Obszar mycia

area-lavado-cocina-restaurante

Strona strefa zmywania w kuchni to przestrzeń niezbędna do optymalnego funkcjonowania Twojej restauracji.

W tym obszarze czyszczone są wszystkie przyb ory używane podczas przygotowywania potraw, w tym sztućce i naczynia, z których korzystają jadłodajnie podczas pobytu.

5 obszarów kuchni przemysłowej i ich funkcje

Kuchnia przemysłowa to najważniejsza przestrzeń w przedsiębiorstwie gastronomicznym. Istotne i obowiązkowe jest, aby panował w niej porządek i higiena. Można ją podzielić na pięć podstawowych obszarów:

  1. Strefa przechowywania. Jest to obszar, w którym przechowywane są wszystkie produkty spożywcze. Jeśli niektóre z nich wymagają zachowania zimna, należy je umieścić w chłodniach lub lodówkach.
  2. Obszary wstępnego przygotowania. To tutaj przygotowywane są dania, które mają być podane klientom, między innymi dania główne czy sałatki. Ważne jest, aby ten obszar był wyposażony w konkretne maszyny, takie jak szlifierki, tarki itp.
  3. Strefa gotowania. W tym obszarze przygotowywane są dania, które mają być oferowane w menu. Z reguły w tym miejscu znajdują się różne urządzenia do przygotowywania potraw, takie jak frytownice, urządzenia do gotowania makaronu itp.
  4. Obszar platerowania i odbioru. W tym obszarze podawane są potrawy i tu spoczywają one do czasu, gdy kelnerzy przyjdą je odebrać. W tym obszarze zaleca się stosowanie salamandry lub gorących stołów do utrzymywania ciepła potraw.
  5. Obszar mycia. Jest to obszar, w którym czyszczone są wszystkie materiały i naczynia kuchenne, które były używane podczas przygotowywania i podawania potraw.

Strefy strefy zmywania w kuchni przemysłowej

Aby kuchnia przemysłowa w restauracji funkcjonowała optymalnie, ważne jest, aby strefa zmywania podzielona była z kolei na kilka obszarów, które możemy wyróżnić jako strefę zmywania zewnętrznego oraz strefę zmywania wewnętrznego.

zona-lavado
  • Obszar recepcji: Obszar ten znajduje się w pobliżu obszaru, w którym wysyłane są usługi. Jego zadaniem jest przyjmowanie brudnych naczyń i przyborów kuchennych do mycia.
  • Strefadekompozycji: Tutaj odbywa się proces dekompozycji, czyli usuwania resztek.
  • Obszar zmywaniawstępnego: W tym obszarze przygotowuje się materiał do zmywania i pozostawia gotowy do umieszczenia w zmywarce.
  • Obszar mycia naczyń: Istnieją różne rodzaje zmywarek, które różnią się w zależności od ich wielkości i pojemności. W tym obszarze, naczynia do mycia są włączone do tego typu urządzenia, aby przepływ pracy w tym obszarze mycia kuchni był bardziej wydajny.
  • Obszar czyszczenia: Po zakończeniu cyklu mycia w zmywarce, czyste naczynia są umieszczane na stole, następnie są sortowane i przenoszone na półki, gdzie są przechowywane do czasu następnego serwisu.

Jak wyposażyć kuchnię przemysłową w strefę zmywania naczyń: 3 kluczowe kroki

Każda kuchnia przemysłowa powinna być wyposażona w strefę zmywania. Poniżej przejdziemy przez 3 kluczowe kroki, które muszą być spełnione, aby zapewnić optymalne funkcjonowanie tej przestrzeni w Twojej restauracji:

1. Zaplecze fizyczne i logistyczne

Ta część kuchni przemysłowej potrzebuje określonych warunków, aby zapewnić jej prawidłowe funkcjonowanie. Wynika to z faktu, że jest to najbardziej wilgotny obszar restauracji, ponieważ generuje dużo pary i hałasu.

W fazie instalacji i logistyki należy upewnić się, że strefa pralni posiada:

  • Odpowiednią podłogę i optymalny system odprowadzania wody.
  • Blaty wykonane najlepiejz marmuru, granitu lub stali nierdzewnej.
  • Przyłącza energetyczne i gazowe.
  • Dostępność ciepłej i zimnej wody.
  • Oświetlenie, ponieważ kontrola jakości czyszczenia i stanu naczyń będzie wymagała dobrej widoczności.
  • Dobry system zapobiegający zatykaniu się odpływu.

2. Podział naczyń i przyborów kuchennych

Najlepiej jest podzielić strefę zmywania na dwie części:

  1. Pierwsza, będzie służyła do mycia naczyń, na których podawane są potrawy i napoje dla jadłodajni.
  2. Druga część będzie służyła do mycia przyborów używanych do przygotowywania potraw. Wynika to z faktu, że poziom zabrudzenia i wymagania dotyczące czyszczenia są bardzo różne.

Ponadto mycie naczyń, sztućców i szkła wymaga większej staranności, ponieważ w wielu przypadkach są to delikatne przedmioty, które wymagają więcej uwagi i czasu.

