶etem dysponujesz?

W oparciu o te informacje ustalisz ze swoim zespo艂em plan dzia艂ania na czas reakcji. Ponadto, nale偶y wyznaczy膰 osob臋 odpowiedzialn膮 za ka偶de zadanie, kt贸ra b臋dzie si臋 z niego okresowo rozlicza膰.

2. Promuj swoje spotkania z jedzeniem i napojami do maksimum

Cel Twojego wydarzenia mo偶e by膰 bardzo interesuj膮cy, ale musisz odpowiednio rozpowszechni膰 informacje, aby uzyska膰 po偶膮dany efekt. Dlatego bardzo wa偶ne jest, aby zdecydowa膰 si臋 na najlepszy spos贸b komunikowania si臋 z nim.

Mo偶esz zacz膮膰 od spersonalizowanych zaprosze艅, kt贸re wy艣lesz do go艣ci drog膮 mailow膮. Nale偶y r贸wnie偶 wykorzysta膰 si艂臋 medi贸w spo艂eczno艣ciowych. Pobierz informacje do jak najwi臋kszej liczby influencer贸w, jak to mo偶liwe, poniewa偶 maj膮 zwolennik贸w, kt贸rzy b臋d膮 mno偶y膰 wiadomo艣膰 szybko.

Udzielaj wywiad贸w w przestrzeniach multimedialnych, gdzie wyja艣niasz szczeg贸艂y dzia艂ania. To 艣wietna okazja, aby wyja艣ni膰 w膮tpliwo艣ci os贸b zainteresowanych, kt贸re si臋 z Tob膮 kontaktuj膮. Zalecamy kreatywno艣膰 i wykorzystanie 艣rodk贸w masowego przekazu do wsparcia.

3. Stw贸rz stron臋 internetow膮 jako kana艂 komunikacji

Innym 艣wietnym pomys艂em jest zaprojektowanie portalu dla os贸b zainteresowanych uczestnictwem. Dzi臋ki niemu masz mo偶liwo艣膰 poinformowania m.in. o celach wydarzenia, kosztach, lokalizacji i czasie trwania. Dodatkowo pozwala na projekcj臋 wizerunku firmy oraz zdj臋膰 z poprzednich dzia艂a艅.

Wa偶ne jest, aby spr贸bowa膰 uzyska膰 wysokiej jako艣ci stron臋 internetow膮, jak to b臋dzie m贸wi膰 o profesjonalizmie firmy. Zamie艣膰 r贸wnie偶 sekcj臋 do rejestracji online i ustal spos贸b komunikacji za po艣rednictwem tego medium (skrzynka pocztowa, czat, forum, itp.)

Wykorzystaj filmy wideo, aby zach臋ci膰 u偶ytkownik贸w do uczestnictwa, a nawet mo偶esz umie艣ci膰 linki do swoich produkt贸w, aby zapozna膰 ich z nimi.

4. Zadbaj o swoich odbiorc贸w przed, w trakcie i po wydarzeniu

Powiniene艣 upewni膰 si臋, 偶e Twoi go艣cie czuj膮 si臋 zaopiekowani przez ca艂y czas. W ten spos贸b od samego pocz膮tku tworzy si臋 klimat zaufania i lojalno艣ci. Je艣li dzia艂alno艣膰 jest du偶a, trzeba b臋dzie utworzy膰 komitet ds. relacji spo艂ecznych, aby obj膮膰 wszystkie zainteresowane strony.

Pami臋taj, 偶e w zale偶no艣ci od obszaru, b臋dziesz musia艂 dostosowa膰 warunki. Na przyk艂ad, grupa uczestnik贸w z sektora edukacji nie jest taka sama jak grupa uczestnik贸w z sektora zdrowia. Ka偶dy z nich ceni sobie inne otoczenie, inne rodzaje jedzenia i napoj贸w.

