Dowiedz się wszystkiego o rozliczaniu restauracji

Comprende todo sobre facturación de restaurantes

Fakturowanie restauracji obejmuje cały proces tworzenia i zbierania faktur. Są to dokumenty, które odzwierciedlają transakcje handlowe przeprowadzane w zakładzie. Innymi słowy, pokazują one produkty i usługi, które zostały zaoferowane klientom

Ważne jest, abyś kontrolował wszystko, co musisz wiedzieć o fakturowaniu, aby wiedzieć, jak prawidłowo zarządzać księgowością swojej firmy. W ten sposób unikniesz popełnienia błędów, które mogą mieć konsekwencje finansowe.

Pokazujemy różne rodzaje fakturowania, które istnieją w zależności od każdego biznesu hotelarskiego, a także wskazówki dotyczące usprawnienia tej usługi.

Rodzaje fakturowania

Każdy przedsiębiorca ma do ustalenia model fakturowania, aby uniknąć problemów z organami podatkowymi lub klientami skarżącymi się w momencie płatności, jeśli znajdą błędy w rachunku

Dowiedz się, który model rozliczeń jest najlepszy dla Twojej firmy, podstawowa i niezbędna wiedza , abyś mógł z powodzeniem prowadzić swój biznes hotelarski.

Rozliczenia w restauracji

Facturación de restaurantes

Istnieje pewna struktura, której należy przestrzegać przy wystawianiu faktur dla restauracji. Zacznij od umieszczenia słowa “Faktura” dużymi literami i wyśrodkowanego na górze. Inną opcją jest umieszczenie nazwy swojej firmy.

Następnie jest szereg aspektów, które musisz zawrzeć w następującej kolejności:

  • Numer faktury: Numer faktury identyfikuje zamówienie złożone przez jadłodajnię. Muszą być one kolejne, gdyż Urzędy Skarbowe nie dopuszczają skoków w numeracji rachunków.
  • Data wystawienia faktury: data jest jedną z najważniejszych informacji na fakturze, ponieważ odzwierciedla dzień, w którym dokument został wygenerowany. Jest on również niezbędny, abyś wiedział, w którym kwartale musisz go uwzględnić dla celów podatkowych.
  • Identyfikacja: Faktura musi zawierać dane identyfikacyjne klienta, numer identyfikacyjny i adres. Nie zapomnij podać również numeru telefonu pracownika, który obsługuje klienta oraz adresu rozliczeniowego, czyli adresu podatkowego, który podałeś Urzędowi Skarbowemu w zgłoszeniu rejestracyjnym.
  • Dostarczone towary i usługi: Po danych identyfikacyjnych należy szczegółowo wymienić dostarczone towary i usługi. Faktura musi zawierać opis produktów, ilość i cenę jednostkową, a także rabaty i łączną kwotę za każdy z nich. Dane te muszą być zapisane na koncie z uwzględnieniem kolejności, w jakiej zamówienie klienta zostało przyjęte.
  • Podatki i kwota końcowa: Konieczne jest wyszczególnienie podatków, które odpowiadają każdej usłudze naliczanej na fakturze, zarówno podatku od wartości dodanej (VAT), jak i podatku dochodowego od osób fizycznych (IRPF). W tym celu należy podać, jaki to podatek i w jakiej wysokości. Nie zapomnij, że musisz również zaznaczyć, czy fakturowany produkt jest zwolniony z podatku VAT, jeśli sprzedajesz produkty lub usługi o takiej charakterystyce. Na koniec powinieneś umieścić ostateczną kwotę, jaką klient musi zapłacić za wszystko, co skonsumował w Twojej restauracji.

Fakturowanie dla baru lub pubu

Facturación de los bares y bares de copas

W przypadku barów lub pubów możesz zastosować dwa różne modele fakturowania: albo korzystasz z modelu fakturowania dla restauracji , który wyjaśniliśmy powyżej, albo możesz skorzystać z uproszczonego modelu fakturowania, czyli arkusza książeczki czekowej.

