Oliwa z oliwek jest tucząca. Prawda czy mit?

Lato się skończyło. Tak dziwne i odmienne jak ta pora roku, wciąż mamy ten mały smak odpoczynku i wakacji, który tak bardzo lubimy.
Co się stanie z końcem lata? Strach przed stawieniem czoła skali, jedynej, która powie nam prawdę, nawet jeśli będzie bolało.
Kiedy widzimy kilka dodatkowych kilogramów, zaczynamy szukać winnych, a tłuszcze, wśród których jest oliwa z oliwek, są najczęściej wskazywane.
Wiele mówi się o oliwie z oliwek, na przykład: czy branie oliwy z oliwek na pusty żołądek czyni cię grubym? Zobaczmy, jak wiele jest rzeczywistości i jak wiele jest mitu.
¿Qué encontrarás en este artículo?
Czy gotowanie z oliwą z oliwek czyni cię grubym?
Pierwszą rzeczą, jakiej musimy się nauczyć, jest lepsze ukierunkowanie naszych przesłuchań.
Zdecydowana większość żywności, z wyjątkiem wody, ma kalorie. Oznacza to, że większość spożywanego przez nas jedzenia ma zdolność do wytwarzania tłuszczu.
Oczywiście, nigdy nie będzie tak samo jak w przypadku churros z czekoladą, tłuste z grillowanym kurczakiem.
Nie chodzi więc o to, czy oliwa z oliwek jest tuczona, czy nie, chodzi o to, by wiedzieć, jak ją spożywać, by uniknąć przybrania na wadze.
Udział kaloryczny oliwy z oliwek, podobnie jak wszystkich innych tłuszczów, szacuje się na 9 kcal na gram. To się nie zmieni, jeśli spożyjemy go na ciepło lub na zimno.
Spożycie oliwy z oliwek przynosi jednak kilka korzyści dla zdrowia, zobaczmy niektóre z nich.
Oliwa z oliwek jest tucząca w korzyściach
Oliwa z oliwek jest podstawowym składnikiem tzw. diety śródziemnomorskiej, która charakteryzuje dużą część hiszpańskiej gastronomii.
Oliwa z oliwek jest wypełniona kwasem oleinowym, jednonienasyconym kwasem tłuszczowym, który zapewnia ogromne korzyści dla zdrowia, szczególnie przyczyniając się do wzmocnienia układu krążenia.
Fakt ten poprawia się, jeśli jest to oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra.
Poza faktem, że oliwa z oliwek jest tuczona, rzeczywistość wskazuje, że sprzyja ona wchłanianiu witamin A, D, E i K obecnych w spożywanej przez nas żywności.
Oliwa z oliwek i diety odchudzające
Inny ważny fakt na ten temat: gotowanie z oliwą z oliwek jest tuczeniem, to pojawienie się tego składnika w dietach odchudzających.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) doradza spożycie 20 gramów oliwy z oliwek dziennie, aby wspomóc nasz system za pomocą polifenoli, naturalnych antyoksydantów niezbędnych do kontroli wolnych rodników.
Z drugiej strony, regularne i kontrolowane spożywanie maksymalnie 40 mililitrów dziennie pomaga zmniejszyć możliwość zachorowania na cukrzycę, reguluje ciśnienie krwi, minimalizuje ryzyko wypadków sercowo-naczyniowych i zmniejsza możliwość zachorowania na depresję.
Problem polega na tym, że w nadmiarze
Wszelkinadmiar jest szkodliwy dla twojego zdrowia, jak wszystko inne w życiu.
Oliwa z oliwek, w żadnej ze swoich prezentacji, nie wymyka się tej maksymalnej regule.
Tak długo, jak długo będziesz mieć kontrolowane spożycie oliwy z oliwek w swojej diecie, nie będziesz musiał martwić się o przybranie na wadze i – dodatkowo – będziesz korzystał z jej pozytywnych właściwości dla swojego zdrowia.
Zdrowa dieta – która zakłada kontrolowane spożycie wszystkich członków piramidy pokarmowej – i odejście od siedzącego trybu życia, jest najlepszym sposobem na utrzymanie idealnej wagi.
PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH
Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.
Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.
Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.
Legitymizacja: Consentimiento del interesado.
Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.
Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy