Jak oznakować żywność w restauracji?

Nauka prawidłowego oznaczania produktów kuchennych jest niezbędna, aby zapobiec zanieczyszczeniu naszych przetworów. Błąd w interpretacji tej informacji naraża zdrowie klientów.
Biorąc pod uwagę powyższe, chcemy, abyś wiedział wszystko, co musisz wiedzieć o prawidłowym znakowaniu środków spożywczych, aby zagwarantować jakość swoich produktów. Jesteś zainteresowany – czytaj dalej!
¿Qué encontrarás en este artículo?
- 1 po co etykietować jedzenie w restauracji? Zalety i korzyści
- 2 Etykiety produktów kuchennych: jak to zrobić w 5 krokach
- 3 Proces znakowania produktów Dlaczego są one oznaczone kolorami?
- 4 Drukarki etykiet spożywczych: 3 opcje do rozważenia
- 4.1 1. Basic Food: Drukarka etykiet do kontroli procesów kuchennych
- 4.2 2. Easy Food: Kuchnia i kontrola alergenów
- 4.3 3. Podwójna głowica: Podwójna głowica drukarki kuchennej
- 4.4 Zalety etykietowania żywności w restauracji
- 4.5 Jak etykietować żywność w restauracji?
- 4.6 Jakie są najlepsze drukarki etykiet spożywczych?
po co etykietować jedzenie w restauracji? Zalety i korzyści
Możesz myśleć, że etykiety żywności w kuchni nie są istotne, więc po co etykietować coś, co mogę rozpoznać po prostu patrząc na to? Ale zalety etykietowania produktów kuchennych wykraczają daleko poza to.
Oto główne korzyści z tej praktyki w Twojej kuchni:
Gwarantowane bezpieczeństwo produktu
Znakowanie żywności w kuchni zmniejsza możliwość zarażenia się chorobami przenoszonymi przez żywność. Dodatkowo, dzięki umieszczeniu etykiet na ich poszczególnych opakowaniach, łatwiej jest określić rodzaj żywności, termin przechowywania oraz datę ważności.
Należy pamiętać, że produkty, które podlegają zmiennym w czasie i temperaturze, powinny być przechowywane z uwzględnieniem tych zmiennych:
- Data dodania żywności.
- Rodzaj żywności.
- Termin przydatności do spożycia żywności.
Dlatego bądź pewien, że jeśli podasz je po terminie ważności, mogą wywołać choroby u klientów Twojej restauracji.
Redukcja kosztów
Etykiety w Twoim biznesie gastronomicznym pomagają Ci poznać dokładną datę ważności żywności. Dzięki temu zmniejsza się ilość marnowanego jedzenia w Twojej restauracyjnej kuchni.
Dodatkowo, jeśli będziesz prowadził odpowiednią kontrolę, będziesz wiedział, ile czasu zostało Ci do wykorzystania danego produktu. Dlatego będziesz zmuszony rozważyć dania, które zawierają ten element, zanim się zepsują.
Organizacja
Kolejnym ważnym aspektem jest to, że etykietowanie żywności jest kluczowe dla utrzymania porządku w spiżarni. Upewnij się, że wszystkie pojemniki do przechowywania mięsa (na przykład) znajdują się blisko siebie. Podobnie owoce, warzywa i wiele innych.

Pomoże Ci to między innymi zapobiec zanieczyszczeniu krzyżowemu żywności. Jak wiadomo, trzymanie owoców i warzyw z dala od mięsa jest niezbędne, aby uchronić swoich jadłodajni przed zachorowaniem na groźne choroby.
Optymalizacja zapasów
Kolejna godna uwagi zaleta widoczna jest w pracach inwentaryzacyjnych. Dzięki etykietom zobaczysz , jak poprawia się organizacja Twojej żywności, umożliwiając przechowywanie według kategorii. Przyspiesza to proces inwentaryzacji, a w konsekwencji szybciej znajdziesz wszystkie swoje przedmioty.
W rezultacie będziesz wiedział, jak kontrolować swoje zapasy i w dniu, w którym będziesz musiał złożyć zamówienie u dostawców, będziesz wiedział dokładnie, co musisz kupić.
Etykiety produktów kuchennych: jak to zrobić w 5 krokach
Teraz, gdy już wiesz, jak ważne jest etykietowanie żywności, nadszedł czas, aby poznać tajniki tej praktyki. Oto przewodnik krok po kroku, jak oznakować produkty kuchenne:
- Zidentyfikuj produkt. Aby to zrobić, napisz na etykiecie nazwę żywności. Upewnij się, że rozmiar czcionki jest wystarczająco duży, aby szybko znaleźć to, czego szukasz.
- Upewnij się, żepracownicy, którzy stworzyli etykietę, umieścili na niej swoje nazwisko lub inicjały. To ustanowi odpowiedzialność w procesie, na wypadek gdyby coś poszło nie tak.
- Zapisać datę i czas przechowywania produktu . Ten szczegół ma istotne znaczenie dla bezpieczeństwa żywności. Dzięki tym danym określisz termin przydatności preparatów.
- Na etykietach zamieszczaj również daty ważności , czyli okres przydatności produktu do spożycia. Informacja ta będzie widoczna po wyjęciu pojemnika z lodówki i uchroni Cię przed podaniem zepsutego jedzenia.
- Na koniec zamieść na swoich etykietach (jeśli to konieczne) instrukcje przygotowania, warunki transferu i ostrzeżenia. Dzięki temu pracownicy kuchni będą mogli zapewnić ciągłość procesu.
Proces znakowania produktów Dlaczego są one oznaczone kolorami?
Od kilku lat kuchnie komercyjne standaryzują oznakowanie kuchennych produktów spożywczych. W tym celu stworzono powszechnie akceptowany system oznaczeń kolorystycznych, aby ograniczyć pomyłki w poszczególnych kuchniach. Ta metodologia optymalizuje identyfikację i usuwanie zepsutej żywności w Twojej firmie cateringowej.
Dlatego do etykiet należy dodać kolor odpowiadający dniu tygodnia, w którym była przechowywana. Poniżej przedstawiamy sposób ich rozmieszczenia:
- Poniedziałek: Niebieski.
- Wtorek: Żółty.
- Środa: Red.
- Czwartek: Brązowy.
- Piątek: Zielony.
- Sobota: Orange.
- Niedziela: Czarny.
Drukarki etykiet spożywczych: 3 opcje do rozważenia
Ręczne pisanie etykiet będzie kosztowało Cię sporo czasu. Wraz z nimi pojawia się możliwość błędnych obliczeń oraz konsekwencje, jakie może to przynieść.
W dzisiejszych czasach masz możliwość zainstalowania drukarek biurkowych. Narzędzia te automatyzują etykietowanie żywności w Twojej firmie cateringowej, pozwalając Ci zaoszczędzić czas i pieniądze
Oto 3 alternatywne sposoby na zautomatyzowanie procesu etykietowania:
1. Basic Food: Drukarka etykiet do kontroli procesów kuchennych
Drukarka etykiet Basic Food to niedroga i łatwa w użyciu alternatywa dla datowników spożywczych. Automatycznie oblicza dane dotyczące przetwarzania, rozmrażania i okresu trwałości. Dodatkowo można uwzględnić wydruk innych pól, takich jak m.in. waga, numer seryjny, osoba odpowiedzialna.
Z komputera wyeksportuj listę produktów do urządzenia przez połączenie internetowe. Po załadunku przenieś sprzęt do punktu pracy i wydrukuj niezbędne etykiety dla każdego procesu w kuchni.
2. Easy Food: Kuchnia i kontrola alergenów
Przechodząc do opcji technologicznych, znajdujemy tę drukarkę kuchenną zdolną do włączenia opcji śledzenia żywności. Ten model skupia się na rozwiązywaniu problemów w kuchni. Aby to zrobić, będzie zarządzać wykorzystaniem składników i powiązać je z ich cyklami życia.
Po jego zainstalowaniu i wgraniu danych o Twoich produktach będzie mógł pracować autonomicznie. W swojej bazie danych posiada szczegółowe informacje o każdym produkcie, dzięki czemu może automatycznie określić jego termin przydatności do spożycia. A najlepsze jest to, że podaje na etykiecie alergeny poszczególnych pokarmów, aby zasugerować procedury sanitarne.
3. Podwójna głowica: Podwójna głowica drukarki kuchennej
Specjalizująca się w dziedzinie śledzenia żywności drukarka ma możliwość automatycznego generowania dwóch rodzajów etykiet kuchennych. Na przykład, można wydrukować jeden z datą przydatności do spożycia, podczas gdy drugi wskazuje kod kreskowy, alergeny, wagę itp.
W przeciwieństwie do poprzednich nie wymaga podłączenia do zewnętrznego komputera, gdyż posiada wewnętrzne oprogramowanie. Wszystkie funkcje są załadowane do niego do manipulacji z panelu dotykowego, który jest łatwy do sterowania. Posiada również alarmy ostrzegające o upływie terminu ważności i można w nim przechowywać dokumenty instruktażowe do szkolenia z zakresu bezpieczeństwa żywności.
To kończy ten artykuł na etykietach produktów kuchennych, i jak utrzymać bezpieczne praktyki w swojej restauracji. Podziel się tymi informacjami, aby zoptymalizować przetwarzanie żywności w branży hotelarskiej. Zapraszamy do subskrybowania naszej platformy i otrzymywania kolejnych ciekawych wiadomości, czekamy na kontakt!
Zalety etykietowania żywności w restauracji
– Osiągamy bezpieczeństwo produktów
– Obniżamy koszty
– Osiągamy lepszą organizację
– Optymalizujemy zapasy
Jak etykietować żywność w restauracji?
Będziemy musieli zawrzeć w nim następujące informacje:
– Nazwa produktu
– Data produkcji lub otwarcia
– Kto go wyprodukował?
– Dni życia
– Podpis producenta
Jakie są najlepsze drukarki etykiet spożywczych?
– Basic Food
– EasyFood
– Dual Head
PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH
Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.
Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.
Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.
Legitymizacja: Consentimiento del interesado.
Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.
Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy