Bagassa

Bagassa to jeden z najbardziej udanych materiałów na zrównoważone opakowania. Jej popularność wynika nie tylko z jej ekologicznych właściwości, ale także z wytrzymałości, wszechstronności i wysokiej jakości.
Produkując opakowania z bagassy, przyczyniasz się do tego, że nasza planeta jest bardziej zielona.
¿Qué encontrarás en este artículo?
Co to jest bagassa i jak się ją pozyskuje?
Bagassa powstaje jako pozostałość po procesie rozdrabniania, prasowania lub maceracji różnych produktów naturalnych, takich jak owoce, nasiona lub łodygi. Włókniste resztki powstałe w wyniku tego procesu tworzą bagassę.
Bagassa jest ważnym elementem w zrównoważonym przemyśle produkcji opakowań. Opakowania wykonane z bagassy z trzciny cukrowej lub kukurydzy są nie tylko kompostowalne, ale także uniwersalne i wysokiej jakości.
Na poziomie przemysłowym, bagassa jest uzyskiwana w zakładzie odkamieniania bagassy. Jest ona w stanie automatycznie oddzielić włókno od pith trzciny cukrowej, w wyniku czego powstają duże stosy bagassy.
Następnie, bagassa ta jest poddawana innemu procesowi przemysłowemu wraz z innymi materiałami do produkcji zrównoważonych opakowań, które są optymalne dla handlu. W tym miejscu należy podkreślić sektor hotelarski jako głównego nabywcę.
Jakie produkty możemy wytworzyć z bagassy?
Do niedawna bagassa była wyrzucana lub spalana przez przemysł. Ale dzięki postępowi technologicznemu odkryto, że ten organiczny odpad może być bardzo przydatny do produkcji papieru, średniej tektury falistej i opakowań dla sektora spożywczego.
Bagassa jest ważnym zasobem do produkcji papieru i tektury falistej, ponieważ zawiera wysoki procent włókien naturalnych. W rzeczywistości 80% produktu końcowego jest wytwarzane z bagassy z trzciny cukrowej.
Należy jednak zauważyć, że bagassa z trzciny cukrowej doskonale nadaje się do produkcji ekologicznych opakowań do fast foodów i opakowań na wynos. Ponadto trzcina cukrowa odnawia się w krótkich okresach od 12 do maksymalnie 18 miesięcy. Dzięki temu jest ona bardziej opłacalnym i możliwym do wykorzystania surowcem dla przemysłu.
Powody, dla których warto stosować bagassę
Bagasse jest pełna atrybutów, których branża hotelarska nie powinna ignorować, takich jak:
- Odporność: Jego wysoki poziom wytrzymałości sprawia, że nadaje się do produkcji wszechstronnych opakowań, zdolnych do utrzymywania gorących i zimnych potraw.
- Lekkość: Opakowania z bagassy cukrowej są niezwykle lekkie, co ułatwia transport dostaw żywności.
- Atrakcyjny: Mówimy o materiale, który ma miękkie i przyciągające wzrok odcienie, które doskonale połączą się z każdym stołowym centrum.
- Trendyzrównoważony: Używanie tego typu zrównoważonego materiału jest plusem dla każdej firmy hotelarskiej, ponieważ wielu klientów szuka tylko zaangażowanych firm, aby wyjść na posiłek.
- Zrównoważony: Bagassa jest naturalnym materiałem, który ulega degradacji w krótkim czasie, może być wykorzystany do produkcji kompostu, a tym samym pozostawić przyjazny ślad na planecie.
Bagassa jest materiałem chwili do produkcji opakowań, które pozostawiają mniejszy wpływ na ekosystem, więc postawienie na bagassę to postawienie na bardziej zieloną planetę!
Dowiedz się więcej o naszym Słowniku hotelarstwa i gastronomii.
Najczęściej zadawane pytania
Co to jest bagassa?
Produkty naturalne, takie jak owoce, nasiona czy łodygi. Powstałe w wyniku tego procesu włókniste resztki tworzą bagassę.
Jak uzyskuje się wytłoczyny?
Do uzyskania bagassy niezbędna jest instalacja do odkamieniania bagassy. Dzieje się tak dlatego, że maszyna ta mechanicznie oddziela włókno od pith trzciny cukrowej. A kiedy cały sok zostanie wyekstrahowany, pozostaje tylko bagassa.
Jakie opakowania możemy wykonać z bagassy?
Dla sektora spożywczego można wykonać różne rodzaje opakowań, wszystkie w różnych kształtach, kolorach i rozmiarach. Od talerzy do podawania przy stole po specjalne pojemniki na jedzenie na wynos.
PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH
Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.
Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.
Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.
Legitymizacja: Consentimiento del interesado.
Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.
Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy