Obszar mycia

area-lavado-cocina-restaurante

Strona strefa zmywania w kuchni to przestrze艅 niezb臋dna do optymalnego funkcjonowania Twojej restauracji.

W tym obszarze czyszczone s膮 wszystkie przyb ory u偶ywane podczas przygotowywania potraw, w tym sztu膰ce i naczynia, z kt贸rych korzystaj膮 jad艂odajnie podczas pobytu.

5 obszar贸w kuchni przemys艂owej i ich funkcje

Kuchnia przemys艂owa to najwa偶niejsza przestrze艅 w przedsi臋biorstwie gastronomicznym. Istotne i obowi膮zkowe jest, aby panowa艂 w niej porz膮dek i higiena. Mo偶na j膮 podzieli膰 na pi臋膰 podstawowych obszar贸w:

  1. Strefa przechowywania. Jest to obszar, w kt贸rym przechowywane s膮 wszystkie produkty spo偶ywcze. Je艣li niekt贸re z nich wymagaj膮 zachowania zimna, nale偶y je umie艣ci膰 w ch艂odniach lub lod贸wkach.
  2. Obszary wst臋pnego przygotowania. To tutaj przygotowywane s膮 dania, kt贸re maj膮 by膰 podane klientom, mi臋dzy innymi dania g艂贸wne czy sa艂atki. Wa偶ne jest, aby ten obszar by艂 wyposa偶ony w konkretne maszyny, takie jak szlifierki, tarki itp.
  3. Strefa gotowania. W tym obszarze przygotowywane s膮 dania, kt贸re maj膮 by膰 oferowane w menu. Z regu艂y w tym miejscu znajduj膮 si臋 r贸偶ne urz膮dzenia do przygotowywania potraw, takie jak frytownice, urz膮dzenia do gotowania makaronu itp.
  4. Obszar platerowania i odbioru. W tym obszarze podawane s膮 potrawy i tu spoczywaj膮 one do czasu, gdy kelnerzy przyjd膮 je odebra膰. W tym obszarze zaleca si臋 stosowanie salamandry lub gor膮cych sto艂贸w do utrzymywania ciep艂a potraw.
  5. Obszar mycia. Jest to obszar, w kt贸rym czyszczone s膮 wszystkie materia艂y i naczynia kuchenne, kt贸re by艂y u偶ywane podczas przygotowywania i podawania potraw.

Strefy strefy zmywania w kuchni przemys艂owej

Aby kuchnia przemys艂owa w restauracji funkcjonowa艂a optymalnie, wa偶ne jest, aby strefa zmywania podzielona by艂a z kolei na kilka obszar贸w, kt贸re mo偶emy wyr贸偶ni膰 jako stref臋 zmywania zewn臋trznego oraz stref臋 zmywania wewn臋trznego.

zona-lavado
  • Obszar recepcji: Obszar ten znajduje si臋 w pobli偶u obszaru, w kt贸rym wysy艂ane s膮 us艂ugi. Jego zadaniem jest przyjmowanie brudnych naczy艅 i przybor贸w kuchennych do mycia.
  • Strefadekompozycji: Tutaj odbywa si臋 proces dekompozycji, czyli usuwania resztek.
  • Obszar zmywaniawst臋pnego: W tym obszarze przygotowuje si臋 materia艂 do zmywania i pozostawia gotowy do umieszczenia w zmywarce.
  • Obszar mycia naczy艅: Istniej膮 r贸偶ne rodzaje zmywarek, kt贸re r贸偶ni膮 si臋 w zale偶no艣ci od ich wielko艣ci i pojemno艣ci. W tym obszarze, naczynia do mycia s膮 w艂膮czone do tego typu urz膮dzenia, aby przep艂yw pracy w tym obszarze mycia kuchni by艂 bardziej wydajny.
  • Obszar czyszczenia: Po zako艅czeniu cyklu mycia w zmywarce, czyste naczynia s膮 umieszczane na stole, nast臋pnie s膮 sortowane i przenoszone na p贸艂ki, gdzie s膮 przechowywane do czasu nast臋pnego serwisu.

