Co musisz wiedzieć o umowie na czas określony w branży hotelarskiej i gastronomicznej

Umowa o świadczenie usług hotelarskich na czas określony jest jednym z dokumentów stosowanych przy zatrudnianiu pracowników w restauracjach i barach. Ten typ umowy charakteryzuje się tym, że pracuje na czas nieokreślony i z przerwami. Dlatego jest to doskonała alternatywa dla tych przedsiębiorstw, w których sezonowość odgrywa ważną rolę
Oprócz przedstawienia wszystkich cech charakterystycznych umowy na czas określony dla branży hotelarskiej i gastronomicznej, wyjaśniamy inne rodzaje umów, które warto przeanalizować, aby móc je zastosować w swojej firmie, przestrzegając prawa i gwarantując korzyści dla zainteresowanych.
¿Qué encontrarás en este artículo?
do czego odnosi się umowa na czas określony w branży hotelarskiej i gastronomicznej?

Umowa na czas określony jest rodzajem umowy o pracę, która może być stosowana w przypadku pracowników restauracji i barów i charakteryzuje się tym, że nie ma określonego czasu trwania. Od umowy na czas nieokreślony odróżnia ją to, że w tym przypadku stanowisko obsadzone w firmie jest wykonywane z przerwami.
Zwykle stosuje się go w przedsiębiorstwach, które pracują sezonowo. Czyli takie, których drzwi nie są otwarte dla publiczności przez cały rok lub które ze względu na sezonowość potrzebują wzmocnień w określonych godzinach.
Na przykład, jeśli twój klub jachtowy otwiera swoje drzwi tylko latem, jedną z opcji sformalizowania relacji z kelnerami jest ten rodzaj umowy, ponieważ będziesz ich potrzebował tylko w miesiącach letnich lub przy określonych okazjach w zimie (imprezy).
Ustala się ją jako umowę o hospitację w niepełnym lub pełnym wymiarze czasu pracy. Pracownicy objęci umową na czas określony w branży hotelarskiej i gastronomicznej otrzymują wynagrodzenie i korzystają ze składek na ubezpieczenie społeczne tak długo, jak długo restauracja jest czynna.
Gdy są nieaktywni, otrzymują odprawę za swoją służbę, a ich umowa pozostaje w zawiesz eniu, dopóki placówka nie reaktywuje swojej działalności i nie powoła ich z powrotem.
Jeśli założysz firmę, ale nie powołasz swoich pracowników, zrozumieją, że zostali zwolnieni.
W takim przypadku Twoi pracownicy mają prawo do wystawienia karty pojednawczej na 20 dni roboczych w celu rozwiązania problemu przed pójściem do sądu.
Inne rodzaje umów dla branży hotelarskiej i gastronomicznej
Oprócz umowy na czas określony w branży hotelarskiej i gastronomicznej obowiązują trzy inne rodzaje umów, które są wykorzystywane w każdej firmie.
Wraz z reformą pracy, która jest wdrażana w kraju, rodzaje umów, które publiczne służby zatrudnienia (SEPE) zaczną akceptować, to umowy tymczasowe, szkoleniowe i na czas nieokreślony.
Po podpisaniu tych umów konieczne jest sformalizowanie procesu poprzez powiadomienie SEPE w ciągu 10 dni roboczych.
Umowy czasowe
Na pierwszym miejscu są umowy czasowe. Są to umowy, w których wyraża się zgodę na wykonywanie usługi w przedsiębiorstwie przez określony czas. Zawsze są one sformalizowane na piśmie
Muszą one określać, jak długo ma być świadczona usługa i czy będzie to praca w niepełnym czy pełnym wymiarze godzin. Wskazuje się na to poprzez określenie godzin pracy w ciągu dnia, tygodnia, miesiąca lub roku, a także ich rozkład w ramach dnia pracy restauracji.
Z drugiej strony trzeba zaznaczyć, że osoby zatrudnione na umowę czasową nie mogą pracować w godzinach nadliczbowych w firmie.
Ponadto, jeśli umowa ma czas trwania krótszy niż miesiąc, istnieje możliwość, aby obie strony uzgodniły ją ustnie
Umowy stałe
Umowy na czas nieokreślony to takie, które uzgadniają stosunek pracy między firmą a osobą zainteresowaną wakatem na czas nieokreślony.
Przy podpisywaniu tych umów należy podać warunki pracy, określając, czy będzie to praca na pół zmiany, czy na pełną zmianę.
Jest to jeden z rodzajów umowy, który daje większe bezpieczeństwo obu stronom . Ponadto, pracownicy mają tendencję do bycia bardziej produktywnymi w ramach tego typu umowy, ponieważ sprzyja ona stabilności zatrudnienia.
Umowa o szkolenie i praktykę zawodową
Umowa szkoleniowa dla branży hotelarsko-gastronomicznej jest narzędziem, którym firmy dysponują, aby sprzyjać przyuczaniu młodych ludzi do zawodu, w celu zagwarantowania ich wczesnego włączenia do świata pracy.
Są to umowy dla młodych ludzi w wieku od 16 do 25 lat, którzy nie mają studiów ani kwalifikacji zawodowych.
Jednym z warunków umowy szkoleniowej jest to, że młodzi ludzie muszą być zapisani do ośrodka szkoleniowego w tym samym czasie, w którym pracują.
Ten rodzaj umowy ma minimalny czas trwania jednego roku i maksymalny czas trwania trzech lat. Zmiany są możliwe, jeśli zostaną dokonane w okresie nie krótszym niż sześć miesięcy i nie dłuższym niż trzy lata.
Przed podpisaniem umowy Publiczny Urząd Pracy musi zatwierdzić działalność szkoleniową w Twojej firmie, a następnie przystąpić do zatwierdzenia umowy
Zapewnij swoim pracownikom dobre środowisko pracy
Kiedy już zatrudnisz swoich pracowników, musisz zadbać o to, aby ich środowisko pracy miało najlepsze warunki.
jak można to zrobić? Oferując im niezbędne narzędzia do rozwoju ich funkcji w restauracji.
Mamy nadzieję, że jaśniejsze są dla Ciebie warunki umowy na czas określony w branży hotelarskiej i gastronomicznej, a także pozostałe umowy dostępne w ramach pracy w barach i restauracjach
Do czego odnosi się umowa na czas określony w branży hotelarskiej i gastronomicznej?
Umowa na czas określony w hotelarstwie i gastronomii to rodzaj umowy o pracę, która może być stosowana w przypadku pracowników restauracji i barów, a charakteryzuje się tym, że nie ma określonego czasu trwania. Od umowy na czas nieokreślony odróżnia ją to, że w tym przypadku stanowisko obsadzone w firmie jest wykonywane z przerwami.
Inne rodzaje umów dla branży hotelarskiej i gastronomicznej
– Umowy czasowe
– Umowy stałe
– Umowy dotyczące szkoleń i praktyk zawodowych
PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH
Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.
Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.
Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.
Legitymizacja: Consentimiento del interesado.
Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.
Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy