Co musisz wiedzieć o umowie na czas określony w branży hotelarskiej i gastronomicznej

Contrato fijo discontinuo hostelería, tipos de contratos para tu negocio

Umowa o świadczenie usług hotelarskich na czas określony jest jednym z dokumentów stosowanych przy zatrudnianiu pracowników w restauracjach i barach. Ten typ umowy charakteryzuje się tym, że pracuje na czas nieokreślony i z przerwami. Dlatego jest to doskonała alternatywa dla tych przedsiębiorstw, w których sezonowość odgrywa ważną rolę

Oprócz przedstawienia wszystkich cech charakterystycznych umowy na czas określony dla branży hotelarskiej i gastronomicznej, wyjaśniamy inne rodzaje umów, które warto przeanalizować, aby móc je zastosować w swojej firmie, przestrzegając prawa i gwarantując korzyści dla zainteresowanych.

do czego odnosi się umowa na czas określony w branży hotelarskiej i gastronomicznej?

¿A qué se refiere un contrato fijo discontinuo hostelería?

Umowa na czas określony jest rodzajem umowy o pracę, która może być stosowana w przypadku pracowników restauracji i barów i charakteryzuje się tym, że nie ma określonego czasu trwania. Od umowy na czas nieokreślony odróżnia ją to, że w tym przypadku stanowisko obsadzone w firmie jest wykonywane z przerwami.

Zwykle stosuje się go w przedsiębiorstwach, które pracują sezonowo. Czyli takie, których drzwi nie są otwarte dla publiczności przez cały rok lub które ze względu na sezonowość potrzebują wzmocnień w określonych godzinach.

Na przykład, jeśli twój klub jachtowy otwiera swoje drzwi tylko latem, jedną z opcji sformalizowania relacji z kelnerami jest ten rodzaj umowy, ponieważ będziesz ich potrzebował tylko w miesiącach letnich lub przy określonych okazjach w zimie (imprezy).

Ustala się ją jako umowę o hospitację w niepełnym lub pełnym wymiarze czasu pracy. Pracownicy objęci umową na czas określony w branży hotelarskiej i gastronomicznej otrzymują wynagrodzenie i korzystają ze składek na ubezpieczenie społeczne tak długo, jak długo restauracja jest czynna.

Gdy są nieaktywni, otrzymują odprawę za swoją służbę, a ich umowa pozostaje w zawiesz eniu, dopóki placówka nie reaktywuje swojej działalności i nie powoła ich z powrotem.

Jeśli założysz firmę, ale nie powołasz swoich pracowników, zrozumieją, że zostali zwolnieni.

W takim przypadku Twoi pracownicy mają prawo do wystawienia karty pojednawczej na 20 dni roboczych w celu rozwiązania problemu przed pójściem do sądu.

Inne rodzaje umów dla branży hotelarskiej i gastronomicznej

Oprócz umowy na czas określony w branży hotelarskiej i gastronomicznej obowiązują trzy inne rodzaje umów, które są wykorzystywane w każdej firmie.

Wraz z reformą pracy, która jest wdrażana w kraju, rodzaje umów, które publiczne służby zatrudnienia (SEPE) zaczną akceptować, to umowy tymczasowe, szkoleniowe i na czas nieokreślony.

Po podpisaniu tych umów konieczne jest sformalizowanie procesu poprzez powiadomienie SEPE w ciągu 10 dni roboczych.

Umowy czasowe

Na pierwszym miejscu są umowy czasowe. Są to umowy, w których wyraża się zgodę na wykonywanie usługi w przedsiębiorstwie przez określony czas. Zawsze są one sformalizowane na piśmie

Muszą one określać, jak długo ma być świadczona usługa i czy będzie to praca w niepełnym czy pełnym wymiarze godzin. Wskazuje się na to poprzez określenie godzin pracy w ciągu dnia, tygodnia, miesiąca lub roku, a także ich rozkład w ramach dnia pracy restauracji.

Z drugiej strony trzeba zaznaczyć, że osoby zatrudnione na umowę czasową nie mogą pracować w godzinach nadliczbowych w firmie.

Ponadto, jeśli umowa ma czas trwania krótszy niż miesiąc, istnieje możliwość, aby obie strony uzgodniły ustnie

Umowy stałe

Umowy na czas nieokreślony to takie, które uzgadniają stosunek pracy między firmą a osobą zainteresowaną wakatem na czas nieokreślony.

Przy podpisywaniu tych umów należy podać warunki pracy, określając, czy będzie to praca na pół zmiany, czy na pełną zmianę.

Jest to jeden z rodzajów umowy, który daje większe bezpieczeństwo obu stronom . Ponadto, pracownicy mają tendencję do bycia bardziej produktywnymi w ramach tego typu umowy, ponieważ sprzyja ona stabilności zatrudnienia.

Umowa o szkolenie i praktykę zawodową

Umowa szkoleniowa dla branży hotelarsko-gastronomicznej jest narzędziem, którym firmy dysponują, aby sprzyjać przyuczaniu młodych ludzi do zawodu, w celu zagwarantowania ich wczesnego włączenia do świata pracy.

Są to umowy dla młodych ludzi w wieku od 16 do 25 lat, którzy nie mają studiów ani kwalifikacji zawodowych.

Jednym z warunków umowy szkoleniowej jest to, że młodzi ludzie muszą być zapisani do ośrodka szkoleniowego w tym samym czasie, w którym pracują.

Ten rodzaj umowy ma minimalny czas trwania jednego roku i maksymalny czas trwania trzech lat. Zmiany są możliwe, jeśli zostaną dokonane w okresie nie krótszym niż sześć miesięcy i nie dłuższym niż trzy lata.

Przed podpisaniem umowy Publiczny Urząd Pracy musi zatwierdzić działalność szkoleniową w Twojej firmie, a następnie przystąpić do zatwierdzenia umowy

Zapewnij swoim pracownikom dobre środowisko pracy

Kiedy już zatrudnisz swoich pracowników, musisz zadbać o to, aby ich środowisko pracy miało najlepsze warunki.

jak można to zrobić? Oferując im niezbędne narzędzia do rozwoju ich funkcji w restauracji.

Mamy nadzieję, że jaśniejsze są dla Ciebie warunki umowy na czas określony w branży hotelarskiej i gastronomicznej, a także pozostałe umowy dostępne w ramach pracy w barach i restauracjach

Do czego odnosi się umowa na czas określony w branży hotelarskiej i gastronomicznej?

Umowa na czas określony w hotelarstwie i gastronomii to rodzaj umowy o pracę, która może być stosowana w przypadku pracowników restauracji i barów, a charakteryzuje się tym, że nie ma określonego czasu trwania. Od umowy na czas nieokreślony odróżnia ją to, że w tym przypadku stanowisko obsadzone w firmie jest wykonywane z przerwami.

Inne rodzaje umów dla branży hotelarskiej i gastronomicznej

– Umowy czasowe
– Umowy stałe
– Umowy dotyczące szkoleń i praktyk zawodowych

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH

Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitymizacja: Consentimiento del interesado.

Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.

Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Monouso Blog
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.