Jak wyposa偶y膰 kuchni臋 przemys艂ow膮 w stref臋 zmywania naczy艅: 3 kluczowe kroki

Ka偶da kuchnia przemys艂owa powinna by膰 wyposa偶ona w stref臋 zmywania. Poni偶ej przejdziemy przez 3 kluczowe kroki, kt贸re musz膮 by膰 spe艂nione, aby zapewni膰 optymalne funkcjonowanie tej przestrzeni w Twojej restauracji:

1. Zaplecze fizyczne i logistyczne

Ta cz臋艣膰 kuchni przemys艂owej potrzebuje okre艣lonych warunk贸w, aby zapewni膰 jej prawid艂owe funkcjonowanie. Wynika to z faktu, 偶e jest to najbardziej wilgotny obszar restauracji, poniewa偶 generuje du偶o pary i ha艂asu.

W fazie instalacji i logistyki nale偶y upewni膰 si臋, 偶e strefa pralni posiada:

  • Odpowiedni膮 pod艂og臋 i optymalny system odprowadzania wody.
  • Blaty wykonane najlepiejz marmuru, granitu lub stali nierdzewnej.
  • Przy艂膮cza energetyczne i gazowe.
  • Dost臋pno艣膰 ciep艂ej i zimnej wody.
  • O艣wietlenie, poniewa偶 kontrola jako艣ci czyszczenia i stanu naczy艅 b臋dzie wymaga艂a dobrej widoczno艣ci.
  • Dobry system zapobiegaj膮cy zatykaniu si臋 odp艂ywu.

2. Podzia艂 naczy艅 i przybor贸w kuchennych

Najlepiej jest podzieli膰 stref臋 zmywania na dwie cz臋艣ci:

  1. Pierwsza, b臋dzie s艂u偶y艂a do mycia naczy艅, na kt贸rych podawane s膮 potrawy i napoje dla jad艂odajni.
  2. Druga cz臋艣膰 b臋dzie s艂u偶y艂a do mycia przybor贸w u偶ywanych do przygotowywania potraw. Wynika to z faktu, 偶e poziom zabrudzenia i wymagania dotycz膮ce czyszczenia s膮 bardzo r贸偶ne.

Ponadto mycie naczy艅, sztu膰c贸w i szk艂a wymaga wi臋kszej staranno艣ci, poniewa偶 w wielu przypadkach s膮 to delikatne przedmioty, kt贸re wymagaj膮 wi臋cej uwagi i czasu.

Z kolei garnki, patelnie, tace i naczynia kuchenne wymagaj膮 intensywnego czyszczenia, poniewa偶 maj膮 tendencj臋 do gromadzenia 艣lad贸w t艂uszczu. Dlatego te偶 sprz臋t i 艣rodki chemiczne, kt贸re b臋d膮 u偶ywane do ich czyszczenia musz膮 by膰 mocniejsze.

3. Czyszczenie r臋czne i mechaniczne

W strefie zmywania naczy艅 w kuchni przemys艂owej powszechnie stosuje si臋 zmywarki, poniewa偶 ze wzgl臋du na liczb臋 obs艂ugiwanych os贸b wymagany jest sprawny i szybki proces.

Je艣li jednak jest to ma艂a firma, cz臋sto stosuje si臋 mycie r臋czne, gdy偶 jest ono mniej kosztowne, ale cz臋sto wi膮偶e si臋 z wi臋kszym ryzykiem.

W wielu kuchniach restauracyjnych stosuje si臋 mycie mieszane. Pozwala to na przeprowadzenie procesu mycia mechanicznego i r臋cznego, zw艂aszcza w przypadku czyszczenia garnk贸w i naczy艅 kuchennych.

Strefa zmywania w kuchni: co nale偶y wzi膮膰 pod uwag臋 przed rozpocz臋ciem pracy

Maszyny gastronomiczne i inne narz臋dzia, kt贸re s膮 wymagane w ramach przedsi臋biorstwa, powinny by膰 zaplanowane przed zakupem. Poni偶ej powiemy Ci, jakie aspekty powiniene艣 wzi膮膰 pod uwag臋, aby osi膮gn膮膰 ich ostateczny cel w optymalny i skuteczny spos贸b:

Rodzaj dzia艂alno艣ci

Pierwsz膮 rzecz膮, kt贸r膮 nale偶y jasno okre艣li膰, jest rodzaj biznesu, czyli czy jest to restauracja, bar, kawiarnia czy sto艂贸wka, by wymieni膰 tylko kilka przyk艂ad贸w. Ka偶de z tych miejsc wymaga innego wyposa偶enia pod wzgl臋dem wielko艣ci i rodzaj贸w maszyn.

