fbpx

Jak oznakowa膰 偶ywno艣膰 w restauracji?

Como-etiquetar-alimentos-en-un-restaurante

Nauka prawid艂owego oznaczania produkt贸w kuchennych jest niezb臋dna, aby zapobiec zanieczyszczeniu naszych przetwor贸w. B艂膮d w interpretacji tej informacji nara偶a zdrowie klient贸w.

Bior膮c pod uwag臋 powy偶sze, chcemy, aby艣 wiedzia艂 wszystko, co musisz wiedzie膰 o prawid艂owym znakowaniu 艣rodk贸w spo偶ywczych, aby zagwarantowa膰 jako艣膰 swoich produkt贸w. Jeste艣 zainteresowany – czytaj dalej!

po co etykietowa膰 jedzenie w restauracji? Zalety i korzy艣ci

Mo偶esz my艣le膰, 偶e etykiety 偶ywno艣ci w kuchni nie s膮 istotne, wi臋c po co etykietowa膰 co艣, co mog臋 rozpozna膰 po prostu patrz膮c na to? Ale zalety etykietowania produkt贸w kuchennych wykraczaj膮 daleko poza to.

Oto g艂贸wne korzy艣ci z tej praktyki w Twojej kuchni:

Gwarantowane bezpiecze艅stwo produktu

Znakowanie 偶ywno艣ci w kuchni zmniejsza mo偶liwo艣膰 zara偶enia si臋 chorobami przenoszonymi przez 偶ywno艣膰. Dodatkowo, dzi臋ki umieszczeniu etykiet na ich poszczeg贸lnych opakowaniach, 艂atwiej jest okre艣li膰 rodzaj 偶ywno艣ci, termin przechowywania oraz dat臋 wa偶no艣ci.

Nale偶y pami臋ta膰, 偶e produkty, kt贸re podlegaj膮 zmiennym w czasie i temperaturze, powinny by膰 przechowywane z uwzgl臋dnieniem tych zmiennych:

  • Data dodania 偶ywno艣ci.
  • Rodzaj 偶ywno艣ci.
  • Termin przydatno艣ci do spo偶ycia 偶ywno艣ci.

Dlatego b膮d藕 pewien, 偶e je艣li podasz je po terminie wa偶no艣ci, mog膮 wywo艂a膰 choroby u klient贸w Twojej restauracji.

Redukcja koszt贸w

Etykiety w Twoim biznesie gastronomicznym pomagaj膮 Ci pozna膰 dok艂adn膮 dat臋 wa偶no艣ci 偶ywno艣ci. Dzi臋ki temu zmniejsza si臋 ilo艣膰 marnowanego jedzenia w Twojej restauracyjnej kuchni.

Dodatkowo, je艣li b臋dziesz prowadzi艂 odpowiedni膮 kontrol臋, b臋dziesz wiedzia艂, ile czasu zosta艂o Ci do wykorzystania danego produktu. Dlatego b臋dziesz zmuszony rozwa偶y膰 dania, kt贸re zawieraj膮 ten element, zanim si臋 zepsuj膮.

Organizacja

Kolejnym wa偶nym aspektem jest to, 偶e etykietowanie 偶ywno艣ci jest kluczowe dla utrzymania porz膮dku w spi偶arni. Upewnij si臋, 偶e wszystkie pojemniki do przechowywania mi臋sa (na przyk艂ad) znajduj膮 si臋 blisko siebie. Podobnie owoce, warzywa i wiele innych.

etiquetado-alimentos-de-restaurante

Pomo偶e Ci to mi臋dzy innymi zapobiec zanieczyszczeniu krzy偶owemu 偶ywno艣ci. Jak wiadomo, trzymanie owoc贸w i warzyw z dala od mi臋sa jest niezb臋dne, aby uchroni膰 swoich jad艂odajni przed zachorowaniem na gro藕ne choroby.

Optymalizacja zapas贸w

Kolejna godna uwagi zaleta widoczna jest w pracach inwentaryzacyjnych. Dzi臋ki etykietom zobaczysz , jak poprawia si臋 organizacja Twojej 偶ywno艣ci, umo偶liwiaj膮c przechowywanie wed艂ug kategorii. Przyspiesza to proces inwentaryzacji, a w konsekwencji szybciej znajdziesz wszystkie swoje przedmioty.

W rezultacie b臋dziesz wiedzia艂, jak kontrolowa膰 swoje zapasy i w dniu, w kt贸rym b臋dziesz musia艂 z艂o偶y膰 zam贸wienie u dostawc贸w, b臋dziesz wiedzia艂 dok艂adnie, co musisz kupi膰.

Etykiety produkt贸w kuchennych: jak to zrobi膰 w 5 krokach

Teraz, gdy ju偶 wiesz, jak wa偶ne jest etykietowanie 偶ywno艣ci, nadszed艂 czas, aby pozna膰 tajniki tej praktyki. Oto przewodnik krok po kroku, jak oznakowa膰 produkty kuchenne:

  1. Zidentyfikuj produkt. Aby to zrobi膰, napisz na etykiecie nazw臋 偶ywno艣ci. Upewnij si臋, 偶e rozmiar czcionki jest wystarczaj膮co du偶y, aby szybko znale藕膰 to, czego szukasz.
  2. Upewnij si臋, 偶epracownicy, kt贸rzy stworzyli etykiet臋, umie艣cili na niej swoje nazwisko lub inicja艂y. To ustanowi odpowiedzialno艣膰 w procesie, na wypadek gdyby co艣 posz艂o nie tak.
  3. Zapisa膰 dat臋 i czas przechowywania produktu . Ten szczeg贸艂 ma istotne znaczenie dla bezpiecze艅stwa 偶ywno艣ci. Dzi臋ki tym danym okre艣lisz termin przydatno艣ci preparat贸w.
  4. Na etykietach zamieszczaj r贸wnie偶 daty wa偶no艣ci , czyli okres przydatno艣ci produktu do spo偶ycia. Informacja ta b臋dzie widoczna po wyj臋ciu pojemnika z lod贸wki i uchroni Ci臋 przed podaniem zepsutego jedzenia.
  5. Na koniec zamie艣膰 na swoich etykietach (je艣li to konieczne) instrukcje przygotowania, warunki transferu i ostrze偶enia. Dzi臋ki temu pracownicy kuchni b臋d膮 mogli zapewni膰 ci膮g艂o艣膰 procesu.

Proces znakowania produkt贸w Dlaczego s膮 one oznaczone kolorami?

Od kilku lat kuchnie komercyjne standaryzuj膮 oznakowanie kuchennych produkt贸w spo偶ywczych. W tym celu stworzono powszechnie akceptowany system oznacze艅 kolorystycznych, aby ograniczy膰 pomy艂ki w poszczeg贸lnych kuchniach. Ta metodologia optymalizuje identyfikacj臋 i usuwanie zepsutej 偶ywno艣ci w Twojej firmie cateringowej.

Dlatego do etykiet nale偶y doda膰 kolor odpowiadaj膮cy dniu tygodnia, w kt贸rym by艂a przechowywana. Poni偶ej przedstawiamy spos贸b ich rozmieszczenia:

  • Poniedzia艂ek: Niebieski.
  • Wtorek: 呕贸艂ty.
  • 艢roda: Red.
  • Czwartek: Br膮zowy.
  • Pi膮tek: Zielony.
  • Sobota: Orange.
  • Niedziela: Czarny.

Drukarki etykiet spo偶ywczych: 3 opcje do rozwa偶enia

R臋czne pisanie etykiet b臋dzie kosztowa艂o Ci臋 sporo czasu. Wraz z nimi pojawia si臋 mo偶liwo艣膰 b艂臋dnych oblicze艅 oraz konsekwencje, jakie mo偶e to przynie艣膰.

W dzisiejszych czasach masz mo偶liwo艣膰 zainstalowania drukarek biurkowych. Narz臋dzia te automatyzuj膮 etykietowanie 偶ywno艣ci w Twojej firmie cateringowej, pozwalaj膮c Ci zaoszcz臋dzi膰 czas i pieni膮dze

Oto 3 alternatywne sposoby na zautomatyzowanie procesu etykietowania:

1. Basic Food: Drukarka etykiet do kontroli proces贸w kuchennych

Drukarka etykiet Basic Food to niedroga i 艂atwa w u偶yciu alternatywa dla datownik贸w spo偶ywczych. Automatycznie oblicza dane dotycz膮ce przetwarzania, rozmra偶ania i okresu trwa艂o艣ci. Dodatkowo mo偶na uwzgl臋dni膰 wydruk innych p贸l, takich jak m.in. waga, numer seryjny, osoba odpowiedzialna.

