Co jest bardziej zahamowane w odbudowie?

Stagier to termin, na który możesz natknąć się po raz pierwszy, ale jeśli jesteś w branży restauracyjnej lub chcesz być jej częścią, musisz go znać i, co ważniejsze, nauczyć się jak sobie z nim radzić.

Uczniowie w szkołach kulinarnych, jak w każdej karierze zawodowej, muszą odbyć praktyki w restauracjach, aby doskonalić swoje techniki, nauczyć się obsługi pracy w kuchni, najlepszych praktyk i kluczy do sukcesu w tym konkurencyjnym sektorze. W tym celu niektóre restauracje organizują staże dla stażystów, które mogą być płatne lub bezpłatne.

Oprócz studentów, niektórzy profesjonaliści i przedsiębiorcy gastronomiczni przyłączają się do pracy w tym trybie w znanych i wysokiej klasy restauracjach, aby poszerzyć swoją wiedzę.

Dowiedz się więcej o tym, co jest bardziej zdumiewające, jak długo istnieje i jakie są jego zalety i wady.

Co to jest zataczanie się?

En qué consiste un stagier

Stagier to osoba bez doświadczenia lub profesjonalista, który pracuje w restauracjach na wysokim poziomie z gwiazdami Michelin, widelcami lub słońcem. W ten sposób uczy się z wyjątkowego doświadczenia w restauracjach z dużym uznaniem. Większe zapotrzebowanie na przygotowywanie potraw, poznawanie nowych technik kulinarnych i bycie częścią zespołu odpowiedzialnego za doskonałość restauracji, jest częścią ich szkolenia.

Jest to okazja, z której każdy, kto zajmuje się gastronomią, powinien skorzystać i potraktować ją bardzo poważnie

Możliwość pracy w tych wyjątkowych restauracjach wymaga całego wysiłku, czasu i zaangażowania, ponieważ przy pierwszej porażce można zostać zastąpionym pierwszym na długiej liście oczekujących.

Czy biegacze pracujący dla restauracji mają pensję?

Los stagier que trabajan para los restaurantes tienen sueldo

Niektóre restauracje, które oferują te staże dla stypendystów, nie oferują płatności.

Restauracje te twierdzą, że najlepszą zapłatą jest doświadczenie, którego potrzebują do pracy w innych restauracjach i z uznaniem w świecie gastronomii.

Są szefowie kuchni, którzy ustalają, że gdy byli bardziej zdystansowani, nigdy nie pobierali ani jednego euro. Jest to nawet przedłużone od okresu nauki i po jej zakończeniu.

Większość z nich mówi, że dzięki temu doświadczeniu zaczęli pracować w różnych miejscach, dopóki nie mieli własnej restauracji.

Są jednak tacy kucharze restauracyjni, którzy pomimo tego samego rodzaju wykształcenia, płacą stypendystom za wykonywaną pracę.

Ponieważ część stażystów to cudzoziemcy rozpoczynający karierę zawodową w kraju lub studenci kończący naukę w gastronomii, restauracja pomaga im w opłaceniu transportu lub wypłaca niewielką pensję w trakcie nauki.

Charakterystyka złożeń

Características de los stagier

Pracując w restauracji w pozycji stojącej, należy wziąć pod uwagę wiele aspektów, aby nie zakłócać dynamiki pracy, którą zarządza restauracja.

W ramach tych cech wyjaśnimy, w jaki sposób inscenizatorzy przeprowadzają te praktyki, jakie są procesy i jak zarządza się czasem. Wszystko to zmienia się z jednej restauracji na drugą, nawet biorąc pod uwagę uznanie restauracji za mniej lub bardziej rygorystyczną.

Dobrowolne czy obowiązkowe praktyki?

Wiele osób, które ubiegają się o pracę w renomowanej restauracji, pochodzi z prywatnych szkół gastronomicznych na podstawie umowy o współpracy pomiędzy szkołami a restauracją.

Jednak trzy miesiące pracy na etacie to oferta, którą składa się każdemu studentowi i to on decyduje, czy ją przyjmie, czy opuści.

Ten rodzaj stażu może nie być obowiązkowy, ale ważne jest, aby każdy kucharz starał się ustawić kulinarną karierę doskonałości, aby zostać uznanym, mieć większe możliwości zatrudnienia, a nawet otworzyć swoją własną restaurację.

Z tego powodu liczbę studentów, którzy akceptują tę metodę pracy, szacuje się na 80%. Doświadczenie tak bogate, że w większości przypadków nie biorą pod uwagę tego, czy są one opłacane, czy nie.

Kiedy zaczną pracować w restauracjach, dyliżanse mają ubezpieczenie wypadkowe i ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej.

Ponadto, przed rozpoczęciem stażu, podpisywana jest umowa z warunkami, które muszą być przestrzegane w ciągu trzech miesięcy, w których będziesz pracował w tej placówce.

Jeśli jednak ludzie uczą się w publicznych szkołach gastronomicznych, jest to podstawowy wymóg, który jest częścią ostatniego semestru ich studiów.

Im większe rozpoznanie, tym większa presja

Praca w topowej restauracji będzie zależała od stażu, który odbywa w swojej karierze lub obszarze specjalizacji.

Niektóre restauracje uważają, że każdy musi mieć możliwość podjęcia się każdego rodzaju zadania. Dlatego każdy członek kuchni musi być w stanie zrobić wszystko, od mycia naczyń do przygotowywania ryb.

W zależności od ich wykonania podczas pobytu w restauracji, szefowie kuchni przydzielają im nowe zadania i tworzą kolejne części dania aż do momentu, gdy sami zdołają je przygotować.

Nawet ci z najlepszą dyscypliną i osiągnięciami są zatrudniani po ukończeniu studiów.

Zawód, który wymaga poświęcenia, wiele czasu i wysiłku

W Hiszpanii znajduje się ponad 160 restauracji z gwiazdkami Michelin. W większości z nich studenci gastronomii wykonują swoją pracę w sposób bardziej przestronny.

Niezależnie od tego, czy uczysz się w szkole publicznej czy prywatnej, jest to jeden z najlepszych sposobów na zdobycie doświadczenia.

Stagiers mają umowę między szkołą a restauracją, a nie umowę, więc mogą stosować się do planu, który chcą, o ile robią osiem godzin zgodnie z przepisami.

Mimo to wielu stażystów preferuje pracę w godzinach nadliczbowych w ciągu tygodnia, aby uzyskać dni wolne lub wynagrodzenie finansowe.

Mimo, że niektóre osoby na gapę nie otrzymują wynagrodzenia, jak wszyscy inni członkowie restauracji, ponieważ są w trakcie szkolenia, restauracja jest odpowiedzialna za zapewnienie jedzenia i zakwaterowania, w razie potrzeby, w ciągu trzech miesięcy praktyki.

Ponadto są oni ubezpieczeni przez swoją szkołę lub restaurację w razie wypadku w czasie stażu pracy.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH

Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitymizacja: Consentimiento del interesado.

Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.

Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.