Celiacy: wielcy zapomniani w restauracjach

Celiakia to osoby, które nie tolerują tego elementu zbóż, więc gluten nie może być częścią ich diety i muszą szukać alternatywnych pokarmów.
Dieta bezglutenowa może być wdrożona w domu. Jednak gdy tego typu klient przychodzi do restauracji, musi znaleźć dania, które nie zawierają tego białka, aby chronić swoje zdrowie. Jak więc możemy dostosować menu dla tych dinerów?
¿Qué encontrarás en este artículo?
Jedną z najbardziej polecanych wskazówek, jak zdobyć lojalność klientów z celiakią, jest posiadanie dostosowanego do nich menu. Nie możemy czekać na wizytę osoby z nietolerancją na ten rodzaj białka, aby przygotować szybkie danie i wyjść z opresji.
Projekt codziennego menu powinien zawierać różnorodne potrawy, które pozwolą celiakowi wybrać to, co może jeść, a czego nie, zgodnie z historią choroby. Dlatego ważne jest, aby kuchnia była świadoma zbóż, które powodują nietolerancję i w miarę możliwości unikała ich stosowania w głównym menu. Są to:
- Pszenica.
- Niektóre rodzaje owsa.
- Jęczmień.
- Orkisz.
- Żyto.
W tym sensie szef kuchni i zespół, który mu towarzyszy, mają delikatne zadanie dostosowania menu i uczynienia go atrakcyjnym dla osób z tą nietolerancją.
Interesujące jest, aby pamiętać, że nie chodzi tylko o jedzenie, które jest głównym problemem, ale konieczne jest dokonanie innych dostosowań w celu zapewnienia najlepszej usługi. W tym kontekście trafne jest wzięcie pod uwagę tych sugestii:
Dostawcy
Firmy dostarczające produkty do restauracji muszą być w pełni poinformowane o żywności zawierającej gluten. Z tego powodu etykieta musi zawierać informacje o wartościach odżywczych sprzedawanego produktu. Obecnie do wyboru jest żywność w 100 % bezglutenowa.
Przepisy regulujące tę kwestię
Osoby cierpiące na celiakię zrzeszone są w różnych stowarzyszeniach, których celem jest ochrona ich zdrowia. W instytucjach tych można uzyskać wskazówki dla lokali dotyczące zakresu nietolerancji. Należy zaznaczyć, że restauracje muszą przestrzegać zasad i protokołów HACCP co do joty.
Szkolenie personelu
Personel kuchenny, kelnerzy, kelnerki i wszystkie osoby mające kontakt z klientami powinny być przeszkolone pod kątem wymagań, jakie stawia przed nimi celiakalny kelner. Z tego powodu ich szkolenie będzie nie tylko kulinarne, ale również z przepisów prawnych.
Potencjalni klienci, których możemy przyciągnąć
Społeczność klientów z historią celiakii z roku na rok się powiększa. Z tego powodu konieczne jest, aby uwaga dla tej populacji była najbardziej odpowiednia i aby czuli się oni zadowoleni z oferowanych dań. Jeśli sytuacja ta zostanie utrwalona, stanie się reklamą przyciągającą nowych klientów.
Podstawowym celem każdej restauracji w dzisiejszym świecie musi być umiejętność dostosowania swojego otoczenia dla gastronomicznej przyjemności osób z celiakią. Jeśli to założenie zostało w pełni zrozumiane przez właścicieli i pracowników lokalu, klienci z pewnością będą zadowoleni i mogą stać się lojalnymi klientami.
Trendy w żywności dla osób z celiakią
Haute cuisine w miarę upływu czasu stale ewoluuje. Z tego powodu dostosowuje się menu i włącza nowe dania, aby zaspokoić najbardziej wymagające podniebienia. Trendy wyznaczają wytyczne, których należy przestrzegać, zwłaszcza w przypadku osób cierpiących na tę przypadłość.
Dla korzystnej diety niezbędne jest wzmocnienie w menu tych potraw, które są powszechnie spotykane w restauracjach. Nie zawierają one w swojej strukturze glutenu, są bogate w białka i witaminy. W ramach tej grupy możemy wskazać ryby i owoce morza, mięso, warzywa, warzywa i owoce.
Jeśli chodzi o zamienniki dodatków, to zamiast makaronu o dużej zawartości glutenu, wykorzystany zostanie ryż lub, w przypadku jego braku, bogata w błonnik mąka kukurydziana. W tym sensie bohaterem będzie szef kuchni, który z właściwą sobie pomysłowością i wdziękiem doda ostateczny szlif i swój osobisty podpis do każdego dania w menu.
PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH
Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.
Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.
Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.
Legitymizacja: Consentimiento del interesado.
Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.
Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy