Odległość między stołami w restauracji

Pierwsze wrażenie jest takie, które się liczy, więc posiadanie dobrej dystrybucji w restauracji udaje się przyciągnąć uwagę jadłodajni.
Dzięki rozmieszczeniu stołów będziesz mógł uzyskać różnorodne efekty, będziesz miał również możliwość odtworzenia kilku rodzajów atmosfery.
Na przykład, aby stworzyć wrażenie, że Twoja restauracja jest pełna, zaaranżuj salę na małej przestrzeni. W ten sposób jadłodajnia nie zauważa, że jada w pustej przestrzeni i nie ma niewygodnego doświadczenia w restauracji.
Jeśli potrzebujesz klientów do jedzenia i wyjścia, aby inni mogli wejść, ułóż stoły w dobrze widocznych miejscach, np. w centrum restauracji.
W ten sposób jadłodajnia jest niewygodna, ponieważ jest obserwowana i szybciej jeść, aby wyjść z restauracji. Metoda ta jest stosowana w sieciach fast foodów.
Z drugiej strony, w celu utrzymania klientów w restauracji podczas posiłków, przestrzeń jest rozdzielana za pomocą przegródek.
W tym artykule pomożemy Ci dowiedzieć się, który z rozkładów stołów jest dla Ciebie najwygodniejszy, w zależności od mebli, które masz w swojej restauracji.
¿Qué encontrarás en este artículo?
Tak powinny być ustawione stoły w restauracji

Stoły i krzesła mają idealne miejsce wewnątrz lokalu, dzięki czemu znajdą Państwo atrakcyjny i przyjemny wygląd.
Meble muszą być ustawione tak, aby nie utrudniały przejścia kelnerom i jadłodajniom. Wtedy na pewno zadasz sobie pytanie: Jak ustawić stoły w restauracji, aby nie przerywały przepływu?
Radzimy nie tylko skupić się na poprawie wystroju miejsca. Ważna jest również prawidłowa dystrybucja mebli w celu poprawy funkcjonowania firmy.
Aby wypełnić oba te punkty, należy postępować zgodnie z poniższymi pomysłami:
Praca kelnerów musi być szybka, dlatego też układ restauracji musi być dostosowany do tras, jakie pokonują, aby dostarczyć dania.
Stoły muszą być umieszczone w łatwo dostępnych miejscach, aby zapewnić klientom komfort i prywatność.
Odległość między stolikami wynosi od 38 do 45 cm, co jest najbardziej pożądane, zwłaszcza przez koneserów designu restauracji.
W przypadku zwiększenia odległości należy wziąć pod uwagę rodzaj zarządzanej restauracji.
W firmach typu fast-food odległość między stołami nie ma większego znaczenia niż w restauracjach rodzinnych, gdzie jadłodajnie szukają intymnej atmosfery.
Istnieją restauracje, które przed dodaniem kolejnych stołów, mają pierwszeństwo dobrego samopoczucia w restauracji. W tych przypadkach odległość pomiędzy stołami w restauracji wynosi 61 cm. Chociaż tradycyjnie preferowana jest odległość od 91 cm do 1,06 metra.
Oparcia krzeseł, gdy stoły są zwrócone do siebie, muszą mieć odległość od 56 do 61 centymetrów. Aby jednak uniknąć kolizji, coraz częściej używa się ławek przyklejanych do ściany.
Inną opcją są amerykańskie stoiska, które są szeroko stosowane przez restauracje na całym świecie, ponieważ zapewniają komfort i intymność między klientami.
Używając tego typu siedziska, ludzie spędzają więcej czasu w Twoim lokalu i mają tendencję do kupowania większej ilości produktów z menu.
Wreszcie, do najważniejszych środków należą korytarze, przez które kelnerzy będą przechodzić, aby obsłużyć stoły Twoich gości.
Idealny rozmiar korytarzy serwisowych powinien wynosić od 71 do 91 cm. Pomimo tego, że każda restauracja jest inna, to jednak pomiary te są najczęściej stosowane, gdyż pozwalają na dobrą obsługę i maksymalne wykorzystanie przestrzeni.
Tabele dla dwóch osób
Jest to najpopularniejszy format stołów w restauracji. Prawie zawsze wybierane są modele stołów, aby dostosować się do ilości dań w restauracji.
W wysokiej klasy restauracjach znajdują się indywidualne stoły, które umożliwiają płynną komunikację między restauracjami.
Wymiary stołu z dwoma krzesłami mają 75 centymetrów szerokości. Modele prostokątne lub owalne mają wymiary 60 X 75 centymetrów.
Miejsce na stół dla czterech osób
W przypadku posiadania kwadratowych lub prostokątnych stołów, dwa stoły o pojemności na dwie jadłodajnie są łączone razem. Nie zdarza się to często, ponieważ restauracje mają oba formaty, aby pomieścić kilku klientów.
Wielkość stołu dla czterech osób wynosi 90 centymetrów, niezależnie od tego, czy jest okrągły czy kwadratowy. Jeśli są owalne lub prostokątne, mierzą 120 X 75 cm.
Sześć jadłodajni, odległość między stołami
Wymiary stołów dla sześciu osób zmieniają się w zależności od kształtu każdego z nich.
Jeśli jest to okrągły stół, to będzie miał rozmiar 135 cm. Stoły prostokątne mają wymiary 180 X 75 cm. Owalne lub kwadratowe stoły mają wymiary 90 X 180 cm.
Czy odległość między stołami jest ważna?