>W膮tpliwe rozwi膮zanie: ile gram贸w ma 艂y偶ka

Ale niezale偶nie od populacji, do kt贸rej nale偶y si臋 uda膰, wskazane jest, aby da膰 wiadomo艣膰 o wy艂膮czno艣ci, poniewa偶 ka偶dy lubi czu膰 si臋 wyj膮tkowo. Na koniec sugerujemy pozostawienie otwartego kana艂u komunikacyjnego, aby otrzymywa膰 opinie i oceny od uczestnik贸w. Pomo偶e Ci to w poprawieniu si臋 w przysz艂ych dzia艂aniach.

5. Okre艣l miejsce, kt贸re najlepiej odpowiada Twoim potrzebom

To jest jeden z aspekt贸w, nad kt贸rym warto popracowa膰. Miejsce jest dla imprezy tym, czym p艂贸tno dla malarza. Innymi s艂owy, mo偶esz mie膰 najbardziej obfite i najlepszej jako艣ci zasoby, ale w z艂ym miejscu nigdzie nie zajdziesz.

Po艣wi臋膰 wi臋c czas na odwiedzenie r贸偶nych przestrzeni. Wybierz si臋 na wycieczk臋 po swojej spo艂eczno艣ci, popro艣 o wycen臋, zapytaj o korzy艣ci, jakie oferuj膮. I wreszcie, podziel si臋 tym, co znajdziesz z zespo艂em, aby okre艣li膰, kt贸ry z nich najlepiej pasuje do koncepcji.

Nie zapominajcie, 偶e miejsce imprezy jest zmienn膮, kt贸ra warunkuje wiele aspekt贸w planowania. Przyk艂adowo, firma nag艂o艣nieniowa nie poda wyceny, dop贸ki nie pozna mo偶liwo艣ci akustycznych obiektu. Postaraj si臋 wi臋c zdefiniowa膰 ten aspekt z du偶ym wyprzedzeniem.

6. Zatrudnij wysokiej klasy firm臋 cateringow膮

Dochodzimy do podstawowego aspektu naszego wpisu, gdy偶 nie ma imprez gastronomicznych bez jedzenia i picia. W tym sensie, nasza sugestia jest wynaj膮膰 us艂ug臋 z udokumentowanym do艣wiadczeniem w tego typu dzia艂aniach.

Z drugiej strony, uwa偶amy, 偶e powiniene艣 organizowa膰 regularne spotkania, aby okre艣li膰, jak chcesz, aby serwis by艂 艣wiadczony. Pami臋taj, 偶e to Ty wyznaczasz cele imprezy, ale nie zamykaj si臋 na sugestie. Z pewno艣ci膮 mog膮 Ci pom贸c, dziel膮c si臋 swoimi do艣wiadczeniami z podobnych wydarze艅.

Nie zapomnij o szczeg贸艂ach logistycznych i potraktuj to jak najbardziej formalnie. Wszystkie aspekty zwi膮zane z terminami dostaw, ilo艣ci膮 偶ywno艣ci, roz艂adunkiem, itp. powinny by膰 zapisane na pi艣mie.

7. Podkre艣laj dobr膮 prezentacj臋 potraw

W imprezach gastronomicznych jedzenie i napoje s膮 g艂贸wnymi bohaterami. Towarzysz膮 one wiadomo艣ci, kt贸r膮 chcesz przekaza膰 i pomagaj膮 uczyni膰 do艣wiadczenie przyjemnym i znacz膮cym. Dlatego nale偶y d膮偶y膰 do tego, aby zaprezentowa膰 jedzenie w jak najlepszy spos贸b.

W zwi膮zku z tym nale偶y zastanowi膰 si臋 nad najlepszymi sposobami wywarcia pozytywnego wra偶enia na klientach. Nie dopu艣膰 do tego, aby przetwory wygl膮da艂y nudno, dodaj potrawom smaku i koloru.

