fbpx

Obszar mycia

area-lavado-cocina-restaurante

Strona strefa zmywania w kuchni to przestrzeń niezbędna do optymalnego funkcjonowania Twojej restauracji.

W tym obszarze czyszczone są wszystkie przyb ory używane podczas przygotowywania potraw, w tym sztućce i naczynia, z których korzystają jadłodajnie podczas pobytu.

5 obszarów kuchni przemysłowej i ich funkcje

Kuchnia przemysłowa to najważniejsza przestrzeń w przedsiębiorstwie gastronomicznym. Istotne i obowiązkowe jest, aby panował w niej porządek i higiena. Można ją podzielić na pięć podstawowych obszarów:

  1. Strefa przechowywania. Jest to obszar, w którym przechowywane są wszystkie produkty spożywcze. Jeśli niektóre z nich wymagają zachowania zimna, należy je umieścić w chłodniach lub lodówkach.
  2. Obszary wstępnego przygotowania. To tutaj przygotowywane są dania, które mają być podane klientom, między innymi dania główne czy sałatki. Ważne jest, aby ten obszar był wyposażony w konkretne maszyny, takie jak szlifierki, tarki itp.
  3. Strefa gotowania. W tym obszarze przygotowywane są dania, które mają być oferowane w menu. Z reguły w tym miejscu znajdują się różne urządzenia do przygotowywania potraw, takie jak frytownice, urządzenia do gotowania makaronu itp.
  4. Obszar platerowania i odbioru. W tym obszarze podawane są potrawy i tu spoczywają one do czasu, gdy kelnerzy przyjdą je odebrać. W tym obszarze zaleca się stosowanie salamandry lub gorących stołów do utrzymywania ciepła potraw.
  5. Obszar mycia. Jest to obszar, w którym czyszczone są wszystkie materiały i naczynia kuchenne, które były używane podczas przygotowywania i podawania potraw.

Strefy strefy zmywania w kuchni przemysłowej

Aby kuchnia przemysłowa w restauracji funkcjonowała optymalnie, ważne jest, aby strefa zmywania podzielona była z kolei na kilka obszarów, które możemy wyróżnić jako strefę zmywania zewnętrznego oraz strefę zmywania wewnętrznego.

zona-lavado
  • Obszar recepcji: Obszar ten znajduje się w pobliżu obszaru, w którym wysyłane są usługi. Jego zadaniem jest przyjmowanie brudnych naczyń i przyborów kuchennych do mycia.
  • Strefadekompozycji: Tutaj odbywa się proces dekompozycji, czyli usuwania resztek.
  • Obszar zmywaniawstępnego: W tym obszarze przygotowuje się materiał do zmywania i pozostawia gotowy do umieszczenia w zmywarce.
  • Obszar mycia naczyń: Istnieją różne rodzaje zmywarek, które różnią się w zależności od ich wielkości i pojemności. W tym obszarze, naczynia do mycia są włączone do tego typu urządzenia, aby przepływ pracy w tym obszarze mycia kuchni był bardziej wydajny.
  • Obszar czyszczenia: Po zakończeniu cyklu mycia w zmywarce, czyste naczynia są umieszczane na stole, następnie są sortowane i przenoszone na półki, gdzie są przechowywane do czasu następnego serwisu.

Jak wyposażyć kuchnię przemysłową w strefę zmywania naczyń: 3 kluczowe kroki

Każda kuchnia przemysłowa powinna być wyposażona w strefę zmywania. Poniżej przejdziemy przez 3 kluczowe kroki, które muszą być spełnione, aby zapewnić optymalne funkcjonowanie tej przestrzeni w Twojej restauracji:

1. Zaplecze fizyczne i logistyczne

Ta część kuchni przemysłowej potrzebuje określonych warunków, aby zapewnić jej prawidłowe funkcjonowanie. Wynika to z faktu, że jest to najbardziej wilgotny obszar restauracji, ponieważ generuje dużo pary i hałasu.

W fazie instalacji i logistyki należy upewnić się, że strefa pralni posiada:

  • Odpowiednią podłogę i optymalny system odprowadzania wody.
  • Blaty wykonane najlepiejz marmuru, granitu lub stali nierdzewnej.
  • Przyłącza energetyczne i gazowe.
  • Dostępność ciepłej i zimnej wody.
  • Oświetlenie, ponieważ kontrola jakości czyszczenia i stanu naczyń będzie wymagała dobrej widoczności.
  • Dobry system zapobiegający zatykaniu się odpływu.

2. Podział naczyń i przyborów kuchennych

Najlepiej jest podzielić strefę zmywania na dwie części:

  1. Pierwsza, będzie służyła do mycia naczyń, na których podawane są potrawy i napoje dla jadłodajni.
  2. Druga część będzie służyła do mycia przyborów używanych do przygotowywania potraw. Wynika to z faktu, że poziom zabrudzenia i wymagania dotyczące czyszczenia są bardzo różne.

Ponadto mycie naczyń, sztućców i szkła wymaga większej staranności, ponieważ w wielu przypadkach są to delikatne przedmioty, które wymagają więcej uwagi i czasu.