Z kolei garnki, patelnie, tace i naczynia kuchenne wymagają intensywnego czyszczenia, ponieważ mają tendencję do gromadzenia śladów tłuszczu. Dlatego też sprzęt i środki chemiczne, które będą używane do ich czyszczenia muszą być mocniejsze.

3. Czyszczenie ręczne i mechaniczne

W strefie zmywania naczyń w kuchni przemysłowej powszechnie stosuje się zmywarki, ponieważ ze względu na liczbę obsługiwanych osób wymagany jest sprawny i szybki proces.

Jeśli jednak jest to mała firma, często stosuje się mycie ręczne, gdyż jest ono mniej kosztowne, ale często wiąże się z większym ryzykiem.

W wielu kuchniach restauracyjnych stosuje się mycie mieszane. Pozwala to na przeprowadzenie procesu mycia mechanicznego i ręcznego, zwłaszcza w przypadku czyszczenia garnków i naczyń kuchennych.

Strefa zmywania w kuchni: co należy wziąć pod uwagę przed rozpoczęciem pracy

Maszyny gastronomiczne i inne narzędzia, które są wymagane w ramach przedsiębiorstwa, powinny być zaplanowane przed zakupem. Poniżej powiemy Ci, jakie aspekty powinieneś wziąć pod uwagę, aby osiągnąć ich ostateczny cel w optymalny i skuteczny sposób:

Rodzaj działalności

Pierwszą rzeczą, którą należy jasno określić, jest rodzaj biznesu, czyli czy jest to restauracja, bar, kawiarnia czy stołówka, by wymienić tylko kilka przykładów. Każde z tych miejsc wymaga innego wyposażenia pod względem wielkości i rodzajów maszyn.

Miejsce

Niezbędne jest również dokonanie oceny przestrzeni, jaką dysponuje kuchnia przemysłowa. Jest to w celu ustalenia i określenia, jak przestrzeń zostanie rozplanowana w celu dodania obszaru pralni.

Należy wziąć pod uwagę, że w całej tej przestrzeni znajdą się meble kuchenne, maszyny, naczynia i inne przedmioty higieniczne.

Materiały i przybory do czyszczenia

Jest dość oczywiste, że obszar pralni powinien mieć chemiczne materiały czyszczące, takie jak mydło, odtłuszczacz, podchloryn i inne produkty. Zastanów się, jakie rodzaje produktów potrzebujesz, a także marki producentów, aby zapewnić jakość. Tym bardziej, gdy produkty te będą używane w maszynach takich jak zmywarki.

Ponadto, powinieneś mieć różne przybory, które ułatwią proces mycia, zwłaszcza jeśli chodzi o mycie ręczne. Należą do nich różnego rodzaju gąbki, rękawice, szczotki i inne narzędzia, które pomogą w sprawnym myciu.

Maszyny

Jeśli chodzi o kuchnie przemysłowe, maszyny do mycia będą niezbędne do zapewnienia wydajności i skuteczności tego procesu. Upewnij się, że wybierzesz odpowiedni rozmiar i pojemność sprzętu, aby obsłużyć objętość, której potrzebuje Twoja firma. Powinieneś również rozważyć szeroki wybór modeli i marek zmywarek i innych maszyn, których będziesz potrzebował.

Jeśli chodzi o zmywarki, możemy znaleźć różne opcje maszyn:

  • Zmywarki bonnetowe lub kopułowe. Zajmują więcej miejsca i są przydatne przy dużych ilościach zmywania: długie usługi, duża klientela…
  • Ładowane od przodu. Małe i wszechstronne, mają specjalistyczne modele do drobnych elementów.
  • Wleczone lub przenośnikowe. Są one zarezerwowane dla dużych projektów i składają się z dużych systemów.

Meble

Chociaż istnieją meble wykonane z różnych materiałów, najbardziej polecane są meble ze stali nierdzewnej, ponieważ gwarantują one higienę kuchni. W kuchni przemysłowej ważne są stoły robocze, a także regały, zlewy, krany, wózki do serwowania itp.

To tyle w naszym poście na temat strefy zmywania w restauracji. Od Monouso mamy nadzieję, że posłużył Ci jako przewodnik do udanej instalacji tego obszaru w Twoim biznesie.

Dowiedz się znacznie więcej o innych powiązanych terminach w naszym Słowniku restauracji i gastronomii.

Najczęściej zadawane pytania

Co to jest powierzchnia do mycia?

Strefa zmywania w kuchni to przestrzeń niezbędna do optymalnego funkcjonowania Twojej restauracji. W tym obszarze czyszczone są wszystkie naczynia, które były używane podczas przygotowywania potraw, w tym sztućce i naczynia, z których korzystali jadłodajnie podczas pobytu.

Jakie rodzaje powierzchni pralni możemy znaleźć?

Strefa pralni na zewnątrz i strefa pralni wewnątrz budynku.

Co powinno zawierać miejsce do prania?

Materiały i przybory do sprzątania, meble i maszyny.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH

Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitymizacja: Consentimiento del interesado.

Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.

Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Monouso Blog
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.