Ponadto, nale偶y zharmonizowa膰 powy偶sze z wystrojem pomieszczenia. Postaraj si臋 dopasowa膰 sto艂y, krzes艂a i naczynia do motywu przewodniego imprezy gastronomicznej. Nie wahaj si臋 skonsultowa膰 ze swoim zespo艂em (lub komitetem ds. atmosfery) ich opinii na ten temat.

8. Urozmaicone menu

Najpierw nale偶y dowiedzie膰 si臋, jakie s膮 nawyki i ograniczenia 偶ywieniowe uczestnik贸w. Po uzyskaniu tych informacji, pomy艣l o u艂o偶eniu menu, kt贸re ma potencja艂, aby zadowoli膰 jak najwi臋cej os贸b.

Nale偶y pami臋ta膰, 偶e gusta r贸偶ni膮 si臋 znacznie w zale偶no艣ci od k najpy. Dlatego zalecamy wyb贸r co najmniej 2 opcji dania g艂贸wnego i 2 opcji deseru. Pomy艣l r贸wnie偶 o przek膮skach, baterii przypraw, gor膮cych i zimnych napojach.

W艣r贸d pokarm贸w, kt贸re mo偶esz w艂膮czy膰, proponujemy:

  • Mo偶na zacz膮膰 od przystawek. Najcz臋艣ciej wykorzystywane w tego typu dzia艂aniach s膮 kanapki, kanapeczki i ciastka.
  • Jako dania g艂贸wne pomy艣l o takich produktach jak walencka paella, makarony, r贸偶ne mi臋sa, sa艂atki i zupy.
  • Do deser贸w mo偶na doda膰 kremy, ciasta, lody, gofry, 艣limaki i r贸偶ne ciasteczka.
>R臋kawice do przenoszenia benzyny: Po co ich u偶ywa膰?

Je艣li chodzi o napoje, r贸wnie偶 podsuwamy kilka pomys艂贸w:

  • Koktajle takie jak mojito, pi帽a colada, poncz rumowy, margarita i r贸偶ne wina.
  • Du偶a ilo艣膰 wody mineralnej, napoj贸w bezalkoholowych, r贸偶nych sok贸w owocowych.
  • Gor膮ce napoje takie jak kawa, herbata i napary.

9. Pami臋taj, aby nada膰 dzia艂aniom charakter ekologiczny

Na koniec chcieliby艣my zaproponowa膰 koncepcj臋, kt贸ra sta艂a si臋 bardzo popularna w ostatnich latach. Z ka偶dym dniem przybywa firm hotelarskich, kt贸re pog艂臋biaj膮 艣wiadomo艣膰 ekologiczn膮 poprzez racjonalne wykorzystanie zasob贸w.

Dlatego zalecamy u偶ywanie jednorazowej zastawy sto艂owej do podawania i przenoszenia produkt贸w. Elementy te nie wp艂ywaj膮 na smak 偶ywno艣ci i ulegaj膮 rozk艂adowi bez ingerencji cz艂owieka. I co wa偶ne, mog膮 by膰 one dostosowane do wizerunku firmy i wzbogaci膰 koncepcj臋 wydarzenia.

Na tym ko艅czymy artyku艂 o tym, jak organizowa膰 imprezy gastronomiczne. Od tego momentu do Ciebie nale偶y wykorzystanie zdobytej wiedzy w praktyce, aby zrobi膰 wra偶enie na swoich klientach i go艣ciach.

Nie zapomnij, 偶e w naszym sklepie internetowym znajdziesz najlepsze produkty dla swoich imprez gastronomicznych.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

BASIC DATA PROTECTION INFORMATION

Responsible: Envalia Group, S.L.

Purpose: Gestionar las solicitudes realizadas a trav茅s del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en l铆nea.

Legitimation: Consentimiento del interesado.

Recipients: Los datos s贸lo se transmiten a los proveedores que tienen una relaci贸n contractual con Monouso.

Rights: Acceso a, Correcci贸n, cancelaci贸n, oposici贸n y otros derechos como se explica en la 鈥淚nformaci贸n adicional鈥.

Additional information: You can find additional and detailed information on data protection in our privacy policy