Ile kosztuje założenie restauracji?


Przyspieszony wzrost konsumpcji żywności poza domem i popyt na dostawę do domu, sprawia, że biznes restauracyjny jest jednym z najbardziej dochodowych; jest to powód, dla którego wielu przedsiębiorców ryzykuje pomysł inwestowania w ten sektor, pytanie brzmi, ile kosztuje założenie restauracji dzisiaj? Odpowiedź znajdziesz poniżej.
¿Qué encontrarás en este artículo?
Jak opłacalne jest otwarcie restauracji w Hiszpanii?
Aby dowiedzieć się, ile kosztuje otwarcie restauracji dzisiaj, warto najpierw określić rodzaj zakładu, który chcesz otworzyć, ponieważ będzie to zależeć od kosztów związanych z procesem i co powinno być wydane, po tym wszystkim, bez kapitału nie ma biznesu.
Powodem podkreślania potrzeby dokonywania obliczeń jest to, że przed wyborem projektu, meble i menu, to jest wygodne, aby “dokonać obliczeń” liczby są podstawowe, więcej biorąc pod uwagę obecny poziom konkurencyjności, najmniej chcesz jest, aby zobaczyć ogłoszenie “na sprzedaż” lub “na sprzedaż” w ciągu kilku miesięcy.

Pierwszy krok: sprecyzuj swoje pomysły
Segment gastronomiczny jest jednym z najbardziej konkurencyjnych na rynku hiszpańskim, co sprawia, że konieczne jest oparcie projektu na elemencie wyróżniającym, który nie tylko przyciąga klientów, ale również buduje ich lojalność.
Kiedy mówimy o otwarciu drzwi nowej restauracji, założeniem musi być zapewnienie niezrównanych doświadczeń dla gości Połączenie dobrej atmosfery, gastronomicznej doskonałości i pierwszorzędnej obsługi klienta, aby osiągnąć innowacyjną koncepcję. Wszystko to będzie możliwe, jeśli poświęcisz wystarczająco dużo czasu na badanie rynku, określając dokładną propozycję i rodzaj publiczności, którą chcesz przyciągnąć.
Drugi krok: określ, ile pieniędzy potrzebujesz
Choć najistotniejszą kwestią przy otwieraniu punktu gastronomicznego jest odpowiedź na pytanie, ile kosztuje założenie restauracji, prawda jest taka, że kwota ta będzie zależała od rodzaju biznesu, w który zamierzamy zainwestować, dlatego zanim zaczniemy mówić o liczbach, należy określić dwa podstawowe aspekty: sektor i model biznesowy.
Powodem udzielenia porady jest modyfikacja, jaką przeszedł model biznesowy hotelarstwa, odchodząc od klasycznego schematu – opartego na lokalu składającym się z kuchni i pokoju, którego koszty montażu i zarządzania ograniczały się do takiej przestrzeni – na rzecz tego skoncentrowanego na rozwoju usług dodatkowych, takich jak dostawa do domu, na wynos i grab & go.
A co z takimi modelami biznesowymi jak restauracje widma? Promotorzy przestrzeni kuchennych dzielonych przez kilka firm lub, jak to się lepiej nazywa, ciemnych kuchni. Z tego wszystkiego, można zrozumieć potrzebę nasiąknięcia nowymi trendami bardzo dobrze przed podjęciem ostatecznej decyzji.
Wybór odpowiedniego modelu biznesowego jest kluczem do sukcesu:
Z tego wszystkiego, co zostało powiedziane, zrozumiałe jest, że odpowiedź na pytanie ile kosztuje założenie restauracji w Hiszpanii, jest uwarunkowana najpierw określeniem modelu biznesowego, który zamierza się realizować; według specjalistów, istnieje 5 trendów, które omiatają ten sektor:
- Pojawienie się lokali, które zaspokajają zapotrzebowanie na zdrowszą żywność
- Potrzeba specjalizacji.
- Włączenie gastronomii do dodatkowych sektorów
- Aby sprostać nowemu miejskiemu stylowi życia
- Spełnia wymagania stawiane przez gastronomiczny wypoczynek.
Te 5 koncepcji, reprezentują filary, które wspierają rynki dużych miast; po wybraniu najbardziej odpowiedniego modelu biznesowego, co następuje, jest rozważenie dobrego projektu koncepcyjnego przed przejściem do opracowania bardzo potrzebnego biznes planu.
Krok trzeci: biznesplan
Kwantyfikacja inwestycji wymaganej do założenia restauracji różni się w zależności od rodzaju biznesu, który zamierzasz założyć, jednak ogólne parametry pochodzą z ręki dwóch głównych rodzajów kosztów, kosztów otwarcia i kosztów operacyjnych.
Co wchodzi w skład kosztów rozpoczęcia działalności?
Pozycja ta składa się z tych kosztów, które będą musiały być zapłacone tylko raz, a więc łączy w sobie:
- Zarejestrować się jako samozatrudniony, czyli w Urzędzie Skarbowym i ZUS w systemie RETA.
- Wymagania stawiane przez prawo w związku z prowadzeniem działalności gastronomicznej, najczęściej mówimy o Koncesji na otwarcie lokalu i pracach związanych z jego klimatyzacją.
- Wynajem i adaptacja obiektu.
- Niezbędny sprzęt i materiały, od mebli po komputerowe programy do zarządzania.
Jakie są koszty eksploatacji?
Kategoria ta obejmuje koszty, które muszą być płacone co miesiąc, więc są one uwzględnione:
- Listy płac pracowników
- Ogólne koszty wynajmu – w stosownych przypadkach – podatki, usługi i marketing; podobnie należy oszacować koszty wynikające z odsetek od kredytu, nieprzewidzianych wydatków i inflacji.
Wniosek..
Obliczanie, ile kosztuje założenie restauracji wymaga najpierw wyboru rodzaju działalności, w tym celu wskazane jest, aby przejrzeć różne modele, które wyznaczają trendy w niszy restauracji, w tym nowej typologii Sala.
Mając te dane, kontynuuj analizę najważniejszych wydatków; w przypadku wyboru tradycyjnego modelu restauracji z jadalnią, głównymi z nich będą:
- Lokal, jeśli jest własnością, adekwatność do aktualnych przepisów i ewentualne remonty, jeśli nie, ewentualna kaucja lub koszty wynajmu.
- Usługi, w tym płatności za umowy na dostawy, od energii elektrycznej, wody i gazu po telefon i internet.
- Licencje na działalność.
- Meble, maszyny i montaż kuchni, nie tylko stoły, krzesła i obrusy, ale od klimatyzacji po ekspres do kawy.
- Materiały eksploatacyjne, składające się ze wszystkiego, co niezbędne do pracy, szklanki, sztućce, naczynia, a nawet uniformy pracowników.
- Początkowe zapasy, zbiegają się z pierwszą inwestycją w żywność i napoje.
Wreszcie, zaleca się włączenie do wydatków salda bankowego, tak aby od pierwszego dnia działalności, wydatki stałe i zmienne były pokryte.
PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH
Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.
Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.
Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.
Legitymizacja: Consentimiento del interesado.
Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.
Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy