Odkryj siłę gospodarki cyrkularnej w restauracjach

Descubre el poder de la economía circular en restaurantes

Gospodarka cyrkularna w restauracjach to model biznesowy, który z dnia na dzień zyskuje coraz większą siłę na całym świecie.

Choć koncepcja ta nie jest nowa (ani nie narodziła się w świecie restauracji), branża angażuje się w nią każdego dnia i stara się, by była widoczna. Ponadto osoby prywatne coraz przychylniej patrzą na firmy, które przyłączają się do propozycji przyjaznych środowisku i promujących jego ochronę.

Czym jest gospodarka cyrkularna i czemu służy?

Para qué sirve y qué es la economía circular

Gospodarka cyrkularna to koncepcja stworzona w 1990 roku jako alternatywny model dla gospodarki linearnej. Promuje ona wizję nieskończonej interakcji pomiędzy gospodarką a środowiskiem.

co to oznacza? Jest to model, który stara się promować gospodarkę, która – we wszystkich swoich procesach produkcyjnych – jest odpowiedzialna za zachowanie zasobów naturalnych.

W tym celu promuje takie działania jak ograniczenie konsumpcjonizmu, zmniejszenie różnicy między kosztami zakupu produktów a kosztami ich naprawy oraz zaprzestanie stosowania polityki programowanego starzenia się urządzeń elektrycznych i inteligentnych.

Oprócz zarządzania eksploatacją zasobów i energii, stara się promować redukcję odpadów wytwarzanych na świecie.

Zamiast wdrażać recykling jako jedną z metod gospodarki cyrkularnej, dąży również do kontroli i redukcji odpadów poprzez wykorzystanie ich do produkcji nowych produktów.

W ten sposób surowiec z każdego odpadu wracałby do łańcucha produkcyjnego, zamiast zajmować miejsce na wysypisku przez tysiące lat.

Gospodarka cyrkularna wspiera również takie nauki jak biomimikra, czyli dyscyplina, która poszukuje nowych metod wytwarzania produktów bez marnowania zasobów i energii, a także znajdowania nowych materiałów do rozwiązywania problemów.

Dlaczego gospodarka cyrkularna jest ważna w restauracjach

Por qué es importante la economía circular en restaurante

Pierwszą rzeczą, którą należy wyjaśnić jest to, że sektor restauracyjny nie należy do najbardziej zanieczyszczających sektorów na świecie, ale ma ogromny wpływ na ludzi.

Jest to jeden z pierwszych powodów, dla których warto zastosować gospodarkę cyrkularną w swoim biznesie.

Z drugiej strony, będziesz miał korzyści ekonomiczne, jako produkt jej dwóch głównych propozycji dla sektora:

  1. Zero odpadów na poszczególnych etapach produkcji
  2. Strategiczna produkcja surowców, gwarantująca ich zachowanie i konserwację w czasie.

Ponadto, gospodarka cyrkularna przypisuje korzystne atrybuty Twojej marce, oferując Ci element, który odróżnia Cię od konkurencji.

Gospodarka okrężna: kluczowe cele

Economía circular: objetivos clave

Rozpoczęcie wdrażania gospodarki cyrkularnej w restauracji składa się z dwóch głównych etapów lub działań .

Są to zero odpadów i efektywne zarządzanie, dwie techniki, które mają na celu poprawę obsługi restauracji i uniknięcie strat, które wpływają na jej dochody.

Zero odpadów

Ważne jest, aby zrozumieć, że każdy biznes, który promuje gospodarkę cyrkularną, musi mieć plan generowania zerowych odpadów w zakładzie. Jest to swego rodzaju maksyma w tym sektorze.

Jednym z kroków do osiągnięcia tego celu jest dla restauracji, i innych przedsiębiorstw w sektorze horeca, wykonanie dobrego zarządzania odpadami, aby jak najlepiej wykorzystać każdy składnik, który kupują od swoich dostawców.

Można to osiągnąć, wyrzucając jedynie kości, tłuszcze, nasiona i skórki lub wykorzystując je jako część przepisu, który stanowi część ich menu.

Aby zamknąć ten punkt, ważne jest, aby nie wyrzucać przygotowanego jedzenia, które nie zostało sprzedane podczas obsługi restauracji. Napełnij je w pojemniki i rozdaj swoim pracownikom, współpracuj z kuchniami dla zup lub bezdomnymi.

Efektywne zarządzanie

Sprawne zarządzanie w restauracji polega na nadzorowaniu każdego z etapów produkcji lokalu. Innymi słowy, przeprowadzanie dokładnego przeglądu cyklu produkcyjnego biznesu, od zamawiania składników u dostawców po zamykanie restauracji na koniec dnia pracy.

W ten sposób można wykryć, czy istnieją jakiekolwiek straty w dochodach i jak je rozwiązać.

Niektóre z tych potencjalnych strat są spowodowane złym przechowywaniem żywności, menu, które nie generuje zysku lub zwiększonymi kosztami obsługi.

co powinienem zrobić, aby przyjąć gospodarkę cyrkularną w restauracjach?

¿Qué debo hacer para adoptar la economía circular en restaurantes?

Istnieje kilka alternatywnych sposobów na wdrożenie gospodarki cyrkularnej w restauracjach, w celu zachowania poziomu usług dla Twoich klientów.

Możesz zacząć od ogrodu warzywnego w swojej restauracji, w którym będziesz produkował niektóre z warzyw używanych do przygotowania Twoich przepisów. Idealnymi roślinami dla takich ogrodów są pomidory, chilli lub inne rośliny, które nie potrzebują dużych przestrzeni.

Ważne jest również, aby wykorzystać menu inżynieryjne aby ułożyć dania w swoim menu z opłacalnych składników i porcji.

Innym pomysłem jest śledzenie, minuta po minucie, dostępności składników lub pojemników, które są niezbędne do wykonania usługi. W ten sposób nie zaniedbasz serwowania niektórych potraw z powodu braku składników.

Podobnie, powinieneś mieć efektywne zarządzanie energią, aby zmniejszyć koszty energii i przyczynić się do dbania o środowisko. Niektóre przykłady, aby to osiągnąć, to wyłączanie nieużywanych świateł i stosowanie żarówek LED w lokalu.

Dowiedz się więcej o innych powiązanych terminach w naszym Słowniku hotelarstwa i gastronomii.

Najczęściej zadawane pytania

Na czym polega circular economy w restauracjach?

Gospodarka cyrkularna to koncepcja stworzona w 1990 roku jako alternatywny model dla gospodarki liniowej. Promuje ona wizję nieskończonej interakcji pomiędzy gospodarką a środowiskiem.

Jakie są główne cele gospodarki cyrkularnej?

Osiągnięcie zerowej ilości odpadów i efektywne zarządzanie.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH

Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitymizacja: Consentimiento del interesado.

Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.

Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Monouso Blog
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.