Oliwa z oliwek jest tucząca. Prawda czy mit?

El aceite de oliva engorda ¿Realidad o mito?

Lato się skończyło. Tak dziwne i odmienne jak ta pora roku, wciąż mamy ten mały smak odpoczynku i wakacji, który tak bardzo lubimy.

Co się stanie z końcem lata? Strach przed stawieniem czoła skali, jedynej, która powie nam prawdę, nawet jeśli będzie bolało.

Kiedy widzimy kilka dodatkowych kilogramów, zaczynamy szukać winnych, a tłuszcze, wśród których jest oliwa z oliwek, są najczęściej wskazywane.

Wiele mówi się o oliwie z oliwek, na przykład: czy branie oliwy z oliwek na pusty żołądek czyni cię grubym? Zobaczmy, jak wiele jest rzeczywistości i jak wiele jest mitu.

Czy gotowanie z oliwą z oliwek czyni cię grubym?

¿Cocinar con aceite de oliva engorda?

Pierwszą rzeczą, jakiej musimy się nauczyć, jest lepsze ukierunkowanie naszych przesłuchań.

Zdecydowana większość żywności, z wyjątkiem wody, ma kalorie. Oznacza to, że większość spożywanego przez nas jedzenia ma zdolność do wytwarzania tłuszczu.

Oczywiście, nigdy nie będzie tak samo jak w przypadku churros z czekoladą, tłuste z grillowanym kurczakiem.

Nie chodzi więc o to, czy oliwa z oliwek jest tuczona, czy nie, chodzi o to, by wiedzieć, jak ją spożywać, by uniknąć przybrania na wadze.

Udział kaloryczny oliwy z oliwek, podobnie jak wszystkich innych tłuszczów, szacuje się na 9 kcal na gram. To się nie zmieni, jeśli spożyjemy go na ciepło lub na zimno.

Spożycie oliwy z oliwek przynosi jednak kilka korzyści dla zdrowia, zobaczmy niektóre z nich.

Oliwa z oliwek jest tucząca w korzyściach

El aceite de oliva engorda en beneficios

Oliwa z oliwek jest podstawowym składnikiem tzw. diety śródziemnomorskiej, która charakteryzuje dużą część hiszpańskiej gastronomii.

Oliwa z oliwek jest wypełniona kwasem oleinowym, jednonienasyconym kwasem tłuszczowym, który zapewnia ogromne korzyści dla zdrowia, szczególnie przyczyniając się do wzmocnienia układu krążenia.

Fakt ten poprawia się, jeśli jest to oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra.

Poza faktem, że oliwa z oliwek jest tuczona, rzeczywistość wskazuje, że sprzyja ona wchłanianiu witamin A, D, E i K obecnych w spożywanej przez nas żywności.

Oliwa z oliwek i diety odchudzające

Aceite de oliva y las dietas para adelgazar

Inny ważny fakt na ten temat: gotowanie z oliwą z oliwek jest tuczeniem, to pojawienie się tego składnika w dietach odchudzających.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) doradza spożycie 20 gramów oliwy z oliwek dziennie, aby wspomóc nasz system za pomocą polifenoli, naturalnych antyoksydantów niezbędnych do kontroli wolnych rodników.

Z drugiej strony, regularne i kontrolowane spożywanie maksymalnie 40 mililitrów dziennie pomaga zmniejszyć możliwość zachorowania na cukrzycę, reguluje ciśnienie krwi, minimalizuje ryzyko wypadków sercowo-naczyniowych i zmniejsza możliwość zachorowania na depresję.

Problem polega na tym, że w nadmiarze

El problema está en el exceso

Wszelkinadmiar jest szkodliwy dla twojego zdrowia, jak wszystko inne w życiu.

Oliwa z oliwek, w żadnej ze swoich prezentacji, nie wymyka się tej maksymalnej regule.

Tak długo, jak długo będziesz mieć kontrolowane spożycie oliwy z oliwek w swojej diecie, nie będziesz musiał martwić się o przybranie na wadze i – dodatkowo – będziesz korzystał z jej pozytywnych właściwości dla swojego zdrowia.

Zdrowa dieta – która zakłada kontrolowane spożycie wszystkich członków piramidy pokarmowej – i odejście od siedzącego trybu życia, jest najlepszym sposobem na utrzymanie idealnej wagi.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top