Jeśli zamierzasz otworzyć restaurację lub dokonać przebudowy, odległość pomiędzy stołami jest decydująca dla jej planowania i zarządzania. Jest to istotny punkt w zarządzaniu każdą restauracją.
Znajomość odległości pomiędzy stołami w restauracji pozwala na dokonanie obliczeń:
- Ile stołów wchodzi do lokalu.
- Liczba krzeseł potrzebnych do korzystania ze stołów
- Maksymalna liczba gości, jaką restauracja może pomieścić w tym samym czasie.
- Liczba kelnerów potrzebnych do czekania na stołach.
- Rozmiar sprzętu kuchennego, którego potrzebujesz do swojej restauracji.
Istotne względy

Przy urządzaniu restauracji należy wziąć pod uwagę pewne zmienne.
Tutaj są te najczęstsze:
Dostępna przestrzeń: Przed zakupem mebli do restauracji, konieczne jest poznanie wymiarów i elementów konstrukcyjnych, które lokal ma do decydowania o tym, jak będzie wyglądać organizacja.
Rodzaj klienteli i biznesu: Jeśli rodzaj potraw, które serwujesz w swojej restauracji wymaga rotacji klientów, nie sprzyja to istnieniu obszarów intymnych, dlatego postaw na stoły umieszczone w centrum lokalu.
Z drugiej strony, jeśli jest to restauracja z rodzinną atmosferą, wskazane jest oddzielenie stołów od siebie przegrodami.
Przestrzeń wokół stołu: Przestrzeń, którą należy pozostawić klientom, aby mogli wstać od stołu bez komplikacji, wynosi 75 centymetrów.
Harmonia między meblami a dekoracją: Meble i dekoracje, których używasz w swojej restauracji, powinny być wizualnie spójne. Dlatego ważne jest, aby używać podobnych materiałów i związanych z nimi palet kolorów.
Może się to zdarzyć, jeśli nie obliczysz odpowiedniej przestrzeni między tabelami

Odległość pomiędzy stołami w restauracji jest ważnym punktem dla prawidłowego funkcjonowania restauracji. Jeśli dokonasz błędnych obliczeń, pojawią się następujące problemy:
- Bardzo duża odległość pozwoli na ustawienie mniejszej ilości stolików. W konsekwencji stracimy wiele dochodów.
- Marnowanie dostępnej przestrzeni w restauracji.
- Możliwość przesyłania zakłóceń do jadłodajni.
- Jeśli odległość między stolikami w restauracji jest bardzo mała, powoduje to dyskomfort wśród obecnych tam osób.
- Klienci i personel obsługi będą się potykać, ponieważ nie mają wystarczająco dużo miejsca, aby poruszać się wewnątrz restauracji.
Okrągły czy kwadratowy, który stół jest najlepszy?