Miejsce

Niezb臋dne jest r贸wnie偶 dokonanie oceny przestrzeni, jak膮 dysponuje kuchnia przemys艂owa. Jest to w celu ustalenia i okre艣lenia, jak przestrze艅 zostanie rozplanowana w celu dodania obszaru pralni.

Nale偶y wzi膮膰 pod uwag臋, 偶e w ca艂ej tej przestrzeni znajd膮 si臋 meble kuchenne, maszyny, naczynia i inne przedmioty higieniczne.

Materia艂y i przybory do czyszczenia

Jest do艣膰 oczywiste, 偶e obszar pralni powinien mie膰 chemiczne materia艂y czyszcz膮ce, takie jak myd艂o, odt艂uszczacz, podchloryn i inne produkty. Zastan贸w si臋, jakie rodzaje produkt贸w potrzebujesz, a tak偶e marki producent贸w, aby zapewni膰 jako艣膰. Tym bardziej, gdy produkty te b臋d膮 u偶ywane w maszynach takich jak zmywarki.

Ponadto, powiniene艣 mie膰 r贸偶ne przybory, kt贸re u艂atwi膮 proces mycia, zw艂aszcza je艣li chodzi o mycie r臋czne. Nale偶膮 do nich r贸偶nego rodzaju g膮bki, r臋kawice, szczotki i inne narz臋dzia, kt贸re pomog膮 w sprawnym myciu.

Maszyny

Je艣li chodzi o kuchnie przemys艂owe, maszyny do mycia b臋d膮 niezb臋dne do zapewnienia wydajno艣ci i skuteczno艣ci tego procesu. Upewnij si臋, 偶e wybierzesz odpowiedni rozmiar i pojemno艣膰 sprz臋tu, aby obs艂u偶y膰 obj臋to艣膰, kt贸rej potrzebuje Twoja firma. Powiniene艣 r贸wnie偶 rozwa偶y膰 szeroki wyb贸r modeli i marek zmywarek i innych maszyn, kt贸rych b臋dziesz potrzebowa艂.

Je艣li chodzi o zmywarki, mo偶emy znale藕膰 r贸偶ne opcje maszyn:

  • Zmywarki bonnetowe lub kopu艂owe. Zajmuj膮 wi臋cej miejsca i s膮 przydatne przy du偶ych ilo艣ciach zmywania: d艂ugie us艂ugi, du偶a klientela…
  • 艁adowane od przodu. Ma艂e i wszechstronne, maj膮 specjalistyczne modele do drobnych element贸w.
  • Wleczone lub przeno艣nikowe. S膮 one zarezerwowane dla du偶ych projekt贸w i sk艂adaj膮 si臋 z du偶ych system贸w.

Meble

Chocia偶 istniej膮 meble wykonane z r贸偶nych materia艂贸w, najbardziej polecane s膮 meble ze stali nierdzewnej, poniewa偶 gwarantuj膮 one higien臋 kuchni. W kuchni przemys艂owej wa偶ne s膮 sto艂y robocze, a tak偶e rega艂y, zlewy, krany, w贸zki do serwowania itp.

To tyle w naszym po艣cie na temat strefy zmywania w restauracji. Od Monouso mamy nadziej臋, 偶e pos艂u偶y艂 Ci jako przewodnik do udanej instalacji tego obszaru w Twoim biznesie.

Dowiedz si臋 znacznie wi臋cej o innych powi膮zanych terminach w naszym S艂owniku restauracji i gastronomii.

Najcz臋艣ciej zadawane pytania

Co to jest powierzchnia do mycia?

Strefa zmywania w kuchni to przestrze艅 niezb臋dna do optymalnego funkcjonowania Twojej restauracji. W tym obszarze czyszczone s膮 wszystkie naczynia, kt贸re by艂y u偶ywane podczas przygotowywania potraw, w tym sztu膰ce i naczynia, z kt贸rych korzystali jad艂odajnie podczas pobytu.

Jakie rodzaje powierzchni pralni mo偶emy znale藕膰?

Strefa pralni na zewn膮trz i strefa pralni wewn膮trz budynku.

Co powinno zawiera膰 miejsce do prania?

Materia艂y i przybory do sprz膮tania, meble i maszyny.

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

Scroll to Top