Ten drugi rodzaj fakturowania nie wymaga podania danych identyfikacyjnych ani szczegółów dotyczących zastosowanego podatku VAT. Wypełnia się go datą, numerem faktury oraz danymi firmy, takimi jak nazwa, adres fiskalny, pełne imię i nazwisko osoby przyjmującej zamówienie oraz numer identyfikacji podatkowej (NIF).

Ponadto ważne jest wyszczególnienie towarów i usług oferowanych podczas tej usługi. Nie można umieścić tylko kwoty końcowej.

Ten rodzaj fakturowania może być stosowany w Twoim barze bez żadnych problemów, o ile całkowita kwota usługi jest mniejsza niż 3.000 euro z VAT.

Fakturowanie firmy cateringowej

Facturación empresa de catering

Firmy cateringowe stosują system rozliczeń według usług świadczonych na rzecz swoich klientów.

W przypadku usługi gastronomicznej stosuje się fakturowanie restauracyjne. Czyli zachowuje strukturę dokumentu i pobiera 10 % podatku należnego.

Inaczej jednak wygląda fakturowanie, gdy klienci chcą od firmy dodatkowych usług , takich jak prezentacja, organizacja, dekoracja, rozrywka czy obsługa kelnerska podczas imprezy.

W takich przypadkach należy dostarczyć szczegółową fakturę, określającą rodzaj wykonanej usługi i zastosowaną stawkę procentową VAT. Na koniec na fakturze umieszczana jest całkowita kwota do zapłaty za imprezę.

Fakturowanie dla firm dostawczych

Facturación empresas delivery

Faktura stosowana przez firmy dostawcze nie różni się zbytnio od faktur restauracyjnych, ale zawiera inne ważne dla tej usługi dane.

Do tych faktur potrzebne są pełne dane klienta: imię, nazwisko, numer dowodu osobistego, numer telefonu oraz adres, pod którym ma być odebrane zamówienie. Następnie wyszczególnione są produkty z Twojego zamówienia oraz koszt wysyłki.

Na koniec wprowadza się kwotę usługi, a zawiera cenę jednostkową wraz z obowiązującym podatkiem VAT oraz sumę do zapłaty na końcu rachunku.

Znaczenie zarządzania rozliczeniami w restauracji

Facturación de un chiringuito de playa

Bez względu na to, w jakiej branży restauracyjnej działasz, faktury będą uzasadnieniem Twoich wydatków i przychodów.

Wszystkie informacje, które są częścią faktur muszą pojawić się w Twoich księgach rachunkowych. Ponadto jest on niezbędny do obliczenia podatku VAT i podatku dochodowego od osób fizycznych w Twojej firmie.

Posiadanie prawidłowego zarządzania fakturami restauracyjnymi jest wyznacznikiem poziomu płynności finansowej Twojego przedsiębiorstwa i wskaźnikiem jego wypłacalności.

Pamiętaj o przechowywaniu kopii faktur, abyś miał niezbędne informacje do uzasadnienia całej działalności gospodarczej.

Jak wygląda rotacja restauracji?

Należy uwzględnić różne elementy:
– Numer faktury
– Data wystawienia faktury
– Identyfikacja faktury
– Wyroby i usługi świadczone
– Podatki i kwota końcowa

Jak odbywa się fakturowanie baru lub pubu?

W przypadku barów czy pubów możesz zastosować dwa różne modele fakturowania: albo korzystasz z opisanego powyżej modelu fakturowania dla restauracji, albo możesz skorzystać z uproszczonego modelu faktury, czyli arkusza czekowego.

Obrót przedsiębiorstwa gastronomicznego

Należy przedstawić szczegółową fakturę, określającą rodzaj wykonanej usługi oraz procentowo zastosowany podatek VAT. Wreszcie całkowita kwota do zapłaty za imprezę.

Obrót przedsiębiorstw dostawczych

Faktury te wymagają podania pełnych danych klienta: imię, nazwisko, numer dowodu osobistego, numer telefonu oraz adres, pod którym ma być odebrane zamówienie. Następnie wyszczególnione są produkty w Twoim zamówieniu oraz koszt dostawy.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH

Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitymizacja: Consentimiento del interesado.

Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.

Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Monouso Blog
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.