Z kolei garnki, patelnie, tace i naczynia kuchenne wymagają intensywnego czyszczenia, ponieważ mają tendencję do gromadzenia śladów tłuszczu. Dlatego też sprzęt i środki chemiczne, które będą używane do ich czyszczenia muszą być mocniejsze.

3. Czyszczenie ręczne i mechaniczne

W strefie zmywania naczyń w kuchni przemysłowej powszechnie stosuje się zmywarki, ponieważ ze względu na liczbę obsługiwanych osób wymagany jest sprawny i szybki proces.

Jeśli jednak jest to mała firma, często stosuje się mycie ręczne, gdyż jest ono mniej kosztowne, ale często wiąże się z większym ryzykiem.

W wielu kuchniach restauracyjnych stosuje się mycie mieszane. Pozwala to na przeprowadzenie procesu mycia mechanicznego i ręcznego, zwłaszcza w przypadku czyszczenia garnków i naczyń kuchennych.

Strefa zmywania w kuchni: co należy wziąć pod uwagę przed rozpoczęciem pracy

Maszyny gastronomiczne i inne narzędzia, które są wymagane w ramach przedsiębiorstwa, powinny być zaplanowane przed zakupem. Poniżej powiemy Ci, jakie aspekty powinieneś wziąć pod uwagę, aby osiągnąć ich ostateczny cel w optymalny i skuteczny sposób:

Rodzaj działalności

Pierwszą rzeczą, którą należy jasno określić, jest rodzaj biznesu, czyli czy jest to restauracja, bar, kawiarnia czy stołówka, by wymienić tylko kilka przykładów. Każde z tych miejsc wymaga innego wyposażenia pod względem wielkości i rodzajów maszyn.

Miejsce

Niezbędne jest również dokonanie oceny przestrzeni, jaką dysponuje kuchnia przemysłowa. Jest to w celu ustalenia i określenia, jak przestrzeń zostanie rozplanowana w celu dodania obszaru pralni.

Należy wziąć pod uwagę, że w całej tej przestrzeni znajdą się meble kuchenne, maszyny, naczynia i inne przedmioty higieniczne.

Materiały i przybory do czyszczenia

Jest dość oczywiste, że obszar pralni powinien mieć chemiczne materiały czyszczące, takie jak mydło, odtłuszczacz, podchloryn i inne produkty. Zastanów się, jakie rodzaje produktów potrzebujesz, a także marki producentów, aby zapewnić jakość. Tym bardziej, gdy produkty te będą używane w maszynach takich jak zmywarki.

Ponadto, powinieneś mieć różne przybory, które ułatwią proces mycia, zwłaszcza jeśli chodzi o mycie ręczne. Należą do nich różnego rodzaju gąbki, rękawice, szczotki i inne narzędzia, które pomogą w sprawnym myciu.

Maszyny

Jeśli chodzi o kuchnie przemysłowe, maszyny do mycia będą niezbędne do zapewnienia wydajności i skuteczności tego procesu. Upewnij się, że wybierzesz odpowiedni rozmiar i pojemność sprzętu, aby obsłużyć objętość, której potrzebuje Twoja firma. Powinieneś również rozważyć szeroki wybór modeli i marek zmywarek i innych maszyn, których będziesz potrzebował.

Jeśli chodzi o zmywarki, możemy znaleźć różne opcje maszyn:

  • Zmywarki bonnetowe lub kopułowe. Zajmują więcej miejsca i są przydatne przy dużych ilościach zmywania: długie usługi, duża klientela…
  • Ładowane od przodu. Małe i wszechstronne, mają specjalistyczne modele do drobnych elementów.
  • Wleczone lub przenośnikowe. Są one zarezerwowane dla dużych projektów i składają się z dużych systemów.

Meble

Chociaż istnieją meble wykonane z różnych materiałów, najbardziej polecane są meble ze stali nierdzewnej, ponieważ gwarantują one higienę kuchni. W kuchni przemysłowej ważne są stoły robocze, a także regały, zlewy, krany, wózki do serwowania itp.

To tyle w naszym poście na temat strefy zmywania w restauracji. Od Monouso mamy nadzieję, że posłużył Ci jako przewodnik do udanej instalacji tego obszaru w Twoim biznesie.

Dowiedz się znacznie więcej o innych powiązanych terminach w naszym Słowniku restauracji i gastronomii.

Najczęściej zadawane pytania

Co to jest powierzchnia do mycia?

Strefa zmywania w kuchni to przestrzeń niezbędna do optymalnego funkcjonowania Twojej restauracji. W tym obszarze czyszczone są wszystkie naczynia, które były używane podczas przygotowywania potraw, w tym sztućce i naczynia, z których korzystali jadłodajnie podczas pobytu.

Jakie rodzaje powierzchni pralni możemy znaleźć?

Strefa pralni na zewnątrz i strefa pralni wewnątrz budynku.

Co powinno zawierać miejsce do prania?

Materiały i przybory do sprzątania, meble i maszyny.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH

Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitymizacja: Consentimiento del interesado.

Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.

Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.