Wybór rodzaju stolika jest powiązany – w bardzo wąski sposób – ze stylem Twojej restauracji.
Okrągłe stoły nadają jadalni dynamizmu. Średnica, jaką mają, jest ważna, ponieważ mały stół jest intymny, a te o większej średnicy dają poczucie spotkania.
Kwadratowe stoliki są bardziej powszechne w restauracjach ze względu na ich wszechstronność w organizacji i niewielką przestrzeń, jaką zajmują.
Dodatkowo, dodatkowym punktem dla kwadratowych stołów jest możliwość dołączenia do nich w przypadku, gdy nie mamy stołów dostępnych dla dużej liczby restauracji.
Przydatne artykuły do stołów w Twojej restauracji

Jeśli chcesz zachować wygląd swoich stołów i przedłużyć ich żywotność, najlepiej jest użyć obrusów, elementu ochronnego, który zabezpieczy Twoje stoły przed porysowaniem lub wyszczerbieniem, jednocześnie utrzymując je w nienagannym stanie dla każdego klienta.
Dzięki różnorodności istniejących obrusów, możliwe jest zadbanie o stoły w Państwa restauracji, jednocześnie oferując gościom ciepły i przyjemny wygląd.
Jeśli nie masz pojęcia, które obrusy pasują do wizerunku Twojej restauracji, oto trzy rodzaje obrusów, które mamy w Monouso, naszym sklepie internetowym.
Obrusy papierowe
Obrusy papierowe są idealne do utrzymania czystości i ochrony stołów.
Są one dostępne w szerokiej gamie kolorów, rozmiarów i wzorów. Z tego powodu pozycjonują się one jako jeden z najczęściej wykorzystywanych produktów w sektorze usług restauracyjnych, hotelarskich i gastronomicznych.
Obrusy te zapobiegają niszczeniu stołu przez wodę i brud. Stanowią one również istotny element wystroju restauracji, ponieważ sprawiają, że goście czują się swobodnie.
Bez względu na to, jakiego formatu potrzebujesz, mamy je w wirtualnym sklepie Monouso. Gwarantujemy Państwu dobrą jakościowo alternatywę, w najlepszej cenie i z maksymalnym czasem dostawy wynoszącym 48 godzin.
Novotex TNT Obrusy trotylowe
Teraz czas na spotkanie z obrusami Novotex.
Obrusy tego typu wykonane są z polipropylenu i różnych rodzajów żywic. Znane jako włókniny, obrusy te wyróżniają się tym, że nadają się do wielokrotnego użytku, są łatwe do czyszczenia i prasowania.
Również żywice, z których wykonane są te obrusy, nadają im fakturę, która nie dopuszcza do przylegania brudu, uzyskując bardzo higieniczny i odporny produkt.
Na stronie internetowej Monouso oferujemy Państwu novotexowe podkładki, wycinane obrusy i rolki obrusów; z obszerną listą kolorów i rozmiarów, które można dostosować do wystroju stołów w Państwa restauracji.
Obrusy Premium Airlaid
Zalecenie to kończymy obrusami Airlaid Premium. Ten rodzaj koca jest idealny dla Twojej restauracji, ponieważ zaskakuje dobrą jakością i elegancją wykończenia.
Są one produkowane z włókien celulozowych i specjalnej żywicy, która czyni je odpornymi i daje im ponadprzeciętną siłę pochłaniania.
W wirtualnym sklepie Monouso znajdziesz wycieraczki Airlaid, rolety Airlaid i biegacze do stołów Airlaid; różnorodność, która – bez wątpienia – pozwoli Ci znaleźć obrus, który najlepiej pasuje do Twojej restauracji.
FAQ
Jak mogę zorganizować stoły w mojej restauracji?
Najpopularniejsze opcje to stoły dla dwóch, czterech lub sześciu osób.
Dlaczego ważna jest znajomość odległości między stołami?
Jest to istotny punkt w zarządzaniu każdą restauracją. Dzięki temu będziesz mógł obliczyć ilość stolików w restauracji, ilość potrzebnych krzeseł, ilość kelnerów oraz maksymalną ilość kolatorów.
Czy zdecydować się na stoły okrągłe czy kwadratowe?
Choć okrągłe stoły nadają dynamizmu jadalni, to kwadratowe pozwalają na większą wszechstronność w organizacji.
PODSTAWOWE INFORMACJE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH
Przeznaczenie: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.
Prawa: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.
Odbiorcy: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.
Legitymizacja: Consentimiento del interesado.
Odpowiedzialny: Envalia Group, S.L.
Informacje dodatkowe: You can find additional information on data protection in our privacy policy