Przepisy zdrowotne dla branży hotelarsko-gastronomicznej 2020

normativa-seguridad-hosteleria-portada

Ten rok 2020 przyniósł ze sobą zwiększone ograniczenia w branży hotelarskiej. Ze względu na pojawienie się wirusa, wszystkie bary, restauracje i firmy związane z hotelarstwem muszą potroić swoje wysiłki na rzecz zachowania higieny.

Biorąc to pod uwagę, inspekcje są coraz bardziej wymagające i z zaskoczenia muszą być dobrze przygotowane na nieoczekiwane wizyty w Państwa lokalu.

Jeśli wiesz, jakie są przepisy zdrowotne dla branży hotelarskiej i gastronomicznej, dowiesz się, jak sobie z nimi poradzić na swoją korzyść. W ten sposób unikniesz grzywien i kar oraz zachowasz najlepsze warunki zdrowotne dla swojej żywności. Z tego powodu, na Monouso wskazujemy podstawowe wytyczne dla Twojej firmy, aby przestrzegać wszystkich przepisów.

Przepisy dotyczące profilaktyki zdrowotnej dla branży hotelarskiej i gastronomicznej

Bez wątpienia karczma jest idealnym miejscem do leczenia chorób zakaźnych. W związku z tym, restauracje powinny być pierwszymi, które oczyszczają swoje obiekty.

Jeśli chcesz, aby Twoja restauracja lub firma pozostały nieskazitelne i wolne od mutacji, powinieneś wziąć pod uwagę następujące aspekty:

  • Porządek i czystość. W tej sytuacji dobra klasyfikacja elementów hotelowych i gastronomicznych oraz czystość są priorytetem dla przepisów zdrowotnych.
  • Wentylacja. Każda kuchnia musi posiadać kominek i system wentylacyjny w doskonałym stanie. Ponadto, wentylatory i zraszacze powietrza powinny być okresowo czyszczone, aby zapobiec gromadzeniu się alergenów i rozprzestrzenianiu się bakterii.
  • Obsługa żywności. Każda osoba zaangażowana w obsługę gastronomiczną restauracji musi być odpowiednio poinstruowana w zakresie obsługi gastronomicznej. Podobnie, każda osoba musi wykazać się taką wiedzą i wykonać ją do listu w kuchni.
  • Czyszczenie sprzętu. Sprzęt gastronomiczny musi przez cały czas pozostawać nieskazitelny. W przeciwnym razie przechowywano by w nich niezliczone ilości bakterii, które zagrażałyby zdrowiu jadłodajni i pracowników.
  • Wygaśnięcie jedzenia. Lodówki i magazyny powinny być stale kontrolowane w celu natychmiastowego wyrzucenia przeterminowanej żywności. W ten sposób można zapobiec uszkodzeniu innych produktów spożywczych przez rozprzestrzenianie się grzybów i mikroorganizmów.
  • Pakowanie. Wraz z rozwojem usług na wynos, inspektorzy koncentrują się bardziej na opakowaniach i naczyniach jednorazowego użytku. Dlatego też, aby uniknąć niedogodności, wszystkie Państwa wyroby z tworzyw sztucznych powinny być opatrzone etykietą zatwierdzającą.

normativa-seguridad-hosteleria-cuerpo

Inne kwestie do rozważenia

Teraz, gdy wiesz, jak utrzymać restaurację w najlepszym stanie sanitarnym, powinieneś się upewnić, że postępujesz zgodnie z tymi wytycznymi:

  • Odpowiednie ubranie i materiały. Każda osoba mieszkająca w restauracji powinna mieć jednorazowe maski i rękawice. Narzędzia te ograniczają bezpośredni kontakt z żywnością, blokując dostęp do ewentualnych chorób.
  • Mała aglomeracja. Żaden lokal nie powinien pozwalać na wjazd lub pobyt dużych grup. Podobnie, i pomimo nowej normalności, powinni oni unikać organizowania wydarzeń i uroczystości.
  • Zaznaczony dystans. Stoły muszą być znacznie oddzielone. Należy również zaznaczyć odległość między nimi, aby uniknąć nierozsądnego podejścia.
  • Standardy. Twoja firma musi mieć jasne i widoczne zasady higieny zarówno dla pracowników, jak i klientów. Najlepiej, aby znajdował się on w pobliżu wejścia lub miejsca płatności, tak aby każdy mógł go przeczytać.

Przestrzegaj tych przepisów, a Twoja restauracja pozostanie wolna od ograniczeń – gwarantujemy to!

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH

Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitymizacja: Consentimiento del interesado.

Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.

Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Monouso Blog
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.