Z komputera wyeksportuj list臋 produkt贸w do urz膮dzenia przez po艂膮czenie internetowe. Po za艂adunku przenie艣 sprz臋t do punktu pracy i wydrukuj niezb臋dne etykiety dla ka偶dego procesu w kuchni.

2. Easy Food: Kuchnia i kontrola alergen贸w

Przechodz膮c do opcji technologicznych, znajdujemy t臋 drukark臋 kuchenn膮 zdoln膮 do w艂膮czenia opcji 艣ledzenia 偶ywno艣ci. Ten model skupia si臋 na rozwi膮zywaniu problem贸w w kuchni. Aby to zrobi膰, b臋dzie zarz膮dza膰 wykorzystaniem sk艂adnik贸w i powi膮za膰 je z ich cyklami 偶ycia.

Po jego zainstalowaniu i wgraniu danych o Twoich produktach b臋dzie m贸g艂 pracowa膰 autonomicznie. W swojej bazie danych posiada szczeg贸艂owe informacje o ka偶dym produkcie, dzi臋ki czemu mo偶e automatycznie okre艣li膰 jego termin przydatno艣ci do spo偶ycia. A najlepsze jest to, 偶e podaje na etykiecie alergeny poszczeg贸lnych pokarm贸w, aby zasugerowa膰 procedury sanitarne.

3. Podw贸jna g艂owica: Podw贸jna g艂owica drukarki kuchennej

Specjalizuj膮ca si臋 w dziedzinie 艣ledzenia 偶ywno艣ci drukarka ma mo偶liwo艣膰 automatycznego generowania dw贸ch rodzaj贸w etykiet kuchennych. Na przyk艂ad, mo偶na wydrukowa膰 jeden z dat膮 przydatno艣ci do spo偶ycia, podczas gdy drugi wskazuje kod kreskowy, alergeny, wag臋 itp.

W przeciwie艅stwie do poprzednich nie wymaga pod艂膮czenia do zewn臋trznego komputera, gdy偶 posiada wewn臋trzne oprogramowanie. Wszystkie funkcje s膮 za艂adowane do niego do manipulacji z panelu dotykowego, kt贸ry jest 艂atwy do sterowania. Posiada r贸wnie偶 alarmy ostrzegaj膮ce o up艂ywie terminu wa偶no艣ci i mo偶na w nim przechowywa膰 dokumenty instrukta偶owe do szkolenia z zakresu bezpiecze艅stwa 偶ywno艣ci.

To ko艅czy ten artyku艂 na etykietach produkt贸w kuchennych, i jak utrzyma膰 bezpieczne praktyki w swojej restauracji. Podziel si臋 tymi informacjami, aby zoptymalizowa膰 przetwarzanie 偶ywno艣ci w bran偶y hotelarskiej. Zapraszamy do subskrybowania naszej platformy i otrzymywania kolejnych ciekawych wiadomo艣ci, czekamy na kontakt!

Zalety etykietowania 偶ywno艣ci w restauracji

– Osi膮gamy bezpiecze艅stwo produkt贸w
– Obni偶amy koszty
– Osi膮gamy lepsz膮 organizacj臋
– Optymalizujemy zapasy

Jak etykietowa膰 偶ywno艣膰 w restauracji?

B臋dziemy musieli zawrze膰 w nim nast臋puj膮ce informacje:
– Nazwa produktu
– Data produkcji lub otwarcia
– Kto go wyprodukowa艂?
– Dni 偶ycia
– Podpis producenta

Jakie s膮 najlepsze drukarki etykiet spo偶ywczych?

– Basic Food
– EasyFood
– Dual Head

Zostaw odpowied藕

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.

PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH

Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a trav茅s del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en l铆nea.

Prawa: Acceso a, Correcci贸n, cancelaci贸n, oposici贸n y otros derechos como se explica en la 鈥淚nformaci贸n adicional鈥.

Odbiorcy: Los datos s贸lo se transmiten a los proveedores que tienen una relaci贸n contractual con Monouso.

Legitymizacja: Consentimiento del interesado.

Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.

Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.